Szilvás lepény 3. - omlós tésztával recept

Szilvás lepény 3. - omlós tésztával
Szilvás lepény 3. - omlós tésztával
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (84)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvás lepényt is, akárcsak az almás pitét, finom omlós tésztával szeretjük. Ezért készül nálunk az itt leírt recept alapján, amit még anyukámtól tanultam. Gyerekkoromban ő is így készítette nekünk a szilvás lepényt.
Amikor sütés közben a fahéjas szilva illata bejárja a konyhát, eszembe jut, hogy vártuk a húgommal mindig, hogy beleharaphassunk végre az éppen csak kihűlt lepénybe. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy tartalmas leves mellé készülhet második fogásként. Ebben a nyári melegben szerintem ennyi elegendő ebédre.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

omlós szilvás lepény, szilvás lepény mézes tésztával, szilvás pite, szilvás kevert süti, szilvás-fahéjas pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük. Egy lapostányéron a magházzal felfelé sorba tesszük a fél szilvákat, és rászórjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot. Félretesszük.
  2. A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mézet.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kisebb részletekben a habosra kevert margarinhoz adagoljuk, és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, néhány ek tejjel higíthatjuk, de ha megfelelő a tésztánk állaga, akkor nem szükséges hozzáadni tejet.
  4. A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit vagy egy kör alakú sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, és belesimítjuk a tésztát. Nem baj, ha ekkor még laposnak tűnik, sütésnél szépen fel fog emelkedni a tészta.
  5. Villával megszurkáljuk, hogy könnyebben átsüljön. A fél szilvákat húsukkal lefelé fordítva, szépen sorba tesszük a tetején.
  6. Tűpróbáig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 230 657
elküldve: 182
receptkönyvben: 2 878
elkészítve: 144/223
Facebookon megjelent: 2

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

Hozzászólások (84)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kozmacsaba
kozmacsaba p, 2016-08-26 11:30

Nagyon finom lett, betartva a receptben leírt mennyiségeket.
Csak ajánlani tudom!

KanyóCsilli85
KanyóCsilli85 cs, 2015-10-22 15:25

Én is most sütöm. Már alig várom, hogy kész legyen. Nekem is kellett bele némi tej, de megoldottam az íze isteni. Köszi a receptet!

Babianya
Babianya v, 2015-09-06 14:25

Ma elkészítettem és nagyon fincsi lett. Egy kcsivel kevesebb liszt és kb. 1 dl tej kellett hozzá. Biztos elkészítem máskor is.

loncsi
loncsi k, 2014-10-07 23:32

Egy szelet süti, és annyi a napi kalóriaadagom felének? Ez biztos, vagy nem egy szelet egy adag?

m.szilvacska
m.szilvacska p, 2014-09-19 10:50

Tegnap elkészítettem, isteni fini lett. Nekem is kevesebb liszt kellett hozzá, de ha kis adagokban keverjük bele, akkor teljesen nyilvánvaló, mennyi a pont elég :) Köszi a receptet, tuti máskor is megcsinálom :)

balintmonika
balintmonika v, 2014-08-31 20:33

A recept szerint szerettem volna elkészíteni a sütit,de nem ment.Vagy 2dl tejet kellett hozzáadnom ehez a lisztmennyiséghez.Az íze viszont semmi kívánnivalót nem hagyott maga után.Még a férjem is megevett két szeletet,aki nemigen van oda a krémtelen és gyümölcsös sütikért.A receptben egyébként a legnehezebb rész az,amikor meg kell várni,hogy a süti kihüljön...

tunderamalka
tunderamalka cs, 2014-08-28 14:27

Ebben a pillanatban tettem be a sütőbe! Még elég kezdő vagyok! Nekem tescos tojásaim vannak, ezért 4 db-ot tettem bele. 25 dkg rama, 20 dkg cukor, valamennyi méz, ami volt otthon, ebbe is tettem van. cukrot. Ezután tettem a lisztes keveréket, de a 3 tk. sütőpor helyett 1 zsacskóval tettem. bele is szórtam egy kevés fahéjat. Tej, természetesen több kellett bele, legalább is azt hiszem. elég nehéz volt elsimítani. Most váron, hogy mi lesz belőle! Mindjárt jelelek!!!

zseboce
zseboce k, 2014-08-19 19:11

Ma megcsináltam és nagyon, nagyon finom lett. Én kicsit több tejet adtam hozzá, mert kevertem a lisztet: teljes kiörlésű rozslisztet is tettem bele a finomliszt mellé. Isteni lett! Köszönöm a receptet!

SzNetti
SzNetti / SzNetti cs, 2013-09-26 17:22

Szia! Életemben először csináltam ilyet, és isteni finom lett, köszönöm szépen! Kellett hozzá 4-5 ek tej, de mennyei! :)

noveve
noveve k, 2013-09-24 14:01

nekem sem működött sajnos a recept, valami csak van a lisztmennyiséggel!? :)

szebinora
szebinora p, 2013-08-23 12:53

Én is megsütöttem, egyáltalán nem lett olyan, mint a képen van!
Nagyon sok szerintem az a 45 dkg liszt, nekem nem néhány evőkanál, hanem legalább 3 dl tej kellett, hogy jó legyen a tészta! És így legalább 5x vastagabb lett, mint amilyennek lennie kellene
Amúgy finom volt! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2013-07-23 08:08

Kedves Timi,
nagyon tetszik a recept, meg is sütöm a hétvégén, csak annyit mondj meg, kérlek, hogy milyen állagúnak kell lennie a tésztának, mert a hozzászólásokból az derül ki, ez még egy nyitva maradt kérdés. Köszönöm szépen,
üdv Éva

iceflower
iceflower / iceflower k, 2013-07-23 10:43

Szia Éva!

Nehéz pontosan meghatározni, a lényeg, hogy ne legyen folyós, de nem is áll össze annyira, mint a kézzel gyúrható tészták. Talán leginkább a kevert tészta állagához tudnám hasonlítani, vagy a nokedli tésztájához. A tepsibe egy fakanál vagy szilikon lapát segítségével kell szép vékonyan elsimítani, mert sütés közben dupla magasságra emelkedik. Tehát ne legyen túl vastagon, mert a végeredmény akkor még vastagabb lesz.
Remélem, tudtam kicsit segíteni. Jó sütögetést kívánok!
Timi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2013-07-23 10:45

Nagyon köszönöm, mostmár minden világos :)

fnoemi
fnoemi h, 2013-07-22 08:36

Kedves Iceflower,
szeretném a hétvégén megsütni, viszont kicsit elbizonytalanodtam a hozzászólások miatt. 45 dkg liszttel szoktad sütni, ahogy a recepted írja?
Köszi, Noémi

iceflower
iceflower / iceflower h, 2013-07-22 11:22

Kedves Noémi!
Én mindig 45 dkg liszttel sütöm, bár az egyes lisztek között lehet némi eltérés. 40 dkg szerintem mindenképpen kell bele, de ahogy a receptben is szerepel, próbáld több kisebb adagban hozzákeverni a lisztet, így látni fogod, ha elég.
Most sütöttem épp egy kajszibarackos változatot belőle, nekem teljesen jól működik ez a recept.
Jó sütögetést kívánok, és mindenképpen írd meg, hogyan sikerült!

Szép napot!
Timi

fnoemi
fnoemi h, 2013-07-22 11:56

Szia,

köszi a gyors választ, aranyos vagy. Mindenképpen megsütöm pénteken. Megírom párom véleményét. Imádja a sütiket. :)
Neked is szép napot.
Noémi

szacsiga
szacsiga / szacsiga k, 2012-12-18 09:47

Sajnos csak utólag olvastam a hozzászólásokat. Kb. a 25 dkg lisztnél meg kellett volna állnom, akkor még jónak tűnt. Utána beleraktam még vagy 10 -15 deka lisztet olyan lett mint a beton. Hozzá tettem 2x 2dl natúr joghurtot még mindig semmi, gondoltam biztos rosszul jegyzeteltem ki a receptet...aztán raktam még bele kb. 4 dl tejet is így már elbírta hajtani a keverő gép, de a fél konyha tésztás lett, a keverő motorja majdnem leégett, a süti meg eléggé szilárdra sült ízre 5*, állagra 1-es alá. Volt valaki aki szó szerint követte a receptet és jó lett a süti???

iceflower
iceflower / iceflower h, 2013-07-22 11:29

Szia Szacsiga!
Nem tudom, miért sikerült ennyire elrontanod, de ilyen sok tejet, és főleg natúr joghurtot egyáltalán nem kellett volna beletenned.
Én még sosem kevertem a tésztáját keverőgéppel, mindig egyszerűen csak fakanállal keverem, hogy lássam, mikor éri el a kívánt állagot a tészta.
Gond lehetett talán még az is, ha hideg margarint adtál hozzá az elején, akkor biztosan nem fogja felvenni a kívánt lisztmennyiséget. A szobahőmérsékletű margarin a legjobb az ilyen tészták készítéséhez.
Remélem, legközelebb több sikerrel jársz!
Timi

szacsiga
szacsiga / szacsiga cs, 2013-08-29 09:16

Sajnos a liszt sok, egy másik hasonló receptben fele ennyi lisztet írnak ennyi vajhoz és tojáshoz. Nem lehet, hogy az edényt is hozzáméred? ;-)

tina32
tina32 k, 2013-07-23 20:57

Nagyon finom lett, én ringló szilvát tettem a tetejére, egy kis zsemlemorzsát raktam a gyümölcs alá, hogy ne ázzon el a tészta. Biztos hogy még több gyümölccsel is kipróbálom majd:-) Köszi a receptet!

PindiPandi
PindiPandi v, 2012-10-07 09:34

Szia! Nagyon finom lett, de én csinálok hozzá vagy egy kis szilva, vagy egy kis vanília szószt, mert szerintem nagyon passzol hozzá! :) Köszönöm!

sarkanya
sarkanya / sarkanya p, 2012-09-14 17:00

A sok pozitív vélemény miatt erre a sütire esett a választásom a szilva-szezonban. Sajnos én nem vagyok elégedett vele. A tésztát majdnem gyúrni kellett, annyira sűrű volt a végén(22 deka margarinhoz 45 deka liszt?). Hiába tettem bele minden hozzávalót(folyós volt a méz, tejjel is lazítottam). A tepsiben alig bírtam elsimítani. Amikor megsült, akkor se volt az a könnyű-finom süti. Vajon mit csináltam rosszul? Miért lett ilyen? :(

Nyul1980
Nyul1980 cs, 2012-11-22 15:21

Én is így jártam. Annyira ragadt a fakanálhoz, viszont a lisztezett tepsihez érő fele, meg sima lett, mint egy gyúrható tésztának. Úgyhogy adtam még egy pici lisztet hozzá, így kézzel bele tudtam tapicskolni a tepsibe, amit nem néztem, hogy mekkora kell, így jó vastag lett a tészta, de finom. Viszont nekem a szilva nem sült úgy szépen bele a tésztába, inkább csak rajta van. Összességében jó lett, csak nem úgy néz ki, ahogy a képen. Jó lenne tudni, milyennek kéne lennie a tésztának. Sütés terén még tapasztalatlan vagyok.

esztike20
esztike20 / esztike20 szo, 2012-09-08 13:20

Szia! Nagyon finom lett a süti! Az nagyon tetszett benne, hogy egyszerű. Eleinte féltem mert nem nagyon vagyok oda a szilváért, de ez isteni lett!!

firstlady
firstlady h, 2012-09-03 07:32

A süti nagyon finom, a tepsiméreten viszont megdöbbentem. Az itthoni szabvány szerinti "nagy" gáztepsim belső mérete 34x32 cm. (Sose mértem le eddig.) Hová dugjátok a 40 centis tepsit? Az alternatívaként említett kör alakú sütőformába a mennyiség kb. harmada férhet bele. Persze át lehet számolni és arányosan csökkenteni a hozzávalók mennyiségét, de nem érdemes, mert ebből az isteni sütiből minden mennyiség elfogy. Ez a lényeg, nem a technikai részletek miatti morgolódásom. :-)

iceflower
iceflower / iceflower sze, 2012-09-05 13:00

Szia!
Szerintem ahány gáztűzhely, és ahány tepsi, annyi féle .... Én most megmértem a sajátomat, és a sütőm belső területe 38x45 cm, a hozzá tartozó gáztepsi belső mérete egészen pontosan 32x40 cm, úgyhogy nálam ez sima ügy. :)
8 éves a tűzhelyem, de lehet, hogy az újabb gáztepsik már kisebbek? Ezt nem tudom.

Tavirozsa130
Tavirozsa130 v, 2012-09-02 19:58

El készítettem nagyon finom lett imádta a család el is fogyott másnapra már nem is maradt. Köszönöm a receptet :)

marcipann
marcipann / marcipann v, 2012-08-26 15:16

Megsütöttem. Isteni lett! !!! A jövő héten még előveszem a receptet. A tetejére teszek tojásfehérjéből habsipkát és megszórom mandulaforgáccsal! Köszi a receptet.

ercsibaba
ercsibaba cs, 2012-08-23 19:10

Valami egyszerű és gyors szilvás sütit kerestem és megtaláltam! Nagyon finom lett. Köszi a receptet! Erika

iceflower
iceflower / iceflower p, 2012-08-24 07:03

Kedves Erika!
Örülök, hogy nektek is ízlett a lepény. Most, hogy újra szilva-szezon van, én is többször sütöm a családnak.
Üdv: Timi

pitypangvirág
pitypangvirág cs, 2012-08-23 18:23

Nagyon finom lett :). Hogyan kell beállítani, hogy megsütöttem?? Mert csak az elkészítendők között van...

iceflower
iceflower / iceflower p, 2012-08-24 07:04

Pitypangvirág! Az elkészítendők között a sor végén a piros "nem" gombra kattints, és akkor átvált egy zöld "igen"-re. Ezután az elkészítendő listád végén alul találsz egy beküldés gombot, azzal tudod rögzíteni a változást.

laskovicsanita
laskovicsanita h, 2012-08-20 12:45

Szia!
Érdeklődnék, hogy méz helyett használhatok cukrot és kb. mennyit?
Nagyon guszta biztos megsütöm :-)))

iceflower
iceflower / iceflower p, 2012-08-24 06:59

Szia Anita!

Szerintem használhatsz csak cukrot is a recepthez. A 18 dkg helyett 20-22 dkg cukrot tegyél a margarinhoz.

Üdv: Timi

ivinyuszi
ivinyuszi v, 2012-08-19 11:08

Sziasztok,megsütöttem nagyon fincsi lett :)
Bár magasabb lett a tészta mint vártam :)
Köszönöm a receptet !

Bohárné Marcsi
Bohárné Marcsi szo, 2012-08-11 21:59

Ma készítettem el először s ugyan a tészta kicsit magasabb lett mint vártam,de ez nem rontott az élvezeti értékén.Kapós volt a baráti összejövetelen mindenkinek nagyon ízlett!Köszönöm a receptet biztosan nem csak egyszer használatos lesz!!!:-)

Völgyi
Völgyi p, 2012-08-10 19:29

OK. Bocs, a szövegben kerestem a tepsiméretet :) Utólag látom, mekkorában kellett volna. Jó magas lett, de isteni finom:) Ez volt a tanulópénz.

Völgyi
Völgyi p, 2012-08-10 14:44

Mekkora tepsiben csináljam? Éppen most akarok nekiállni. Gondolom, a 24x35-ösben nem jó, mert túl magas lenne. 30x38-as jó? Köszi előre is.

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 p, 2012-08-10 13:08

Elkészítettem. Nagyon fincsi lett, hamar el is fogyott. :) Nekem picit vastag lett a tésztája, pedig a megadott méretű tepsit használtam, de egyáltalán nem volt baj, finom volt. Legközelebb kicsit lecsípek a tészta mennyiségből és kész. Köszi szépen! :)

Gita41
Gitta / Gita41 v, 2012-08-05 15:11

Szia! A kérdésem,hogy folyós piskóta szerű legyen a tészta? Most sül,de igazából fakanállal igazgattam el a tepsibe.
Köszi.

vdia
vdia szo, 2012-08-04 21:33

Tavaly nyáron is megsütöttem ezt a szuper sütit.Már alig vártam, hogy újra szilva szezon legyen, és megsüthessem. Nem csalódtam, ugyanolyan isteni könnyű a tésztája, mint amilyen az emlékeimben élt. Csak egy baja van, hogy nem lehet abbahagyni :)

1136