Póréhagyma krémleves 1. recept

Póréhagyma krémleves 1.
Póréhagyma krémleves 1.
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erős vonzalmat érzek a krémlevesek iránt. A kedvencem zellerből készül, de szoktam fehérrépából, sütőtökből, brokkoliból is csinálni, ezúttal a póréhagyma volt a kiszemelt áldozat. Már azt is tudom, mi lesz a tárgya a legközelebbi krémleves fellángolásomnak: a padlizsán. Tojásgyümölcsből ugyanis még nem készítettem, eszembe sem jutott volna, viszont a minap egy étteremben ezt ettem, és meggyőzött, hogy a konyhámban rekonstruáljam.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a salottahagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk.
  2. Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval és fehérborssal (nem feketét használtam a leves világos színe miatt!) ízesítjük, újra forraljuk. A metélőhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 105 420
elküldve: 26
receptkönyben: 1 316
elkészítve: 55/100
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (43)

G.Fanny
G.Fannyv, 2014-02-09 00:10

Naggyon finom. Tálaláskor reszeltem bele gaudát, fokozta az élvezeteket ;)
Párom is odavolt érte.
Azt szeretném kérdezni, hogy minden krémlevesed hasonlóan (hagymát, fokhagymát pirítva, krumplival és tejszínnel) készíted?
Köszi a receptet!

qjudit
qjuditv, 2014-01-12 18:48

A hagymalevest kategorikusan elutasító férjemet is rábeszéltem a kóstolásra, és utána kétszer mert még. :) Salottahagymához nem jutottam, maradt a vöröshagyma, egy nagy fejet belekockáztam, egyet pedig egészben belefőztem és turmixolás előtt kivettem. Igazi melengető téli leves, köszönjük a receptet!

tinka11
tinka11sze, 2013-02-20 14:59

Istenien finom leves! Ma készítettem el először, de az teljesen biztos, hogy nem utoljára, nagyon szeretem a krémleveseket, úgyhogy szerintem a többi receptedet is ki fogom próbálni! Köszi mégegyszer, hogy megosztottad velünk ezt a remekművet! ;)

vtimi74
vtimi74k, 2013-01-22 06:39

Nagyon finom lett, tizen ettünk belőle, mindenki dícsérte :) Köszönöm.

jomedo
jomedocs, 2013-01-17 16:29

Nekünk is nagyon tetszik a leves, megtartjuk a receptet:)

vcsuka
vcsukasze, 2012-12-12 16:02

A kremlevesek nekem is a kedvenceim koze tartoznak, es altalaban gyorsan elkeszithetok. Ez kulonosen nagyon gusztusosnak latszik, ......es a talalas meg a foto ......elmentettem!
Udv. Veronika

kecske43
kecske43v, 2013-11-03 20:20

Én is szívesen olvasnám a padlizsánlrém leves történetét.

lulesz
luleszsze, 2012-10-03 12:30

Nagyon finom ez a leves, már másodjára főzöm 1 hét alatt. Köszönöm a receptet! Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a krémlevest! Mentettem!! Szép napot!

Bubu46
Bubu46h, 2012-10-01 06:47

Most hallottam először a salottahagymáról - ki is műveltem magam -remélem találok a piacon . Ha nem , hát az se baj(gondolom).A lényeg tán az,hogy többféle hagyma legyen.Eddig csak kizárólag póréval készítettem , de ez jobban tetszik .
Legutóbb pirított mandula forgáccsal ettük - hát valami mennyei !
Köszönöm a receptet.

yolika
yolikaszo, 2012-09-29 14:16

Kedves Petra!

Hát ez valami mennyei lett! Köszönöm szépen a receptet! :) az biztos, hogy gyakori vendég lesz nálunk!
Üdv
Yolika

Pasztorella
Pasztorellaszo, 2012-08-11 16:02

Nagyon finom ez a leves!
Én az egész doboz főzőtejszínt (2 dl) beletettem, mert máshoz nem tudtam volna a maradék tejszínt felhasználni, és ahogy botmixereztem össze kicsit sűrű is volt az alap. Levesgyönggyel valami mennyei!

ozsuzsanna
ozsuzsannav, 2012-04-29 13:29

Megfőztem, nagyon finom lett, kihagytam belőle a krumplit, kicsit több tejszínt tettem és kevés szerecsendiót. Köszönöm a receptet!

Radván Ági
Radván Ágics, 2012-03-01 22:11

Sokszor készítek póréhagyma levest, de még sosem tettem bele burgonyát. Ha kellően sok a hagyma (én 2-3 szál póré-, 1 nagy selyem- (fehér) + 1 vöröshagymát, 2-3 g.fokhagymát szoktam beletenni) a tejszínnel tökéletesen "testes" lesz a leves. A Család nagy kedvence.

Andi76
Andi76h, 2012-02-20 18:52

Szia Petra!

A párom készítette el a levest, pedig nem sokszor főz. Fantasztikus lett!
Pirítós kenyér kockákkal és reszelt sajttal tálaltuk.
Köszönjük a receptet. Kedvencünk lett.

hls
hlscs, 2012-02-09 00:09

Elkészítettem, nagyon finom! Csak ajánlani tudom, köszi a receptet!

Rea baba
Rea babap, 2011-11-11 19:09

Ma ezt készítettem ebédre töltött burgonyával,amit szintén erről az oldalról lestem ki magunknak.........hát mit mondjak??? Mindkettőnek nagy sikere volt!!! A fiam nem bírt betelni vele :) .Köszi a receptet,sokszor az asztalra kerül nálunk ezek után! Szép estét...
Rea baba

Flower of Hope
Flower of Hopep, 2011-07-01 12:29

Ilyen finom levest még nem ettem! :) Az egész család beleszeretett, azóta rendszeresen készítjük. Köszi érte! :)

gabssy
gabssyh, 2011-03-21 10:58

Hétvégén megfőztem és tényleg le a kalappal. :)
Azt szeretném kérdezni, hogy a krumpli mi célt szolgál a levesben? Az állagára van hatással? Ha igen, akkor tehát más krémlevesekbe is érdemes tenni?
Köszi! Üdv, G.

evaszan
evaszanv, 2011-03-06 14:23

Ha az ezt ma elkészítem gomb alatt lenne egy ezt máskor is elkészítem gomb, akkor most azt is megnyomnám... :) Nagyon finom, köszi, hogy megosztottad a receptet.

mavrina
mavrinak, 2011-02-22 20:59

Köszi a receptet nagyon finom lett és azóta is mindenki ezt a levest követeli!!:)

petal
petalszo, 2010-10-02 07:21

Hali! Elkészítettem a parmezánchipsel eggyütt. Húú, nagyon jó recept, finom volt!

musica
musicacs, 2010-05-27 17:46

A póréhagyma és burgonya alapú krémleves eredeti neve Vichyssoise, s a látszat ellenére amerikai eredetű, bár francia származású megalkotójának (Louis Diat) szülővárosáról kapta nevét. Kirobbanó sikerét a XX. század elején azzal érte el a séf az USÁ-ban, hogy kedves gyerekkori levesét hidegen tálalta! Érdemes úgy is kipróbálni. Üdítő nyári étel válhat belőle. ;)

dan.maya
dan.mayah, 2010-03-15 14:52

Petra!

Köszönöm a receptedet, nagyon szeretjük a krémleveseket .Egy picit változtattam rajta. Egy késhegynyi szerecsendiót és egy evőkanál fehér szárazbort tettem hozzá. Ezt főztem mára. Finom lett.
Tegnap este véletlenül találtam meg ezt a honlapot, nagyon örülök, mert sok olyan ételt és süteményt találtam, amit el is fogok készíteni. Több ismerősömnek is továbbítotttam a honlapot, akikről tudom, hogy nemcsak elolvassák, hanem ki is próbálják ezeket a jobbnál jobb recepteket.

dexterova
dexterovacs, 2010-03-04 21:32

Tegnap este kigondoltam,hogy két itthon lévő póréhagymából kéne valamit főzni....így találtam rá erre a receptre. Ma megcsináltam és mindenkinek nagyon izlett, kivétel nélkül : )
Köszönöm ! : )

petra
petrap, 2010-01-15 12:19

Kedves beya,
az igazság az, hogy bármerre járok, és beleszaladok jópofa konyhai "kacatokba" (tálkák, kanalak, poharak stb.), egy-kettő jön velem haza
ezeket javarészt a fotózás miatt veszem, nincsenek konyhai használatban, ahogy a képen látható üvegcsék sem (csak ebben tálaltam a képekhez)
hogy a fenti poharakat hol vettem -bármennyire is próbálok emlékezni- nem tudom, sajnos (ha később beugrana, feltétlenül megírom!)
üdv
Petra

beya73
beya73p, 2010-01-15 12:09

Kedves Petra!Imádom ezt a levest.igaz én leveses vagyok ,anyukám minden nap főzött levest.lehetne egy kérdésem?Nem a levessel kapcsolatos..hol vetted ezt a nagyon szép leveses bögrét,vagy minek nevezzem.Annyira guszta.További jó főzőcskézést.beya

Same
Sameh, 2010-06-21 15:59

Szia! Ilyen poharakat láttam már több nagyáruházban is. Érdemes figyelni a Hipermarketek polcait!!!

Prixi
Prixik, 2009-04-14 11:03

Nagyon jól sikerült! Ez lett a 2. kedvenc levesünk párommal:)
Minden héten eszünk legalább 1x. Nem ismerem a salottahagymát, de vöröshagymát tettem bele, így is nagyon bevált.

petra
petrasze, 2009-03-11 22:57

upsz, ez tényleg kimaradt, köszi, hogy szóltál Tájfun!
A válasz: a vajjal együtt kerül a lábasba!

Tájfun
Tájfunsze, 2009-03-11 17:27

Kedves Petra!

Elfelejtettem megkérdezni, hogy a 2 ek olivaolaj mikor kerül a levesbe?
Véletlen kimaradt a leírásból.

petra
petrasze, 2009-03-11 15:59

Kedves Tájfun,
Az alaplé mennyiségével lehet játszadozni, hiszen ki sűrűbben, ki hígabban kedveli a krémleveseket. Csak a fűszerezésre kell odafigyelni, ha változtatunk az arányokon.

Tájfun
Tájfunsze, 2009-03-11 12:23

Szia Petra!

Tegnap én is elkészítettem ezt a levest, nagyon finom lett.
Én egy nagy póréhagymából készítettem, 800 ml alaplét adtam hozzá,
hogy hígabb legyen, de mikor elkészült, nagyon sűrű lett.

petra
petrasze, 2008-10-15 07:55

Váljék egészségedre:-) Örülök, hogy ízlett!

Alexandra
Alexandrasze, 2008-10-15 06:39

Kipróbáltam a receptet és nagyon finom lett a leves. Fel is kerül a repertoáromba.
Köszönöm!

Legfrissebb cikkek

Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Figyelem, aki azt vallja, hogy az étellel nem játszunk, ne olvasson tovább!
319