Talkedli- Tarkedli 4. recept

Talkedli- Tarkedli 4.
Talkedli- Tarkedli 4.
18 perc / előkészület: 10 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (151)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A talkedli, vagy más néven tarkedli nem más, mint egy - származását tekintve -  cseh fánk, de Magyarországon is sokfelé sütik, leglábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra. Baracklekvárral, szilvalekvárral ettük. Olyasmi, mitnha a fánk és a palacsinta találkozott volna.
Néhány napja a kezem ügyébe akadt nagymamám régi talkedlisütője. Receptem nem volt, csak annyira emlékeztem, hogy valamiféle kelt tésztából készül. Nagymamámat sajnos már nem tudom megkérdezni. Utánanéztem az interneten, találtam is egy pár receptet, de nem voltam biztos abban, hogy nagymamám is így készítette-e. Ez egy amolyan hagyományos falusi étel, autentikus forrásra van szükség, gondoltam magamban. De kit is kellene megkérdezni... Pár nap múlva  megtudtam, hogy az utcában lakó Ica néni szokott talkedlit sütni. Ma reggel véletlenül összefutottunk és le is rohantam Ica nénit receptügyileg. "Hát, tudod, kislányom, az olyan, mint egy sűrű palacsintatészta, csak élesztő is kell bele"- jött a válasz. Pontos mennyiséget nem tudott mondani. Na jó, akkor lássuk, palacsintát sütöttem már, csak nem fog ki rajtam egy talkedli.
Amire feltétlenül szükégünk van, az egy hagyományos talkedlisütő (olyan, mint egy palacsintasütő, 4 bemélyedéssel). Nagymamák konyhaszekrényében, vagy antik vásárokon lehet rábukkanni. Valamint egy vaslap, amit a gázra teszünk (hacsak nem kerámialapos a tűzhelyünk), hogy egyenletesen oszoljon el a hő és ne közvetlenül érje a láng. Bár a legjobb igazi sparhelton sütni, ahogy nagymamám tette annak idején.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: cseh
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tarkedli, dorkedli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést fúrunk és abban kis langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, apránként a tejet és homogén masszává keverjük.
  3. Ezután legalább fél óráig letakarva kelesztjük.
  4. A talkedlisütő mélyedéseit kis zsírral kikenjük és belekenalazunk a tésztából. Kb. 4-5 percig sütjük kis lángon, majd villával megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
  5. Lekvárral tálaljuk.


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 37 250
elküldve: 4
receptkönyvben: 687
elkészítve: 23/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (151)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

almamag
almamag h, 2017-04-03 21:06

Hű, ez a recept így tökéletes, ahogy van. Hogy ezt miért nem fedeztem fel hamarabb? Köszönöm!!!

almamag
almamag h, 2013-02-04 18:58

Kerámialapos tűzhelyem van. Ez a recept szuper! Gyerekkoromra emlékeztet. Igen, sparhelten sütöttük, de gázon is jó lenne. Na, én megpróbálom serpenyőben, kanállal egy-egy adagot csurgatok bele. Nem lesz szabályos a formája, de ezt megsütöm!!! Az íze nem változik, csak a formája, nem? Hű-ha! Már a számban érzem az ízét! De jó,hogy rátaláltam erre a receptre! Köszi! Üdv. Ili

3masmama
3masmama p, 2012-10-26 13:50

Köszönöm a receptet. Nagyon fini. Épp most sül. Hálás vagyok:-))

oreganyo
oreganyo cs, 2012-08-16 05:55

Kedves Kislányok!
Szeretem olvasgatni a megjegyzéseket. Aranyosak vagytok, látom már házifeladatot is csináltok, hallottatok már a csehpimasz-ról? hát ő a tarkedli. Én az Édesapámtól hallottam először, mindenféle édességet szeretett, Ő emlegette, de legtöbbször palacsintát kapott helyette, mert az sokkal gyorsabban ment.
Szeretettel: Öreganyó

tegehalom
tegehalom sze, 2012-08-15 17:39

Hálás vagyok a receptért!
Évek óta ereklyeként őrzök egy talkedli sütőt, de eddig még nem használtam.
Most kipróbálom!

frilar
frilar cs, 2012-08-09 15:12

Már sokadjára készítem és nem tudom megunni. Köszönet érte :)

ladybird216
Petruska / ladybird216 k, 2012-02-21 20:51

Köszönöm ezt a jó receptet!
Pont jó volt a lebbencs leveshez! Finom, egyszerű, olcsó recept. Máskor is megcsinálom!

Bia
Bogi :o) / Bia cs, 2010-11-11 22:23

Mi az a FINTOR?Big Boss segít...A másik HABARÉK.(itt nincs segítség)
Gratulálok Juniornak.Kis ügyes!Jó ez a nosalty.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2010-11-10 15:40

Na csajok, ma a gyerkőc kapott egy jó pontot magyarból a házijára. Tudjátok mi volt? Kérdezzétek ki a nagyit, milyen tájszavakat ismer, és írjátok le, azt is, hogy mit jelent... Szerintetek honnan vettük a tájszavakat?...:DDDDD Úgyhogy nagyon köszönjük mindenkinek ezt a gyűjteményt, Junior ellenőrzője egy jóponttal lett gazdagabb!!! :DDDD Puszi mindenkinek: Mrs Smith, és Junior Smith

Geleva
Geleva / Geleva k, 2010-10-26 21:04

Szia! Én valami kelt tésztafélére gondolok, mint a bukta. Bár van egy ismerősöm Ő Bukli... csak Tibor.:)))
Üdv.: G. Éva

Bia
Bogi :o) / Bia k, 2010-10-26 20:14

Szia Jucikám!Nem ájultál el a sok értesítőtől?Olyan jól szórakoztunk kár hogy itt hagytál bennünket.Remélem azért nem haragszol.De mond csak mi az a talkedli?Jaj de rossz vagyok...csak viccelek..)))Figyelj én szeretem az ilyesmit de se sütőm se sparhetem.Hogyan lehetne ezt megoldani másképp?Teflonserpenyő?Puszi.Bogi

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry k, 2010-10-26 20:34

Szia Bogi, jajj dehogy haragszom, éppen hogy sajnálom, hogy lemaradtam, sajna más dolgom volt. Jókat röhögtem :DDD Amúgy viccelsz a telkedlivel, de sokan nem tudják, mi az. Szerintem próbálj meg valahonnan szerezni talkedlisütőt, ha más nem kölcsön, ott a faluban biztos van vkinek. Sparhelt az nem kell hozzá, csak jó ha van vaslapod, amit a gázra lehet tenni. De anélkül is megoldható.

Sárki
Sárki / Sárki k, 2010-10-26 15:07

Majdnem,igazából növendék nőstény kecske,aminek még nem volt gidája.Úgy látszik,ez könnyű volt.

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-10-26 08:54

Zsuzso, szárított élesztő is biztos jó, de a 2 dkg itt frissre vonatkozik.
Ha szárítottad van, kövesd a csomagolásán lévő adagolást.
Eszter

nyamóka
nyamóka / nyamóka h, 2010-10-25 21:27

:-DDDDDDDDDDDD Elképzeltem Juci értesítőit... :-DD
Juci, én is megkövetlek, bocsi, de ezt nehéz abbahagyni! :D
Kéne erre valami külön menüpontot gyártani... :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-10-25 21:24

Képzeljétek el, amint Juci betölti az új maileket: bejövő üzenetek 98. És mint Nosalty értesítő... :-DDD
Bocsi Juci!
Puszi!

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-10-25 21:23

Akkor a cuccvájling mit jelent?Ezt én sem tudom pontosan meghatározni.

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-10-25 21:25

Juj, a vájling is egy edény, de a cuccvájling edény az amiben cucc van ? :-DDD
Na, tényleg jó éjszakát lányok!

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-10-25 21:27

Lehet..ez valami szleng.Aminek nincs értelme.A vájling egy tál.Nekem vany egy a nagyimtól majd megmutatom neked.Puszi.Bogi

nyamóka
nyamóka / nyamóka h, 2010-10-25 21:23

Húú, pedig rengeteg ilyen szó van még, egyik jobb, mint a másik! :DD
Máté a maci, de aranyos! :DD

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-10-25 21:21

Azt hiszem hagynunk kéne holnapra is ilyen jó kis szavakat.Majd egy másik oldalon.Én is megyek.Bocsi Juci!

nyamóka
nyamóka / nyamóka h, 2010-10-25 21:21

A cuháré, az ruha. :-D Nagyanyám mondta gyerekkoromban nekünk is, hogy "hogy áll rajtad ez a cuháré?". De a mátét nem tudom én sem! :D

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-10-25 21:18

Azta!!!!Szegény Jucinak ez a 102. hozzászólás!Holnap elküd bennünket melegebb égtájakra.

367