Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás csiga

Vaníliás csiga
Vaníliás csiga
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első tepsivel úgy készült, hogy kakaós csigát szerettem volna sütni, de nem volt otthon kakaópor. Mivel a tészta már kész volt, gyorsan ki kellett találni valamit, így került bele "csak" vaníliás cukor. Azóta nálunk sokkal nagyobb kedvenc, mint a kakaós változata. A tetején meg az alján egy picit karamellizálódik a cukor, és ez az íz a vaníliával keverve nagyon finom. Talán a kürtős kalácséhoz tudnám leginkább hasonlítani.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltéshez

ajánlat

Valami tartalmas leves mellé kitűnő második fogás, de vendégvárásra is nagyon bevált, főleg, ha frissen készült, és még langyosan kóstolhatják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos tejben, melybe 1 tk cukrot tettünk, felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez keverjük a sót és a cukrot, a megkelt élesztőt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz (ez kb. 3 dl), közepesen lágy tésztát dagasztunk utoljára hozzákeverve az olvasztott margarint.
  3. Letakarva, langyos helyen jó 1,5-szeresére kelesztjük. Ez kb. 30 perc.
  4. Ha megkelt, ujjnyi vékony, nagy téglalappá nyújtjuk.
  5. Vastagon megkenjük olvasztott margarinnal, majd egyenletesen eloszlatva rászórjuk a vaníliás cukrot és a cukrot.
  6. Lazán feltekerjük, majd éles késsel kb. 16 darabra vágjuk.
  7. Tepsibe rendezzük, és a csigák oldalait megkenjük olvasztott margarinnal, tetejüket pedig tojással. (Lehet a tetejüket tojás helyett olvasztott margarinnal kenni, akkor nem sülnek olyan pirosra, viszont teljesen tojásmentes lesz a süti. ) Legvégül kristálycukorral jól megszórjuk őket, és mehet az előmelegített sütőbe.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35x3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 38 349
elküldve: 9
receptkönyvben: 827
elkészítve: 27/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás csiga kelt tésztából

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

macska rozi
macska rozi Wed, 2013-07-31 21:09

Szia,megint hivnom kellett anyukamat....a multkor a langos recepted miatt,most pedig e recept miatt!Szoval lecsereljuk az eddigi kelt tesztas receptunket!Ez egyszeruen nagyszeru!!!!
Finom konnyu,omlos es nem szaraz a teszta!!!Gratulalok!
Egyet viszont szeretnek kerdezni:szeretnek egyre jobban atterni az egeszsegesebb eletmod fele,ezert ezt a receptet kiprobalnam teljeskiorlesu liszttel is.Probaltad mar?Tudom,hogy akkor megvaltozik a kalacs jellege,surubb lesz es nem kel annyira meg...esetleg vmi otlet,ezzel kapcsolatban,hogy minel jobb legyen a vegeredmeny?Liszt arany?Valaszod elore is koszonom!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-08-01 10:13

Kedves Macska Rozi!
Ahogy írtad, hogy hívnod kellett anyukádat, egy pillanatra belém állt az ütő. ,mert azt hittem, azért hívtad, mert baj volt a recepttel. :)) De ha csak a kelt tészta váltás miatt, akkor minden rendben, és nagyon örülök, meg büszke is vagyok, mert ezt a variációt is, meg a lángost is magam kísérleteztem ki. A teljes kiőrlésű liszttel nincs tapasztalatom a finomabb kelt tésztáknál. Kenyérrel már próbáltam, mert annak nem baj, ha sűrűbb. Én a helyedben először csak 10 dkg-ot helyettesítenék tk liszttel, és ha az beválik, akkor szépen óvatosan emelném az adagot minden egyes sütésnél. Így hozzá is szoktok, hogy lassacskán sűrűsödik a tészta. Mert fog, az biztos. Talán próbáld meg, hogy egy tk sikért teszel még hozzá. Natúr boltokban kapható. De ez csak ötlet. Nekem is kéne már többet foglalkoznom a tk lisztes sütikkel, de sajna egyre kevesebbet sütök, mert nincsenek a közelben a kosztosaim. :)
Üdv: Fahéj

Kitti008
Konyhatündérke / Kitti008 Fri, 2013-03-15 13:49

Ez a recept tökéletes! Egyszerűen isteni! :) Én három féle ízben készítettem - kakaós, vaníliás, fahéjas. Mindenféleképpen tökéletes! Köszönet a receptért! :)

nbeatrix
nbeatrix Wed, 2013-01-16 14:49

Szia Fahéj!
Elkészítettem a kakaós csigát ebből a tésztából. A párom nagy kritikus, de azt mondta, hogy a tészta első osztályú :)
A tölteléket találta száraznak, amit úgy csináltam, hogy olvasztott vajra szórtam a nem kevés cukros kakaót (azaz xilittel csináltam, de ez nem hiszem hogy változtat a lényegen). Lehet, hogy össze kellett volna keverni az olvasztott vajat a kakaóval és cukorral, hogy több zsiradék legyen benne? Te hogy szoktad csinálni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-16 19:50

Kedves Bea!
Hogy őszinte legyek, nemigen szoktam kakaós csigát csinálni, mert nálunk ez a vaníliás a fő kedvenc. Szerintem azt kéne tenned, ahogy gondoltad is, azaz összekeverni a cukros kakaót a vajjal. Nem is kéne megolvasztani, hanem jó szobahőmérsékletűre melegíteni, és úgy kikeverni a kakaóval. Mehet bele kicsivel több vaj is (+5 dkg), mint ami a receptben van, azzal megkenni a tésztát, úgy felcsavarni, és sütni. Szokták azt csinálni, hogy a tekercsek szélét aláhajtják minden csigának, mert akkor nem tud annyira kifolyni, valamint feketére sülni a töltelék. Remélem, így ízleni fog. :)
Üdv: Fahéj

Burky
Burky Fri, 2012-12-21 21:06

Kedves Fahéj! Elkészítettem, nagyon finom lett! Legjobban sütéskor az illata tetszett, kandalló mellett ülős, karácsonyt várós volt :)! Köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-12-22 08:59

Kedves Burky!
Igen, az illata tényleg isteni, mi is alig várjuk, hogy sütéskor előbújjon végre a sütőből. Annál jobban már csak azt várjuk, hogy kóstolni l,ehessen. :)
Üdv: Fahéj

gelsomina
gelsomina Sat, 2012-11-24 23:41

Kedves Fahéj! Végérvényesen a rajongód lettem! Ez a csiga valami eszméletlenül finom!!! A tésztája tökéletes, nagyon könnyû volt dolgozni vele. Én fahéjas töltelékkel készítettem el, mert a fahéj számomra a meleg otthon illatát jelenti, különösen amikor egyre hidegebb az idõ. Köszönöm ezt a csodás receptet, biztos nem utoljára készítettem el! Üdv, Zsófi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-11-25 08:43

Kedves Zsófi!
Köszi a dicsérő szavakat, igazán jól estek. :) Ez a csiga nálunk is dobogós helyen van. Fahéjjal is nagyon finom, én is nagyon szeretem az illatát ilyen borongós őszi-téli napokon. :)
További jó sütés-főzéseket kívánok neked! Fahéj

Burky
Burky Tue, 2012-11-13 12:55

Köszi a plusz tanácsokat! Amint elkészítem leírom hogy sikerült!

Burky
Burky Mon, 2012-11-12 14:33

Szia! Kezdő vagyok még a sütésben, picit félek tőle de akkor is neki vágok!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-11-12 18:59

Nem ördöngösség! Csak bátran! A tésztát jól dolgozd ki (ha van robotgéped, azzal érdemes), és ne legyen kemény, sőt, inkább amolyan lágyabb fajta, akkor lesz igazán könnyű, puha a tésztája. Remélem, nem fogsz csalódni benne.
Üdv: Fahéj

sinkó
Sinkó / sinkó Mon, 2011-11-28 15:29

épp most sül az utolsó előtti adag, az egyiket diósan, a másikat kakaósan készítettem (természetesen dupla adagot :D), és nagyon finom lett, jó a recept, köszönöm! :)

norcikoma
norcikoma Thu, 2011-11-24 15:27

Kedves Fahéj,
vaníliapudinggal is el lehet vajon készíteni? Nem ég majd meg a sütőben a puding?
Ha kakaóval készíted, akkor cukrozottal, vagy simával?
Előre is köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-11-24 20:37

Kedves Norcikoma!
A pudingról nem tudok nyilatkozni, sose próbáltam. És ha megpróbálnád ugyanezzel a tésztával, csak batyunak formázni vagy buktának? Azokban benne marad a puding. (Egyébként van fenn bukta és batyu receptem is, igaz egyik mákkal a másik túróval, de töltheted pudinggal is.) Ha kakaóval készítem, akkor keserű kakaóport és cukrot szórok rá összekeverve, de előtte megkenem a tésztát olvasztott margarinnal.
Üdv:Fahéj

Rmol
Rmol Thu, 2011-09-15 13:12

Köszi a receptet,nagyon fincsi lett ! a férjem imádja :) pont most készítem kakóval .

BladesOrsi
BladesOrsi Sun, 2011-09-04 16:45

Szia!

Köszi a receptet, nemrég lettek készen a csigák, nagyon finomak!! :-)

évici64
évici64 Fri, 2011-07-22 11:20

Isteni finom lett!! Köszönöm a receptet,ezt többször fogom sütni!!!! Évi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-09-02 16:19

Bocs, Évi, hogy csak most vettem észre a bejegyzésedet. Örülök, hogy megtetszett a recept annyira, hogy máskor is megsüsd.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-07-20 19:09

Kedves Éva!
Most találtam meg az iwiw-klubban a csodás csigáidat. Nagyon tetszik és minden elismerésem, hogy ebben a hőségben van kedved dagasztani. Úgy döntöttem, én is erőt veszek magamon és megsütöm.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-07-20 19:32

Kedves Edit!
A képen látható csigák tavaly ilyenkor készültek, ha jól emlékszem, talán ez a receptem jelent meg elsőnek vagy másodiknak. :) De sokszor sütöm, mert a lányom kedvence. Itt most nincs hőség, inkább még túl hűvös is van, sajnos. Persze dagasztani télen-nyáron szeretek, nem számít az időjárás, mert géppel teszem. Annyit változtatnék már a recepten, hogy hőlégkeveréssel én csak 160°C-on sütöm, az alul-felül sütésre vonatkozik a 180°C. Ha megtehetem, ki is javítom a receptben.
Remélem, ízleni fog Nektek!
Puszi: Éva

enid
enid Wed, 2010-09-29 20:41

Sajna a sütőm nem a legjobb. De azért elfogyott! :))) És finom is lett, köszönöm a receptet! Bár nekem 30 db jött ki belőle. ;)

enid
enid Wed, 2010-09-29 13:46

Most sül, nagyon kíváncsi leszek rá! :)))

1090
finomliszt 60 dkg
cukor 6 dkg
margarin 9 dkg
1 kk
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
margarin 10 dkg
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 2 csomag