Grízes tészta recept

Grízes tészta
Grízes tészta
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta -vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani "darázstészta", mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára- leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel.
A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.

hozzávalók / 4 adag

  • kb 25 dkg tészta (rövidmetélt)
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 6-8 dkg búzadara
  • csipetnyi só
Tálaláshoz:
  • porcukor
  • lekvár

ajánlat

Lekvár, porcukor.

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pirított darás tészta, darás tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet feltesszük forrni, majd ha forr, akkor teszünk bele olajat, sót és a tésztát.
  2. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!) aranybarnára pirítjuk. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára.
  3. Ezután felöntjük kb 1,2 dl meleg vízzel (vigyázat, nagyon fog gőzölögni!). Alaposan elkeverjük, és elzárjuk alatta a hőt.
  4. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
  5. A megfőtt tésztát leszűrjük, és a darába tesszük, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek, majd rövid ideig átmelegítjük.
  6. Porcukorral megszórjuk, lekvárt teszünk rá, és azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 251 848
elküldve: 22
receptkönyben: 1 532
elkészítve: 128/173
Facebookon megjelent: -

szakács

Chez Sandra

Mióta szakács: 2010.01.24.
38 recept

Hozzászólások (41)

Adriennke26
Adriennke26sze, 2013-10-30 14:23

Én sem csináltam még sosem grízes tésztát, ez volt az első alkalom, tökéletesre sikerült. Köszönöm a receptet!

főni
főniszo, 2013-09-21 09:32

Mi otthon házi tésztából készítjük. Miután kész a grízes tészta, egy kis zsiradékon lepirítjuk, és a tányérba szedve felöntjük tejjel. Isteni ahogy a locsogós tészta ropog az ember foga alatt. természetesen szigorúan sósan esszük.

sweetmate4you
sweetmate4youk, 2013-07-16 13:15

Szia Sandra,
A recept tökéletes, mind a menzán volt a régi szép idökben.Köszönöm szépen! További jó sütés, fözést kívánok.
Üdvölettel
Ms. Sonja Smith

iloka09
iloka09sze, 2013-05-22 17:19

Szia. ez tényleg nagyon jó recept, köszönöm szépen. Most már a gyerekek itthon is fogják szeretni, nem csak az oviban.

moneszka84
moneszka84h, 2013-02-04 14:26

Szia!
Nagyon örültem h. rábukkantam erre a receptre,mert nagyon rég nem ettem ilyet és még sosem készítettem! Elsőre nagyon szuperül sikerült, tényleg minden úgy történt, ahogy a receptben leírtad! Nagyon jól néz ki és nagyon fincsi is lett! Egyszerű de nagy kedvencem a grízes tészta! Köszönöm a receptet, mostantól bekerül a receptjeim közé és biztos sűrűn fogom készíteni! Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki bátran!

emezen
emezenszo, 2013-01-19 14:48

Me elkészítettem, nagyon jó ez a recept, tökéletesek az arányok :) Köszi

csviktor
csviktork, 2012-12-18 16:39

Én csak egy grízes tészta receptet szerettem volna, elmondjátok nekem, miért is kell csilli-villi hülyeségekkel teleszemetelni az oldalt? Esetleg ajánlhatok egy jó webprogramozót? Nevetséges, hogy 2 percig tölt az oldal.

rozsakatica
rozsakaticav, 2013-05-12 05:58

Rengeteg weboldal van, ahol recepteket találsz... Miért nem próbálkozil máshol? Fikázni könnyű.Csinálj jobbat, ne ajánlgass.:p

vukibaba
vukibabav, 2012-12-23 14:16

Csak neked tölt 2 percet, senki másnak! Van más oldal is, ahol nincs ennyi "hülyeség".

szilasi-horvath
szilasi-horvathk, 2012-10-16 20:07

holnapra az egyik kedves vendégem rendelte. bevallom, én is nagyon régen készítettem, ha készítettem egyáltalán. külön kiemelte a vendégem, hogy ne nagyon piritsam meg a grizt, csak éppenhogy, barnára, mert ők otthon így ették anno, és a régi ízeket keresi. ezért pont jó, hogy most ezt megtaláltam, így már könnyen nekifogok!!!!

ingi
ingiv, 2012-09-16 10:35

Segítsetek !!!!
Miért tapad össze az én darám???
Köszönet : Ingi

mimulla
mimullah, 2012-09-17 17:38

Sok lett a víz? Először nekem is összetapadt, még egy kicsit kevergettem a lángon, miután beleöntöttem a vizet, így jól elpárolgott.

huzsi
huzsik, 2012-04-24 18:02

köszi a receptet...most raktam tele a hasam vele...50dkg tésztából készítettük el vacsira :)

maria54321
maria54321sze, 2011-11-23 10:24

40 évi házaságunk alatt egyszer csináltam akkor is a férjem el ment étterembe akkor még meg
tehette , ma már nem ,ezért én ma magamnak meg csinálom a férjem pedig eszi a tegnapi
lecsót . Most kerestem a receptet mert már el felejtetem hogy a grízt hogy kell
csinálni. Én is gyerek koromban uborkával ettük .

Yve
Yvep, 2011-06-03 08:35

Micsoda emlekeket ideztel fel bennem...mmmmm...Koszi

Sandra G
Sandra Gsze, 2011-04-06 08:22

Jutka,

egészségedre, tényleg érdekes párosítás. én még ilyet nem is hallottam. Vagyis most már igen ;)

knegyongyi
knegyongyiszo, 2011-04-02 12:56

Köszönöm ezt a szuper recepted. Az ovis kislányom és én is szeretem, de eddig még nem csináltam Nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű és gyors.
Mégegyszer köszi!

Clear
Cleark, 2011-03-15 22:42

 
Áh, hát ennek most én is nagyon megörültem. Tipikus eset: tudom, hogy mi kell bele, na de miből mennyi?!
Köszönöm, hogy leírtad a receptet, tényleg nagyon finom lett =)

ogavos
ogavoscs, 2011-03-10 12:50

A hőt gondolom csak villanytűzhelynél kell elzárni alatta, mert a gáztűzhelyet ha elzárjuk, várhatnánk hogy tovább párolódjon.

marinegin
marineginszo, 2011-05-28 11:09

Szia ogavos!
Fedő alatt gáztűzhelyen is tovább párolódik. Ha nem zárod el, tutti, hogy megég.

Suncika04
Suncika04sze, 2011-02-23 15:18

Sziasztok!

Én nagyon megörültem ennek a receptnek, mert sose tudtam, hogy kell rendesen elkészíteni hozzá a grízt. Most is csináltam egy adag kukába valót és eszembe jutott, hogy megkeresem itt a receptet. Tökéletes lett. Én szerintem nem baj, hogy ilyen körítéssel van leírva, mert az olyan embereknek, mint pl. én is, aki eddig nem nagyon csinált grízes dolgokat és nem tudja, hogy kell vele bánni nagy segítség ez a recept!
Szóval köszönöm! Jót falatoztunk!

Betty

manna113
manna113cs, 2010-12-02 18:03

Tegnap elkeszitettem....vegre sikerült!!! Etlapunkra felvettem :)

manna113
manna113v, 2010-11-28 18:38

Szia Sandra G! Köszönöm en is a receptet.1x keszitettem eddig, az ehetetlen lett..hja...az aränyok :)Märis mentem, jövö heten gulyäsleves utänra keszitem. Köszi meg 1x!
Ps: Bocs nincs ekezetem.

Karcsi80
Karcsi80cs, 2010-11-11 12:32

Helló, tényleg a menzán láttam ilyet utoljára, nagyon nagyon szeretem. Eldöntöttem, hogy ma húsmentes napot tartok, és a grízes tészta pont tökéletes :D nagyon jó, hogy ilyen részletességgel leírtad, mert még sosem csináltam, és hirtelen nem is tudtam volna kitől megkérdezni. Köszönöm. Finom lett! :D

sziszi01
sziszi01cs, 2010-09-30 20:16

Szia! Az iskolában a menzán ettem utoljára grízes tésztát! Köszi a receptet, nagyon jól sikerült. Házi sárgabarack lekvárral mennyei volt. Sziszi

inek
ineksze, 2010-08-18 14:35

Bocsi az előbb véletlenül duplán küldtem ... :o

inek
ineksze, 2010-08-18 14:32

Köszi, hogy feltetted a receptet, mert hiába egyszerű, mégis mivel még nem csináltam, nem tudtam, hogy milyen arányokkal kell dolgozni. /Ez tipikusan az az eset amikor mindenki csak annyit mond: "érzés szerint..."/ :D

Gerzsó
Gerzsóh, 2010-06-07 16:05

Már nagyon régen ettem grízes tésztát, most hogy megláttam, kedvem támadt rá. Csak én nem szeretem édesen, inkább sósan. Megcsináltam, de a grízt tökmagolajon pirítottam meg. Különleges, finom íze lett.
Köszönöm, hogy feltetted a receptet, üdv.: Zsóka néni

Ankhinoe
Ankhinoesze, 2010-06-02 12:13

Mivel nem fakanállal a kezünkben születünk, valahol el kell kezdeni. Nincs ezen semmi nevetnivaló.
Köszönjük, hogy időt szakítottál rá Sandra G.:)

Üdv,

A

Koriander
Korianderp, 2010-04-09 13:00

Én nem bánom, hogy Sandra leírta, mert nem tudtam pontosan, hogy kell csinálni. De most elkészítettem, és pont olyan, amilyenre emlékeztem!

Legfrissebb cikkek

Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Csirkehús - könnyen hozzáférhető, változatosan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú alapanyag, nem véletlenül a kedvencetek. Íme 10 recept adagonként 200 kalória alatt!