Retró strandos lángos recept

Retró strandos lángos
Retró strandos lángos
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit soha nem fogunk elfelejteni, akkor sem, ha lassan 15 éve nincs műsoron, mint a Dallas, ami miatt péntek esténként kongtak az utcák, mert mindenki a TV előtt ült.

A strandos lángosról mindenkinek van valami elementáris, kitörölhetetlen emléke.

Nekem az első a Velencei-tóhoz köthető, ahol a dédszüleimnek volt nyaralója, és ahová hétvégenként leugrottunk apuékkal. A rendszert éppencsak, hogy átváltották, a hugom még pelenkás volt, órákat kellett sorbanállni a nagy vizicsúszdához, a hangszóró pedig egész nyáron a Wind of Change-et játszotta. Akkor még nem ment le gy egész lángos, a negyede az enyém lett, a pici még csak az "ize végett" nyammogott rajta, a többit anyu pusztította be.

A második kör a Tisza-tó partján volt, mikor a nagyszüleim megvették a poroszlói házat. Bár a nagyi minden délben készült ebéddel (nem is egyszerűvel) azért ha délután rávette magát, hogy megmássza a gátat, és lejöjjön velünk a partra csak kaptunk egy lángost a lalókocsiból átalakított bódéból. Ha nagyon könyörögtünk. Bár a nagyi is sütött lángos, nem is akármilyet, a vízparton, zsírpapírból elmajszolva egészen más íze van.

Harmadik kör volt a Balaton több strandja, akkor már idősebb voltam, és a reggelig tartó táncnak, lepukkant teraszokon végbement pálinkás-"jó termelői boros"- bölcsészes- világmegváltásoknak iszonyú éhség lett a vége - és aki volt már hasonló cipőben, tudja milyen édes dolog az árnyékban beverni egy jó zsíros, nagyon fokhagymás lángost egy jéghideg nagyfröccssel, mert hát kutyaharapást szőrével...

Na, hát ezeknek a pillanatoknak a visszaidézésére született a strandos lángos, amiben nincs sem tej, sem tojás (mert a standos lángossütő sem tesz bele, elhihetitek) viszont jól meg lehet kenni fokhagymával, meg tejföllel, és még a sajtot is szórhatjuk, amennyit csak szeretnénk. :)

hozzávalók / 6 adag

  • 75 dkg liszt
  • 4 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 mk cukor
  • 3 dkg élesztő

A tálaláshoz:

  • 0,5 dl olaj
  • fél dl víz
  • 3 dundi gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt (és ebben az esetben Trappista)

A sütéshez:

  • 1 l napraforgó olaj

ajánlat

Én aztán imádom az ínyenc sajtokat, de ehhez az ételhez kizárólag a trappista illik. A fokhagymát ne sajnáljuk, és ízlésünknek megfefelelően igyunk hozzá hideg fröccsöt, vagy hideg sört.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egyszerű lángos, strandos lángos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kezdjük a fokhagyma szósszall, mert annak állni kell. A fokhagymát lereszeljük, vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. Ráöntjük az olajat és a vizet, összekeverjük, állni hagyjuk.
  2. Az élesztőt 1,5 dl meleg vízben egy pici cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, majd a felfuttatott élesztővel és a maradék vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk.
  4. Lisztezett munkalapra borítjuk, letakarjuk, és duplájára kelesztjük (kb. egy-másfél óra).
  5. Ha megkelt, másfél centisre nyújtjuk. Tetszés szerinti formát vágunk-szakítunk belőle, majd újabb 15 percig pihentetjük.
  6. Bő, forró olajban kisütjük.
  7. Ízlés szerint sóval, fokhagymaszósszal, sajttal és tejföllel kínáljuk.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 147 647
elküldve: 190
receptkönyben: 3 081
elkészítve: 99/198
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
285 recept

Hozzászólások (65)

Titti34
Titti34k, 2014-07-22 19:17

Kedves Dacota!
Ez a lángos isteni, nagyon finom lett és tényleg ROPOGÓS! Ilyent kerestem már régóta! Egyedül a sóval voltam bőkezűbb, a többit mind leírás szerint csináltam.Köszi a receptet!

Te1986
Te1986v, 2014-06-29 20:31

én is elkészítettem :) fél kg lisztből, mindent kétharmadoltam. A tészta meggyúrva eléggé ragacsos volt, aztán egy kiolajozott edényben kelesztettem és végül lisztel formáztam meg, így elég lágy kelt tésztát kaptam, könnyű volt nyújtani, és nyújtás után húzni is. A balatoni lángos sokkal lágyabb, nem ilyen amúgy, de valóban nagyon ropogós lett. Sóból 2 tk-lal tettem bele, és az is kevés volt..összességében ízlett, de azt hiszem, nem ez lesz a végső kedvenc lángos receptem. Azért köszönet érte :)

BeePoo
BeePoov, 2014-06-08 16:39

Lángost mindig a te recepted alapján készítjük és még sosem csalódtunk benne!! Ma ebédre megcsináltam idén először! Megint nagyon fincsi volt, úgyhogy hivatalosan is elkezdődött a nyár! Mintha a strandon ettük volna!!! :)

Csilldikó
Csilldikócs, 2014-06-05 15:43

Kedves Dacota ,most kel a tésztám picit még tettem vizet de csak fél dl kellett még hozzá nagyon tetszett a recept hogy egyszerű az alapanyag semmi tojás vagy kefir meg ilyenek,meg látjuk mi lesz 5 hónapos kismama vagyok és 2 hete vagyok rá állva a receptedre de majd ma minden kiderül :D
Köszönöm
Csilldikó
Ez pont olyan FINOM LETT amire vágytunk!! Árulni lehetne! köszönöm neked Dacota :)

Dacota
Dacotacs, 2014-06-05 18:34

Szia Ildikó!
Nagyon örülök, hogy ízlett. :) Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

kisszunyi
kisszunyiv, 2014-03-16 18:44

Kedves Dakota!
Most kel a tészta, meglátjuk, milyen lesz, de az a 4 dl víz borzasztóan kevésnek bizonyult, olyan a tésztám, mint valami tömör kenyér. Remegve várom, milyen lesz kisütés után -mert azért én az elején nem szoktam feladni:)
Az élesztőproblémás kollégáknak: nálunk borzasztó minőségű a csapvíz, mégis mindig sikerül az élesztőfuttatás (akár por, akár friss). Tippem: forraljátok fel azt a kevéske vizet, majd hűtsétek kézmelegre és úgy bele a cukor+élesztő. Mellesleg az élesztőket újabban nem futtatom fel külön, mert hallottam, hogy anno csak az élesztő minőségének ellenőrzésére ("él-e még?") szolgált a különfuttatás. ;)

Update: fantasztikusan finom lett, igazi strandos lángos! Nyami! Köszönöm a receptet!

ireen
ireensze, 2014-02-12 18:28

Legalább 10x megcsináltam,nekem mindig nagyon jó,de a só valóban kevés ami a leírásban szerepel!:)

fridus5
fridus5szo, 2014-02-01 00:02

Őszintén mondom,nem tudom elhinni,hogy ez a recept valaha sikerült valakinek finomra!élesztő nem kel meg stb..

Filamér
Filamérszo, 2014-03-01 22:21

Én sem hiszem, tej híján e recept szerint csináltam, mert már megígértem a családnak. Egyszerűen nem jó. Ízetlen, semmilyen, nem lehet vele dolgozni, nyújtani stb. Maradok a tejes változatnál: 2 és fél deci tej, fél kiló liszt, másfél deka élesztő, egy púpos evőkanál só és egy deci tejföl. Ebből az adagból nyolc hatalmas lángos jön ki, és az íze is az igazi strandlángosé. Sajnálom,hogy ez a vizes változat nem jött be, mert a tej mifelénk igen ritkán fordul elő, így sokszor vagyok kénytelen kényszermegoldásokhoz fordulni és elhagyni a járt utat :-)

zuzimama
zuzimamak, 2014-01-14 19:16

Hűtötte már valaki esetleg a maradék tésztát?
Tudom, nagyon finom, elfogy rögtön az egész, de nálam csak két kisgyerek pusztítja, ők nem tudják megenni az egész adagot.
Köszönöm előre is.

Henrietta1983
Henrietta1983szo, 2014-05-17 12:15

Sziasztok!

Ez a recept valami eszméletlen jó. már 2x készítettem el.
Első alkalommal, olyan lett, mint amilyennek a recept írta, bár megírom őszintén a hozzászólásokat olvasva féltem kicsit. 4 főre csináltam, de még így is maradt belőle és folpackba csomagolva lefagyasztottam a kiporciózott lángos tésztát. Felengedés után még könnyebb volt a tésztát kinyújtani.
Második alkalommal már nem sikerült olyan jól. Olyan kemény volt a tészta, pedig a recept szerint jártam el. De fagyasztás után ez az adag is jól nyújtható volt.
Lentebb olvastam egy hozzászólásban, hogy vizes kézzel könnyebb nyújtani a lángost, csak ajánlani tudom, nekem bejött. :)

bnicc
bniccp, 2013-12-20 05:32

Nekem is van lángos receptem, ami hozzóvalóiban egyezik ezzel, csak az arányok másak. Nem kell kinyújtani, amiben összedolgoztad a tésztát hagyd megkelni, majd olajos kézzel kell a lángost elkészíteni, s forró olajban kisütni. (a láng alatta mindig a legnagyobb legyen, mert úgy lesz jó a lángos)

marti48
marti48szo, 2013-11-23 18:11

Kedves Dakota, sajna mar az elökeszületeknel jöttek a bajok. A cukros meleg vizben egyaltalan nem futott fel az elesztö. Ilyen tejjel meg nem fordult elö... Kicsit dühit, mert nincs itthon több elesztö, hogy nekikezdhetjek a tejes valtozahoz, Fahej receptje alapjan... Üdvözlettel, Marti

Dacota
Dacotaszo, 2013-11-23 21:57

Szia Márti,

Sajnálom, hogy nem sikerült...a vízzel nem lehetett baj, mert az élesztőt a hő meg a cukor hozza mozgásba. Por vagy friss élesztő volt?
Üdvözlettel,
Nóra

marti48
marti48v, 2013-11-24 13:47

Szia Nora,

nem tudom, hogy mi lehetett, de a ferjem annyira raallt a langosra, hogy elautozott ujabb elesztöert, ugyhogy vegül is "elkeszült a nagy mü"! Friss elesztöt hasznaltam, es az elsö probalkozashoz is aznap vasaroltat, ez a furcsa. Mast nem tudok elkepzelni, mint azt, hogy az elsöre vett elesztö egy "lejart peldany" lehetett... Minden esetre, a receptedet megörzöm, bar bevallom, hogy tegnap masodjara Fahej receptjet hasznaltam, nagyon fincsi, tudom ajanlani. A Tied meg a ropogossaga miatt tetszett meg --- nomeg a nagyon elethüen leirt Story miatt is...

Üdvözöllek szeretettel,
Marti

marti48
marti48szo, 2013-11-23 15:37

Kedves Dakota!

A ferjem mamaja a füstöltcsülkös, jo sok zöldseggel fözött bableveshez kenyer helyett langost tett az asztalra. En ezt nem ismertem, es a langoskeszitessel Sem probalkoztam intenziven, leven az eddig kiprobalt receptek bonyodalmasak voltak. Ma ujfent a bableves all a csaladi etlapon, es en keresgelest csaptam ez uttal a NS-n. Megakadt a szemem a Te recepteden, melyet eltettem, es ma ki is probalom.

A Story-d a "regi szep idöket" hozza vissza, --- hab a tortan! Köszönettel es szivelyes üdvözlettel; Marti

mandyquick
mandyquickh, 2013-08-26 16:35

Eszméletlen jó a recepted sztorija! :) Már csak ezért is ki fogom próbálni, és persze, mert imádom a lángost.

Xtina5
Xtina5p, 2013-06-28 07:26

Nagyon jó ez a recept, én azelőtt rengeteg receptet próbáltam, de mióta erre rátaláltam, nem kísérletezek tovább, mindenkinek nagyon ízlik, egy baj van vele, írtó gyorsan fogy:) köszi a receptet!

virag-konyha
virag-konyhav, 2013-06-16 21:19

Kedves Nóra!
Nagyon jó a recepted, mindenkinek ízlett; nem maradt sok belőle.. ;)
Üdv:Virág

kocsordi
kocsordip, 2013-05-17 12:05

Kedves Mindenki!

Lehet hogy egy világ omlik össze, de az igazi "strandlángos" nem élesztővel készül, hanem szódabikarbónával, sóval, vízzel, liszttel. Ezért lehet csak frissen fogyasztani, mert a néhány perc után a szbna által felfújt tészta leenged!
üdv mindenkinek
Feri

tilkandi
tilkandik, 2013-04-23 18:17

Most lett kész!!! És isteni!!! Igaz kicsit száraznak találtam a tésztát, nem tudtam volna széthúzogatni...így raktam még hozzá, 0.5 dl olajat, 0.5 dl langyos tejet és még egy kis sót,mert sótlannak tűnt! Jól kidolgoztam de nem kelesztettem kétszer,hanem amikor kész lettem a bedagasztással akkor egy tálcát leolajoztam és kb. ökölnyi darabokra szét szedtem vizes kézzel a tésztát. Letakartam egy konyharuhával és egy órát kelesztettem. Egy nagyon jól kihuzogatható tészta sikeredett, és nem szívta fel abszolút az olajat,amikor sült!!! És tényleg olyan mint a piacos!!!! :)

rekaszarvas
rekaszarvasp, 2013-02-15 19:22

Nekem nem sikerült túl jól a lángos. Kicsit "rágós" maradt a tészta (meg sótlan, de ezen legközelebb tudok változtatni :D). Amikor begyúrtam, akkor is kicsit keménynek tűnt a tészta. Vagy ennek ilyennek kellett volna lenni? Vagy vékonyabbra kellett volna húzogatni, mielőtt betettem az olajba? Köszönöm bárki segítségét.

Dacota
Dacotap, 2013-02-15 20:49

Szia Réka,
Ez egy alapvetően ropogós lángos, attól retro strandos. Nem rontottál el semmit, csak valószínű te a vastagabb típust kedveled. :)
szép estét!
Üdv,
Nóra

Orsesz
Orseszcs, 2013-02-07 11:03

Köszönöm a receptet! Nagyon jó lett :) Párom csak a ropogós lángost szereti. degeszre ettük magunkat :)

Dacota
Dacotacs, 2013-02-07 11:23

Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett. :)
Szép napot,
Üdv,
Nóra

bebice
bebicek, 2012-08-28 21:02

Most sütöttem meg,nagyon jó valóban a recept!Ropogós,strandos... :)

hargasmd
hargasmdcs, 2012-08-09 18:59

Elkészítettem a héten, mert már nagyon régóta keresem én is "A lángost" és a hozzászólások alapján annak is tűnt, mégsem lett az. Nálam is "A lángos" az a strandos, ropogós külsejű. Ez mégsem lett olyan, ahogy kivettem az olajból egyből megpuhult és kicsit kihűlve már enni is nehéz volt. Mi ronthattam el? Nekem eleve kevés volt a víz ami a receptben volt, úgyhogy tettem még hozzá egy keveset, de így sem volt olyan lágy tésztám, mint más lángos recepteknél. Ez lehetett a gond? Valakinek van valami ötlete mit rontottam el, miért nem lett ropogós külsejű?

vcsuka
vcsukap, 2012-08-17 09:59

En mar oreg haziasszony vagyok es jo par eve sutom a langost a csaladomnak. En a tesztat fakanallal vagy robotgeppel keverem, mint egy jo suru nokedli tesztat. Azutan, ha megkelt es az olaj eleg forro, vizes kezzel mareknyi gombocot szakitok a tesztabol, majd a kezemmel langos nagysagura formazom, - csak ugy a levegoben - es beleteszem a forro olajba, azonnal letakarom a serpenyot. K.B. 1-2 perc mulva az also resze mar piros. Akkor megforditom es mar fedo nelkul sutom keszre. A vizes keztol lesz ropogos. Probald meg igy, hatha szeretni fogod. Mi nagyon szeretjuk. Udv. Veronika
Meg annyit, hogy a teszta receptje nagyon jo, csak en tobb vizzel keszitenem.

Odzsi
Odzsih, 2012-07-30 21:13

Kedves Dacota!
Amilyen egyszerű a recept, olyan finom a kész termék.
Nagy sikere volt a családban, köszi.

Dacota
Dacotah, 2012-07-30 22:49

Kedves Odzsi,
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
További szép estét,
Üdvözlettel,
Nóra

Kockoka
Kockokah, 2012-07-16 15:47

Kedves Dacota!

Örömmel jelentem ,hogy elkészült (és lassan már az összes el is fogyott..:)) )Életem első lángosa!!!
Nekem tökéletesre sikerült,és nagyon finom volt!!

Ajánlom bátran mindenkinek,a hozzám hasonló kezdőknek is:))

Dacota
Dacotah, 2012-07-16 15:58

Kedves Kockoka,

Hát ennek igazán örülök! :) Főleg, hogy időben elkaptam a kérdést, és összejött :)
További sikereket, és szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Kockoka
Kockokah, 2012-07-16 12:04

SOS!!!Valaki aki már megcsinálta segítsen kérlek!a 4dl víz mihez kell?1,5 kell az élesztőhöz,a recept szerint meg a lisztet az élesztővel dolgozzam össze...

Dacota
Dacotah, 2012-07-16 12:11

Kedves Kockoka,
Ne haragudj, elírtam. A maradék víz is a liszthez megy. Mindjárt javítom!
Üdv,
Nóra

Bnjmn
Bnjmnszo, 2012-06-16 14:26

Kedves Dacota!

Nagyon megtetszett a recepted, és pár napja hozzá is fogtam. Mindent a leírás alapján készítettem, mégsem sikerült úgy, ahogy reméltem. Számomra nem lett elég sötét színű a tésztája, szinte fal fehér színű volt, és az íze se volt nálam meggyőző.

Vajon mit ronthattam el, hiszen a rengeteg hozzászólást olvasva, csakis én lehettem a hibás, amiért nem lett olyan finom, mint amilyennek lennie kellene. Válaszodat előre is köszönöm.! További szép napot.:)

Dacota
Dacotaszo, 2012-06-16 18:06

Kedves Bnjmn,

Hát, sajnos nem tudom. A tésztának nyers állapotában valóban elég sápadt színe van, hiszen nincs benne tojás, hogy kicsit sárgásabb legyen. Hogy ízetlen mitől lett...esetleg tegyél bele egy kicsit több sót. De az is lehet, hogy egyszerűen ez a sima lángos nem "a te ízlésednek való". Van, aki jobban szereti, ha vastagabb, puhább, ha van a tésztban tojás vagy tejtermék. Sajnos tényleg nem tudok mit mondani, mert nem kóstoltam a tiédet...A színe sütés után elvileg olyan lesz, mint a képen, ha megfelelően meleg az olaj, és vékony a tészta, akkor percek alatt szépen átsül, ha túl hideg, akkor viszont csak beissza az olajat, és kiszárad.
Más tippem sajnos nincs.
Szép hétvégét azért!
Üdvözlettel,
Nóra

Bnjmn
Bnjmnv, 2012-06-17 17:07

Megfogadom a tanácsaidat, és teszek vele majd még egy próbát, ha elkészült leírom a végeredményt. Bízom a legjobbakban.

erika34
erika34v, 2012-06-10 13:13

Igen,ez az igazi lángos!!!!!Se kefir,se tojás,nagyon szuper recept:))))Ajánlom mindenkinek!!

tundi799
tundi799szo, 2012-06-09 12:22

Kedves Dakota! Ez a legjobb lángosrecept amit valaha olvastam! Megcsináltam és bizton állíthatom a legfinomabb is! én igazából az otthoni lángosokat nem igazán szeretem(sütni sem!), de ez tényleg olyan lett mint a jó öreg"balatoni lángos"!!! Az a fokhagymás kenegetős pedig tuti jó!!! Most már szívesen sütök többször is!Köszönöm, a férjem nevében is aki nagyon szereti...enni!!!

Dacota
Dacotaszo, 2012-06-09 12:58

Kedves Tündi!
Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy ízlett Nektek!
További szép hétvégét,
Üdvözlettel,
Nóra

novakheni
novakheniszo, 2012-06-02 12:50

Kedves Dacota!

Jó lett a tésztám, finom is lett a lángos, csupán az lenne a kérdésem, hogy másnak is ilyen őrült lassan sül? A másik furcsa dolog az volt, hogy az olaj csak akkor sercegett, mikor beletettem illetve megfordítottam őket. Frituban csináltam legmagasabb hőfokon. Talán elromlott a fritum? Így egy kicsit kérges lett, az normális? Várom válaszod.

agimami
agimamip, 2012-06-08 21:51

Ne süsd frituban mert nem elég forró. Sokszor próbáltam én is régebben de ugyanezt tapasztaltam. Azóta rájöttem, hogy csak serpenyőben az igazi. Fél óra alatt kisütök kb.15-20 darabot és nagyon finom lesz.

novakheni
novakheniszo, 2012-06-09 18:37

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem a tapasztalatodat! Kár, hogy nem jó a fritus sütés, ugyanis azt kint használom a teraszon, így nincs bent büdös. De a lángoshoz úgy látszik a büdös is hozzá fog tartozni. :-)

Dacota
Dacotah, 2012-06-04 10:27

Kedves Heni,
Sajnos nem tudok választ adni a kérdésre, mert nem használok fritut. Sima serpenyőben szoktam sütni, nem sül át lassan, viszont nem is serceg. :) A kérgesség viszont attól van, hogy nincs benne tejtermék (kefírt szoktak bele tenni) ettől nem olyan puha, vastag, hanem alapvetően laposabb, és kicsit kérgesebb - mint a strandon :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

myldy
myldyp, 2012-06-01 22:24

Kedves Dakota!
Nagyon nagy köszönet ezért a receptért! Nálunk ez lett "A" lángos!

Dacota
Dacotaszo, 2012-06-02 10:41

Kedves Myldy,
Nagyon örülök, hogy ízlett nektek:)
Szép napot!
Nóra