Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grízes tészta

Grízes tészta
Grízes tészta
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta -vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani "darázstészta", mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára- leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel.
A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tálaláshoz

ajánlat

Lekvár, porcukor.

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pirított darás tészta, darás tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet feltesszük forrni, majd ha forr, akkor teszünk bele olajat, sót és a tésztát.
  2. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!) aranybarnára pirítjuk. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára.
  3. Ezután felöntjük kb 1,2 dl meleg vízzel (vigyázat, nagyon fog gőzölögni!). Alaposan elkeverjük, és elzárjuk alatta a hőt.
  4. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
  5. A megfőtt tésztát leszűrjük, és a darába tesszük, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek, majd rövid ideig átmelegítjük.
  6. Porcukorral megszórjuk, lekvárt teszünk rá, és azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 140
össznézettség: 395 601
elküldve: 32
receptkönyvben: 1 885
elkészítve: 254/299
Facebookon megjelent: 1

szakács

Chez Sandra

Mióta szakács: 2010.01.24.
38 recept

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

margit42
Mancika / margit42 Sat, 2016-11-12 19:21

Én is sósan szeretem, csemege uborkával. Próbáljátok meg, aki szereti a sós tésztákat, ízleni fog.

b-n
b-n Sat, 2015-11-28 17:06

Néha kimerülök a sok főzésben, lazításként akkor is a konyhában vagyok :) , de könnyebb/egyszerűbb ételekre váltok. Olyanra, mint pl. ez. Szeretjük!

kriszmisz45
kriszmisz45 Wed, 2014-01-15 13:31

elkészitettem ma.végre sikerült!!!Finom lett!!!!receptkönyvbe mentve!

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Wed, 2013-10-30 13:23

Én sem csináltam még sosem grízes tésztát, ez volt az első alkalom, tökéletesre sikerült. Köszönöm a receptet!

főni
főni / főni Sat, 2013-09-21 08:32

Mi otthon házi tésztából készítjük. Miután kész a grízes tészta, egy kis zsiradékon lepirítjuk, és a tányérba szedve felöntjük tejjel. Isteni ahogy a locsogós tészta ropog az ember foga alatt. természetesen szigorúan sósan esszük.

sweetmate4you
sweetmate4you Tue, 2013-07-16 12:15

Szia Sandra,
A recept tökéletes, mind a menzán volt a régi szép idökben.Köszönöm szépen! További jó sütés, fözést kívánok.
Üdvölettel
Ms. Sonja Smith

iloka09
iloka09 Wed, 2013-05-22 16:19

Szia. ez tényleg nagyon jó recept, köszönöm szépen. Most már a gyerekek itthon is fogják szeretni, nem csak az oviban.

moneszka84
moneszka84 Mon, 2013-02-04 13:26

Szia!
Nagyon örültem h. rábukkantam erre a receptre,mert nagyon rég nem ettem ilyet és még sosem készítettem! Elsőre nagyon szuperül sikerült, tényleg minden úgy történt, ahogy a receptben leírtad! Nagyon jól néz ki és nagyon fincsi is lett! Egyszerű de nagy kedvencem a grízes tészta! Köszönöm a receptet, mostantól bekerül a receptjeim közé és biztos sűrűn fogom készíteni! Mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki bátran!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-01-20 20:38

Nagyon jo recept! koszonom szepen! Orsi

emezen
Amazon / emezen Sat, 2013-01-19 13:48

Me elkészítettem, nagyon jó ez a recept, tökéletesek az arányok :) Köszi

csviktor
Csviktor / csviktor Tue, 2012-12-18 15:39

Én csak egy grízes tészta receptet szerettem volna, elmondjátok nekem, miért is kell csilli-villi hülyeségekkel teleszemetelni az oldalt? Esetleg ajánlhatok egy jó webprogramozót? Nevetséges, hogy 2 percig tölt az oldal.

rozsakatica
rozsakatica / rozsakatica Sun, 2013-05-12 04:58

Rengeteg weboldal van, ahol recepteket találsz... Miért nem próbálkozil máshol? Fikázni könnyű.Csinálj jobbat, ne ajánlgass.:p

vukibaba
vukibaba Sun, 2012-12-23 13:16

Csak neked tölt 2 percet, senki másnak! Van más oldal is, ahol nincs ennyi "hülyeség".

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-10-16 19:07

holnapra az egyik kedves vendégem rendelte. bevallom, én is nagyon régen készítettem, ha készítettem egyáltalán. külön kiemelte a vendégem, hogy ne nagyon piritsam meg a grizt, csak éppenhogy, barnára, mert ők otthon így ették anno, és a régi ízeket keresi. ezért pont jó, hogy most ezt megtaláltam, így már könnyen nekifogok!!!!

ingi
ingi / ingi Sun, 2012-09-16 09:35

Segítsetek !!!!
Miért tapad össze az én darám???
Köszönet : Ingi

mimulla
mimulla Mon, 2012-09-17 16:38

Sok lett a víz? Először nekem is összetapadt, még egy kicsit kevergettem a lángon, miután beleöntöttem a vizet, így jól elpárolgott.

huzsi
huzsi / huzsi Tue, 2012-04-24 17:02

köszi a receptet...most raktam tele a hasam vele...50dkg tésztából készítettük el vacsira :)

maria54321
maria54321 Wed, 2011-11-23 09:24

40 évi házaságunk alatt egyszer csináltam akkor is a férjem el ment étterembe akkor még meg
tehette , ma már nem ,ezért én ma magamnak meg csinálom a férjem pedig eszi a tegnapi
lecsót . Most kerestem a receptet mert már el felejtetem hogy a grízt hogy kell
csinálni. Én is gyerek koromban uborkával ettük .

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-06-03 07:35

Micsoda emlekeket ideztel fel bennem...mmmmm...Koszi

Sandra G
Chez Sandra / Sandra G Wed, 2011-04-06 07:22

Jutka,

egészségedre, tényleg érdekes párosítás. én még ilyet nem is hallottam. Vagyis most már igen ;)

knegyongyi
knegyongyi Sat, 2011-04-02 11:56

Köszönöm ezt a szuper recepted. Az ovis kislányom és én is szeretem, de eddig még nem csináltam Nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű és gyors.
Mégegyszer köszi!

Clear
Clear Tue, 2011-03-15 21:42

 
Áh, hát ennek most én is nagyon megörültem. Tipikus eset: tudom, hogy mi kell bele, na de miből mennyi?!
Köszönöm, hogy leírtad a receptet, tényleg nagyon finom lett =)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 11:50

A hőt gondolom csak villanytűzhelynél kell elzárni alatta, mert a gáztűzhelyet ha elzárjuk, várhatnánk hogy tovább párolódjon.

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Wed, 2011-02-23 14:18

Sziasztok!

Én nagyon megörültem ennek a receptnek, mert sose tudtam, hogy kell rendesen elkészíteni hozzá a grízt. Most is csináltam egy adag kukába valót és eszembe jutott, hogy megkeresem itt a receptet. Tökéletes lett. Én szerintem nem baj, hogy ilyen körítéssel van leírva, mert az olyan embereknek, mint pl. én is, aki eddig nem nagyon csinált grízes dolgokat és nem tudja, hogy kell vele bánni nagy segítség ez a recept!
Szóval köszönöm! Jót falatoztunk!

Betty

manna113
manna113 Thu, 2010-12-02 17:03

Tegnap elkeszitettem....vegre sikerült!!! Etlapunkra felvettem :)

manna113
manna113 Sun, 2010-11-28 17:38

Szia Sandra G! Köszönöm en is a receptet.1x keszitettem eddig, az ehetetlen lett..hja...az aränyok :)Märis mentem, jövö heten gulyäsleves utänra keszitem. Köszi meg 1x!
Ps: Bocs nincs ekezetem.

Karcsi80
Karcsi80 Thu, 2010-11-11 11:32

Helló, tényleg a menzán láttam ilyet utoljára, nagyon nagyon szeretem. Eldöntöttem, hogy ma húsmentes napot tartok, és a grízes tészta pont tökéletes :D nagyon jó, hogy ilyen részletességgel leírtad, mert még sosem csináltam, és hirtelen nem is tudtam volna kitől megkérdezni. Köszönöm. Finom lett! :D

sziszi01
sziszi01 Thu, 2010-09-30 19:16

Szia! Az iskolában a menzán ettem utoljára grízes tésztát! Köszi a receptet, nagyon jól sikerült. Házi sárgabarack lekvárral mennyei volt. Sziszi

inek
inek Wed, 2010-08-18 13:35

Bocsi az előbb véletlenül duplán küldtem ... :o

inek
inek Wed, 2010-08-18 13:32

Köszi, hogy feltetted a receptet, mert hiába egyszerű, mégis mivel még nem csináltam, nem tudtam, hogy milyen arányokkal kell dolgozni. /Ez tipikusan az az eset amikor mindenki csak annyit mond: "érzés szerint..."/ :D

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-06-07 15:05

Már nagyon régen ettem grízes tésztát, most hogy megláttam, kedvem támadt rá. Csak én nem szeretem édesen, inkább sósan. Megcsináltam, de a grízt tökmagolajon pirítottam meg. Különleges, finom íze lett.
Köszönöm, hogy feltetted a receptet, üdv.: Zsóka néni

Ankhinoe
Ankhinoe Wed, 2010-06-02 11:13

Mivel nem fakanállal a kezünkben születünk, valahol el kell kezdeni. Nincs ezen semmi nevetnivaló.
Köszönjük, hogy időt szakítottál rá Sandra G.:)

Üdv,

A

Koriander
Koriander Fri, 2010-04-09 12:00

Én nem bánom, hogy Sandra leírta, mert nem tudtam pontosan, hogy kell csinálni. De most elkészítettem, és pont olyan, amilyenre emlékeztem!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 14:44

Micsoda körítés ez egy grízes tésztához, pff :D

422
tészta 25 dkg
olívaolaj 2 ek
búzadara 80 g
1 csipet
porcukor 4 ek
lekvár/ dzsem 4 ek