Szilveszteri malacsült recept

Szilveszteri malacsült
Szilveszteri malacsült
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (72)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

December 31-én délelőtt az egyik nagy bevásárlóközpont húsos pultján szembenézett velünk egy malac. Megálltunk leányommal együtt, és feltettük a kérdést, nem akarunk estére malacot sütni? Gyorsan le is beszéltük egymást, nem fér be a sütőbe. Mire az eladó gyorsan felvilágosított bennünket, van kisebb, félbe vágott és akár negyedet is vehetünk.
Gondolkoztunk, a malac az orrával túrja ki a szerencsét, de ha csak egy negyedet veszünk, akkor nem lesz hol megfogni a farkát. Hát így lett két negyed malac. Eleje és hátulja.
Már csak a sütőbe kellett betenni, ropogósra megsütni, és nagyon jól lakni!

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: sörös receptek
szezon: tél
kalória: magas
mikor: vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

tepsiben sült malac, egyben sült malac, malacsült szilveszterre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A malacot megmosdatjuk.
  2. Jól megtűzdeljük fokhagyma gerezdekkel.
  3. Bedörzsöljük a belsejét sóval, borssal, majoránnával.
  4. Bőrével felfelé a tepsibe fektetjük. Megkenjük olvasztott zsírral, rakunk mellé fokhagymát és vöröshagymát.
  5. Alufóliával becsavarjuk a fülét, a farkát és a lábait.
  6. Betesszük a sütőbe. Fél óra múlva megkenegetjük sörrel, és megöntözzük a saját levével.
  7. Ropogós pirosra sütjük!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 125 306
elküldve: 12
receptkönyvben: 309
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

Hozzászólások (72)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gusson
gusson Tue, 2013-12-31 15:40

Most sül egy fél röfibaba hátsó fele. A farkinca már alumínium csomagban, hogy ne égjen meg. Jófajta cseh sörrel locsolgatom, s kenegetem a saját kisült zsírjával is. Persze a sütés előtt bekentem jófajta házi libazsírral a bőrét (ez volt itthon, ennyi a titok), pironkodik is a bőre rendesen, de nem szégyenében. :)

Kedves Mária, köszönöm a receptet!

hlia
hlia Mon, 2012-12-31 19:42

Hát ez valami csuda finom lett!

Köszönöm a feltöltőnek!
Boldog Új Évet!

Oti

Sancho
Sancho Fri, 2011-12-30 12:45

Öcsém uram! Ez igen! Szerencsére kéznél van egy röfi, lesz is nyuvasztás! Olyan 25 kilós lehet, de nem sokat fog menni 4 lábon! Köszi az ötletet!

Nofi
Nofi Mon, 2011-12-26 08:44

Így látva a malackát képtelen lennék elfogyasztani. Nem vagyok vega,húst ritkán eszek. Szilveszterre viszont asztalra teszem a bőrös karajt. A recept pedig zsírkirály:D

Andi501
Andi501 Mon, 2011-03-28 07:58

Kedves Mária!

Nagyon csini a kicsike. Köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-10 08:33

Kedves Mária!
Hát étvágyunk az volt hozzá!:-) A szüleim és öcsémék is átjöttek hozzánk, alig maradt pár falat a malackából! :-) A fiam sütés közben már kiszedte a grillsütőből a lábát - amit le kellett vágnunk, mert különben nem fért volna a sütőbe - és megette! :-) Pontosan a recept szerint csináltuk, csak kint sütöttük a grillsütőben. Nagyon finom lett! Köszönjük a receptet!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-06 17:48

Mi most szombaton fogunk sütni egy fél malackát! Nagyon megtetszett ez a recept! A fiam már lestoppolta a fülét és a fejét! :-)))))

szneki
Szneki / szneki Mon, 2011-01-03 10:57

Hmmm,az enyém is Isteni fini lett!2011-ben is szilveszteri menüre tűzöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-01 09:45

Szerintem is nagyon szépen néz ki, gyönyörű a színe, jó ropogósnak látszik, egyszóval tökéletes!:) Ügyes vagy!
Más kérdés, hogy ha nem is darabolva, de legalább a feje nélkül szeretem látni, de azért amit egyesek mondanak, az kissé álszent...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 22:49

moderálva

Big Boss
Big Boss / Big Boss Fri, 2010-12-31 23:41

Kedves Ambrusné!
Próbáltam felfogni a gondolatot, de nem sikerült!
Ennek mi köze a recepthez?
Jó? Rossz?
Kit érdekel! mondaná az egyik barátom.
Ha jó csináld!
Ha nem lépj "lapozz" tovább!
A többi... felesleges!
Üdv. Dénes

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 22:40

moderálva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 22:33

moderálva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 22:19

BUÉK mindenkinek !

nem akarok igazságot tenni, de a Malac a régi idők barbár csemegéje

megértem, aki malacot eszik, hiszen jogilag megteheti
a japánok cápákat szednek ki az óceánból, levágják az uszonyukat, és visszadobják a szerencsétlen állatokat, hogy pusztuljanak el - a tenger óriási, fennséges ragadozói, mint szemétdobra kivetett, megnyomorított, elvérzésre ítélt áldozatai ...

miért eszik ezt a derék japók?
akiknek a barbár vérengzéseiről alig tudunk valamit, de amit kínával tettek, az nem emberi, nem embernek való - még fotók megtekintése formájában sem ...

miért T-eszik ezt a japók? mert a hivatalnok pasik impotensek ..
és akarják a cápák erejét ... megeszik, és reményük szerint beléjük száll a fennséges állatok ereje ...

megértem, aki gorilla agyvelőt eszik - miért is ne !!!
kerül valamibe, kifizetem - hazaviszem, mind megeszem - pont hu :)

a malacsült nem erőről - csak a szerencséről szól, a panellakók kedvence ...

a gazdag belvárosiak inkább bárányt esznek ... aranyos kisállatot

a malac fejét levágni, szájába citromot -amit eszel, azzá leszel ...

kicsit pikánsan zsírosabb a húsa?
szuper !!
:)

jó étvágyat !!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 20:22

Jósvai Szilvia
2010-12-30 23:06

a "gyerekallatok leolese" az ilyen magvas gondolatok miatt vagy evolucios zsakutca, inkabb fognal egy konyvet es olvasnal. (receptoldalra sult malacot vedeni, idiota)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 21:58

Kedves zeb, nem vagyok idióta, köszi..nem te fogod megmondani, mit kezdjek magammal..
Ezzel együtt, tényleg szánalmasnak tartom a gyerekállatok megsütését, és totál idejétmúltnak tartom a citromos malac-menüt szilveszterkor...nem értem, hogy van szíve az embereknek ehhez...és ezzel részemről lezártnak tekintem ezt a kérdést...boldog új évet mindenkinek...

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-12-31 19:19

Hogy megnyugodjatok a recept két éve lett feltöltve,és azóta nem sütöttünk malacot!
A mai szilveszteri menüben a kocsonya volt a fő fogás./ Öregebb disznó alkatrészek felhasználásából/
Sajna olyan hetem volt, hogy nem értem volna rá malackát keresni és megsütögetni. Csak irigyleni tudom azokat az embereket akik ráértek unalmukban kampányolni a sült malacok ellen.
Mi szeretjük és szeretni fogjuk jövőre is és biztos nem kerül le az étlapról senki kedvéért sem.
Nagyon boldog új évet mindenkinek!
Különösen a sült malac kedvelőknek nagyon jó étvágyat a vacsorához!
Puszi mindenkinek Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 22:04

Kedves Mária, nem unalmamban kampányolok, és nem gondolom, hogy bárki kedvéért változtassátok meg az ünnepi étrendeteket...az más kérdés, hogy azt gondolom, ha mindenki ennyire bele lenne ragadva a hagyományokba (amik nem biztos, hogy jóról szólnak), akkor nem sok eredeti dolog születne, pl. a konyhaművészetben sem...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-01 04:56

Kedves Szilvia!
Eddig eszemben sem volt malacot sütni, de holnap vágok egyet van az ólban pont ekkora. A kinti, udvari kemencémben fogom megsütni, egészben hogy mindene jól látszon. Csakazértis!!!! Szegény, miattad fog megsülni!! Látod mit tettél!!!!!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-12-31 22:23

Kedves Szilvia!
Itt a lehetőség! Töltsd fel a recepteket amit te jónak tartasz.A nézettségi mutató majd megmutatja beválik e a recepted.Az eszme futtatásokra nem biztos, hogy mindenki úgy reagál ahogy te szeretnéd.Ez az oldal a jó kajákról szól. Legyen az hagyományos vagy reform, vega vagy húsétel.
A hagyományok kötik az embert az elődeihez, a családjához. Nem biztos,hogy ió dolog változtatni.Mi sem sütünk malacot mindennap, és nem eszünk farsangi fánkot sem minden héten. Mindennek meg van a maga ideje. A Karácsonynak a Húsvétnak meg van a megszokott családi menüsora. A gyermek aki kirepül otthonról pontosan ezért emlékszik az otthon ízeire.A mama karácsonyi bejglijére, vagy pogácsájára
A választás lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Ha él vele jó , te nyertél. Ha nem kéri attól még nem rossz ember.Te sem vagy az, csak rosszul közelítetted meg ezt a dolgot.
Kívánok neked boldog új évet, és várjuk a feltöltött recepteket. Én vevő vagyok minden jó új dologra.Marika

szneki
Szneki / szneki Fri, 2010-12-31 14:49

Háhá,komolyan mondom érdemes volt még bekukkantanom ide ma,szétröhögtem az agyam,hogy milyen "furcsa"emberek vannak:)
Jósvai Szilvia,költözz másik bolygóra,a többi társaddal együtt:)
Nekem ez maga a szánalom,ultragáz!
Jó étvágyat a malacokhoz,nekem is be van már fűszerezve,lehet csak holnap sütöm ki,mert ma pedig nyers húst eszek,tatár bifsztek formájában,jájjjj,úristen,nyers hús:D
BUÉK Mindenkinek!
Zsuzsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 12:29

Kedves álszent , libabőrös állatvédők!

Még véletlenül se egyetek olyat, -sem főételt, sem desszertet, se semmit - amiben esetleg tojás van! Neadjisten olyan tyúk tojása, akinek volt dolga kakassal! Emberek! Az egy magzat!
Óh, kérlek titeket!
Csúcsragadozók vagyunk, még, ha kicsit néha festjük is magunkat...
Na, sietek, mert sose lesz kész-ropogós ez a fél coca.

Köszönöm a receptet!

Perla04
Perla04 Fri, 2010-12-31 11:40

Valóban. A véleményét mondja el mindenki A RECEPTTEL KAPCSOLATBAN!!!!! Ez egy főzős oldal nem pedig vita oldal, arról hogy együnk-e állat húst vagy nem. Bárányka, malacka, nyuszika, gyerek állatka stb.... valóban álszentség. Jobb, ha mindenki tudomásul veszi, aki hús evő, hogy igenis -még ha darabolva is, tálcára csomagolva- , de fiatal állatok húsát esszük zömmel. Aki vega, az ne nézegessen húsos recepteket, csak azért, hogy leszólhassa a beküldőt! Aki nem vega az meg valóban ne játssza meg magát!
A recept kitűnő! Mivel egész malacot nem kaptam, ezért csülökből és bőrös malachúsból készítem el!
(Ezt biztos megennétek, mert nem látszik a feje! :D )

B.Ú.É.K. mindenkinek!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-02 19:38

Fej nélkül igen.
Ha nem ilyen baba, akkor megenném.
Én is sütöttem. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 09:33

Igenis, sajnálatos ezt a kis állatot így egyben sütve mutogatni.
Finom lehet szegényke, de valahogy elmegy az étvágyam , így ha látom a kis fejét. stb.
Lehet, sőt tuti, hogy a középkorban ez így volt "normális", de manapság...? .sajnos megint ilyesmi a normális.
Vissszafejlődünk??
Sajnos húsevő vagyok, gyenge jellem ebből a szempontból, de ez valahogy nekem nem jön be.
A véleményét meg , mondja csak el mindenki.
Boldog Új évet!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 09:09

Kedves Jósvai Szilvia: megértem ellenszenved a témával kapcsolatban, de akkor más fórumot keress megnyilvánulásodra. El kell dönteni, hogy ki/mi van kiért/miért. A közel 7 milliárd ember ezt elég gyorsan eldönti (már akinek vallása-meggyőződése nem tiltja...)
Néha butaságot állítasz- a "jérce" = fiatal NŐSTÉNY! baromfi, egyébként ugyan úgy kb.4-6 hetes mint a gyüjtőnéven "csirke" amibe beletartozik mindkét fiatalkori nem.. De vannak még számodra egyéb elrettentő példák is pl. a karakül kézmelegítő/sál/sapka amit a vemhes anyajuh leölésével, méhéből kivágott de már szőrös báránymagzat bundájából készítenek. Divatimádó HÖLGYEK nagyra becsülik!!

Egyébként nálam is pácolódik a fél malac és időben el is készül. Boldog új évet minden kedves gourmannak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 06:27

Hihetetlen, mennyire álszent vegabondok írnak be egy receptes oldalra....halló? Nem konferencián vagy Talk Show- ban vagyunk! Az ember mindenevő, ha nem arra teremtettünk volna , akkor recés fogazattal kérődzhetnénk a mezőn.
Ha nem tettszik, ne nézz oda, ne egyed és lépjél be az állatvédő klubba...de ne fikázzad a recept beküldőjét, egy főzési oldalon :)
A malacsütés tradicionális, nagyon régi hagyományokon alapuló dolog. Az én kis cocám már a tepsiben lapul.
Egyébként pedig, nekem meg a sok álszent unatkozó emberkéktől fordul fel a gyomrom..asszem alapítok egy embervédő állatvédő- ellenes klubbot....ha megettem a malacsültet:) B.Ú.É.K!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-31 00:28

Ezen az alapon csak végelgyengülésben kimúlt állatot lehetne megenni. Háát, legalábbis jó fogak kellenének hozzá. Szerintem nem az állat kora számít. Meddig kicsi egy malac, csirke, bárány stb. ? Amíg él, jól kell tartani. A szállítása, vágása közben a lehető legkevesebbet fájdalmat, félelmet okozni neki. (Ez egyébként állítólag az ízére is kihat.) Mondjuk a kirakatban sem kellene bohócot csinálni szerencsétlenekből. Én minden esetre holnap tolom a sütőbe. Köszi a receptet. :o)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 21:13

Jósvai Szilvia: Ha nem vagy vega vagy vegán, akkor ritka nagy álszent vagy! Szerintem nem borzasztó, hogy valaki megvesz egy kisállatot és megsüti. Miért? A csirke micsoda? Fiatal állat. Azt is megeszi majdnem mindenki. Mindennapos dolog.
Ezeket a kicsi állatokat ezért tartják, hogy mi jóllakjunk velük. Ha ezt nem látod be, akkor magadat hülyíted.

Nekem már a hűtőmben lapul egy fél malacka, holnap nekilátok. Kár, hogy nem jó a fényképezőgépem, felraktam volna szívesen ide egy képet a nyersanyagról és a kész műről is :).
Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 23:06

Kedves Ildimildi, a csirke nem kis állat, a jérce az. Tényleg nehezen tudom elhinni, hogy egy érző kicsi állatot csupán a hagyomány miatt leölnek, ahogy a csarnokban is láttam, napszemüveggel a fején kirakják a pultba, megveszik, és már csak az a kérdés, vajon jó puha lesz-e a húsa, vagy sem...ugyanígy bárányt sem lenne szívem enni, és tudod, a kereslet fogja belőni a kínálatot, tehát ha sokan elgondolkodnának ezen, sokkal kevesebb gyerek-állat gyilkolás lenne... annyi másféle ételt lehet csinálni, magas színvonalon, ami erre az oldalra (mármint a receptekre) is abszolút jellemző egyébként...

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-12-31 21:43

Ne bántsátok már szegény Szilvit!
Az életről és a ételről mindenkinek más a felfogása.Jogában áll a bírálat és a vélemény nyilvánítás.
Aki ugyan még nem kóstolt egy finom ropogós szilveszteri malacot annak kimaradt valami az életéből.Sajnálhatja a malacot , én pedig sajnálom őt, mert nem tudja milyen kulináris élvezetektől fosztja meg magát.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-12-31 21:50

Marikám, így is van, nálad a pont.
Elképesztő, hogy mik tudnak kialakulni egy-egy recept alatt...
Had ragadjam meg az alkalmat: kívánok Nektek szeretetben és egészségben gazdag új esztendőt!
Eszter

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-12-31 21:59

Kedves Eszter!
Nagyon köszönöm a jókívánságaidat. Viszont kívánok minden jót és sok szerencsét az új esztendőben neked és kedves családodnak.
Engem nem zavarnak az ilyen "bírálatok".Ha jogos a kritika elviselem és tudomásul veszem.
Csak tudod én nagyon szeretem a kismalacokat az ólban, de nem vetem meg a finom pecsenyét sem.
Egy nagy probléma van : Imádok jókat enni és jókat főzni.
Sok puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 19:41

Igenis borzasztónak tartom, hogy egy fiatal lány/nő egy kisállatot meg tud venni és meg tud sütni, plusz a képét is feltenni, mintha mindennapos dolog lenne.. nem kell ahhoz vegának lenni, hogy az ember sajnáljon egy gyerekállatot, és fontosabbnak tartsa a kicsi állatok túlélését, mint a hülye szokások buta követését...

gusson
gusson Fri, 2010-12-31 12:04

@Jósvai Szilvia:
Kiskegyed bizonyára még sosem csapott agyon legyet, szúnyogot, vagy egyéb rovart, hisz azok is élőlények, s van köztük is fiatal egyed.
Képmutató-e vagy?

szneki
Szneki / szneki Thu, 2010-12-30 11:58

Hahó!
Na,egész vagy fél malacot nem sikerült vennem,mert úgy lebetegedtem,hogy a boltig nincs erőm elmenni,de anyós jelöltömmel vetettem bőrös malac karajt,azzal fogom kipróbálni a receptet,biztos úgy is nagyon fincsi lesz,tapasztalatokat majd írom:)
Ma befűszerezem,és holnap fogom kisütni:D
B.U.É.K., mert szerintem én már csak jövőre jelentkezem!
Üdvözlet:Zsuzsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-29 14:31

Szia!

Nagyon jól néz ki - oké, így egyben én is sajnálom, ezért inkább darabokban vesszük...
Annyit szeretnék kérdezni, hogy először nem takarod le fóliával?
Csak azért kérdezem mert én í csülköt úgy sütöm és az utolsó fél órában pirítom, de akkor a hús már omlós ha nem így teszem, előbb sül meg a bőre, minthogy megpuhuljon a hús.

KÖszönöm, hogy megosztottad velünk, nagyon éhes lettem :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-28 13:48

Ma vettem egy fél malacot és megpróbálom úgy elkészíteni ahogy leírtad remélem finom lesz.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-28 00:35

AZ én kis panel gázsütőmben mennyire van esély arra,hogy rendesen megsüljön a negyed malacom?
Bár hidegtálas házibulit terveztem,de ezt a malackát hiba lenne kihagyni :)

dagikajozó
dagikajozó Mon, 2010-12-27 09:51

Sziasztok!
Én most tettem be a malac oldalast a sütőbe, a recept alapján. Kíváncsi leszek rá, hogy milyen lesz. Tepsis krumplit és párolt lilakáposztát csinálok hozzá.

szneki
Szneki / szneki Sat, 2010-12-25 22:49

Hűha,ez nagyon jól néz ki,most elgondolkoztam azon,hogy bevállalom,és sütök malacot idén(még sosem sütöttem),ki kell próbálni,csorog a nyálam:)
Bár még karácsony van,tele zabáltam magam mindennel,de már azon gondolkodom,mit együnk szilveszterkor:)
Ha netán elkészítem,megosztom az ízélményemet!
Már csak malacot kell szereznem....Drága mulatság vajon?Mibe kerül a malac?Tudja valaki?
Üdv.:Zsuzsi

1566