Póréhagyma krémleves 1. recept

Póréhagyma krémleves 1.
Póréhagyma krémleves 1.
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erős vonzalmat érzek a krémlevesek iránt. A kedvencem zellerből készül, de szoktam fehérrépából, sütőtökből, brokkoliból is csinálni, ezúttal a póréhagyma volt a kiszemelt áldozat. Már azt is tudom, mi lesz a tárgya a legközelebbi krémleves fellángolásomnak: a padlizsán. Tojásgyümölcsből ugyanis még nem készítettem, eszembe sem jutott volna, viszont a minap egy étteremben ezt ettem, és meggyőzött, hogy a konyhámban rekonstruáljam.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves

elkészítés

  1. A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a salottahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk.
  2. Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval és fehérborssal (nem feketét használtam a leves világos színe miatt!) ízesítjük, újra forraljuk. A metélőhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 100 890
elküldve: 22
receptkönyben: 1 297
elkészítve: 52/97
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (43)

G.Fanny
G.Fannyv, 2014-02-09 00:10

Naggyon finom. Tálaláskor reszeltem bele gaudát, fokozta az élvezeteket ;)
Párom is odavolt érte.
Azt szeretném kérdezni, hogy minden krémlevesed hasonlóan (hagymát, fokhagymát pirítva, krumplival és tejszínnel) készíted?
Köszi a receptet!

qjudit
qjuditv, 2014-01-12 18:48

A hagymalevest kategorikusan elutasító férjemet is rábeszéltem a kóstolásra, és utána kétszer mert még. :) Salottahagymához nem jutottam, maradt a vöröshagyma, egy nagy fejet belekockáztam, egyet pedig egészben belefőztem és turmixolás előtt kivettem. Igazi melengető téli leves, köszönjük a receptet!

tinka11
tinka11sze, 2013-02-20 14:59

Istenien finom leves! Ma készítettem el először, de az teljesen biztos, hogy nem utoljára, nagyon szeretem a krémleveseket, úgyhogy szerintem a többi receptedet is ki fogom próbálni! Köszi mégegyszer, hogy megosztottad velünk ezt a remekművet! ;)

vtimi74
vtimi74k, 2013-01-22 06:39

Nagyon finom lett, tizen ettünk belőle, mindenki dícsérte :) Köszönöm.

jomedo
jomedocs, 2013-01-17 16:29

Nekünk is nagyon tetszik a leves, megtartjuk a receptet:)

vcsuka
vcsukasze, 2012-12-12 16:02

A kremlevesek nekem is a kedvenceim koze tartoznak, es altalaban gyorsan elkeszithetok. Ez kulonosen nagyon gusztusosnak latszik, ......es a talalas meg a foto ......elmentettem!
Udv. Veronika

kecske43
kecske43v, 2013-11-03 20:20

Én is szívesen olvasnám a padlizsánlrém leves történetét.

lulesz
luleszsze, 2012-10-03 12:30

Nagyon finom ez a leves, már másodjára főzöm 1 hét alatt. Köszönöm a receptet! Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a krémlevest! Mentettem!! Szép napot!

Bubu46
Bubu46h, 2012-10-01 06:47

Most hallottam először a salottahagymáról - ki is műveltem magam -remélem találok a piacon . Ha nem , hát az se baj(gondolom).A lényeg tán az,hogy többféle hagyma legyen.Eddig csak kizárólag póréval készítettem , de ez jobban tetszik .
Legutóbb pirított mandula forgáccsal ettük - hát valami mennyei !
Köszönöm a receptet.

yolika
yolikaszo, 2012-09-29 14:16

Kedves Petra!

Hát ez valami mennyei lett! Köszönöm szépen a receptet! :) az biztos, hogy gyakori vendég lesz nálunk!
Üdv
Yolika

Pasztorella
Pasztorellaszo, 2012-08-11 16:02

Nagyon finom ez a leves!
Én az egész doboz főzőtejszínt (2 dl) beletettem, mert máshoz nem tudtam volna a maradék tejszínt felhasználni, és ahogy botmixereztem össze kicsit sűrű is volt az alap. Levesgyönggyel valami mennyei!

ozsuzsanna
ozsuzsannav, 2012-04-29 13:29

Megfőztem, nagyon finom lett, kihagytam belőle a krumplit, kicsit több tejszínt tettem és kevés szerecsendiót. Köszönöm a receptet!

Radván Ági
Radván Ágics, 2012-03-01 22:11

Sokszor készítek póréhagyma levest, de még sosem tettem bele burgonyát. Ha kellően sok a hagyma (én 2-3 szál póré-, 1 nagy selyem- (fehér) + 1 vöröshagymát, 2-3 g.fokhagymát szoktam beletenni) a tejszínnel tökéletesen "testes" lesz a leves. A Család nagy kedvence.

Andi76
Andi76h, 2012-02-20 18:52

Szia Petra!

A párom készítette el a levest, pedig nem sokszor főz. Fantasztikus lett!
Pirítós kenyér kockákkal és reszelt sajttal tálaltuk.
Köszönjük a receptet. Kedvencünk lett.

hls
hlscs, 2012-02-09 00:09

Elkészítettem, nagyon finom! Csak ajánlani tudom, köszi a receptet!

Rea baba
Rea babap, 2011-11-11 19:09

Ma ezt készítettem ebédre töltött burgonyával,amit szintén erről az oldalról lestem ki magunknak.........hát mit mondjak??? Mindkettőnek nagy sikere volt!!! A fiam nem bírt betelni vele :) .Köszi a receptet,sokszor az asztalra kerül nálunk ezek után! Szép estét...
Rea baba

Flower of Hope
Flower of Hopep, 2011-07-01 12:29

Ilyen finom levest még nem ettem! :) Az egész család beleszeretett, azóta rendszeresen készítjük. Köszi érte! :)

gabssy
gabssyh, 2011-03-21 10:58

Hétvégén megfőztem és tényleg le a kalappal. :)
Azt szeretném kérdezni, hogy a krumpli mi célt szolgál a levesben? Az állagára van hatással? Ha igen, akkor tehát más krémlevesekbe is érdemes tenni?
Köszi! Üdv, G.

evaszan
evaszanv, 2011-03-06 14:23

Ha az ezt ma elkészítem gomb alatt lenne egy ezt máskor is elkészítem gomb, akkor most azt is megnyomnám... :) Nagyon finom, köszi, hogy megosztottad a receptet.

mavrina
mavrinak, 2011-02-22 20:59

Köszi a receptet nagyon finom lett és azóta is mindenki ezt a levest követeli!!:)

petal
petalszo, 2010-10-02 07:21

Hali! Elkészítettem a parmezánchipsel eggyütt. Húú, nagyon jó recept, finom volt!

musica
musicacs, 2010-05-27 17:46

A póréhagyma és burgonya alapú krémleves eredeti neve Vichyssoise, s a látszat ellenére amerikai eredetű, bár francia származású megalkotójának (Louis Diat) szülővárosáról kapta nevét. Kirobbanó sikerét a XX. század elején azzal érte el a séf az USÁ-ban, hogy kedves gyerekkori levesét hidegen tálalta! Érdemes úgy is kipróbálni. Üdítő nyári étel válhat belőle. ;)

dan.maya
dan.mayah, 2010-03-15 14:52

Petra!

Köszönöm a receptedet, nagyon szeretjük a krémleveseket .Egy picit változtattam rajta. Egy késhegynyi szerecsendiót és egy evőkanál fehér szárazbort tettem hozzá. Ezt főztem mára. Finom lett.
Tegnap este véletlenül találtam meg ezt a honlapot, nagyon örülök, mert sok olyan ételt és süteményt találtam, amit el is fogok készíteni. Több ismerősömnek is továbbítotttam a honlapot, akikről tudom, hogy nemcsak elolvassák, hanem ki is próbálják ezeket a jobbnál jobb recepteket.

dexterova
dexterovacs, 2010-03-04 21:32

Tegnap este kigondoltam,hogy két itthon lévő póréhagymából kéne valamit főzni....így találtam rá erre a receptre. Ma megcsináltam és mindenkinek nagyon izlett, kivétel nélkül : )
Köszönöm ! : )

petra
petrap, 2010-01-15 12:19

Kedves beya,
az igazság az, hogy bármerre járok, és beleszaladok jópofa konyhai "kacatokba" (tálkák, kanalak, poharak stb.), egy-kettő jön velem haza
ezeket javarészt a fotózás miatt veszem, nincsenek konyhai használatban, ahogy a képen látható üvegcsék sem (csak ebben tálaltam a képekhez)
hogy a fenti poharakat hol vettem -bármennyire is próbálok emlékezni- nem tudom, sajnos (ha később beugrana, feltétlenül megírom!)
üdv
Petra

beya73
beya73p, 2010-01-15 12:09

Kedves Petra!Imádom ezt a levest.igaz én leveses vagyok ,anyukám minden nap főzött levest.lehetne egy kérdésem?Nem a levessel kapcsolatos..hol vetted ezt a nagyon szép leveses bögrét,vagy minek nevezzem.Annyira guszta.További jó főzőcskézést.beya

Same
Sameh, 2010-06-21 15:59

Szia! Ilyen poharakat láttam már több nagyáruházban is. Érdemes figyelni a Hipermarketek polcait!!!

Prixi
Prixik, 2009-04-14 11:03

Nagyon jól sikerült! Ez lett a 2. kedvenc levesünk párommal:)
Minden héten eszünk legalább 1x. Nem ismerem a salottahagymát, de vöröshagymát tettem bele, így is nagyon bevált.

petra
petrasze, 2009-03-11 22:57

upsz, ez tényleg kimaradt, köszi, hogy szóltál Tájfun!
A válasz: a vajjal együtt kerül a lábasba!

Tájfun
Tájfunsze, 2009-03-11 17:27

Kedves Petra!

Elfelejtettem megkérdezni, hogy a 2 ek olivaolaj mikor kerül a levesbe?
Véletlen kimaradt a leírásból.

petra
petrasze, 2009-03-11 15:59

Kedves Tájfun,
Az alaplé mennyiségével lehet játszadozni, hiszen ki sűrűbben, ki hígabban kedveli a krémleveseket. Csak a fűszerezésre kell odafigyelni, ha változtatunk az arányokon.

Tájfun
Tájfunsze, 2009-03-11 12:23

Szia Petra!

Tegnap én is elkészítettem ezt a levest, nagyon finom lett.
Én egy nagy póréhagymából készítettem, 800 ml alaplét adtam hozzá,
hogy hígabb legyen, de mikor elkészült, nagyon sűrű lett.

petra
petrasze, 2008-10-15 07:55

Váljék egészségedre:-) Örülök, hogy ízlett!

Alexandra
Alexandrasze, 2008-10-15 06:39

Kipróbáltam a receptet és nagyon finom lett a leves. Fel is kerül a repertoáromba.
Köszönöm!

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
266