Egészséges sütőtökös keksz recept

Egészséges sütőtökös keksz
Egészséges sütőtökös keksz
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ősz sztárja a sütőtök. 
Ez a recept tökéletes őszi reggeleken vagy délutánokon, kicsit már a karácsony ízvilágát idézi :) Egy keksz kb. 70 kalóriát tartalmaz, tej- és cukormentes.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sütőtökös zabkeksz, cukormentes sütőtökös keksz, diétás sütőtökös keksz, laktózmentes, cukormentes, teljes kiőrlésű zabkeksz, sütőtökös keksz inzulinrezisztencia
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt megsütjük, és turmixgéppel pürét készítünk belőle. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, sütőpapírt teszünk a tepsire.
  2. A lisztet, a zabpelyhet, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szódabikarbónát és a sütőport összekeverjük.
  3. Egy másik tálban összeturmixoljuk a sütőtök-pürét, tojást, kókuszzsírt, vaníliaport, erythritolt.
  4. A két tál tartalmát egybedolgozzuk úgy, hogy ne legyen benne lisztes, száraz rész.
  5. Egy kanállal a tésztából 1-2 diónyi halmokat teszünk a sütőpapírra, és ujjal szétnyomkodjuk őket. Pici pekándió darabkákat nyomkodunk beléjük. 28-30 keksz lesz belőle. Kb. 15 percig sütjük őket, amíg szépen megbarnulnak.
  6. Érdemes a tésztát fahéjas "cukorba" forgatni sütés előtt. Ehhez 4-5 evőkanál erythritolt összekeverünk 1-2 teáskanál fahéjjal, és a tésztából lecsippentett darabokat beleforgatjuk, mielőtt a tepsibe tennénk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 29 966
elküldve: 11
receptkönyvben: 363
elkészítve: 18/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Mentesen kérem

Mióta szakács: 2014.11.02.
38 recept
hirdetés

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bedett
bedett sze, 2016-10-05 17:55

MENNYEI <3 Én a fűszerezést mézeskalács fűszerkeverékkel váltottam fel, csodás lett így is! Köszi a receptet! :)

annacskatoth
annacskatoth cs, 2015-10-22 18:03

Szia! Nagyon tetszik a recept, már sül a tök, de kérdésem: A fél kg tök az a nyers tökre vonatkozik és nem a fél kg püré? Köszi,Anna

annacskatoth
annacskatoth h, 2015-10-26 07:39

Semmi gond:) Én több tökkel csináltak, majdnem a püré volt fél kg:) Keksz helyett puszedli lett így, de az értékéből nem vont le, nagyon finom volt! Köszönöm szépen!

pataygyz
Zoli / pataygyz cs, 2015-10-15 14:20

Kedves Ernacowa!
Nem vagyok a sütemények nagymestere, ezért nem értem, hogy miért kell bele szódabikarbonát és sütőpor is. A gyenge kémiai tudásom szerint mindkettő azonos hatású. Egyébként tegnap találtam rá a receptjeidre, amik nagyon tetszenek és most sütöm a tököt, hogy elkészítsem.
Zoli

ernacowa
Mentesen kérem / ernacowa p, 2015-10-16 22:47

Kedves Zoli!
Kémiai tudásod egyáltalán nem gyenge, valóban - a sütöpor szódabikarbónát is tartalmaz :) Nekem bevált sok receptben a kettö együttes használata. Legtöbbször szebbek lesznek így a sütik, ezen kívül az ízek is jobban elöjöhetnek. Van erröl egy érdekes cikk itt: http://www.finecooking.com/item/12173/baking-soda-and-baking-powder
Ha csak az egyiket használod, a sütöpor legyen az.
Remélem jól sikerült a keksz :)
Erna

pataygyz
Zoli / pataygyz szo, 2015-10-17 19:31

Kedves Erna!
Köszönöm a válaszodat. Biztos, ami biztos, mindkettőt használtam és nagyon finom lett. Pekán dióm nem lévén. rendes diót használtam, ami az élvezeti értékét egyáltalán nem rontotta és. Fél óra alatt el is fogyott az összes.
Köszönöm a receptet és további sok jó receptet kívánok:
Zoli

ÍzekImákSzerelem
ÍzekImákSzerelem v, 2014-11-16 22:28

Fincsi lett a süti! :) erythritol helyett 10 dkg barna cukrot tettem és még 5 tk süssina édesítőt, így lett finom :) Amit még módosítottam: tettem még bele fél bögre zabpelyhet és fél bögre zabkorpát. simán elbírta, nekem elég híg volt az állaga. Legközelebb még többet teszek bele...
Tetejére sima diót nyomtam.
Köszi a hozzászólásokat! legközelebb mézzel is kipróbálom.

ÍzekImákSzerelem
ÍzekImákSzerelem szo, 2014-11-15 22:35

Szia, szeretném megcsinálni ezt a remek sütit, viszont nincs itthon erythritol és láttam h borzasztó drága is...ha édesítővel helyettesíteném, elég lenne abból is a 8dkg? előre is köszi, Ani

ernacowa
Mentesen kérem / ernacowa v, 2014-11-16 20:07

Kedves Ani! A mesterséges édesítőszereket én nem ajánlom, mert azok szinte rosszabat tesznek a szervezetnek, mint a sima cukor.
Próbáld meg egy kis mézzel vagy agavé sziruppal helyettesíteni - Maximum 1/3 bögre mézet/szirupot javaslok. Ha édesszájú vagy, egy kicsit többet.
Sok sikert :)

villers
villers v, 2014-11-16 13:13

szia!
Bár nem az én receptem, de minden édesítő másként édesít, tehát vagy konkrétan kéne leírnod, hogy melyikre gondolsz, vagy nem fogsz kapni érdembeni választ :)

182