Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával recept

Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával
Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi zalai (göcseji) étel. Talán a szegények eledele lehetett valaha, mert nagyon egyszerű alapanyagok kellenek hozzá. Manapság viszont fénykorát éli, újra divatba jött, mégpedig annyira, hogy  városunkban még 2-3 napos fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Ez nem vicc! :) Jönnek is a dödöllerajongók, nemcsak itthonról, de külföldről is szép számmal...

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Újkrumpli nem alkalmas dödölle készítéséhez, mert nagyon magas a víztartalma. Legjobbak a lisztes fajtájú burgonyák.
Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel, de köretként is kiváló vadpörköltek mellé.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zalai dödölle, pirított hagymás dödölle tejföllel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Megsózzuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aranysárgára pirítjuk.
  3. Ha megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, de nem vesszük le a tűzről. Kása állagúnak kell lennie.
  4. Még mindig a tűzön hagyva, beledolgozzuk a lisztet fakanállal, de lehet géppel is (dagasztókarral). Azért írtam, hogy kb. 30 dkg liszt, mert nagyban függ a krumpli fajtájától, hogy mennyi lisztet vesz fel. Egy jó sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Most már levehetjük a tűzről.
  5. Egy serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal fél tojásnyi galuskákat szaggatunk, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és tálalhatjuk is.

  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 122
össznézettség: 246 242
elküldve: 114
receptkönyvben: 3 175
elkészítve: 153/226
Facebookon megjelent: 2

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evauraj
evauraj v, 2015-09-13 19:06

Mi pirítás nélkül a tányéron elsimítjuk, zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Van, aki hagymás zsírral locsolja, de akkor nem tesznek rá tejfölt. A maradékot szaggatjuk ki és vacsorára megpirítjuk.

Corra
Corra k, 2015-09-01 11:17

Nagyon finom, egyszerű és olcsó étel. Szerintem a titok abban van, hogy miközben a lisztet a krumplihoz keverjük, tényleg a tűzön kell tartani, mintegy összefőzni. A lábas alján keletkezik egy réteg, ezért fontos, hogy vastag falú legyen, hogy ne égjen le. A szaggatás előtt az állagának olyannak kell lennie, hogy nem lisztes kézzel is könnyen formázható legyen. Ha kicsit állni hagyjuk szaggatás előtt, sokszor könnyebb dolgunk lesz vele. Mi a hagyma mellett füstölt szalonnát is szoktunk pirítani hozzá, de ez már ízlés kérdése.

laskagomba
laskagomba p, 2015-01-09 19:17

Mi - pedig én is kanizsai vagyok - mind a két oldalát pirosra lepirítjuk, hogy ropogós legyen, és csak tejfölt teszünk rá.

sebajtobias
sebajtobias cs, 2015-01-08 18:49

Kedves sütő főző csoporttársak!Én Vas megyei gyerek voltam ,de a dödölle és a gánica külön fogalom volt gyerekkoromban.Ez a dödölle amit itt leirtatok kiszaggatva hagymás zsírra.A gánica tudomásom szerint úgy készült hogy a lisztet megpritották kevés zsíron vagy csak úgy és amikor már zsemle színüre pirult akkor forró sós vizzel vagy a szárazbab főzőlevével felengedték és addig kevergették amíg morzsásra omlott szét mint a császármorzsa.És csalamádéval tálalták.Üdv Veronika

ernetta
ernetta p, 2015-02-13 19:39

Én is Vas-megyei nagyszülőkkel rendelkeztem, ott Ostffyasszonyfán nem készített a nagymama dödöllét, azt a zalai nagyanyósomtól tanultam. Sokkal több hagymával készítem ugyanígy, de ez ízlés dolga. Én a búzagánca - mi így hívtuk a gánicát - mellé tejet öntök, fenséges.

laskagomba
laskagomba p, 2015-01-09 19:14

Kedves sebajtobias! Én ugyan nem zalai születésű vagyok, de több mint 40 éve élek zalában és amit leírtál, az nálunk stercként ismert, köze nincs a dödölléhez és a gánicához. Nem tudom,hogy Vas megyében mi volt a szokás.

kacsanya
kacsanya szo, 2015-01-10 00:42

Igy igaz. Én szombathelyi voltam huszon éves koromig, dödöllét és stercet is sokszor ettünk. A sterc búzadarával is készíthető, alma kompóttal kőnnyű étel. A babstercbe nem csak a főzővíz, hanem a megfőtt bab is bele való.

Mocorgó
Mocorgó h, 2014-02-03 16:31

Majdnem végig olvastam az összes hozzászólást, mire az egyik kedves hozzászólásból kiderült, hogy ez tulajdonképpen cinke! Legalábbis itt Oroson :) De így kiszaggatva még sosem láttam, én sajnos még nem csináltam, "anyóspajtás szokta csinálni" bár a párom nagyon szereti, ezért lehet, hogy meg fogom lepni egy ilyen kiszaggatóssal :D

angyalka666
angyalka666 h, 2014-02-03 11:59

Imádom ezt az ételt, gyerekkorom óta eszem, Borsodban nálunk gancának hívják, ugyan így készül, a Nagymamám készítette mindig!!! A héten megcsinálom!! :)

b-n
b-n cs, 2013-11-28 10:59

Nagyszüleim, apukám zalai. Kettő dolgot - persze számos mellett- tudnak: dödöllét és pörkölt tortát készíteni. Ma ez lesz ebédre, darás zöldborsólevessel. Valahogy minidig ez a párosítás volt a mamánál is. :) Én úgy készítem, hogy a nagyon kevés lében kihűlt krumplira megy a liszt. Összedolgozás után szigorúan csak kacsazsírral kikent tepsibe simítom, annak a tetejére megy a már előre lepirított tepertő, lila és más hagyma. Ezzel sütöm vagy 5 percet, majd meglocsolom tejföllel és pár perc még a sütőben. (Talán még annyi, hogy a hagyma pirításnál pici cukrot is teszek rá, ettől szebb színe lesz.) Persze túróval, kefírrel, kolbásszal, sült-párolt zöldséggel is nagyon finom! A "rávalókat" előre le kell pirítani, mert ha a krumplival tennénk abból csak égett "valami" lesz. Igazán sokszínű és remek étel!

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2013-11-10 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.11.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Ditke62
Ditke62 p, 2013-10-04 17:16

Valaki meg tudná írni milyen állagúnak kell lenni a kész dödöllének? Még soha nem ettem de a kép alapján tetszett és kipróbáltam.
Most sütöm az első adagot de nekem a massza olyasmi lett mint a krumplipüré és kisütve csak kívül lesz rajta egy vékonyka kéreg, belül puha pürés marad.
Esetleg több lisztet kell beletenni? Vagy tovább kell sütni, hogy a belseje is átsüljön?
A kép alapján nincs túlsütve, mégis olyan nudlihoz hasonló állagúnak tűnik.
Köszi!

Apalord
Apalord p, 2015-01-09 08:48

Mint korábban írtam, én majdnem az egész levet leöntöm, hagyom kissé lehűlni, majd ekkor teszem bele a lisztet. Amikor az anyag könnyedén elválik az edényaljától, akkor jó.( Nálam, ha nem hűtöttem le kissé, sok lisztet vett fel a megfelelő állaghoz, a sok liszt meg nagyon sok olajat vett fel)De lehet hogy én nem csinálom jól, de amióta a saját elgondolásom szerint sütöm, nagyon finom, nem ragad, könnyen süthető.

klivi
klivi / klivi szo, 2013-10-05 13:02

Ha legközelebb megcsinálod, akkor egy kicsivel több lisztet tegyél bele. Valószínű, hogy a krumpli, amit használtál több lisztet vesz fel. Egyébként akkor jó, ha kívül megvan a rajta a kéreg.
Sok sikert!

n_Jucuska
n_Jucuska szo, 2013-06-15 22:27

Ma ebédre megcsináltam és nagyon fincsi lett.Sütöttem hozzá kockára vágott szalonnát is és valami isteni...
köszönöm a receptet.

Apalord
Apalord cs, 2013-06-06 19:26

Biztos finom így is, ki fogom próbálni.Én az őrségben járva "tanultam" a dödölle elkészítését. Kicsit másképp, kevesebb lisztel. Amikor megfőtt a krumpli, majdnem teljesen leöntöm a levét, kicsit hűlni hagyom( így kevesebb lisztet vesz fel), majd a összetöröm a krumplit, meghintem 1-2 kanál lisztel, és azzal is összekeverem. A többi részét hasonlóan készítem. Nagyon finom tud lenni és nagyon laktató!!!

Sunaj
Sunaj szo, 2013-04-20 16:58

"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle..............."
Szóval eddig csak ebből a dalocskából ismertem a dödöllét (Baranya megyei vagyok).
Ma elkészítettem (Süd Tirolban) és nagyon nagy sikere volt. Valószínű hasonlít egy itteni ételhez így biztos többször fogom elkészíteni. Üdv. Olgi

natura
natura cs, 2013-03-14 18:07

Kb. 1 hója csináltam először, és ettem először dödöllét. Én 1 tepsibe szaggattam, és rétegesen tettem le. Nagyon ízlett! Holnap készül a következő adag :)

verne57
verne57 p, 2012-11-02 12:13

Én Békés megyei vagyok sokszor csináltam ezt a verziót és csak most tudtam meg hogy ez ,,dödöle,, érdekes én dédikémtől tanultam˙˙( nyugodjon békében ´´)nagyon szeretjük .

csahebo
csahebo cs, 2012-10-18 14:49

Kedves Klivi!

Köszönöm a receptet! Isteni finomra sikerült. Nekem ízlik nagyon, a családon meg este tesztelem!

Corra
Corra k, 2012-09-11 04:41

Nagyon szeretem, de még én sem álltam neki soha.... a hétvégén szerintem ki fogom próbálni!!!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey k, 2012-01-03 21:28

Ma megcsináltam végre és nagyon finom lett! :) Én nem pirítottam végül meg hanem szaggatás után megszórtam a pirított hagymával és úgy ettünk. Párom tejföllel én anélkül. Eszembe jutott, hogy nagymamám sem szokta pirítani és lusta voltam no meg már nagyon éhes:) Nem bántam meg, nagyon fini volt így is. Nem is értem miért féltem tőle ennyire eddig.

Medsyst.e
Medsyst.e k, 2012-01-03 18:47

A CSALÁDOM HETENTE KÖVETELI :) A jutalmam pedig 1-1 hólyag az ujjaimon...

@
@ p, 2011-11-04 13:06

Kedves Klivi!
Köszönöm a receptet! :) Eddig mindenkitől azt hallottam, hogy milyen nehéz eltalálni az arányokat, úgyhogy nem mertem megpróbálni, de olyan a recepted alapján olyan egyszerűnek tűnt, hogy mégis belevágtam, és nagyon jó lett :) jó ropogósra csináltam őket :)
Kicsit bénáztam, hogy véletlenül a hagymával együtt kezdtem el sütni, és a hagyma jól megégett, hiába kapirgáltam ki őket, de a dödölle jó maradt :) a második serpenyőnél pedig már semmi gond nem volt.
már alig van belőle ;)
köszi, üdv :)

nemanonim
nemanonim sze, 2011-11-02 16:48

Szerencsére nekem nem kellett érte a Göcsejbe mennem gyerekkoromban, mert akkor nem lenne a kedvenc kajám, de Palócföldön is őshonos étel, ganca néven. Bár itt, egy másik receptben ez tejföllel van, felénk csak a pirított hagymás és a túrós kivitel volt ismert.

FYi: http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/gyerekkori-zek-2-ganca.html

Szabolcsban cinke néven őshonos. Ott tejfölös és káposztás verzióban is.

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey sze, 2011-09-21 21:00

Most bukkantam rá erre a recepre. Pont így készíti apukám is. :) Én még sosem mertem megpróbálkozni vele, de most kedved kaptam, ennék egy kis hazait. :)
Köszi, hogy leírtad!

klivi
klivi / klivi cs, 2011-09-22 07:29

Kedves Aaaudrey!
Nyugodtan fogj hozzá, egyszerű elkészíteni.
Üdv.
Livi

klivi
klivi / klivi sze, 2011-02-16 06:31

Valóban lehet fokozni az ízeket. Ez egy alaprecept, amit fel lehet dobni bármivel, mindenkinek ízlése szerint. Örülök, hogy felétek is ismerik és készítik!
Üdv.
Livi

Donc
Donc h, 2011-02-14 22:24

Minálunk is szoktak annyi plussz hogy ezek mellé apróra vágott szalonna kolbászt kisütve és annak a zsírjával egészítik ki az olajat amitől még ízesebb lesz és tálaláskor mellé teszik a kisült szalonnát-kolbászt :)

sedi
sedi cs, 2011-02-10 16:40

Kedves Klivi! Békés megyei vagyok, errefelé nem igazán szoktak dödöllét készíteni... Régen egy nyaralás alkalmával ettem és pont ma jutott az eszembe, hogy ki kellene próbálni! Ahogy beléptem az oldalra egyből megakadt a szemem rajta, szóval nagyon örülök!!! A hétvégén meg fogom csinálni!

klivi
klivi / klivi cs, 2011-02-10 19:25

Kedves sedi!
Sokan egyáltalán nem ismerik ezt az ételt, Te pedig már ettél is. Gyorsan elkészül, csak egy kissé megdolgoztatja a karizmokat. :)) Fogj hozzá bátran, biztosan sikerülni fog!
Üdv.
Livi

630