r
Nosalty Logó

Laska - palóc krumplilángos

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Laska - palóc krumplilángos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 611 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2443 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 172 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 611 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    70.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1409.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    813 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    398.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    640.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 2443 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    99.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
  3. A tésztábólhengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat készítünk, amiket kör alakúra kinyújtunk.
  4. Olajozás nélkül palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük.
  5. Sütés után megkenjük olajjal, és sózzuk.
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 156
  • Össznézettség: 91546
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 20.

Ajánló

Létezik olyan változata is, hogy a kisült laskákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd megszórjuk cukrozott mákkal, és egymásra rétegezzük a tészatákat.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt az ételt a nagyim a sparhelt platniján sütötte, és olvasztott zsírral kente meg, majd sózta. A sparheltet jobb híján kiváltottam gáztűzhelyen, palacsintasütőben történő sütéssel. Nem az igazi, de a gyermekeim így is imádják!

Hozzászólások (15)

Törölt felhasználó

Ó, hogy én hogy imádom a laskát! :) Igen, volt az olvasztott zsíros változat és volt, hogy csak kristálycukorral szórtuk meg. Ha néha csinálunk, akkor mi a tisztára suvickolt öntött vas lángelosztón szoktuk megsütni (nem is tudom, van-e még a rokonságban olyan id?s néni, akinek még megvan a sparhertje...) Nagyon jó ilyen recepteket olvasni, visszajönnek a gyerekkori emlékek t?le! Üdv: gabssy

herzsi58

Ez a laska gyermekkoromat juttatja eszembe, drága jó nagyanyám de sokszor készitett ilyet, ? szilvalekvárral kente meg, nagyon szerettük. Köszi a receptet, el fogom késziteni. Üdv. Erzsi

mn1009

Nagyon finom!! az én nagymamám a mai napig a sparhelt platniján süti, bableves mellé szoktuk enni:)mn1009

Törölt felhasználó

Kedves Gabssy, Erzsi és mn1009! Örülök, hogy együtt nosztalgiázhattunk :-)! Nálunk mindhárom gyerk?c még a palacsintánál is jobban szereti! Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen az ajánlást NoSalty!

Törölt felhasználó

Most jöttem Ausztriából, ott ettem egy finom zöldsalátát kis krumpli gombócokkal, amelyek különféle - húsos, zöldséges - töltelékkel voltak megtömve, nagyon finom volt, majd én is megpróbálok kísérletezni vele, ajánlom nektek is, feldob egy egyszer? salátát.

amoca

Köszönöm ezt a receptet, a nagymamám csinált nekem mindig ilyet. Isteni volt, már érzem is íz ízét. Többször ettem baracklekvárral megkenve is :)

Törölt felhasználó

Kedves Amoca! Nagyon szívesen! Érdekes, hogy a gyermekeim közül a legkisebb kéri lekvárral, a másik kett? natúran, csak sósan eszi :-) Üdv, Anita

Adrien

Kedves Anita! Édesanyám pár éve férjhez ment, és egy Szilvásvárad melletti kis faluba költözött. ? mesélte, hogy falunapon (vagy valami ilyesmin) az ottani asszonyokkal együtt készít hihetetlen mennyiség? laskát, ami aztán gyorsan el is fogy. Még az újságban is megjelent, ahogy süti. Még nem kóstoltam, de egyszer bizonyosan sütök én is. Vagy megyek hozzájuk, és beállok én is az asszonyok közé... Köszönet a receptért: Adrien

Törölt felhasználó

Kedves Adrien! Nagyon jó mulatság lehet, ahogyan együtt sütik ezt a finomságot! Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk! Mi nagyon szeretjük, s?t a férjemmel is megkedveltettem, nem ismerte ? sem korábban. Ajánlom figyelmedbe, ha készítesz krumplis gombócot (szilvásat vagy én lekvárral is szoktam) vagy nudlit, akkor abból a tésztából csinálj egy pár laskát, és meg tudjátok kóstolni. Üdv: Anita

Gyermely2009

Frankfurti leves mellé tálaltam kenyér helyett! Nagy sikere volt! Köszönöm a receptet, tökéletes.Jók az arányok, könny? dolgozni vele. Tökéletes lesz, szilvás, barackos stb.gombóc alaptésztának is!

Törölt felhasználó

Szívesen:-)! Én is köszönöm szépen a visszajelzésed! Ebb?l szoktam készíteni én is a gombócot, nudlit, krumplis pogácsát. Üdv: Anita

szarvasnehvali@t-online.hu

Kedves hozzászólók! Én szilvásváradon lakom legalább harminc éve. Itt ismerkedtem meg a laksával, mert itt így hívják, és legtöbbször fokhagymával kenik meg . Nagyon finom. Az én Édesanyám zalai volt, ugyanezt a tésztát kinyujtották, pogácsaszaggatóval kiszaggatták és olajban sütötték meg. Édesanya mindig fahéjjas porcukorral megszórva tette az asztalra. Isteni finom volt. A régiek nagyon sokféleképpen tudták használni ezt a tésztát. üdv Vali

Gyermely2009

Kedves Anita, a családban a krumplilángos recepted az egyik kedvenc. Minden " egytál" étel mellé ezt kérik a fiaim. Nyáron ebb?l a tésztából készült sok, mindenféle gombóc.Köszönöm ezt a tökéletes receptet: Éva

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Ennek roppant örülök, és borzasztóan jól esnek a kedves szavak! További szép hetet kívánok! Anita

Éva-Anyóca

mentettem :)

Törölt felhasználó

Nálunk nagy kedvenc :-). Épp holnap készülök ezt sütni, kb. másfél kg. krumpliból. llyenkor szoktam mellé egy kis nudlit vagy krumplis pogácsát is sütni. Hogy vagytok? Mi sajnos az influenzát nem úsztuk meg, én is elkaptam, el?tte sorban a 3 gyerek. Napokig számítógép mellett sem voltam. Nálam még a köhögés mindig megvan. Üdv: Anita

Éva-Anyóca

Kedves HossoAni! Hát a két gyerek és a férjem, végig nagyon durva megfázásos szituban volt, a télen, - hol elmúlt, hol el?jött, kaptam bel?le én is, gondoltam ennyivel megúszom,.... Aztán januárban a lánynak tüszös mandulája lett,...nagyon rossz volt.:( Ezután a megfázásos helyzetek újra el?jöttek, és papírzsepik majdhogynem ezrei fogytak,..komolyan!!! :( Aztán február 14-e, nekem nem a szeretet, szerelem ünnepe lett, hanem vagy valamelyik gyerek, vagy a férjem, hazahozott egy kis betegséget, gondoltam, átvészelem, de amikor elment éjszakára dolgozni, és én a nap folyamán csak egyre rosszabbul lettem, na és az éjszaka!!! Úgy belázasodtam, hogy na!! se kéz se lába,...gyerekeket hagyni aludni...közben a rosszullét,...másnap délután mentem a házi dokihoz, és mondta : hogy ezt jól elkaptam, ez az influenza!!!! .......9 napig tartott, azt hittem, nem lesz vége,...ezzel feküdni kellett, még ha nem akartam, akkor is!! :(:( Most is van némi náthásság és köhögés, meg rekedtség, f?leg a gyerekek rekedtek, - remélem, hogy ez a hétvégi csoda hideg , meg a mínuszok az utolsó próbálkozásai a télnek, - mert már sokadjára írom, és mondom, de totálra elegem van a télb?l, most már a tavasznak van itt az ideje,..és kész!! :) És ha jó a kedved, tavasz van, minden más, tényleg kinyílik a világ, stabilabb lábakon állsz,jobb a kedved, és minden mondjuk így : rendben van.:) Kívánom, miel?bb gyógyuljon meg az egész családod, :) - remélem , hogy szép hosszú hétvégétek lesz, együtt a család, beszélgetések, és jó ételek mellett. :) Éva-Anyóca

Incy

Ezt nekem is el kell mentenem :)

Törölt felhasználó

Kedves Incy! Bízom benne, hogy Nálatok is ízleni fog! Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Remek, ma ilyet fogok sütni.Köszönöm!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek