A 12 szuperveszélyes konyhai tevékenység

A konyhánk igazi veszélyzóna is lehet: kések, víz, gőz, tűz, áram, és még számtalan egyéb jelenség okozhat komoly személyi sérüléseket.

Persze ahogy telik-múlik az idő, később ezek lesznek a legviccesebb történetek az életünkből. De csak ha minden jól sül el.

A legáltalánosabb, illetve legmindennaposabb balesetet okozó tevékenység dobogósa az életlen kés - és sajnos mindig utólag jövünk csak rá, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna megélezni az élezőn, mint később az ujjunkon.Hiába főzünk sokszor már rutinból, ha közben csacsogunk, énekelgetünk, teszünk-veszünk, bármi megtörténhet. Ez olyan, mint a vezetés. Mondhatjuk, hogy mi észnél voltunk, ha egyszer a gonosz forró olaj ránk akart rontani!Íme néhány konyhai tevékenység - nem sorrendbe állítva - , amit naponta végzünk, mégis baromira ébernek kell lennünk mind közben:

1. Uborkagyalu műanyag védő nélkül

Na igen. Nem véletlenül árulnak ezekhez az éles pengékhez egy olyan kis műanyag fogót, ami védi az ujjunkat. Nekem évekkel ezelőtt volt egy igazán „bensőséges kapcsolatom” egy ilyen pengével. Nem is a rutintalanság miatt, hanem mert nem figyeltem eléggé. Épp a salátához készültem szeletelni a már megpucolt uborkát, amikor egyszer csak kicsúszott a kezeim közül, illetve lecsúszott a kezem róla, majd sikerült csontig szeletelni a pengékkel az ujjamat. Mondanom sem kell, a balesetin kötöttem ki. Azóta nem vagyunk a legjobb barátok a gyalukkal.

2. Feltúrni a fiókokat

Mármint azokat, amelyben késeket, konzervnyitókat és egyéb veszélyes eszközöket tárolunk. Ez egyébként is alapvető bibi: ne fiókban tároljuk őket! A késeket tegyük fali mágneses tárolóba, állítsuk őket egy edénybe, vagy vásároljunk nekik kifejezetten erre a célra gyártott késtárolókat.

3. Sütő használat

Az egyszerű hétköznapi feladatok egyike. Vagy mégsem? Nézzük csak Kitti esetét a sütővel: a gázt begyújtotta, de a láng elaludt, a gáz pedig folydogált tovább. Mikor percekkel később újra begyújtotta, olyannyira belobbant, hogy megpörkölte a szempilláját. Persze, erre lehet mondani, hogy velem ilyen soha nem fordulna ilyen elő, de ki tudja. Elég, ha egy pillanatig másol jár az eszünk.

4. Dugóhúzó

Gondoltuk volna, hogy még ez is veszélyes lehet? Persze nem mindegyik, hiszen számtalan félét gyártanak már ezekből. De azok, amelyeknek „karjai” vannak, simán becsíphetik az ujjunkat, bőrünket.

5. Chili szeletelés

Azt hiszem, ezt nem is kell túlragoznunk. Sem bőrünknek nem tesz jót, sem pedig a szemünknek, ha véletlenül belenyúlnánk paprikás kezünkkel. A hagymával ugyanez a helyzet. Ha tehetjük, használjunk gumikesztyűt, ha ezt túlzásnak éreznénk, akkor közvetlenül az aprítás után mossunk alaposan kezet. Evidens, mégis sokszor megfeledkezünk róla.

6. A tompa kés

A már említett életlen konyhakések. Na igen. Lehetőleg maradjunk az éles késeknél, azonban még ez sem jelenti, hogy játszi könnyedséggel szeletelhetünk vele. Mindenképp görbítsük be ujjainkat, miközben a kezünkben tartjuk az „aprítandót”.

Hogy mit és hogyan érdemes szeletelni? Ebből a videóból megtudhatjátok!

8. A mikrohullámú sütő

Persze nem használja mindenki, de aki igen, fokozottan figyeljen, amikor kiveszi a már meleg, sőt, sok esetben forró edényt, hiszen nem ritkán az edény maga jobban átforrósodik, mint az étel. Mielőtt megmarkolnánk a tálat, nézzük meg óvatosan, hogy mennyire forró, vagy használjunk fogókesztyűt, konyharuhát a kivételéhez.

9. Kóstolás

Sokszor csak belemerítjük a fakanalat az éppen rotyogó kajába, majd egy-két fújás után be is kapjuk a falatot. Szerintem nincs a földön olyan ember, aki legalább egyszer ne égette volna meg így a nyelvét vagy a szájpadlását. Az ábra azt mutatja, hogy hibáinkból sokszor még így sem tanulunk, így miénk a tiszt, hogy újra felhívjuk a figyelmeteket: NE kóstoljátok meg közvetlenül a lábasból kimert ételt!

10. Konzervnyitás

Persze vannak már biztonságos konzervnyitók, de nem is feltétlen ez a veszélyes, hanem amikor leemeljük a konzerv fedelét - piszkosul tud vágni, szóval csak óvatosan! Én évekkel ezelőtt kaptam egy szuper mágneses-elemes konzervnyitót, ami totál biztonságosnak bizonyult. Igen, addig, amíg ki nem találtam, hogy én majd a fiókban tartom. Szóval térjünk is vissza a 2-es pontra - amikor benyúltam a fiókba, és kutattam, hol lehet, az egyik evőeszköz megnyomta azt a bizonyos gombot, így beindult a masina. Mondanom sem kell, mi történt.

11. Ruhák és kötények

Sütéshez-főzéshez célszerű nem hosszú ujjú holmit viselni, mert könnyen lángra kaphat a tűz mellett. Ugyanez igaz lehet az edényfogó kesztyűkre, konyharuhákra is. Vajon az emberiség hány százaléka gyújtott már fel valamilyen textilt főzéskor élete során?

+ 1. Karamell készítés

Ha a lista még nem lenne elég, kiegészíteném egy szerintem igen veszélyes jelenséggel: a karamellkészítéssel! Ígérem, ezután nem égetem tovább magam. Évekkel ezelőtt egyszer késő este eldöntöttem, hogy szezámmagos karamellt fogok készíteni. Az akkori konyhánkban volt egy szuper kis szőnyeg – tudom, szokatlan, de baromi jól nézett ki - , szóval, amikor épp áttöltöttem a karamellt egy másik edénybe, láttam, amint szépen kezd lecsöpögni a csodás szőnyegemre. Persze ösztönből alányúltam „nehogy már baja legyen”, így végül nekem lett. Nem is kicsi, hiszen a karamell ilyenkor majdnem 180 fokos. Mit is mondhatnék… ilyen komoly égési sérülést életemben nem szereztem. De a szőnyeg megúszta. Az is valami, nemde?

Hogy mi a tanulság? Nem, nem az, hogy messze kerüljük a konyhát, de lehetőleg óvatosan, és ne ész nélkül tevékenykedjünk benne!

(via: yahoo)

Hozzászólások

witch

9. Kostolas Nekem van egy pici tal, amit csak erre hasznalok, belemerek kb. 1 evokanalnyit az etelbol, jol megfujkalom, hogy lehuljon es akkor kostolom meg. Amikor nagyon forro, en nem erzem ugy az izeket, mintha mar le lenne hulve, azert talaltam ezt ki. 11. Ruhak es kotenyek Nekem ugyan villany tuzhelyem van, de az edenyfogo kesztyut igy is sikerult meggyujtani. Pont grilleztem valamit es ahogy benyultam a tepsiert, a kesztyu hozzaert a forro spiralhoz. En ugyan nem ereztem semmit, mert jo hosszu az ujja, de parazslot meg fustolt az a franya anyag. :o) Szoval meg a villany sutovel is ovatosan kell banni.

Törölt felhasználó

Karamell-buli nekem is megvolt. Nyár, 40 fok, mezítláb a konyhában. A karamellt kevergetve az edény megsütötte a kezem, elrántottam, ezzel a lendülettel kiütöttem a fakanalat bel?le, annak tartalma meg rá a lábamra. Még ?rzöm az emlékeket szemmel láthatóan! :)

Törölt felhasználó

Nekem is sikerült már kend?t felgyújtani! De a legjobb az, amikor kinyitom a süt?t, hogy ellen?rizzem az aktuális ételt, lehajolok és a nyakláncom felforrósodik, aztán mikor hozzáér a b?römhöz, az szuper. Természetesen ezt már nem egyszer sikerült kipróbálni. :)

Szulita

A gyaluval szerencsére eddig max a körmemet sikerült vagy a b?römet felszinesen megvágni, de ebben már rutinos vagyok :D Na a 8. pontból már tanultam és ha olyat melegítek csak kend?vel veszem ki. A kóstolással nincs mit tenni, annyiszor de annyiszor megégettem már a számat. Néha eszembe jut és várok, de ha tudom, hogy ez egy nagyon finom étel és nagyon éhes vagyok.... :D

ari80

Nekem egy elég nagy 4x4 cm es egyenl? szárú :) háromszög lett az alkaromon, pusztán azért , mert siettem, és kicsúszott a tepsi a kezemb?l, és hát a kezemmel akartam megtámasztani. Maradandó kis folt lett.

Törölt felhasználó

Családban történt..... Bef?zéshez már rotyogott a paradicsom,valami istentelen nagy fazékban a spóron. Nem kért segítséget a hölgy, az emelés helyett inkább oldalra rángatás lett a leveg?ben. Ráömlött a a fele. Combtól lefelé.....A bokájára 1 hónap múlva is ültettek b?rt a hátáról....

Vira

Nálam nem a kés volt életlen, hanem kókuszzsír-tömböt akartam szeletelni, és természetesen megcsúszott benne, és csontig szeleteltem az egyik ujjam, a nyoma azóta is megvan. Másik kedves kaland az volt, amikor fél kézzel vettem ki a tepsit a süt?b?l, megcsúszott a kezemben, és reflexb?l alá raktam a másikat. Nem túl kellemes, egyforintos-méret? foltot hagyott a karomon.

Nusi Kezdi konyhaja

Sajnos nekem is el?fordult a bemutatót példákból egy pár baleset , egyet nem fogok elfeledni amíg élek.Egy disznóvágás alkalmával zsírt olvasztottunk ,mikor majdnem készre sült, Öcsém aki vágta a disznót és segített a feldolgozásban,egy kicsi tejet kért , nem tudtam mi a szándéka, mire vissza vittem a tejes fazekat a kamrában megtörtént a katasztrófa ,forró zsír úgy m?ködöt mint egy vulkán méter magasra fórt fel ki fojt a kályhára (lapos gáz ) megtelt a kályha is körülötte aligha maradót a lábosban, ez mar nem is számított ahhoz kepést mikor meggyúlt a zsiradék és szerencsére egy nagy pokrócom volt a közelemben amit rá dobtam a t?zre és megszakítót?k kint a f?csapnál a gázszolgáltatást , nem sérült meg senki ez volt a fontos és a tanulság !

Törölt felhasználó

Kezemet égettem már meg, mert azt gondoltam elég vastag lesz az összehajtott konyharuha, és mivel nem akartam eldobni a tepsi kaját, így szépen végigégettem a tenyerem. Meg persze konyharuha is kozmált már oda, amikor lehúztam a fazekat. De ennél komolyabb szerencsére nem történt. A család viszont vendéglátós; Anyunak egyszer a körömágyára csöppent rá az égetett cukor. Utána lyukasan n?tt ki a körme :S Öcsém meg vágta már le fél újjpercét, a frissen élezett késsel. Az is "jó móka" volt. Az égési sebek meg mindennnaposak, süt?be ki-be pakolás közben rendszeresen odanyomja anyu a karját :S

köleskása

Egyvalami nem szerepelt, a hosszú haj. Tanácsos összefogni, felt?zni, nem csak, mert gusztustalan, ha belehullik az ételbe, hanem könnyen meg is gyulladhat, és az tragédiához vezethet.

Ivana

Én sokat tanultam a konyhai balesetekb?l. Hosszú a hajam, mindig fel van kötve. Rövid ujjúban f?zök. Nem konyharuhával veszegetem ki az ételt, hanem hosszú, nagyon vastag erre a célra való keszty?vel, ami olyan hosszú, hogy védi a csupasz karom. Ha mocskos lesz, inkább kimosom milliószor, de a jobb csuklóm olyan volt, mint egy többszörös öngyilkos jelöltnek. ÉS A LEGJOBB: Hogy ne égessük meg a szánkat: Veszünk, egy nagy bögrét. És olyan helyen tartjuk (amíg nem használjuk), hogy ne legyen meleg. Így, amikor belemerünk egy kanál ételt, és meglögyböljük, csak langyos lesz, mikor megkóstoljuk. Azóta nem égettem meg a számat, pedig nagyon mohó vagyok. Remélem van akinek tudtam segíteni :)

Törölt felhasználó

- Görögdinnye lékelés. Még gyerek voltam, amikor vállalkoztam rá, persze a dinnye megpördült a kés pedig megállt a hüvelyujjamban. Sosem múlik el a nyoma és egy életre megtanultam. - Forró olaj felgyulladt: hát igen, szerelmesek voltunk éhesek egy kis sült krumplira és közben ment egy jó film a szobában. 8. emeleten, panelban. Szerencsére konyhafestéssel megúsztuk. Na, akkor megtanultam, hogyan lehet fed?vel t?zet oltani! (Örök hálám annak a fiúnak, hogy nem esett pánikba és értette!) - Gyorsan sz?l?t a zsíros kenyér mellé. Közelg? szüret, gyönyör? napsütés, zsíros deszka... együnk mellé egy kis gyümölcsöt.... Kiskéssel az els?t levágtam, mivel már lédús volt a gyümölcs vele vágtam a legkisebb ujjam is. Összevarrták, de az is megmarad egy életre. ... és talán a legfontosabb, amit az aprónépnek elmondok, bár úgyis csak maguk kárán tanulnak: sosem, sosem nyaljuk meg a mélyh?t? bels? falát a nyelvünkkel, még akkor sem, ha kedvenc jégkrémünkb?l odacseppent... érvényes minden más f?leg fém eszközökre... hidegre-melegre! Nagyon tud a nyelvünk ragadni majd fájni!

Törölt felhasználó

Mivel hogy üzemi konyhán dolgozom (3000 f?re f?zünk naponta) történnek balesetek. Például ez velem történt: gyújtottam be a gáz zsámolyt és lángra kapott a kötényem! Gyorsan ledobtam és vízzel eloltottam. Szerencsére nem történt nagyobb baj. Ez egy régi kollégámmal történt, rántott hús volt zöldf?szeres krumplipürével. Szóval sütötte a rántott húst és lángra kapott az olaj. Sót öntöttünk rá mert az jó ha a zsiradék felgyullad. Ez pedig a legrosszabb: kollégan?m éppen a pogácsa tésztáját dagasztotta a dagasztógéppel és nemtudni miért belenyúlt!!!!!!!!!!! Kitekerte a kezét. Van még egy sztorim: Én és a rántott húsnál említett kollégám a húsfeldolzóba lettünk beosztva. Igen daraboltuk a húst és szerencsétlen csontig elvágta az ujját. Ment a sürg?sségire. Szóval ilyen egy 3000 f?s konyhán dolgozni :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek