Burgonyás kenyérlángos recept

Burgonyás kenyérlángos
Burgonyás kenyérlángos
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pompos, langalló, vakarék, bodag, bukti, kemencés lángos... De hívják töki pomposnak, a Tök településen készített pompost, és emlegetik "Krisztus kenyere" néven is, a néphit szerint azért, mert Krisztus idejében még ilyen kis kenyereket sütöttek az asszonyok. Aztán hívhatjuk bárhogy, ez a kenyérféle mindenképpen finom, nem véletlen kapható már manapság sok helyen, de az otthoninak még sincs párja!
Remek vacsora, mert gyorsan elkészül, laktató és elronthatatlan. Eredetileg is a gyors éhségcsillapítás érdekében készült, mikor kenyeret sütöttek, a nyers tésztából kis darabot vágtak, s ebből sütötték ezt a kenyérfélét. Megpakolták tejföllel, szalonnával, lilahagymával, zsírral, lekvárral vagy éppen, amit a kamrában találtak, és míg a kenyér sült, ezt falatozták. Úgy gondolom, eredeti funkciója, miszerint gyors éhségcsillapító, megmaradt. :)

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodag, bukti, kemencés lángos, pompos, langalló, vakarék, Krisztus kenyere
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 1 dl langyos vízben elkevertjük az élesztőt a csipet cukorral, hagyjuk 10 percet állni.
  2. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd mikor az élesztő habos lett, hozzáadjuk, és simára dagasztjuk a tésztát.
  3. 1 órát kelni hagyjuk, ezután egyben is süthetjük, csak úgy kézzel belenyújtjuk egy nagy meglisztezett tepsibe, majd rátesszük a feltétet, és a legmagasabb hőfokon sütjük. (A legfinomabb persze kemencében lenne, de ennek híján sütőben készült nekem.)
  4. A tejfölt, sót, a fokhagymát és az olajat elkeverjük, a tészta tetejére kenjük, megszórjuk a többi hozzávalóval, és a sütő legmagasabb hőfokán megsütjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 78 261
elküldve: 21
receptkönyvben: 530
elkészítve: 39/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ticaram
ticaram k, 2015-01-13 11:09

nagyon finom, foleg jó sok tejfollel a tetején :-) próbáljátok ki :-)

Agicka86
Gicka / Agicka86 sze, 2014-11-05 15:31

Szuper az egész, a tésztába én is belecsempésztem egy pici olajat és fantasztikus lett!!! Ma is el fogom készíteni, már régen csináltam. :)

friplifrapli
friplifrapli szo, 2014-02-08 11:27

Köszi a receptet, nagyon finom lett! Csak egy gondom volt vele: az alja valahogy elég keményre sült. Villanysütővel sütöttem, légkeverés nélkül, lisztezett tepsiben. Van esetleg valakinek tippje, hogy mi lehetett a gond? Több olaj kellett volna a tésztába, vagy a tepsit is ki kellene kenni vele? Esetleg a légkeverést is használjam? Megpróbálom majd sütőpapíron, hátha úgy jobb lesz...

Veres Ibi
Veres Ibi k, 2014-07-29 11:47

Ha kemény az alja akkor kisebb hőfokon kéne sütnöd, vagy kevesebb ideig. Attól függ vastag e a héja, vagy csak kemény. A légkeverésnek sztem csak akkor van funkciója ha több tepsit teszel be. De ebben még nem vagyok rutinos, csak 1 hónapja van ilyen csoda sütőnk... :)

MacLeod78
MacLeod78 h, 2014-01-06 19:31

ez valami fenséges!!! nagyon jók az arányok. nagyon jó minden. tökéletes recept. bacon szalonnát használtam. nagyon nagyon jó lett. jobb mint amit a téli vásárban kaptunk. az egész család nevében köszönjük!!!

Cica1967
Cica1967 sze, 2013-05-22 12:42

Már 3. alakalommal készítettem, remek a recept! Az egyik tepsiben lévő tejfölébe oregánót is teszek, nagyon finom így is. A tésztába teszek 2-3 evőkanál olajat, így nem szárad ki a széle sem és más nap is finom, ha maradna... :)

csilla90
paleostrawberry / csilla90 cs, 2012-06-07 16:03

Múltkor is megsütöttem és most megint, a tejfölös szószba annyi, hogy nem raktam olajat, a tetejére meg sok bacont, szalonnát, sonkát, lilahagymát, zöldhagymát meg sok sajtot raktam :D Hát na, van férfi a családba akinek egy részt ennyire húsosan csináltam:) Ezt az egyet nem értettem a receptbe, hogy mi az, hogy kevés sajt? olyan nincs :D már sül amúgy;) Úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, a tésztája ISTENI, gyönyörűen megkel, pedig instant élesztőt használtam! :)

nbeatrix82
nbeatrix82 szo, 2012-01-28 13:44

Épp most készítem,kel a tésztám....remélem sikerül,még soha nem csináltam.Köszi a receptet!

1178