Kakaós beigli recept

1 adag
829
kcal
Kakaós beigli
Kakaós beigli
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy idősebb nő ismerősünk, Aranka néni beiglijénél gondoltam azt először, hogy ez a sütemény ízlik nekem! Merthogy előtte nem szerettem a beiglit! Karácsony előtt megjelentem nála a hozzávalókkal, hogy megtanítson beiglit sütni! Azóta minden karácsonykor rendel a rokonság pár rúddal. Eddig csak a hagyományos diós-mákos volt a repertoáromban, de kisfiam kívánságára a kakaóssal is próbálkoztam. Eleinte kívül több volt a kakaó, mint belül! Azóta rájöttem, hogy vaj is kell a krémhez! Így belül marad a kakaós krém!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Nem csak karácsonykor készíthetünk beiglit! Én szüretkor kóstoltam meg ezt a receptet, akkor szüreti kalács volt a neve. :) Igaz, kicsit vastagabbra volt nyújtva a tésztája és isteni finom volt akkor is!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bejgli kakaós töltelékkel, kakaós bejgli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vajjal gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az előzőleg felfutatott élesztőt (fél dl tej ehhez kell), csipet sót, tojássárgáját, tejfölt, cukrot.
  2. Fél órát vagy hűtőben, de egy éjszakát is pihenhet. Ha csak fél órát pihentetjük, akkor nem kell hűtőbe tenni!
  3. Ebből az adagból 4 rúdnyi beigli lesz. A töltelék is ennyihez lett megadva. (Ha diósat vagy mákosat is szeretnénk, akkor 2-2 rúdhoz 20 dió vagy mák, 20 cukor, fél dl tej, mazsola, citromhéj kell. Én kevés zsemlemorzsát is szórok közé.)
  4. A puha, rugalmas tésztából 4 cipót formázunk, így is pihentetjük picit őket. Jó vékonyra kinyújtjuk.
  5. A margarint vagy vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukros kakaót. Rákenjük a vékonyra kinyújtott tésztára, szélein kihagyunk 2 cm-t.
  6. Jó lazán feltekerjük, kivajazott tepsibe tesszük a rudakat. Megkenjük őket tojássárgája-tejföl keverékével. Az oldalukat is; nem baj, ha a rudak között maradt még egy kis hely! Megint pihentetjük őket fél órát. Az se jó, ha túl kelesztjük, vagy túl nedves a töltelék, mert akkor kirepedhetnek (igaz, engem nem zavar az ilyesmi).
  7. Várakozás közben, ha maradt még a kencéből, megint megkenjük. Sütés előtt lazán felvert tojásfehérjével kenjük át, amitől szép fényes lesz. Villával vagy hústűvel megszurkáljuk.
  8. Középmeleg sütőben 20-30 perc alatt elkészül. Sütője válogatja az időt!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 31 137
elküldve: 21
receptkönyben: 300
elkészítve: 16/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
52 recept

Hozzászólások (12)

zsoharkati
zsoharkatip, 2014-04-25 17:50

Kedves Petruska!
Megrepedt ugyan ,de nagyon fincsi!Köszönöm a receptet!

Üdv:Kati

ladybird216
ladybird216cs, 2013-02-07 09:13

Nem volt túl sok bele a töltelék? Gondolom kikeverted vajjal a kakaót és a cukrot! Nekem akkor folyt ki régebben a kakaós töltelék, ha nem vajas alappal csináltam, hanem csak beleszórtam. Mióta így csinálom nem szokott kifolyni. Hátha valakinek lesz más tippje is, hol volt a hiba! :)

üdv:
Petruska

Samiya
Samiyap, 2012-12-14 10:53

Szia Petruska!
Nagyon tetszik a recept, tervbe is van véve karácsonyra! El lehet ezt készíteni egy héttel előbb is vagy akkor már nem az igazi?
Üdv: Samiya

ladybird216
ladybird216p, 2012-12-14 13:59

Szia Samiya!

Persze, tavaly én is korábban készítettem el. Fóliázd be, és tedd hűvösre, ha tudod.

Üdv
Petruska

Csilike13
Csilike13k, 2012-11-20 17:53

Most csinálom éppen, a tészta az első pihenési fázisban van és már így nyersen is nagyon fincsi, de van pár észrevételem, amit leírok. A receptben az a pici tej kicsit lehetne pontosabban is, és a tojássárgája és tejföl keverékről sem volt szó az összetevőknél, vagy ha mégis, hát nem tudom, hogy most akkor mennyi megy a tésztába és mennyi a kencéhez. Itt egy kicsit még el vagyok veszve, úgyhogy hagyom is a kencét a csudába, mert a tejföl elfogyott...
Amúgy szerintem nálunk is nagy siker lesz, köszönet érte!! :)

ladybird216
ladybird216sze, 2012-11-21 08:25

Kedves Csilike13!
Javítottam a hiányosságokat! Remélem, így már érthetőbb a recept!
További jó sütögetést!
Petruska

Csilike13
Csilike13sze, 2012-11-21 20:17

Igen, köszönöm szépen, a karácsonyi adag már könnyebben fog elkészülni, bár ez is fincsi lett, 2-en vagyunk, már csak 1 rúd van hátra...:D

ladybird216
ladybird216cs, 2012-11-22 10:25

Örülök, hogy elsőre is jól sikerült! :)
Jó étvágyat a maradék rúdnyihoz!

Petruska

Legfrissebb cikkek

Villámgyors falatok karácsony előtt
Villámgyors falatok karácsony előtt
A szerkesztőségbe érkezett finomságokat tartalmazó csomagból rengeteg mindent tudtunk volna készíteni - ez a kettő a karácsony előtti rohanásban tökéletes és gyors megoldás!
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
A 3 legjobb burger TABASCO® szósszal – a séf szerint
TABASCO®-val minden jobb! Novemberi ittjártakor Gary Evans, a TABASCO® profi séfje három különböző burgert készített el a szószok segítségével, nézzétek!
829