tarte Tatin recept

Kalória?
tarte Tatin
tarte Tatin
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje.

Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.

 


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

  • 6 közepes db alma (savanykás)
  • 180 g cukor (kristály)
  • 70 g vaj (sótlan)

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fordított almatorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  2. Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.
  3. A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
  4. Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 77 910
elküldve: 29
receptkönyben: 836
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (22)

Nocicica
Nocicica sze, 2014-09-10 11:40

Kedves Petra,
Szuper lett!!! nem lett szep, de minden morzsaja elfogyott. Koszonjuk

Rontó
Rontó / Rontó szo, 2014-03-29 01:00

Nekem sajnos egyáltalán nem sikerült... mivel csak olyan serpenyőim vannak, amiknek műanyag a fogója egy lapos lábosban csináltam. a tészta sütés közben felpúposodott, és mire ezt észre vettem már késő volt, hiba szúrtam ki nem leeresztett, hanem összetört, mikor ki akartam borítani az egész úgy potyogott ki egy tányérra, mintha kanállal kikotortam volna, egy nagy trutty lett... az íze rendben van, de tortára egyáltalán nem hasonlít, egy kupac tészta és alma összekeveredve... :(

adrienn0307
adrienn0307 szo, 2013-06-29 10:57

Szia! Ma megsütöttem végre , de valamiért keserű lett a végeredmény. Miért lehet szerinted? Megolvasztottam a cukrot a vajjal, sötét barna lett. Túl sokáig sült a karamell ?

Susanaveg
Susanaveg v, 2013-02-17 15:03

Sziasztok!

Én sokszor sütöttem már ezt a receptet, igaz, előzetes kísérletezgetés után a következőképp sütöm:
Van egy, a hőlégkeveréses sütőhöz kapott kerek tálam, abba szórom a cukrot, és erre pakolom rá szépen az almát. Az eredmény ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy nem lesz émelyítően édes és nem is annyira zsíros így a süti. Ez így sokkal egyszerűbb és ráadásul ugyanazt az eredményt kapom.

pelvana
pelvana szo, 2013-06-01 16:08

Kedves Susanaveg!

Így mennyi ideig sütötted? Vagy 2 részletben csináltad és csak akkor tetted rá a tésztát mikor az alma már megpuhult?
köszönöm.

turaiklara
turaiklara szo, 2013-01-05 16:50

Mindig szerettem volna ilyen sütit csinálni,csak féltem hozzáfogni.Ma megsütöttem,nagyon finom lett. Kicsit változtattam a recepten,mert nagyobb formám van ( 28 cm-es),így én 250 gramm cukorral és 100 gramm vajjal csináltam az almás részét,a tészta maradt ua. az adag,meg tettem hozzá citromhéjat,őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget.Golden almából csináltam és 8-ba vágtam. Máskor is fogok sütni.Jó tömény,sokat nem lehet belőle enni,de nagyon egyszerű,ajánlom mindenkinek,hogy fogjon hozzá,nem fogja megbánni.Klárimama

Sz-Lena
Sz-Lena p, 2012-12-14 15:31

Kedves Petra! Ez a recept az egyik kedvenc lett nálunk!!! Köszönet érte!

yolika
Yolika / yolika szo, 2012-05-26 18:04

Szia!
Nekem nincs sajnos, olyan serpenyőm ami sütőbe tehető. Mit tanácsolsz, hogyan készítsem el?
Yolika

petra
Petra / petra cs, 2012-05-31 14:06

Kedves Yolika,
Megpróbálnám a sütőben készíteni az elejétől kezdve, porcelán sütőformában, vagy akár egy kerek jénaiban: a sütőben párolni/sütni az almákat, majd úgy rá a tészta.
Remélem sikerrel jársz!
Üdv
Petra

yolika
Yolika / yolika cs, 2012-05-31 16:59

Kedves Petra!

Rendben, megpróbalom. Köszönöm a segítségedet! :)
Üdv
Yolika

kzskati
kzskati h, 2012-02-06 19:55

Ma sütöttem... körülbelül 7. alkalommal. Volt, hogy egymás után 4 héten sült nálunk ilyen, megunhatatlan és aaaaaaanyira finom :) Köszönöm a receptet!

szucsiani
szucsiani v, 2011-11-13 20:29

Tegnap elkészítettem, isteni finom lett. A férjem háromszor evett belőle, pedig nem egy sütiimádó.
Ezt a sütit biztos nagyon gyakran meg fogom sütni.

pillangócska
pillangócska / pillangócska szo, 2011-05-14 14:31

Szia!
Nemrég én is elkészítettem....isteni lett!!!
Erdete a "monda" szerint az, hogy egyszer annyira siettek egy fontos vendég miatt a Tatin-testvérek,hogy elejtették a tortát,de mivel nem volt idejük újat sütni,így tették a vendég elé....hatalmas siker volt!:)

Bejci
Bejci h, 2011-05-02 20:58

fantasztikus.. egyszer annyit ettem belőle, hogy rosszul lettem:)

Mircike
Mircike v, 2011-03-27 17:47

Most készítettem el és hatalmas sikere van! És még laktató is, leves után desszertnek kiváló! Köszönet érte!

lebowski71
Bloemcake / lebowski71 sze, 2010-04-28 08:31

Én megpároltam az almaszeleteket, úgy tettem rá a karamellre. Javaslok hozzá egy kis darált diót még az almákra, nedvszíváshoz meg egy kevés zsemlemorzsát, akkor a tészta nem szívja úgy meg magát. Ma elkészítem :)

petra
Petra / petra k, 2010-04-20 14:17

Toffika,
Ugyanúgy párold meg először az almákat, egyben, egy nagyobb edényben, majd aztán szétosztod kisebb adagokra!

toffika
Bea111 / toffika k, 2010-04-20 12:42

Szeretném kérdezni,hogyha én kisebb adagokban gondolkodom,akkor lehet-e azt csinálni,hogy amikor felovadt a cukor akkor azt a formák aljára öntöm,ráteszem az almát és azt fedem be? De akkor kimarad az alma párolódása.Ez gond lenne?V.akkor picit pároljam elő az almát,hogy ne legyen kemény?

Didu
Didu szo, 2010-03-20 21:24

Szia Petra!
Megsütöttem, isteni finom lett! Nagyon szeretjük a receptjeidet, múlt hétvégén a lasagna is innen készült :)

o.rsika
o.rsika / o.rsika szo, 2009-10-17 20:31

Ma megsütöttem, nagyon jól sikerült, bár nem lett olyan szép, mint a fotón, viszont finom!

605