Mesés szalonnás-sajtos fánk

E heti gasztrobloggerünk, Konyhakobold, egy gyerekkori receptet oszt meg veletek, ami uzsonnára vagy vacsorára is tökéletes! Csak az a baj, hogy a fánkot nem lehet abbahagyni!

Kölyökkoromban is imádtam, igazi családi recept, amolyan „szombati uzsonna” volt nálunk. Valamelyik nap eszembe jutott, anyukámtól elkértem a receptjét, kicsit felturbóztam és megcsináltam- két nap alatt 3 adagnyit. Konzekvencia levonva: Minden bizonnyal nem csak nekem ízlett. Aki kezdő kelt tészta készítésben (nekem eddig nagy mumus volt) az is nyugodtan nekiveselkedhet: Egyszerű, nincs benne semmi ördöngősség, csupán csak egy kis odafigyelés szükségeltetik hozzá.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg sós vízben főtt tört burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • langyos tej
  • egy teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj

A töltelékhez

  • gouda sajt
  • füstölt trappista
  • főtt császárszalonna

Elkészítés

  1. A megpucolt burgonyát apró darabokra vágjuk, sós vízben főzzük, amíg egészen puha lesz. Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük. Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, amibe előzőleg belekevertük a cukrot.
  2. A lisztet a sóval, tört burgonyával, felvert tojással és az élesztős tejjel összekeverjük, majd jól összedagasztjuk (használjátok a robotgép dagasztószálját), miközben hozzáadunk egy evőkanál olajat. Ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy egy ne túl lágy kelt tészta legyen a végeredmény.
  3. A belisztezett nyújtófán fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kb 7x7-es darabokra vágjuk és mehet bele a töltelék: egy kocka gouda sajt, egy kocka trappista, egy kocka főtt császárszalonna. Kissé lapított gombócot formázunk belőle (ha lisztes a kezetek, nem fog hozzáragadni a tészta), majd konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük, aztán bő, forró olajban kisütjük.

A rovat további cikkei itt >>

KonyhaKobold receptjei a NoSalty-n >>

KonyhaKobold blogja >>

KonyhaKobold a facebookon >>

Hozzászólások

Farkasbarack

Hogyan menthet? receptkönyvbe? :)

makutyi

Nagyon tetszik, de hogyan tudom elmenteni?

dorcika53

Én is ezt kérdem.

Lilidzso

Kedves Konyhakobold! Légyszi tedd át ezt a jó kis receptet a saját receptjeid közé, mert ott már el tudnánk menteni. Köszi

Törölt felhasználó

Én is is el szeretném menteni!gyors egyszer? de nagyszer? recept! :D

nunuka64

én is elmenteném!

Törölt felhasználó

az ilyen oldalakat is jó lenne elmenteni tudni!

Törölt felhasználó

nekem ugyan van egy receptek dokumentumom, oda szoktam az ilyeneket elmenteni, de jobb lenne egy helyen

dozsarita

Tegnap vacsira elkészült. Finom volt.

evetke75

Nagyon finom lett. Még jó, hogy dupla mennyiséget csináltunk a lányaimmal, mert gyorsan elfogyott.

Filamér

Én - mivel amúgy is több gasztrooldalt böngészek rendszeresen - egyszer?en felrakom a "kedvencek" közé a böngész?ben, ahol csináltam egy "receptek" mappát :-) És a probléma mindjárt megoldódott :-)

Törölt felhasználó

Szia! Oszd meg a receptjeidet légyszi a http://mudizz.com oldalon is, hogy még többen elkészíthessék! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

Törölt felhasználó

Szia! Oszd meg a receptjeidet légyszi a http://mudizz.com oldalon is, hogy még többen elkészíthessék! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

Csipszi

Kedves KonyhaKobold! Kérlek, ne vedd bántásnak egy nagymamától, csak azért írom, hogy a fiatalok is tudják: "a gyúródeszkán a nyújtófával nyújtjuk ki a tésztát". Üdvözlettel: Ági

Törölt felhasználó

Köszönöm Csipszi a helyesbítést! :)

asztaloskata

Én már kétszer kipróbáltam a receptet. Els?re még kicsit bizonytalankodtam a tészta miatt (els? találkozásunk volt... :-) ), de másodszorra már nagyon finomat tudtam alkotni!! Köszi a receptet!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek