Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós répatorta

Diós répatorta
Diós répatorta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve ettem először répatortát kolleganőm jóvoltából. Rá is kattantam rendesen, volt időm, amikor hetente útba ejtettük a gyorsétterem kávézóját egy-egy sütizés erejéig, és bármennyi ideig néztem a kínálatot, mindig a répatortánál kötöttem ki.

Nemrég az egyik kedvenc boltom dekorációs részlegén szúrtam ki egy csomag marcipánrépát. Meg is vettem rögtön, gondolván majd jól jön, ha egyszer répatortát sütök. Mondanom sem kell: nem kellett sokáig várni ;) Ráadásul elég volt a marcipánok fele, úgyhogy már a húsvéti adaghoz is van dekoráció. :) Feltéve, hogy bírok várni addig a következő adaggal...

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

A mascarpone helyettesíthető krémsajttal is, úgy valamivel olcsóbban kijön a máz.

A teteje elég édes, ha valaki nem szereti, akkor kevesebb porcukorral keverje, vagy adjon hozzá esetleg kevés narancslevet.

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: farsang, Halloween, születésnap, karácsonyi édességek, szilveszter, újév, Valentin-nap
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

répatorta, sajtkrémes répatorta, répatorta dióval
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük, kivajazzuk, kilisztezünk egy tortaformát. A tésztához lereszeljük a répát, és összekeverjük a durvára darált (vagy késsel apróra vágott) dióval.
  2. Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd jól elkeverjük.
  3. A tojást habosra verjük, beleöntjük az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül gyorsan összeforgatjuk a lisztes keverékkel is.
  4. A masszát a tortaformába tesszük, és megsütjük.
  5. Ha kész (fogpiszkálóval ellenőrizhetjük), kivesszük a tepsiből, és a formában hagyjuk kicsit hűlni (kb. 30 perc)
  6. A máz hozzávalóit elkeverjük, és ráöntjük a kihűlt tésztára. Kicsi rázogatjuk, esetleg kanállal elsimítjuk, hogy egyenletesen fedjen. A tortát formával együtt betesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen a teteje (ez legalább fél óra, de minél tovább hagyjuk, annál jobb).
  7. Végül a tetejét marcipánnal vagy esetleg darált dióval, mandulaszeletekkel díszítjük. Hagyhatjuk tortaformában, én kockákra vágtam.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 117
össznézettség: 213 925
elküldve: 181
receptkönyvben: 1 814
elkészítve: 178/214
Facebookon megjelent: 1

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witchvortex
witchvortex Tue, 2018-03-27 19:50

Köszönöm a receptet!
Nagyon finom lett.
A dió felét mogyoróval váltottam ki és még reszeltem bele szerecsendiót és friss gyömbért. 1 kanál íróval lazítottam a tésztát, mert túl sűrűnek találtam.

cloudberry
cloudberry Tue, 2017-10-10 16:40

Én a tetejére 200 g étcsokit kevés vajjal vízgőz felett felolvasztottam, és ezt kentem rá. Így az íze kedvenc édességemre, az IKEA-s svéd mandulatortára emlékeztetett.

Nyuckuli
Nyuckuli Sun, 2016-11-06 00:43

Ez valami mennyei. Köszönöm a receptet. Nekem csak mascarpone volt itthon, egy fél narancs levével higítottam, és kevesebb cukrot tettem bele, majd ezzel kentem meg és pirított mandulát szórtam rá. Soha nem gondoltam, hogy a répatorta a kedvenceim közé fog tartozni. Örök hála, Nyuckuli

Henni
Henni / Henni Sat, 2016-03-26 16:58

Az első répatortám, úgyhogy elképzelni sem tudtam, milyen ízű lesz, de istenire sikerült :) Igaz, cukor helyett mézet tettem bele :) Egészséges, finom, olcsó :)

kataitimi
kataitimi Tue, 2016-02-16 20:17

sziasztok!Nekem sajnos 1 óra sütés után sem akar átsülni.Már kettévágtam hogy a belseje is megsüljön.Halloweenkor így jártam egy sütőtökös sütivel is .Segítsetek mi lehet a baj?

asztika
asztika / asztika Mon, 2015-11-30 20:07

Kb. 30 percig, de függ attól is mekklora forma, mert ha laposabb a tészta, akkor hamarabb megsülhet.

bogomir1
bogomir1 Fri, 2015-08-14 07:46

A legcsodásabb répatorta, mindig sikert arat, a család és barátok kedvence, legalább 20x elkészítettem már :) semmin nem változtattam, így tökéletes, köszönöm!

Koni08
Koni08 Thu, 2015-03-19 00:16

Szepseges, illatos, mar most imadom! Holnap teszem ra a kremsajtos mazt, s beszerzek marcipan repat, azt vajon hol??? Ti hol vettetek, vagy magatok keszitettetek el? koszi

asztika
asztika / asztika Thu, 2015-03-19 12:48

Jól hangzik ;) Én az Ázsia Btben vettem, de szerintem kis kézügyességgel pillanatok alatt tudsz te is csinálni :)

Koni08
Koni08 Mon, 2015-03-09 13:36

Szia, azt szeretném megkérdezni, hogy az olajat lehet-e mással helyettesíteni? Én szerintem kókuszolajjal (kókuszzsír) fogom helyettesíteni, úgy is finom lehet, igaz? köszi

asztika
asztika / asztika Mon, 2015-03-09 20:57

Igen, szerintem ugyanúgy működhet. Anno én találtam egy oldalt, ahol olajat vajra, kókuszolajra, stb váltottak át. Esetleg keress rá. De szerintem ha ugyanúgy méred az olajat, biztos, hogy jó lesz :)

Koni08
Koni08 Wed, 2015-03-18 23:48

Szia, mar el is felejtettem, h megkerdeztem ezt :) most tettem be a sutobe! :) kokuszolajat tettem bele, en mar nem is veszek napraforgot. Nekem kevesnek tunt, de proba szerencse, aztan biztos finom lesz, es ket nap mulva megint megcsinalom :) koszi!

Joan
Joan Fri, 2016-03-04 07:39

Szia, emlékszel még, hogy milyen lett ugyan annyi kókuszolajjal? :) Vagy tegyek bele többet? Köszi szépen, üdv: Kata

Koni08
Koni08 Fri, 2016-03-04 14:19

Szia! nagyon finom volt, a telefonomban meg mindig benne van a foto a tortarol :) kar, h nem tudom csatolni. Szerintem ugyanannyit tettem bele, es nagyon jo lett az allaga, nem szukseges bele tobb, mert a repatol ugyis nedves marad.

Joan
Joan Fri, 2016-03-04 17:32

Szia, Köszönöm a válaszod, akkor ez lesz nálunk húsvétkor és így már kicsit egészségesebb is... :)

le convecteur temporel
convecteur temporel / le convecteur temporel Mon, 2014-07-14 23:03

Ez nagyon finom lett, másnap is ugyanolyan omlós és puha. picivel kevesebb liszttel és muffin formában sütöttem. Pedig nem is szeretem a diót, de én faltam be kb a háromnegyedét.
köszönöm a receptet!!!

bohemelet
bohemelet Sat, 2014-03-08 21:36

Szia! Ma végre eljött az idő, hogy csináljak répatortát. /már annyiszor akartam, de..../ Hát mit mondjak, nagy sikere volt, finom, persze azt tudni kell, hogy én mindig valamit változtatok, nem mérek /nincs mérlegem/, nem bírom ki, hogy valamit ne másképp csináljak, mint a recept írja :D :D de azért nagyjából tartom magam a recept leíráshoz :D A lényeg: ISTENI, szép magas, nem görcsöltem, gondoltam nőnapra csak finom lehet :D :D Tényleg, most nézem , csak szegfűszeget nem tettem bele. :D :D Köszi

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2013-11-15 03:44

Szia!
Csináltam egy répatortát másik recept alapján, de ugyanezek az arányok vannak benne, plusz még ami extra, hogy a sütőpor mellett szódabikarbóna is. Dupla annyi alapanyagot használtam, és 28-as formában sütöttem a legalacsonyabb fokozaton. Szépen fel is jött, de utána összezuhant a közepe. El lehet ezt kerülni valahogy?

inf3rno
inf3rno / inf3rno Tue, 2013-11-19 20:58

Megcsináltam ezzel a recepttel is, 20-as formában, így már nem esett össze...

Nuskafruska
Nuskafruska Thu, 2013-10-31 13:49

Üdv mindenkinek!
Még nagyon kezdő szakács vagyok, valaki meg tudná mondani mit jelent az mk fahéj? merőkanál ? :D...csak nem :D
Köszönöm előre is!!
Üdv

zafyr
zafyr / zafyr Thu, 2013-10-31 15:47

Jó irányba gondolkodsz.
Nem merőkanál, hanem mokkáskanál. :) (És csapott legyen az a mokkáskanál, mert púpos kanálnyi fahéjjal nagyon dominánsan fahéjas lesz a torta.)

szittyi
szittyi Sat, 2013-03-30 11:34

Nagyon jó recept, én néhány változtatással készítettem el:
A tojássárgát külön kevertem ki 4 dkg cukorral, és az olajjal. Az olaj hozzáadása előtt pár csepp citromlevet adtam a sárgájához, és óvatosan adagoltam az olajat, így egy majonéz állagú anyagot kaptam.
Szintén külön felvertem a tojásfehérjéket 6 dkg cukorral, mivel elég tömör a tészta, és ez is lazít rajta.
Én csak teljes kiőrlésű rozsliszttel dolgoztam, és tettem a tésztához még 4 evőkanál tejet is (bírt volna még el 1-2 evőkanállal, de így már elég laza lett).
A többi a recept szerint ment bele.
Először a répát, a diót és a fűszereket tettem a sárgájához, ezután a sütőporos lisztet (1 csomag sütőporral, a liszt miatt), majd a tojáshab egyik felét durván, hígításnak, a második felét pedig lazán kevertem a tésztához, hogy ne törjem össze a habot.

bandicsku
bandicsku Tue, 2013-03-26 11:18

Azt szeretném megkérdezni,hogy krémsajt is, és mascarpone is kell egyaránt, vagy csak 10 deka krémsajt?

asztika
asztika / asztika Sun, 2013-03-31 11:48

Alaprecept szerint mindkettő, de mivel a mascarpone költségesebb, spórolni lehet úgy, hogy annak a mennyiségét is krémsajttal helyettesíted (tehát a receptben írt 10 dek krémsajt plusz a mascarponéhoz írt mennyiség is krémsajtból :))

HegyenVolgyon
HegyenVolgyon Mon, 2012-11-19 15:06

Kedves Asztika!

A feleségem szülinapjára szeretném megsütni ezt a tortát holnapután.
Fő kérdésem az, hogy a teljes kiőrlésű lisztnek rozsliszt is jó, vagy tönkölynek kell lennie?

Amúgy minden megvan már, nagyon izgulok :-)

asztika
asztika / asztika Tue, 2012-11-20 15:50

Szia, a rozsliszttel nekem nincs jó tapasztalat, kisebb a sikértartalma, ha jól tudom és jobban összesik, amit sütsz vele. Én Sparból szoktam, vagy biopont teljes kiőrlésű BÚZAlisztet használni. Ha nem találsz ilyet, akkor inkább tönköly, de azzal még nem próbáltam, ezért lehet jobb, ha sima lisztet használsz,nehogy gond legyen a meglepivel ;)

HegyenVolgyon
HegyenVolgyon Tue, 2012-11-20 16:47

Asztika, köszönöm válaszod.
Akkor a rozslisztet kidobom... csak vicceltem :-) Majd megsütöm kenyérnek.
Van esetleg valami plusz praktika, amit zöldfülűként (férfiként) érdemes betartani, de annyira triviális, hogy nem írtad le?

asztika
asztika / asztika Wed, 2012-11-21 16:33

Ami fontos,hogy sütés után hagyd kicsit hűlni, mert amúgy morzsálódósabb lehet. Ha kihűlt, akkor szedd szét a formát, hogy ne akkor kelljen ezzel bajlódni, amikor a máz is rákerül. Szerintem ugyanis egyszerűbb, ha a kihűlés után visszakapcsolod a formát és a mázt úgy rakod rá, mert akkor szép egyenletes lesz a teteje. A mázban lévő cukormennyiséget érdemes ellenőrízni, mert nekem - kevésbé édesszájúként - ha van cukor a tésztában és a mázban is, akkor az már sok. Fokozatosan keverd bele és közben kóstolgasd ;)

Más nem jut eszembe, úgy gondolom viszonylag könnyen elkészíthető a recept, a sütési időre figyelj még,mert sütőnként más más, és lehet,hogy ami nálam ennyi fok és ennyi idő, nálad már odaég. Én általában 5 perccel a lejárat előtt már figyelgetem, és ha a lejáratkor még kicsit nyers, akkor visszarakom pár percre.

Remélem mindenr endben lesz!!

HegyenVolgyon
HegyenVolgyon Thu, 2012-11-22 09:19

Na sikerült ám! Nagyon finom lett, talán egy árnyalattal kevesebb fűszert teszek bele legközelebb, reszeltem bele még szerecsendiót is. Kicsit mézeskalácsos lett :-) Meg kissé lapos, mert nem gondoltam át előtte, hogy a frissen vásárolt tortaformám 28-as. Nekem a krém nagyon tetszett, bár a cukor még így kicsit sok lett, hogy nem raktam bele a 20 dekát. Tisztán mascarponéből csináltam. Lánykámnak a teteje nem jött be, szerinte "fúj, olyan répás" volt, hiába mondtam, hogy abban egy deka répa sincs, csak sajt meg narancslé, nem hitte el. Bezzeg amiben a répa volt az meg "nyamm" :-).
És végül is akinek sütöttem, az szerette, ez a lényeg.
Mégegyszer köszönöm Asztika!

asztika
asztika / asztika Tue, 2012-11-27 14:35

Jaj, nagyon örülök, hogy sikerült :) Hát igen, fűszer és a répakérdés, nameg a cukor elég szubjektív ;) Nekem hugom is csak addig nyakalta be ezerrel a sütőtökös pitémet, amíg meg nem tudta, hogy sütőtök van benne. Utána bezzeg fúj... :P

trúd
trúd Tue, 2012-09-25 21:43

A hozzávalók nem tartalmazzák a tojások számát.Hogyan kell majd a tojásokat keverni?Külön?(fehérje-sárgája)

asztika
asztika / asztika Wed, 2012-09-26 21:28

Ott van a listában, hogy 2 db tojás kell. Nem kell különválasztani, csak felütöd és felvered :)

Tweety
Tweety Tue, 2012-09-25 11:10

Elkészítettem, 10 dkg cukorral meg a mázzal nekem már túl édes lett. Legközelebb biztos, hogy nem rakok bele cukrot, szerintem a répa is elég édes benne. Valószínű azért így is hamar el fog fogyni.

asztika
asztika / asztika Tue, 2012-09-25 11:16

Remélem, hogy nem romlik rátok ;) Ha visszaolvasod láthatod, hogy alapból én sem tettem bele, és nekem még úgy is kicsit édes volt. Utána korrigáltam, mert tudom, hogy én nem szeretem azt az édességet sem, amit átlag cukrászdában adnak :) Úgy látszik nem vagyok egyedül, meg látható mennyire különböző az édességigény. Nah,majd újra módosítok a recepten ;)

Tweety
Tweety Tue, 2012-09-25 13:15

Igen, láttam, de későn vettem észre. úgy látszik hasonló az ízlésünk akkor. Az is lehet, hogy nálam a répa sikerült picit többre és attól lett édeskésebb. Mindenesetre én a cukor nélküli verzióra szavazok, de tudom mindenkinek más jön be. Egyébként isteni a recept, nagyon imádtam az illatát sütés után, nagyon jók benne a fűszerek is, minden!

Hobbigilda
Hobbigilda Sat, 2012-04-07 16:16

Párom anyukájának sütöttük meg szülinapjára a tortát, isteni lett! Köszi! Orsi

picur11
picur11 Wed, 2012-03-28 20:51

Szia Asztika,
Elárulod, hol vetted a marcipánrépákat? :)
Nagyon jó a recept, húsvétra szeretném megsütni.
Üdv, Kata

asztika
asztika / asztika Thu, 2012-03-29 16:19

Én az Ázsia Bt.ben vettem. VAn eper is, már ki is néztem magamnak ;) De egyébként marcipánból is meg tudod csinálni egy kis kézügyességgel.

Süttemfinomat
Süttemfinomat Mon, 2012-02-06 12:27

Megsütöttem, de máz nélkül, mert nem volt itthon mascarpone. Tettem bele egy 15dkg cukrot, de nekem így sem volt elég édes és kissé száraz is lett, de biztos túlsütöttem. Lehet, hogy a répa nem volt elég édes?

445
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
barna cukor 10 dkg
finomliszt 5 dkg
sütőpor 1 tk
fahéj 1 teáskanál
gyömbér 1 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi
sárgarépa 225 g
dió 125 g
napraforgó olaj 1.3 dl
tojás 2 db
narancshéj 1 narancsból nyert
krémsajt 10 dkg
mascarpone 12.5 dkg
porcukor 20 dkg