5+1 tipp, hogy könnyebben viselje gyermekünk a hőséget

Nyaralás, játék a kertben, sok játszóterezés - a legkisebbek is élvezik a nyarat - de felnőttként nekünk kell vigyázni rájuk, hogy a kánikula ne viselje meg őket.

Melyik gyerek ne imádna nyáron folyamatosan a szabadban tartózkodni, játszani, úszni, fürdőzni? Bár fiatal szervezetüknek nagy a tűrőképessége, nagy melegben még inkább oda kell figyelni rájuk. Hiába tűnik úgy, jól bírják a perzselő napot, egyik pillanatról a másikra kiderülhet, hogy az már rég túl van a tűrőképességükön.

Dr. Vojnisek Zsuzsanna, a Rózsakert Medical Center gyermekgasztroenterológus és gyermekgyógyász szakorvosával vettük sorra, mire kell ügyelnünk.

dr. Vojnisek Zsuzsa gyermekgasztroenterológus, gyermekgyógyász szakorvos

1. Móka a szabadban

Nem kell hőségben sem mellőznünk a szabadtéri programot, érdemes azonban a nap korai és késői, általában hűvösebb időszakára időzíteni. A legmelegebb órákban, 11-15 óra között viszont mindenképpen tartózkodjunk naptól védett helyen.

2. Megfelelő hő- és fényvédelem

Soha ne feledkezzünk meg a megfelelő védelemről! Mindenképpen magas faktorú naptejjel kenjük be a teljes bőrfelületet, a ruha alatt is, hiszen a nap káros sugarai könnyen áthatolhatnak a szellős ruhadarabokon. A sapkát se hagyjuk ki, akár rendszeresen be is nedvesíthetjük.

Olvastad már?:

7 tipp az egészséges napozáshoz

3. Felforrósodott játékok?

A játszóterek fémjátékai, vagy a mászókák annyira felforrósodhatnak a tűző napon, hogy a gyermek könnyen megégetheti magát velük. Először mindenképpen teszteljük a hőmérsékletét, mielőtt felengednénk rá a gyerkőcöt.

4. Rendszeres folyadékbevitel

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a bőséges folyadék - főként víz, vagy hígított gyümölcslé - fogyasztása. Sajnos még mindig sokan hiszik el a tévhitet, hogy nem érdemes sokat inni, mert akkor csak izzadunk. Pedig az izzadásnak jelentős funkciója van, a bőrről elpárolgó folyadékkal hőt veszítünk, így hűti magát a szervezet. Ne spóroljunk a vízzel! Kánikulában a gyermekek és a felnőttek folyadékszükséglete is megduplázódhat.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

A kánikula legnagyobb veszélye

5. Klimatizált helyiségek

A magas kinti és alacsony benti hőmérséklet közötti nagy különbség könnyen meghűléshez vezethet: ha a gyerkőccel klimatizált helyre megyünk (akár csak hosszú órákat tölt a klimatizált autóban a nyaralóhelyre utazva), gondoskodjunk hosszú ujjú felsőrészről, kis kardigánról.

+1. Fontos a szellőztetés

Mivel a légkondicionáló csak hűti és szárítja a levegőt, fontos, hogy szellőztessünk is. A rendszeresen nem szellőztetett helyiségben a levegő állott, a kórokozók elszaporodhatnak. Érdemes ezért naponta többször is szellőztetni, a korai órákban és késő este.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek