A 12 szuperveszélyes konyhai tevékenység

A konyhánk igazi veszélyzóna is lehet: kések, víz, gőz, tűz, áram, és még számtalan egyéb jelenség okozhat komoly személyi sérüléseket.

Persze ahogy telik-múlik az idő, később ezek lesznek a legviccesebb történetek az életünkből. De csak ha minden jól sül el.

A legáltalánosabb, illetve legmindennaposabb balesetet okozó tevékenység dobogósa az életlen kés - és sajnos mindig utólag jövünk csak rá, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna megélezni az élezőn, mint később az ujjunkon.Hiába főzünk sokszor már rutinból, ha közben csacsogunk, énekelgetünk, teszünk-veszünk, bármi megtörténhet. Ez olyan, mint a vezetés. Mondhatjuk, hogy mi észnél voltunk, ha egyszer a gonosz forró olaj ránk akart rontani!Íme néhány konyhai tevékenység - nem sorrendbe állítva - , amit naponta végzünk, mégis baromira ébernek kell lennünk mind közben:

1. Uborkagyalu műanyag védő nélkül

Na igen. Nem véletlenül árulnak ezekhez az éles pengékhez egy olyan kis műanyag fogót, ami védi az ujjunkat. Nekem évekkel ezelőtt volt egy igazán „bensőséges kapcsolatom” egy ilyen pengével. Nem is a rutintalanság miatt, hanem mert nem figyeltem eléggé. Épp a salátához készültem szeletelni a már megpucolt uborkát, amikor egyszer csak kicsúszott a kezeim közül, illetve lecsúszott a kezem róla, majd sikerült csontig szeletelni a pengékkel az ujjamat. Mondanom sem kell, a balesetin kötöttem ki. Azóta nem vagyunk a legjobb barátok a gyalukkal.

2. Feltúrni a fiókokat

Mármint azokat, amelyben késeket, konzervnyitókat és egyéb veszélyes eszközöket tárolunk. Ez egyébként is alapvető bibi: ne fiókban tároljuk őket! A késeket tegyük fali mágneses tárolóba, állítsuk őket egy edénybe, vagy vásároljunk nekik kifejezetten erre a célra gyártott késtárolókat.

3. Sütő használat

Az egyszerű hétköznapi feladatok egyike. Vagy mégsem? Nézzük csak Kitti esetét a sütővel: a gázt begyújtotta, de a láng elaludt, a gáz pedig folydogált tovább. Mikor percekkel később újra begyújtotta, olyannyira belobbant, hogy megpörkölte a szempilláját. Persze, erre lehet mondani, hogy velem ilyen soha nem fordulna ilyen elő, de ki tudja. Elég, ha egy pillanatig másol jár az eszünk.

4. Dugóhúzó

Gondoltuk volna, hogy még ez is veszélyes lehet? Persze nem mindegyik, hiszen számtalan félét gyártanak már ezekből. De azok, amelyeknek „karjai” vannak, simán becsíphetik az ujjunkat, bőrünket.

5. Chili szeletelés

Azt hiszem, ezt nem is kell túlragoznunk. Sem bőrünknek nem tesz jót, sem pedig a szemünknek, ha véletlenül belenyúlnánk paprikás kezünkkel. A hagymával ugyanez a helyzet. Ha tehetjük, használjunk gumikesztyűt, ha ezt túlzásnak éreznénk, akkor közvetlenül az aprítás után mossunk alaposan kezet. Evidens, mégis sokszor megfeledkezünk róla.

6. A tompa kés

A már említett életlen konyhakések. Na igen. Lehetőleg maradjunk az éles késeknél, azonban még ez sem jelenti, hogy játszi könnyedséggel szeletelhetünk vele. Mindenképp görbítsük be ujjainkat, miközben a kezünkben tartjuk az „aprítandót”.

Hogy mit és hogyan érdemes szeletelni? Ebből a videóból megtudhatjátok!

8. A mikrohullámú sütő

Persze nem használja mindenki, de aki igen, fokozottan figyeljen, amikor kiveszi a már meleg, sőt, sok esetben forró edényt, hiszen nem ritkán az edény maga jobban átforrósodik, mint az étel. Mielőtt megmarkolnánk a tálat, nézzük meg óvatosan, hogy mennyire forró, vagy használjunk fogókesztyűt, konyharuhát a kivételéhez.

9. Kóstolás

Sokszor csak belemerítjük a fakanalat az éppen rotyogó kajába, majd egy-két fújás után be is kapjuk a falatot. Szerintem nincs a földön olyan ember, aki legalább egyszer ne égette volna meg így a nyelvét vagy a szájpadlását. Az ábra azt mutatja, hogy hibáinkból sokszor még így sem tanulunk, így miénk a tiszt, hogy újra felhívjuk a figyelmeteket: NE kóstoljátok meg közvetlenül a lábasból kimert ételt!

10. Konzervnyitás

Persze vannak már biztonságos konzervnyitók, de nem is feltétlen ez a veszélyes, hanem amikor leemeljük a konzerv fedelét - piszkosul tud vágni, szóval csak óvatosan! Én évekkel ezelőtt kaptam egy szuper mágneses-elemes konzervnyitót, ami totál biztonságosnak bizonyult. Igen, addig, amíg ki nem találtam, hogy én majd a fiókban tartom. Szóval térjünk is vissza a 2-es pontra - amikor benyúltam a fiókba, és kutattam, hol lehet, az egyik evőeszköz megnyomta azt a bizonyos gombot, így beindult a masina. Mondanom sem kell, mi történt.

11. Ruhák és kötények

Sütéshez-főzéshez célszerű nem hosszú ujjú holmit viselni, mert könnyen lángra kaphat a tűz mellett. Ugyanez igaz lehet az edényfogó kesztyűkre, konyharuhákra is. Vajon az emberiség hány százaléka gyújtott már fel valamilyen textilt főzéskor élete során?

+ 1. Karamell készítés

Ha a lista még nem lenne elég, kiegészíteném egy szerintem igen veszélyes jelenséggel: a karamellkészítéssel! Ígérem, ezután nem égetem tovább magam. Évekkel ezelőtt egyszer késő este eldöntöttem, hogy szezámmagos karamellt fogok készíteni. Az akkori konyhánkban volt egy szuper kis szőnyeg – tudom, szokatlan, de baromi jól nézett ki - , szóval, amikor épp áttöltöttem a karamellt egy másik edénybe, láttam, amint szépen kezd lecsöpögni a csodás szőnyegemre. Persze ösztönből alányúltam „nehogy már baja legyen”, így végül nekem lett. Nem is kicsi, hiszen a karamell ilyenkor majdnem 180 fokos. Mit is mondhatnék… ilyen komoly égési sérülést életemben nem szereztem. De a szőnyeg megúszta. Az is valami, nemde?

Hogy mi a tanulság? Nem, nem az, hogy messze kerüljük a konyhát, de lehetőleg óvatosan, és ne ész nélkül tevékenykedjünk benne!

(via: yahoo)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek