Tejes kifli recept

Tejes kifli
Tejes kifli
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van a városunkban egy pékség (szerintem az országban máshol is jelen vannak, és tudtommal albánok), az Arditti, ahol nagyon finom péksüteményeket sütnek. A kifliik és zsemléik nem felfúvatott száraz szörnyűségek, hanem finom, kívül ropogós, belül pedig puha, tartalmas pékáruk. Szerintem ez a kifli nagyban hasonlít az ő kiflijükre. Ebből a mennyiségből 16 db lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mint minden kelt tésztának, ennek is jót tesz, ha a sütőbe teszünk egy edénykébe (lábosba) vizet, és sülés közben átjárja a gőz. Ez a módszer kenyérsütéskor is nagyon hasznos.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, burek, croissant, zsemle, édes leveles, pita, hamburger-buci, briós, perec, buci

egyéb elnevezések

házi kifli, "Arditti" kifli, tejes kifli házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A sót elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a kefírt és az élesztős tej, ill. olaj hozzáadásával tésztát készítünk. Először tálban dolgozzuk össze, majd borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, és jól gyúrjuk át. Ne legyen lágy a tészta, inkább rugalmas. A liszt minőségétől függően a tej mennyisége változhat.
  3. Langyos helyen kelesszük  duplájára, majd ha megkelt, deszkán gyúrjuk át, és osszuk 4 felé. Egy-egy részt nyújtsunk kör  alakúra, és vágjuk 4 felé. Az így kapott cikkelyeket szélesebb felüknél kezdve tekerjük fel kifli formájúra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne tegyük túl közel egymáshoz, mert nőni fognak sütés közben!
  4. Tetejüket kenjük meg langyos tejjel, és hagyjuk még 15-20 percig kelni a tepsiben. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Rácsra tegyük, és hagyjuk kihűlni.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 39 568
elküldve: 46
receptkönyvben: 1 242
elkészítve: 54/93
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Babeeface
Babeeface sze, 2015-10-21 18:05

Kisfiammal megalkottuk a világ legszebb és legfinomabb kiflijeit a recepted alapján. Itt Svájcban sajnos nem lehet kapni, de már kezdem azt hinni, hogy így jobban járok, mert ez valóban sokkal finomabb, mint a mostani kiflik otthon. Igazi békebeli letekerhetős :D Nekünk nagyon bejött! Máskor is elkészítjük. Köszönjük!

Casperesk1
Casperesk1 sze, 2013-11-06 08:52

Sziasztok!
Kb. milyen vékonyra kell kinyújtani? :) Köszönöm a segítséget!

zsiraf18
zsiraf18 szo, 2013-05-04 11:37

Kedves klivi! Németországban élünk, és itt nincs igazán kifli, viszont a Párom megkívánta. mit volt mit tenni, receptet keresgéltem, és a Tiéd volt a legszimpibb. Nem bántam meg, nagyon finomak lettek, úgy tökéletes, ahogy van!!!!!!! :) Sok puszi!!!!

Lajlo
Lajlo h, 2013-04-01 15:32

Köszönöm szépen nagyon jó recept. először csináltam házi kiflit és a kislányom szívét máris elnyerte azt mondta soha többé bolti kifli

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2013-02-18 13:56

Atyaég,hogy lehet ilyen gyönyörű kiflit készíteni?Nekem sosem lesz ilyen tökéletes.Gondolom a technikájára kell ráérezni.Na,majd még gyakorlom,és ezzel a recepttel is kipróbálom:)Üdv:Mercedes

titti90
titti90 h, 2013-02-11 21:05

Kedves Livi!

Már harmadjára csinálom meg a receptet és nagyon finom de van két problémám amin remélem te tudsz segíteni.
Nagyon kezdő "szakács" vagyok.

Az egyik problémám hogy nem akar megkelni a tészta....Ma már 5 dkg élesztőt tettem bele (4 helyett) de semmi.....A tejben felfuttatás azt jelenti hogy feloldom a tejben és hagyom felforrni nem? Mennyi ideig szoktad kelni hagyni?

A másik problémám hogy bármit csinálok letapad...Ugy kell levadászni rola a sütőpapirt mindig pedig mostmár meg szoktam kenni vajjal is....

Válaszod előre is köszönöm!!

klivi
klivi / klivi sze, 2013-02-13 18:27

Szia Titti,
Ezt én sem értem igazán, hogy "hagyom felforrni". Nem szabad forró tejbe tenni az élesztőt, hiszen elő mikroorganizmusból áll, ami a nagy hőtől elpusztul. Langyos tejben kell felfuttatni, és magát a tésztát is langyos helyen jó keleszteni, vigyázva arra is, hogy ne kapjon huzatot.
Remélem, tudtam segíteni, és legközelebb nagyobb sikerrel jársz!

KisEdi
Edi / KisEdi k, 2013-02-12 21:53

milyen hőmérsékletű tejhez adod az élesztőt? Nem szabad hogy túl hideg, vagy túl forró legyen. Cukrot teszel hozzá? Az élesztő gombái abból táplálkoznak, attól fut fel az élesztő. Próbáld a tésztát meleg helyre tenni, úgy jobban, gyorsabban megkel. Szerintem próbáld ki sütőpapír nélkül, nekem eddig a csúcs anti-tapadás eszközöm a zsír, semmi nem tapadt még le, ami alá azt tettem.

AngLM
AngLM h, 2013-03-11 17:00

Szia Titti!
Én már többször tapasztaltam, ha mikróban langyosítottam a tejet, akkor nem jött fel benne az élesztő, így azt ajánlanám, hogy tűzhelyen langyosítsd. Egy másik, vajas kifli receptnél úgy írták, hogy nem kell megvárni, hogy megkeljenek a kész kiflik, hanem a sütőben kelnek meg és úgy is szép nagyok lesznek (többször sütöttem és működik:-)
A sütőpapírról pedig az a véleményem, hogy nem egyformák! A gyengébb minőségűek sajnos nem sokat érnek és leragad benne a tészta, így kikell kísérletezni, hogy melyik válik be:-)
Ezt a kiflit én is kifogom próbálni, mert nagyon jól néz ki és biztos finom is:-)
Remélem tudtam segíteni! Üdv, A

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 szo, 2013-01-26 17:21

Nagyooon finom:) Kefír nem volt itthon,így tejföllel helyettesítettem. Köszönöm a receptet! (Párat megtöltöttem virslivel, előtte kicsit bevagdostam a virslit, finom:)

Lara1
Lara1 v, 2012-12-23 16:55

Nemreg sult ki az elso adag kifli ,mar alig vartam , hogy megkostoljam.Nagyon finom lett es az illat ami terjeng a lakasban hmm... Koszonom a receptet :)

Todika
Todika v, 2012-10-21 18:37

A vilag legfinomabb kifli receptje!megcsinaltam azota 3szor is,es mindenki a csodajara jar!bar nem lesz ilyen szep forma,de az ize karpotol!:-)
kicsit tovabb fejlesztettem es csinaltam baconoset es szezammagosat is!A kovetkezo fustoltsajtal lesz toltve es baconbe lesz tekerve!
Mar alig varom!Nagyon halas vagyok erte!
koszonom!
szep napot!

klivi
klivi / klivi v, 2012-10-21 20:00

Igazán örülök, hogy ekkora sikert aratott!
Szép estét, üdv: Livi

Todika
Todika p, 2012-10-12 07:27

Szia Klivi!
Szeretnem megkerdezni,hogy a tesztat este is belehet gyurni,es reggel sutni?Ica

klivi
klivi / klivi p, 2012-10-12 18:33

Persze, lehet hidegen is keleszteni, de reggel várni kell amíg nagyjából szobahőmérsékletűre melegszik, és át kell gyúrni.

Sacuska
Sacuska h, 2012-04-09 20:04

Kedves Livi!
Nagyon tetszik a recept, es ugy megsutnem, de en kb szazszor alltam neki kifli, szemle es kenyer sutesnek, es mindig katasztrofalis eredmenye lett. ott borul a dolog, szerintem, hogy csak porelesztom van. szerinted a 4dkg az egy zacsi, vagy legyen tobb? (1 zacsko 11). Koszonom a valaszodat elore is!

klivi
klivi / klivi p, 2012-04-13 08:44

Nem szoktam szárított élesztőt használni, de ha jól tudom, 50 dkg liszthez írnak egy tasakot. A 80 dkg-hoz nyugodtan belerakhatsz másfél zacsival.
Üdv.
Livi

Olgi1213
Olgi1213 / Olgi1213 cs, 2012-02-16 21:41

Szia Livi!Ma megsütöttem,máskor is megfogom!:) Nagyon finom lett!Köszönöm a receptet.Üdv:Olgi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó v, 2012-02-12 15:05

Kedves Livi! Nagyon finom lett a kifli, bekerült a "megtartom recik" közé! :-) Én 170 fokon sütöttem, így szép világos lett a tetejük. Köszi a receptet! Szép vasárnapot: Gabi

klivi
klivi / klivi v, 2012-02-12 16:09

Szia Gabi,
Örülök, hogy nem "kukázod" le a receptet! :))
Én is szép hétvégét kívánok (mármint ami még hátra van belőle).
Livi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó p, 2012-02-10 13:52

Kedves Livi! Ki fogom próbálni a kiflidet, de már előre látom, h. nálunk nyerő lesz. Nagyon takarosak, gratulálok! Én most a zsúrkenyerem tésztájából szoktam kiflit sütni, és az is nagyon bevált, de vevő vagyok az újabb változatokra. Szép napot: Gabi

klivi
klivi / klivi p, 2012-02-10 16:50

Kedves Gabi!
Remélem Nektek is bejön, mi nagyon szeretjük (főleg frissen)! :)
Szép hétvégét! Üdv. Livi

pihepot
pihepot p, 2012-02-10 13:16

Kedves Klivi,

Milyen meleg legyen a sütő, hogy ilyen szép legyen nekem is a kifli?
Köszönöm a válaszodat!

Csipszi
Csipszi p, 2012-02-10 10:26

Jaj, de szépek! Remélem, az enyém is ilyen lesz! Köszönöm, Ági

868