Vaníliás csiga recept

Vaníliás csiga
Vaníliás csiga
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első tepsivel úgy készült, hogy kakaós csigát szerettem volna sütni, de nem volt otthon kakaópor. Mivel a tészta már kész volt, gyorsan ki kellett találni valamit, így került bele "csak" vaníliás cukor. Azóta nálunk sokkal nagyobb kedvenc, mint a kakaós változata. A tetején meg az alján egy picit karamellizálódik a cukor, és ez az íz a vaníliával keverve nagyon finom. Talán a kürtős kalácséhoz tudnám leginkább hasonlítani.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltéshez

ajánlat

Valami tartalmas leves mellé kitűnő második fogás, de vendégvárásra is nagyon bevált, főleg, ha frissen készült, és még langyosan kóstolhatják.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás csiga kelt tésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos tejben, melybe 1 tk cukrot tettünk, felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez keverjük a sót és a cukrot, a megkelt élesztőt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz (ez kb. 3 dl), közepesen lágy tésztát dagasztunk utoljára hozzákeverve az olvasztott margarint.
  3. Letakarva, langyos helyen jó 1,5-szeresére kelesztjük. Ez kb. 30 perc.
  4. Ha megkelt, ujjnyi vékony, nagy téglalappá nyújtjuk.
  5. Vastagon megkenjük olvasztott margarinnal, majd egyenletesen eloszlatva rászórjuk a vaníliás cukrot és a cukrot.
  6. Lazán feltekerjük, majd éles késsel kb. 16 darabra vágjuk.
  7. Tepsibe rendezzük, és a csigák oldalait megkenjük olvasztott margarinnal, tetejüket pedig tojással. (Lehet a tetejüket tojás helyett olvasztott margarinnal kenni, akkor nem sülnek olyan pirosra, viszont teljesen tojásmentes lesz a süti. ) Legvégül kristálycukorral jól megszórjuk őket, és mehet az előmelegített sütőbe.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35x3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 37 164
elküldve: 9
receptkönyvben: 824
elkészítve: 27/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

macska rozi
macska rozi sze, 2013-07-31 20:09

Szia,megint hivnom kellett anyukamat....a multkor a langos recepted miatt,most pedig e recept miatt!Szoval lecsereljuk az eddigi kelt tesztas receptunket!Ez egyszeruen nagyszeru!!!!
Finom konnyu,omlos es nem szaraz a teszta!!!Gratulalok!
Egyet viszont szeretnek kerdezni:szeretnek egyre jobban atterni az egeszsegesebb eletmod fele,ezert ezt a receptet kiprobalnam teljeskiorlesu liszttel is.Probaltad mar?Tudom,hogy akkor megvaltozik a kalacs jellege,surubb lesz es nem kel annyira meg...esetleg vmi otlet,ezzel kapcsolatban,hogy minel jobb legyen a vegeredmeny?Liszt arany?Valaszod elore is koszonom!

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-08-01 09:13

Kedves Macska Rozi!
Ahogy írtad, hogy hívnod kellett anyukádat, egy pillanatra belém állt az ütő. ,mert azt hittem, azért hívtad, mert baj volt a recepttel. :)) De ha csak a kelt tészta váltás miatt, akkor minden rendben, és nagyon örülök, meg büszke is vagyok, mert ezt a variációt is, meg a lángost is magam kísérleteztem ki. A teljes kiőrlésű liszttel nincs tapasztalatom a finomabb kelt tésztáknál. Kenyérrel már próbáltam, mert annak nem baj, ha sűrűbb. Én a helyedben először csak 10 dkg-ot helyettesítenék tk liszttel, és ha az beválik, akkor szépen óvatosan emelném az adagot minden egyes sütésnél. Így hozzá is szoktok, hogy lassacskán sűrűsödik a tészta. Mert fog, az biztos. Talán próbáld meg, hogy egy tk sikért teszel még hozzá. Natúr boltokban kapható. De ez csak ötlet. Nekem is kéne már többet foglalkoznom a tk lisztes sütikkel, de sajna egyre kevesebbet sütök, mert nincsenek a közelben a kosztosaim. :)
Üdv: Fahéj

Kitti008
Konyhatündérke / Kitti008 p, 2013-03-15 12:49

Ez a recept tökéletes! Egyszerűen isteni! :) Én három féle ízben készítettem - kakaós, vaníliás, fahéjas. Mindenféleképpen tökéletes! Köszönet a receptért! :)

nbeatrix
nbeatrix sze, 2013-01-16 13:49

Szia Fahéj!
Elkészítettem a kakaós csigát ebből a tésztából. A párom nagy kritikus, de azt mondta, hogy a tészta első osztályú :)
A tölteléket találta száraznak, amit úgy csináltam, hogy olvasztott vajra szórtam a nem kevés cukros kakaót (azaz xilittel csináltam, de ez nem hiszem hogy változtat a lényegen). Lehet, hogy össze kellett volna keverni az olvasztott vajat a kakaóval és cukorral, hogy több zsiradék legyen benne? Te hogy szoktad csinálni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-01-16 18:50

Kedves Bea!
Hogy őszinte legyek, nemigen szoktam kakaós csigát csinálni, mert nálunk ez a vaníliás a fő kedvenc. Szerintem azt kéne tenned, ahogy gondoltad is, azaz összekeverni a cukros kakaót a vajjal. Nem is kéne megolvasztani, hanem jó szobahőmérsékletűre melegíteni, és úgy kikeverni a kakaóval. Mehet bele kicsivel több vaj is (+5 dkg), mint ami a receptben van, azzal megkenni a tésztát, úgy felcsavarni, és sütni. Szokták azt csinálni, hogy a tekercsek szélét aláhajtják minden csigának, mert akkor nem tud annyira kifolyni, valamint feketére sülni a töltelék. Remélem, így ízleni fog. :)
Üdv: Fahéj

Burky
Burky p, 2012-12-21 20:06

Kedves Fahéj! Elkészítettem, nagyon finom lett! Legjobban sütéskor az illata tetszett, kandalló mellett ülős, karácsonyt várós volt :)! Köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2012-12-22 07:59

Kedves Burky!
Igen, az illata tényleg isteni, mi is alig várjuk, hogy sütéskor előbújjon végre a sütőből. Annál jobban már csak azt várjuk, hogy kóstolni l,ehessen. :)
Üdv: Fahéj

gelsomina
gelsomina szo, 2012-11-24 22:41

Kedves Fahéj! Végérvényesen a rajongód lettem! Ez a csiga valami eszméletlenül finom!!! A tésztája tökéletes, nagyon könnyû volt dolgozni vele. Én fahéjas töltelékkel készítettem el, mert a fahéj számomra a meleg otthon illatát jelenti, különösen amikor egyre hidegebb az idõ. Köszönöm ezt a csodás receptet, biztos nem utoljára készítettem el! Üdv, Zsófi

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-11-25 07:43

Kedves Zsófi!
Köszi a dicsérő szavakat, igazán jól estek. :) Ez a csiga nálunk is dobogós helyen van. Fahéjjal is nagyon finom, én is nagyon szeretem az illatát ilyen borongós őszi-téli napokon. :)
További jó sütés-főzéseket kívánok neked! Fahéj

Burky
Burky k, 2012-11-13 11:55

Köszi a plusz tanácsokat! Amint elkészítem leírom hogy sikerült!

Burky
Burky h, 2012-11-12 13:33

Szia! Kezdő vagyok még a sütésben, picit félek tőle de akkor is neki vágok!

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2012-11-12 17:59

Nem ördöngösség! Csak bátran! A tésztát jól dolgozd ki (ha van robotgéped, azzal érdemes), és ne legyen kemény, sőt, inkább amolyan lágyabb fajta, akkor lesz igazán könnyű, puha a tésztája. Remélem, nem fogsz csalódni benne.
Üdv: Fahéj

sinkó
Sinkó / sinkó h, 2011-11-28 14:29

épp most sül az utolsó előtti adag, az egyiket diósan, a másikat kakaósan készítettem (természetesen dupla adagot :D), és nagyon finom lett, jó a recept, köszönöm! :)

norcikoma
norcikoma cs, 2011-11-24 14:27

Kedves Fahéj,
vaníliapudinggal is el lehet vajon készíteni? Nem ég majd meg a sütőben a puding?
Ha kakaóval készíted, akkor cukrozottal, vagy simával?
Előre is köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2011-11-24 19:37

Kedves Norcikoma!
A pudingról nem tudok nyilatkozni, sose próbáltam. És ha megpróbálnád ugyanezzel a tésztával, csak batyunak formázni vagy buktának? Azokban benne marad a puding. (Egyébként van fenn bukta és batyu receptem is, igaz egyik mákkal a másik túróval, de töltheted pudinggal is.) Ha kakaóval készítem, akkor keserű kakaóport és cukrot szórok rá összekeverve, de előtte megkenem a tésztát olvasztott margarinnal.
Üdv:Fahéj

Rmol
Rmol cs, 2011-09-15 12:12

Köszi a receptet,nagyon fincsi lett ! a férjem imádja :) pont most készítem kakóval .

BladesOrsi
BladesOrsi v, 2011-09-04 15:45

Szia!

Köszi a receptet, nemrég lettek készen a csigák, nagyon finomak!! :-)

évici64
évici64 p, 2011-07-22 10:20

Isteni finom lett!! Köszönöm a receptet,ezt többször fogom sütni!!!! Évi

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2011-09-02 15:19

Bocs, Évi, hogy csak most vettem észre a bejegyzésedet. Örülök, hogy megtetszett a recept annyira, hogy máskor is megsüsd.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit sze, 2011-07-20 18:09

Kedves Éva!
Most találtam meg az iwiw-klubban a csodás csigáidat. Nagyon tetszik és minden elismerésem, hogy ebben a hőségben van kedved dagasztani. Úgy döntöttem, én is erőt veszek magamon és megsütöm.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2011-07-20 18:32

Kedves Edit!
A képen látható csigák tavaly ilyenkor készültek, ha jól emlékszem, talán ez a receptem jelent meg elsőnek vagy másodiknak. :) De sokszor sütöm, mert a lányom kedvence. Itt most nincs hőség, inkább még túl hűvös is van, sajnos. Persze dagasztani télen-nyáron szeretek, nem számít az időjárás, mert géppel teszem. Annyit változtatnék már a recepten, hogy hőlégkeveréssel én csak 160°C-on sütöm, az alul-felül sütésre vonatkozik a 180°C. Ha megtehetem, ki is javítom a receptben.
Remélem, ízleni fog Nektek!
Puszi: Éva

enid
enid sze, 2010-09-29 19:41

Sajna a sütőm nem a legjobb. De azért elfogyott! :))) És finom is lett, köszönöm a receptet! Bár nekem 30 db jött ki belőle. ;)

enid
enid sze, 2010-09-29 12:46

Most sül, nagyon kíváncsi leszek rá! :)))

1090