Apropó: a legújabb bor- és tapasbár a belvárosban

Új borbár nyílt decemberben a Király utcában - azoknak ajánljuk elsősorban, akik a szép borok mellett a nem mindennapi tapasokat - és a kocsonyát - is kedvelik!

A Király utcában új helyet nyitni az elmúlt öt évben nem tűnik nagy kihívásnak - mióta a Gozsdu udvar megnyitotta a kapuit, még csak minőségre sem kell törekedni, ha valaki nem akar, hiszen a hét nagy részében az összes étterem és bár tele van.

Igényes helyet, ahol szakértelemmel állítják össze az italválasztékot, figyelnek a konyhára, és a design-t sem hanyagolják el, már jóval nehezebb találni. A tavaly november végén megnyílt Apropóban azonban nagy gondot fordítanak az étel-ital-design hármasára. A mediterrán és indusztriális elmeket keverő, meleg és tágas belső tér Bonta Gáspár munkája, a helyet pedig Forrai Miklós, a korábbi Articsóka étterem és a Café Alessio tulajdonosa álmodta meg.

Forrainak Bajkai Zsolttal együtt már van egy borkereskedése, és nagyon régen szerettek volna nyitni egy borbárt is.

A borokat gyakran váltogatják, és szem előtt tartják, hogy olyan kis borászatok borait is bemutassák, akik amúgy nem termelnek annyit, hogy bekerüljenek egy nagyobb borkereskedésbe. Miklós szerint fontos, hogy egy budapesti borfogyasztóhoz is eljussanak olyan kiváló borok, amikkel egyébként csak vidéken, helyben a termelőnél lehetne találkozni.

Bár az Apropónak nincs nagy múltja, a borlapot a tervek szerint havonta cserélik majd - ha valamelyik tétel különösen népszerű, azt megtartják, de alapvetően törekednek a körforgásra, valamint arra, hogy a borok jellegében megmaradjon az egyensúly. Fontos megjegyezni, hogy sok borbárral ellentétben fél decis kóstolót is lehet kapni - ami nagy plusz azoknak, akik egy egész sort szeretnének végigkóstolni, súlyosabb másnap nélkül. A mintegy hetven tételt tartalmazó itallap mellett egy kevésbé terjedelmes étlap is van.

A tulajdonosok célja az volt, hogy egy egyszerű, mediterrán jellegű konyhát hozzanak létre - és a mediterrán nem azt jelenti, hogy minden úszik a paradicsomszószban, csak annyit, hogy jól összerakott, egyszerű, borhoz illő, de önmagukban is fogyasztható fogásokat kínáljanak. Bár tapasbárként emlegetik őket, az adagok nagyobbak, mint egy klasszikus tapas. Miklós és Zsolt célja pedig az, hogy ne csak borbárként emlékezzenek rájuk a vendégek, hanem egy szimpla vacsora kedvéért is visszatérjenek. Az ételek közül a legnagyobb meglepetés számukra a kocsonya sikere volt - hiszen elég megosztó ételről van szó. Ennek ellenére a gusztusos, kerek formában tálalt téli fogást rengetegen kérik - és mivel viszonylag kevés helyen kapható, főleg jó minőségben, pár hónap alatt az Apropó védjegyévé vált. A mi kedvenceink a padlizsánkrém, a lazactatár és a kacsacomb voltak - az utóbbinál külön piros pont a kísérőként kapott krémes céklapüréért!

Miklós először csinál olyan helyet, ahol a vendégek jelentős hányadát külföldiek teszik ki, de mint mondja, ő alapvetően a magyar vendégekért van - a turisták jönnek, esznek és isznak, és természeten fontos, hogy jól érezzék magukat, de visszatérő vendégként nem lehet rájuk számítani. A jó vendéglátóhely ismérve pedig a visszatérő vendég.

Bár a hely csak nemrég indult, igyekeznek kiegészítő programokkal is feldobni az Apropót. Hétvégén bulikat tartanak, hét közben pedig felolvasásokkal, performanszokkalvagy színházi előadásokkal színesítik a vendégek estéjét. A programokat előre meghirdetik a Facebook-oldalukon, de érdemes csak úgy random is benézni egy szép borra vagy egy laza vacsorára!

Az Apropóról még többet itt tudhatsz meg >>

Címlapról ajánljuk

Így hatnak a színek az érzelmeinkre és az egyéniségünkre

A színek képesek érzelmeket kiváltani és meghatározni a hangulatunkat. Bátran állíthatjuk, hogy egyéniségünk társalkotói. Színek. A divat alapelemei, születésünk napjától velünk vannak, és a pszichológusok szerint óriási hatással vannak a napi hangulatunkra. Mégis joggal kérdezzük: mi a kapcsolat a színek és az érzelmek között? A jól megválasztott színek növelik önbecsülésünket? Hogyan kombinálhatjuk őket az öltözködésben, hogy időtálló ruhatárat hozzunk létre?

Nosalty

További cikkek