Házi rétes alaptészta recept

Házi rétes alaptészta
Házi rétes alaptészta
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legalább egy éve izgat ez a házi rétestészta készítés. Olyan hihetetlennek tűnt, mikor láttam. Persze azonnal el akartam készíteni, de mindig azt hittem macerás, így nem kezdtem bele. De csak ott motoszkált a kisördög, nem hagyott nyugodni, hát nekiláttam. Elmondhatom, nem akkora macera. Jó, kicsit lisztes lett a konyha, de csak éppen. Ennyi belefér. Én biztosan máskor is elkészítem a házi változatot. Minél hűvösebb van, annál könyebb a tésztát kihúzni. Ezért is jó hűtőben pihentetni. Egy ekkora mennyiségű tészta kb. 3 rúd rétesre elég.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rétestészta, rétes alaptészta, házi rétestészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben felolvasztjuk a zsírt, hozzákeverjük az ecetet, a tojást, a sót és folyamatos kevergetés mellett a lisztet. Összeforgatjuk az alapanyagokat, melyből sűrű, de szinte folyós tésztát kapunk és folpackkal lefedve néhány órára félretesszük pihenni (én a hűtőbe), a tetejét és az edényt is megkenve zsírral.
  2. Egy tiszta abroszt kiterítünk egy 70-80 cm átmérőjű asztalra (könnyebb kereken kihúzni), alaposan belisztezzük, és a hűtőből kivett, átgyúrt tésztát a közepére téve kicsit kinyújtjuk sodrófával, majd mindkét kezünket ökölbe szorítva, öklünk domború oldalát a tészta alá téve óvatosan húzni kezdjük a tésztát az asztal széle felé. A húzással körkörösen haladunk, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága (vagy vékonysága). 
  3. Amikor már áttetsző a tészta,- szinte átlátunk rajta,- akkor hagyjuk 10 percet szikkadni, majd átkenjük olvasztott vajjal és tetszés szerint töltjük. 

 

  • költség: 130 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 42 668
elküldve: 15
receptkönyvben: 420
elkészítve: 10/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1820 recept

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Mon, 2017-05-15 09:22

Köszönöm a receptet,már régi vágyam a házi nyújtott rétes,de gyerekkoromra visszagondolva és arra,ahogyan a nagyim kipirúlt arccal fél napot dolgozott ezzel a csodálatos sütivel,mindíg elriasztott,de ma megpróbálom,már mindent előkészítettem.Mi is a sós káposztásat szeretjük,már a káposztát lepirítottam.
Üdv: Márti

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2017-05-15 16:07

Kedves Márti! Remélem egyszerűnek találod a receptet. Én egy TV-műsorban láttam és azonnal el is készítettem. Élveztem minden percét. Sok sikert a finom réteghez.

minna9
minna9 Sat, 2014-04-05 16:09

Rétestészta maradékának felhasználása. Élesztős tésztává dagasztjuk, és nagyon finom gőzgombócot, vagy kelt rétest készíthetünk belőle.

krisztinahajnalka
krisztinahajnalka Wed, 2014-03-26 21:34

Kedves Eva,

ma bukkantam rà a receptre,ezer köszönet érte...Strasbourgban élek,van egy magyar gasztronomiai termékeket forgalmazo cégünk,sok magyar,vagy magyar szàrmazàsu jàr hozzànk...màr vagy 4 éve kérik,reklamàljàk,követelik a rétest!!!réteslapbol meg sem probàlnàm,mert az ôssze nem hasonlithato az igazi huzott,hàzi rétes izével..van néhàny jellegzetesen magyar,vagy monarchiabeli süteményünk(ishler,beigli,pozsonyi kifli;linzer,pogàcsa,zserbo)...de a rétes lesz a "kiràlynö":-)...köszönöm szépen afeltöltést

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-03-28 09:42

Hű de büszke vagyok, hogy ezt a receptet használod. Én is egy hagyományoknak élő szlovák asszonytól láttam elkészíteni a tésztát és azonnal késztetést éreztem a kipróbálására. Nagyon tetszett a végeredmény. Remélem a vendégeiteknek is tetszésére szolgál majd.
Üdvözlettel: Évi néni

minna9
minna9 Sun, 2014-03-16 14:27

Az elkészített rétestészta kiválóan mélyhűthető, sőt, jobban nyúlik mint frissen. Zsiradékkal kell bekenni és fóliába csomagolni adagonként. Ha laposabb formában fagyasztjuk, hamar, pár óta alatt kienged. A széléről leszedett maradékkal próbáltam ki először. Kis vízzel pár percig újra dagasztottam, majd betettem a mélyhűtőbe. Kellemes meglepetés volt, hogy milyen jól lehetett nyújtani.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-03-16 15:06

Kedves Minna!
Köszönöm szépen a hasznos információt. Még nem próbáltam semmit lefagyasztani, de jó tudni, hogy használhatjuk úgy is. Hálás köszönet érte.
Üdv: Évi néni

minna9
minna9 Sun, 2014-03-16 19:34

Fagyasztás előtt persze pihentetni kell, vagy egy éjszakát hűtőben, vagy egy órát mekeg helyen.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2013-12-20 19:33

Kedves Eva!

Mivel malomban vasaroljuk a lisztet, fogalmam sincs, milyen orlesu. A retestesztahoz, gondolom, finom orlesu kellene? Vagy "sima" lisztbol is sikerulhet?
Eddig meg mindent ezzela liszttel sutottem-foztem, soha nem volt vele gondom, barmit is irt a recept. Kicsit maskent viselkedik ugyan, mint a bolti (kevesebb folyadekot vesz fel), de ezzel szamolok, es nincs gond.
Szerinted?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-12-21 11:06

Kedves Moncsa!
Sajnos életemben egyszer volt szerencsém frissen őrölt lisztből sütni. Ehhez a recepthez kifejezettem rétesliszt használatát adták meg a filmben, ahol láttam, így én is avval készítettem. Ez jelentősen nagyobb szemű, mint a sima liszt. Neked is azt javasolom, hogy a rétesliszttel próbálkozz.
Üdv: Évi néni

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2013-12-21 12:51

Koszonom az infot. En azt hittem, a retesliszt finomabb orlesu, mint a sima :)
No, majd tesztelek, melyik a jobb. Oszinten szolva, nem szivesen vasarolok bolti lisztet, mert a malmi mar annyira elkenyeztetett bennunket, hogy az abbol keszult eteleket papirizunek erzem... :(
Igaz, a retesnel a toltelek a lenyeg ;) A hazi teszta csak plusz.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2013-01-29 22:28

Szia Évi Néni!Jelentem ma reggel nekiláttam a rétestésztádnak.Kacsazsír helyett mangalicát használtam,mert az volt itthon.2 órát hagytam a hűtőben.Aztán nekiláttam a nagy feladatnak.2 felé szedtem a tésztát,elkezdtem nyújtani.Egy-két helyen elszakadt,de gondolom ez még a rutintalan nyújtás miatt volt,de azt hallottam,hogy az sem baj,mert feltekerésnél eltűnnek azok a fránya lyukak,és így is lett.Almás-fahéjas töltelékkel készítettem.Szépen megsütöttem.Aztán alig tudtam kivárni,hogy kihűljön és már szeleteltem is.Jól megporcukroztam,még melegen megkóstoltam.Először nem igazán éreztem az ízeket,mert nagyon forró volt.Elmentem vásárolni és mire hazajöttem,épphogy maradt belőle,mert a kedves Párom és az épp nálunk vendégeskedő Hugicám rájárt,pedig a Párom nem is réteses.Végül az utolsó elöttit magamhoz vettem,és elkezdtem falatozni.NAGYON-NAGYON FINOM VOLT.A tészta tökéletes,pikk-pakk elkészült.Az utolsót eltettem a süteményimádó Anyukámnak.Köszi szépen a receptet:)Üdv:Merci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-01-30 17:03

Kedves Mercedes!
Képzeld el, még meg sem nyitottam az oldalt, csak az emailt láttam az üzenetről, de valahogy éreztem, hogy te írtál arról, hogy végre rászántad magad. Egyébként az időválasztás tökéletes, mert hűvösebb időben könnyebb elkészíteni, mint melegben. Használtad a kerek kis asztalod? Szerintem is érdemes ilyen hagyományos dolgokat megpróbálni. Hajlamosak vagyunk elkényelmesedni és a készhez, boltihoz nyúlni, pedig meg van annak a varázsa, hogy egy ilyen egyszerű, - és valljuk be,- nem túl sok macerával elkészíthető dolgot otthon megcsinálunk. Én ezt nagyon élvezem. Nekem sincs időm mindig ehhez, de ha tehetem és elkészíthetem, kifejezett örömet és boldogságot érzek. Örülök, hogy te is így érzel, és rászántad az időt és fáradtságot a házi réteshez. Ráadásul tényleg sokkal finomabb. Gratulálok és köszönöm, hogy ezt megírtad nekem. Ha van régi recept, amit úgy gondolok, érdekelhetne, értesítelek majd. Van egy 100 éves receptkönyvem, amiben rengeteg szenzációs recept van. Szép napot kívánok! Üdv: Évi néni

borika00
borika00 Mon, 2012-09-24 14:42

Kedves Évi néni. A zsírt és a sót csapott kanállal kell mérni? És csak almaecet jó bele? Üdv: Erika.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-09-24 17:09

Kedves Erika!
A zsírt nem csaptam, az igaz, de a sót igen. Nem csak almaecet jó, de azért 20%-ost nem tennék bele. A tv-ben a nő is sima ecetet tett. Biztosan sikerül. Kellemes sütést kívánok! Üdv: Évi néni

gyorgymiklosne
gyorgymiklosne Mon, 2012-09-24 12:47

Kedves Éva néni! Én is a halogatók táborához tartozom, mert még láttam a nagyanyám ahogy a másik mamikámmal tekerik, forgatják a rétestésztát és körbemennek az asztal körül. Aztán megtöltötték, kisütötték és mi, a család, jól megettük. Volt édes meg sós káposztás, tökös-mákos, túrós, almás, de még krumplis töltelékes is. Nekem a sós káposztás a kedvencem, de ettem már csirkepaprikással is, nagyon finom mindegyik. Köszi a részletes és biztató receptért biztos, h hamarosan megcsinálom. Sok sikert mindenkinek üdv Ancsa mama

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-09-24 17:11

Kedves Ancsa mama!
Ha láttad, hogy készült, csak előnnyel indulsz a feladat megoldásához. Én csak hallottam. Szerencsémre van otthon nagyobb kerek asztalom, és úgy könnyebb volt a húzás. Nemsokára újra elkészítem. Igazi téli foglalatosság.Üdv: Évi néni

Makka
Makka / Makka Sun, 2012-09-23 06:17

Ilyenkor sajnálom, hogy csak egy kis főzőfülkével rendelkezem és nincs helyem ilyen és ehhez hasonló műveletekhez:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-23 08:09

Kedves Makka!
Elmondanám, hogy az én konyhám se tágas (jó, nagyobb a tiednél), de ha megvan az elhatározás, akkor simán összehozod azt. Kihúzhatod azt a tésztát több részletben is. Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-09-22 19:14

Ez alapmű! Évi néni, hogy találtad ki, mit akartam ma mindenképp megnézni? Gondolatolvasó vagy :)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-22 19:19

Telepátia. Igaz egy éve üzenem magamnak, hogy elkészítem, de végre a tervet tettek váltották fel. Hasonló jókat kívánok neked is. Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Sun, 2012-09-23 00:26

Köszönöm, igen, abszolút tele van pátiával. :) De pont ma, komolyan, hogy mondom magamnak, nézzünk már egy rétestészta-receptet, most már van hova kinyújtani, legyen egyszerű, de nagyszerű, és tessék... <3 Köszönöm!!!

Még egy kérdés: mi van akkor, ha húzás közben kiszakad...? Újra kell gyúrni az egészet?

timea01
timea01 Sat, 2012-09-22 18:48

Szia engem az érdekelne hogy ha nincs kacsa zsír mivel lehet helyettesíteni.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-22 19:26

Sertészsír, olaj, de en vaj vagy margarin. Szerintem az olaj a legelérhetőbb. Én mindig tartok itthon kacsazsírt, amit magam elkészítek (http://www.nosalty.hu/alapanyag/kacsazsir). Nagyon finom, sé kellő mérséklettel egészséges. Gondolj bele, eleink is zsírral sütöttek-főztek.Ennek ellenére ne rettenj vissza, mert a ma háziasszonya a zsírt olajjal helyettesíti, azt pedig biztosan találsz a ládafiában. Sikers sütést kívánok. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-22 17:14

Kedves Mercedes!
Valahol a mi ízlésünk hasonló, és úgy gondolom, bevállalósak is vagyunk. Mi történhet, ha nem sikerül? Semmi. Nekem is erős kétségeim voltak, de közben meg arra gondoltam, nagyanyáinknak ez természetes volt. Igaz, akkor azért nem spórolták ki a lisztből, ami érték volt benne (szerencsére mi tudjuk pótolni). Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy ne ess az én hibámba. A filmen a nő egészben sütötte meg a három tekercsnyi rétest. Én is ezt tettem. Kicsit nehéz volt utána becserkészni a tepsibe, így egy-két helyen kicsit kiszakítottam, de onnantól, hogy a tepsiben volt, már enem volt vele bajom. Azt hiheted, hogy ezt a lágy, szinte híg tésztát nem lehet majd kinyújtani, de mégis lehet. Ezért kell órákig a hűtőben pihentetni. Te annyira jó szakács vagy, hogy biztosan tudom sikerrel fogsz járni. Én szorítok neked. Kellemes rétes sütést kívánok. Üdv: Évi néni

csele.regina
csele.regina Sat, 2012-09-22 16:58

Hát erre én is nagyon kíváncsi vagyok ... már évek óta kacérkodom a gondolattal, de a tettig még nem jutottam el sajnos. Na majd most! Lesz igazi rétes itthon! (remélem)
Ikó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-09-22 17:07

Kedves Regina!
Tényleg nem ámítás, könnyű elkészíteni és szinte alig van vele dolog. De hát az újtól mindig tart az ember. Még sz is jó benne, hogy nem olyan kiszáradt papír jellegű. A filmen a nő kicsit több ecetet tett bele, de én nem kedvelem az ecetet,így csak keveset használtam. Egyszer kipróbálom citrommal is, mivel a savaknak az a feladatuk, hogy könnyedebbé, hólyagosabbá tegyék a tésztát. Ha kipróbáltam mindenképpen felteszem. Jó kísérletezést és sok sikert kívánok az első házi rétesedhez. Szeretném, ha elmesélnéd, hogyan sikerült. Üdv: Évi néni

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sat, 2012-09-22 16:45

Kedves Évi néni!Jót mosolyogtam a story rész első felén,mintha magamat hallottam volna:)Ezer éve gyúrok rá,hogy elkészitsem házilag a rétes tésztát,de mindig az van bennem,hogy nagyon nagy meló,és hogy tényleg lesz egy kis felfordulás utána,és állitólag nagyon nehéz és sok idő.De pont tegnap beszélgettem a rétes tészta házilag nyújtásáról kedves lány ismerőseimmel,ők is kikerekedett szemmel hallgatták,amikor mondtam nekik,hogy el szeretném már végre késziteni házilag a tésztát.Na,most már adva van egy jó,megbizható recept hozzá,az első lépés már megvan.Köszönöm szépen,mentettem,és ha sort keritek rá beszámolok róla.Üdv:Merci

104