Méteres kalács 2. recept

Méteres kalács 2.
Méteres kalács 2.
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi karácsonyi sütemény.
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A csokoládémázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csíkos kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük el, amelyhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjékből kemény habot verünk.
  2. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, apránként belekeverjük a vizet, az olajat és a sütőporos lisztet. Végül óvatosan hozzákeverjük a habot is.
  3. A tészta felét kivajazott, kilisztezett (ez lehet rétesliszt vagy finomliszt) őzgerincformába öntjük.
  4. A tészta a másik felébe belekeverjük a kakaóport és a vizet, majd beleöntjük egy másik kivajazott, kilisztezett őzgerincbe.
  5. 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Majd hagyjuk kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a krémet is, amelyhez a pudingporból a tejjel megfőzzük a pudingot és gyakran kevergetve kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral és kanalanként beledolgozzuk a pudingot is .
  7. A megsült tésztákat a bordák mentén felvágjuk (2 centis szeletekre) és a krémmel összeragasztjuk: egy csokis, egy fehér. 2 rúd lesz belőle. (Érdemes a krémet bőven kenni, mert a piskóta felveszi.)
  8. Végül elkészítjük a csokoládémázat: gőz fölött megolvasztjuk a csokit az étolajjal.
  9. Bevonjuk a rudakat a mázzal, majd hűtőben jól kihűtjük. Ferdén szeletelve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 86 625
elküldve: 22
receptkönyvben: 1 115
elkészítve: 57/82
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Brigi

Mióta szakács: 2009.01.05.
17 recept

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lniki.96
Nikky / lniki.96 sze, 2013-02-20 19:22

szia!
Nem tudom, lehet, hogy én rontottam el, de a csoki az szörnyű lett rajta.
A krémje kevés lett volna, dupla adaggal indítottam (így pont jó is lett), a vajat sokalltam ízre mértem ki.
Egyébként a tészta és a krém így finom lett :)

lniki.96
Nikky / lniki.96 cs, 2013-02-21 13:54

Szeretnék bocsánatot kérni mohó voltam :)
így, hogy pihentetve lett isteni az egész

köszönöm a receptet! :)

mosolyalbum1
mosolyalbum1 h, 2012-12-24 19:07

Szia Brigi!
Azt szeretném kérdezni, hogy most akkor 2 dl meleg víz kell hozzá? Mert egyszer a 2. pontban is, és a 4. pontban is azt írod, hogy belekeverjük a vizet. Meg szeretném most sütni karácsonykor, ha lehet válaszoljon nekem valaki minél előbb, aki tudja a választ!
Köszönöm szépen, és boldog, békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi k, 2012-12-25 08:34

Szia! Én is elkészítettem tegnap. Bekeverem az egész tésztát 1 dl vízzel,ha kész ketté választom,majd a kakóport és szintén egy dl vizet belekeverem az egyik félbe. Mivel a kakaópor valamennyire sűríti.

mosolyalbum1
mosolyalbum1 k, 2012-12-25 14:34

Jujj de jó, köszönöm szépen a választ, így már teljesen világos, én is így gondoltam, de a megerősítés kellett! Köszönöm szépen a gyors választ, neki is állok ma megsütöm! DDDD

Noriko
Noriko cs, 2012-12-20 20:57

Szia Brigi!
Elkészítettem a recepted alapján a süteményt, most hűl az erkélyen. A tészta nagyon szép lett, könnyű és omlós. Még nem kóstoltam, a céges karácsonyi bulira csináltam. Remélem, legalább olyan finom lesz, mint amilyen jól néz ki. Köszönöm a receptet! :)

tincsi28
tincsi28 p, 2012-06-08 12:14

Szia Brigi!
A 4. pontban is vizet kell önteni a tésztába vagy csak elírás?
Köszi a választ.

tincsi28
tincsi28 cs, 2012-06-21 11:22

Az 1 dl meleg vizet már a 2. pontban bele kellett önteni a tésztába. Akkor a 4. pontban milyen vizet kell még beleönteni?

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi cs, 2012-05-31 16:26

Mindenkinek köszönöm a kedves szavakat. Nagyon örülök ha receptemmel sikert arattam/arattatok. Jó sütés főzést mindenkinek.

nettunderke
nettunderke cs, 2012-05-31 13:30

Ezt a sutemenyt korulbelul 20 eve ettem; amikor meg megboldogult volt anyosom sutott . Azota is sokat gondoltam erre mert nagyon finom volt. Vegre en is vettem ket format; es neki lattam. Nagyon szepen koszonjuk a receptet; mert tenyleg nagyon egyszeru es nagyon finom. Talan egy kicsit azzal rontottam rajta hogy kesz csokoladet olvasztottam; es az lehetett volna edesebb; de elfogyott igy is.

Aginesz
Aginesz v, 2012-04-08 11:53

Kedves Brigi!
Ez a sütemény nálunk is régi ünnepi darab.Költözés miatt a recept füzetem még dobozba van,így az ide feltöltött receptek között keresgélve bukkantam a tiedre.Tegnap elkészítettem az útmutatásod alapján,hibátlan lett,sőt ez a tészta még jobb is mint az én receptemben.Örökre elmentem,s ezután csak így fogom megsütni.Boldog húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek.

cora
cora szo, 2012-04-07 15:12

Kedves Brigi! Nagyon köszönöm a receptet! Először sütöttem ilyet, kicsit tartottam tőle idáig! Nagyon jól sikerült, a recept hibátlan!! Isteni finom és "hibátlan" lett a sütemény!

Maja50
Maja50 szo, 2012-04-07 12:11

Nagyon szépen köszönöm a receptet ! Nálunk nagy sikert arat nagyon szuper jó süti !!! KELLEMES ÉS BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánok sok szeretettel Maja ! .

Maja50
Maja50 p, 2011-12-30 14:56

Kedves Brigi . Köszönöm szépen a receptet új évre ezt meg sütöm !!!Sikerekben gazdag jobb új évet kívánok neked és a kedves családodnak szeretettel Marika

sweetmate4you
sweetmate4you sze, 2011-12-21 02:01

Kedves Brigi!! A recept super, nagyon jol sikerult- Koszonom:) Udvozletem Stuttgartbol!! Sonja

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi sze, 2011-12-21 17:46

Szia!
Örülök hogy sikerült,ez a Te érdemed...is.. :) Én holnap készítem el.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Brigi

menyuska
menyuska cs, 2011-12-15 11:11

Köszönöm a receptet,már nagyon sok helyen kerestem, bár én méteres tortaként ismerem, gyerekként sokat ettem ilyet! Most elkészítem az biztos! :)

lilivej
LiliAnna / lilivej k, 2011-11-01 20:32

Szuper recept! Férjemnek mindig a Nagymamája csinált kiskorában nagyon szerette és hiányzott neki. Meglepetésből megpróbáltam és nagyon jól sikerült, sőt állítólag a tészta finomabb volt mert kevésbé volt édes mint a Mamáé!! Ezentúl ez a szülinapi sütije, torta helyett.

Maja50
Maja50 szo, 2011-10-29 09:18

Köszönöm szépen ezt a csodálatos jó kis receptet Én már többször is el készítettem arra gondoltam most hosszú hét vége lesz ezt a finomságot újra el készítem. Kellemes szép napot üdv Marika

Gillingalang
Gillingalang / Gillingalang szo, 2011-06-25 16:48

Pont ezen a kekszes megoldáson gondolkodtam, mert az egyik kedvencem ez a süti, de nincs mindig kedvem begyújtani a sütőt. Tegnap sütöttem vagy két kiló háztartási kekszet, szerintem azzal kipróbálom!

Mazsola75
Mazsola75 sze, 2011-06-01 18:18

Kedves Brigi!

Isteni finom lett! Több is lett, mint számoltam, lehet azért mert nem volt elég ferdére vágva! De kislánykám imádta :D
Köszönöm ezt a finom receptet :)

Üdv: Tünde

Brynn
Brynn szo, 2011-04-23 08:55

Egyszerűsített változata: Albert kekszeket kell összeragasztani puding krémmel, és azt bevonni csokival . Picit kell állni hagyni, hogy fel tudja szívni a keksz a krémet. Az is nagyon finom lesz, csak sűrűbbek a csíkok :)

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 sze, 2011-04-20 15:21

Szia Brigi! Tölem mindig húsvétra ezt kérik nem telhet el 1-húsvét se ennélkül.Évek óta csinálom nekem is ez a recept van meg még örököltem én is.

Bihary Livia
Bihary Livia p, 2011-04-08 19:00

Most lett kész, finom lett.Máskor is elkészitem.Mindkét tészta jol sikerült,de az összeállitásnál.lehet egy kicsit korigálni hogy a tészták majdnem egy sikban legyenek.Én a krémbe legközelebb tennék valamilyen aromát,de ez a recept igy is nagyon jo.Köszi!

tetej
Tetej / tetej h, 2011-03-28 14:42

Én nagyon sokszor sütök ilyet de nekem más a krém 3dl tejbe megfőzök két kanál lisztet, fél csomag szoba hőmérsékletű margarint kikeverek 8deka porcukorral egy kanál rummal és a kettőt
összekeverjük.csak meg kell várni hogy a felfőzött liszt langyosra hűljön .Családom nagy kedvence.;u: evőkanál.

Bihary Livia
Bihary Livia cs, 2011-03-03 10:50

Köszi a receptet.ÉN ezelőtt (10éve) csináltam de elkallódott a recepten.Most leirtam és hamarosan elkészitem mert tudom hogy nagyon finom.

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 k, 2011-01-25 09:53

Kedvesdenise22 a ha el vagdosos amikor kihült és úgy töltöd meg akkor figyeld meg egyenletes lesz még ha ferdén sül meg,meg 25dkg ráma kell bele nem 15dkg mert így krémesebb lesz próbáld ki üdv mézecske74

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 k, 2011-01-25 09:48

kedves Brigi! a fehér tésztába nem szoktál bele tenni egy marék lisztet,úgy nem lesz túl lágy a tészta üdv mézecske74

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2011-01-03 20:50

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? Megpróbáltam megcsinálni a sütit de nem lett olyan mint a képen,a csokis része nem jött fel a sütőben,pedig tettem 1 csomag sütőport, a vaníliás része pedig ferdén sült meg de az nem lett rossz. Amikor próbáltam a krémmel összeragasztani akkor nem állt meg rendesen. Nagyon imádom ezt a sütit és szeretném normálisan megcsinálni. Segítsen nekem valaki,vagy adjatok minden olyan dologgal kapcsolatban tippet amit el lehet rontani!

Előre is köszönöm!

Noriko
Noriko sze, 2010-12-29 22:00

Ezt a receptet felhasználva készítettem el a méteres kalácsot a karácsonyi céges bulira. Mindenkinek nagyon ízlett, már többen a receptet is elkérték volna...de inkább menjek át hozzájuk és csináljuk meg együtt, hogy biztos ilyen legyen :)
Nálunk egy ideje hagyományos karácsonyi sütemény, ezért jött az ötlet, hogy 2 legyet ütve, ilyet viszek a munkahelyemre is: elfeleztem, egyik maradt itthonra, másik bement-sütés letudva.
Köszönöm a receptet :)

nonni
nonni h, 2010-12-27 18:29

Isteni ez a recept,nagyon jól sikerült,pedig nem vagyok egy nagy konyhatündér.......

zsu0329
zsu0329 p, 2010-04-09 18:32

Sziasztok!

Leírom én mit kevertem belőle :) Mivel ketten vagyunk a párommal, csak a tészta felét készítettem el.Gondoltam elég lesz :) Azt is úgy, hogy fele sima lett, a másik fele kakaós és összeöntöttem. Megsütés után márványos lett az egész. Mivel csak vanília puding volt itthon, a krém vaníliás lett. A többit úgy csináltam, ahogy kell.Szeleteltem, kentem, szeleteltem, kentem....a végeredmény nagyon finom lett! Szóval "hamis" méteres kalács lett belőle, de az íze....hmmmm. A fél adagról pedig annyit, hogy másnap süthettem a következőt.Mindenkinek ajánlom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-03-25 19:12

Sziasztok! probáljátok ki fehércsokival bevonni,isteni lesz!

Nagy Zsuzsi
Nagy Zsuzsi cs, 2010-03-18 11:28

Nálunk a család nagy kedvence nagy vendégségekre csinálok mert nagyon kiadós és persze szép és finom.

btrixi
btrixi v, 2010-03-14 17:59

Akkor is nagyon finom ,ha a fehér tésztába egy kis mandula aromát keverünk kicsit megbolondítja !!!
Próbáljátok ki így is!!!

Szasa
Szasa h, 2010-02-01 08:02

Sziasztok!
Próbáljátok ki vanilia pudinggal, én mindíg ezzel készítem.

Dórianyu
Dórianyu p, 2009-11-06 09:00

Köszi Dinike24! aranyos vagy, lehet nem várok vele addig, de az tuti, hogy karácsonyra is elkészítem!! és ha, Neked sikerül a "variálás", várjuk a beszámolót!!!

suziebaba
Suzie Baba / suziebaba h, 2010-01-11 00:01

sziasztok,
nálunk is a család nagy kedvence a sütemény. és mivel az unokaöcsém nem eszi meg a rózsaszín krémet mert az lányos, én az egyik rudat csokis krémmel szoktam elkészíteni, és a tetejére nem olvasztott csokit teszek, hanem a krémből kenek a tetejére is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2009-11-06 08:51

Szia Dórianyu...
Ne várj a süti elkészítésével, mert nagyon finom.
Nálunk a család kedvence lett, már a variálásán dologozm jphy csnáljak belőle ünnepi tortát.
PUsz

Dórianyu
Dórianyu sze, 2009-10-28 18:04

Köszi Szépen! nem késtél, mert még nem mertem elkészíteni, lehet várok karácsonyig....:) :)

1669