Laska - palóc krumplilángos recept

1 adag
611
kcal
Laska - palóc krumplilángos
Laska - palóc krumplilángos
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az ételt a nagyim a sparhelt platniján sütötte, és olvasztott zsírral kente meg, majd sózta. A sparheltet jobb híján kiváltottam gáztűzhelyen, palacsintasütőben történő sütéssel. Nem az igazi, de a gyermekeim így is imádják!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Létezik olyan változata is, hogy a kisült laskákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd megszórjuk cukrozott mákkal, és egymásra rétegezzük a tészatákat.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumplis palacsinta, krumplilángos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
  3. A tésztából hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat készítünk, amiket kör alakúra kinyújtunk.
  4. Olajozás nélkül palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük.
  5. Sütés után megkenjük olajjal, és sózzuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 31 596
elküldve: 16
receptkönyben: 531
elkészítve: 12/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (21)

HossoAni
HossoAnik, 2013-03-12 23:19

Kedves Incy!
Bízom benne, hogy Nálatok is ízleni fog!
Üdv:
Anita

HossoAni
HossoAnik, 2013-03-12 23:19

Nálunk nagy kedvenc :-). Épp holnap készülök ezt sütni, kb. másfél kg. krumpliból. llyenkor szoktam mellé egy kis nudlit vagy krumplis pogácsát is sütni.
Hogy vagytok? Mi sajnos az influenzát nem úsztuk meg, én is elkaptam, előtte sorban a 3 gyerek. Napokig számítógép mellett sem voltam. Nálam még a köhögés mindig megvan.
Üdv:
Anita

gregoreva
gregorevasze, 2013-03-13 11:38

Kedves HossoAni!

Hát a két gyerek és a férjem, végig nagyon durva megfázásos szituban volt, a télen, - hol elmúlt, hol előjött, kaptam belőle én is, gondoltam ennyivel megúszom,....

Aztán januárban a lánynak tüszös mandulája lett,...nagyon rossz volt.:(

Ezután a megfázásos helyzetek újra előjöttek, és papírzsepik majdhogynem ezrei fogytak,..komolyan!!! :(
Aztán február 14-e, nekem nem a szeretet, szerelem ünnepe lett, hanem vagy valamelyik gyerek, vagy a férjem, hazahozott egy kis betegséget, gondoltam, átvészelem, de amikor elment éjszakára dolgozni, és én a nap folyamán csak egyre rosszabbul lettem, na és az éjszaka!!! Úgy belázasodtam, hogy na!! se kéz se lába,...gyerekeket hagyni aludni...közben a rosszullét,...másnap délután mentem a házi dokihoz, és mondta : hogy ezt jól elkaptam, ez az influenza!!!! .......9 napig tartott, azt hittem, nem lesz vége,...ezzel feküdni kellett, még ha nem akartam, akkor is!! :(:(

Most is van némi náthásság és köhögés, meg rekedtség, főleg a gyerekek rekedtek, - remélem, hogy ez a hétvégi csoda hideg , meg a mínuszok az utolsó próbálkozásai a télnek, - mert már sokadjára írom, és mondom, de totálra elegem van a télből, most már a tavasznak van itt az ideje,..és kész!! :)

És ha jó a kedved, tavasz van, minden más, tényleg kinyílik a világ, stabilabb lábakon állsz,jobb a kedved, és minden mondjuk így : rendben van.:)

Kívánom, mielőbb gyógyuljon meg az egész családod, :) - remélem , hogy szép hosszú hétvégétek lesz, együtt a család, beszélgetések, és jó ételek mellett. :)

Éva-Anyóca

Gyermely2009
Gyermely2009sze, 2013-03-06 20:30

Kedves Anita, a családban a krumplilángos recepted az egyik kedvenc. Minden " egytál" étel mellé ezt kérik a fiaim. Nyáron ebből a tésztából készült sok, mindenféle gombóc.Köszönöm ezt a tökéletes receptet: Éva

HossoAni
HossoAnik, 2013-03-12 23:16

Kedves Éva!
Ennek roppant örülök, és borzasztóan jól esnek a kedves szavak!
További szép hetet kívánok!
Anita

szarvasnehvali@t-online.hu
szarvasnehvali@t-online.huk, 2012-10-02 16:04

Kedves hozzászólók! Én szilvásváradon lakom legalább harminc éve. Itt ismerkedtem meg a laksával, mert itt így hívják, és legtöbbször fokhagymával kenik meg . Nagyon finom. Az én Édesanyám zalai volt, ugyanezt a tésztát kinyujtották, pogácsaszaggatóval kiszaggatták és olajban sütötték meg. Édesanya mindig fahéjjas porcukorral megszórva tette az asztalra. Isteni finom volt. A régiek nagyon sokféleképpen tudták használni ezt a tésztát. üdv Vali

Gyermely2009
Gyermely2009v, 2012-04-29 09:26

Frankfurti leves mellé tálaltam kenyér helyett! Nagy sikere volt! Köszönöm a receptet, tökéletes.Jók az arányok, könnyű dolgozni vele. Tökéletes lesz, szilvás, barackos stb.gombóc alaptésztának is!

HossoAni
HossoAniv, 2012-04-29 22:34

Szívesen:-)!
Én is köszönöm szépen a visszajelzésed!
Ebből szoktam készíteni én is a gombócot, nudlit, krumplis pogácsát.
Üdv:
Anita

Adrien
Adrienh, 2012-04-02 21:59

Kedves Anita!
Édesanyám pár éve férjhez ment, és egy Szilvásvárad melletti kis faluba költözött. Ő mesélte, hogy falunapon (vagy valami ilyesmin) az ottani asszonyokkal együtt készít hihetetlen mennyiségű laskát, ami aztán gyorsan el is fogy. Még az újságban is megjelent, ahogy süti.
Még nem kóstoltam, de egyszer bizonyosan sütök én is. Vagy megyek hozzájuk, és beállok én is az asszonyok közé...
Köszönet a receptért: Adrien

HossoAni
HossoAnics, 2012-04-05 00:47

Kedves Adrien!
Nagyon jó mulatság lehet, ahogyan együtt sütik ezt a finomságot! Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk! Mi nagyon szeretjük, sőt a férjemmel is megkedveltettem, nem ismerte ő sem korábban.
Ajánlom figyelmedbe, ha készítesz krumplis gombócot (szilvásat vagy én lekvárral is szoktam) vagy nudlit, akkor abból a tésztából csinálj egy pár laskát, és meg tudjátok kóstolni.
Üdv:
Anita

HossoAni
HossoAnics, 2011-06-30 09:46

Kedves Amoca!
Nagyon szívesen! Érdekes, hogy a gyermekeim közül a legkisebb kéri lekvárral, a másik kettő natúran, csak sósan eszi :-)
Üdv,
Anita

amoca
amocacs, 2011-06-30 09:32

Köszönöm ezt a receptet, a nagymamám csinált nekem mindig ilyet. Isteni volt, már érzem is íz ízét. Többször ettem baracklekvárral megkenve is :)

ozikat
ozikatk, 2011-06-21 14:07

Most jöttem Ausztriából, ott ettem egy finom zöldsalátát kis krumpli gombócokkal, amelyek különféle - húsos, zöldséges - töltelékkel voltak megtömve, nagyon finom volt, majd én is megpróbálok kísérletezni vele, ajánlom nektek is, feldob egy egyszerű salátát.

HossoAni
HossoAnih, 2011-06-20 21:50

Kedves Gabssy, Erzsi és mn1009!
Örülök, hogy együtt nosztalgiázhattunk :-)! Nálunk mindhárom gyerkőc még a palacsintánál is jobban szereti!
Üdv:
Anita

mn1009
mn1009h, 2011-06-20 21:10

Nagyon finom!! az én nagymamám a mai napig a sparhelt platniján süti, bableves mellé szoktuk enni:)mn1009

herzsi58
herzsi58h, 2011-06-20 20:07

Ez a laska gyermekkoromat juttatja eszembe, drága jó nagyanyám de sokszor készitett ilyet, ő szilvalekvárral kente meg, nagyon szerettük. Köszi a receptet, el fogom késziteni. Üdv. Erzsi

gabssy
gabssyh, 2011-06-20 14:55

Ó, hogy én hogy imádom a laskát! :) Igen, volt az olvasztott zsíros változat és volt, hogy csak kristálycukorral szórtuk meg. Ha néha csinálunk, akkor mi a tisztára suvickolt öntött vas lángelosztón szoktuk megsütni (nem is tudom, van-e még a rokonságban olyan idős néni, akinek még megvan a sparhertje...) Nagyon jó ilyen recepteket olvasni, visszajönnek a gyerekkori emlékek tőle! Üdv: gabssy

611