Bugatsa recept

Bugatsa
Bugatsa
42 perc / előkészület: 10 perc főzés: 7 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Galaktobureko mellett a másik nagy görög klasszikus... Észak-Görögország, Makedonia, Theszaloniki... aki ott járt, biztosan evett már, nagyon komoly hagyománya van, a Bugatsa cukrászdák (ta bugatsadika) egymást érik, elkészíteni nem egyszerű... A cukrászmesterek az igazi rétestésztát maguk előtt húzva-pörgetve nyújtják asztalnyira, a közepére teszik a tölteléket négyszög alakban, és a rétestésztát borítékként ráhajtják, így lesz egy tepsirevaló. Többféle tölteléke lehet, húsos, sajtos-fetás, de ez a krémes fajta a legnépszerűbbek közé tartozik. Házilag nagyon könnyen, gyorsan el lehet készíteni és szuperolcsó...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

  • 1 l tej
  • 1 bögre cukor (2 dl-es)
  • 1 bögre búzadara
  • 4 ek vaj (jó minőségű)
  • 1 db vanília (kikapart belseje, vagy 1 zacskó vaníliás cukor)

A tálaláshoz

A tepsi kikenéséhez

ajánlat

Van réteslapos verzió is, ahogy a Galaktobureko-nál, hat-hat lapot egyenként megvajazva és a közepébe a krém, de a leveles tészta finom ropogós...kinek, hogy könnyebb... Abszolute frape sketo! :)

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejbegrízes rétes, édes-krémes leveles sütemény, leveles tészta vaníliás-búzadarás töltelékkel töltve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltesszük a tejet a cukorral főni, mikor felforrt, állandó keverés mellett beleszórjuk a búzadarát, besűrítjük.
  2. Ha kész a krém, félrehúzzuk, beletesszük a vaníliát meg a vajat, kicsit hűlni hagyjuk.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt.
  4. Amíg előmelegszik a sütő, a tepsi alját egy kis vajjal megkenjük, a leveles tészta felét alulra fektetjük.
  5. Rásimítjuk a krémet, majd a másik tésztalappal befedjük, mehet a sütőbe.
  6. A sütőből kiszedve, porcukorral és fahéjjal megszórva, langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 56 301
elküldve: 61
receptkönyvben: 1 727
elkészítve: 76/108
Facebookon megjelent: 1

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept
hirdetés

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-08-15 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

TRózsa
TRózsa cs, 2015-03-12 15:45

Úgy időzítem, hogy még langyos legyen amikor esszük mert kitapasztaltam, hogy úgy a legfinomabb. Na akkor nehéz abbahagyni.

evaneo
Oli(E)va / evaneo cs, 2015-05-28 19:10

Szia Ili mami, kicsi, lapos evokanal...:) a fahejnak dominalnia kell... Ha nem szereted, tegyel ra kevesebbet... Nekunk nem sok, itt kint a fahejat is fahejjal esszuk, ha van kedved, szolj vissza, hogy milyen lett. Udv; Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo cs, 2015-03-12 19:26

Szia Rozsa, igazad van, irom is, hogy langyosan kinaljuk :) Ez is olyan suti, ami langyosan a legfinomabb, persze nalunk a cukrasznal es a peknel mar hidegen aruljak, szerintem a kremet lazitjak itt egy kis tejszinnel, vagy valamivel, hogy ne kemenyedjen meg. Koszi, hogy kiprobaltad...Udv; Eva

szoszibaba
szoszibaba k, 2014-02-04 18:04

Szia, kiprobaltam, finom-finom, de az eredetihez nincs koze. Az egyik szemem sir a masik nevet.

evaneo
Oli(E)va / evaneo sze, 2014-02-05 10:18

Kedves szoszibaba, nem indokoltad meg az allitasodat, ugyhogy, sajna nem tudok lenyegeben hozzaszolni. Talan feltenned a nehany szaz eves eredeti receptet, akkor nekem is mindket szemem nevethetne. Udvozlettel; Eva

szoszibaba
szoszibaba cs, 2014-02-06 23:07

Szia, sajnos nem ismerem az eredetit, ezert nem is tudnam meghtarozni, hogy mi hianyzik belole. A tojas gyanus. Ezerszer ettem es mindig mindenhol sarga a krem... Egyebkent frissen tenyleg finom (!!!!!), csak nem bugatsa.

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt. k, 2013-09-03 16:28

Imádom ezt a sütit! Előszőr nem bírtuk kivárni, hogy kihűljön, felét langyosan bevágtuk. Most remélem tudunk várni, mert hidegen gyönyörűen lehet vágni. :-)

tinci30
tinci30 h, 2012-11-19 08:58

A story részben egyszer azt írod h nem könnyű elkészíteni,aztán meg azt hogy könnyű.Akkor most melyik?

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-11-19 09:30

Szia tinci30, a tobb szaz eves eredeti recept kezzel nyujtott retestesztaval van, ami nehany oras muvelet. Biztosan emlekszel a nagyira az asztal korul, ahogy szedte le a szelet, legalabbis en igy emlekszem mindket nagymamamra...az anyukam generacioja mar nem (tudott, akart) keszitett sajat kezuleg retestesztat. A rohano vilagunkban, nalunk mar nehany peksegben is (sajnos!) kesz retestesztaval vagy leveles tesztaval keszitik, ez igy pofonegyszeru es gyors. Ha van kedved, ird be a YouTubon a bugatsat, megnezheted hogy csinaljak a gorog pekek. A recept eredeti, hazilag gyorsan (a vasarolt leveles tesztaval) nagyon egyszeruen el lehet kesziteni. Ezt ertettem alatta...Szep hetet kivanok, Eva

pannika222
pannika222 v, 2012-11-18 14:57

vALAKI S.O.S.-BEN TUD VÁLASZOLNI? A LEVELESTÉSZTA AMIT VETTEM ÖSSZESEN 4 LAP.
AKKOR 2-2 LAPOT HASZNÁLOK?

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-11-19 07:51

Kedves Pannika, csak egy lapot kell alulra, egyet felulre tenni...a leveles teszta ugyis felfujodik, viszont tepsi mereture kell nyujtani... a masik ket maradek lapodat hasznalhatod maskor. Udv, Eva

Tunderanyo
Tunderanyo v, 2012-11-18 21:22

Kedves pannika 222!
Szerintem nyugiban csak 1-1 lappal süsd meg,fenséges,különleges sütid lesz!
Sok sikert hozzá!
Tündi

pannika222
pannika222 k, 2012-11-20 18:42

Köszönöm a választ.Időközben elővettem a józan eszemet és 1-1 lapot hsználtam fel.Finom lett,én még tettem a grízbe két kanálka reszelt citromhéjat is.ez adott egy jó kis smakkot neki.

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-11-19 07:54

Koszi, hogy gyorsan valaszoltal, nem voltam gep kozelben tegnap...Nagyon szep hetet kivanok, Eva

levendula00
levendula00 p, 2012-11-09 15:17

Ez egy nagyon finom édesség, egyszerű és nagyszerű. Köszi a receptet.

evaneo
Oli(E)va / evaneo szo, 2012-11-10 10:46

Kedves levendula00, koszonom szepen, en is mindig az egyszeruseg hive vagyok, a recit nagyon szivesen, udvozollek, Eva

Tunderanyo
Tunderanyo v, 2012-10-21 12:55

Kedves Éva!
Most vettem ki a sütőmből a sütit,valami fenséges illata van,a krémet már megkóstoltam amikor hűtöttem:))))),nagyon ízlik,én jó pár csepp vanília aromát tettem bele!
Biztos vagyok benne,hogy ez is egy kedvenc lesz a többi mellett!
Köszi a receptet,várom a továbbiakat is.
Legyen szép napod!
Tündi

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-10-22 23:32

Kedves Tundi, koszonom szepen, hogy kiprobaltad a receptet, a maga egyszerusegeben tenyleg finom egy jo kiados leves utan. Megprobalok meg majd reciket feltenni, csak most all a dilihaz a munkahelyen. Nincs kedved Neked is megosztani velunk nehany jo kiprobalt receptedet..:) biztos vagyok benne, hogy jol fozol. Szep hetet kivanok, Eva

Tunderanyo
Tunderanyo k, 2012-10-23 09:12

Szia evaneo!
Tényleg jól gondolod,nagyon sok jól bevált és kipróbált receptem van süti és különböző ételek,de sajnos nincs mivel lefényképezni,így nem tudok beküldeni!!!
Szeretek újdonságokat kipróbálni,a lányaimat mindig meglepem valamelyikkel,utána ők is elkészítik!
Így már három család is élvezheti a különleges fogásokat.
Köszi a recepteket,várom a többit is.
Legyen szép napod.
Tündi

evaneo
Oli(E)va / evaneo k, 2012-10-23 22:39

Szia Tundi, nekem is csak ilyen kis mezei automata digitalis fenykepezogepem van, semmi profi, nem draga, trukkoket se tudok, hogyan kell jol fenykepezni, meg beallitani, hat, ez van. Jon a karacsony, ha mar mindenkit meglepsz finom etelekkel, sajat magadnak is jar meglepetes egy kis fenykepezogep erejeig...::)) Csak ugy gondolom...Kar lenne a sok finomsagot kihagynunk, udvozollek, Eva

tkata1985
tkata1985 sze, 2012-08-15 13:19

Most sütöttem először Bugatsát. Nekem nagyon ízlik így és a tojásosat ki sem fogom próbálni. Isteni desszert volt ebéd után :) Köszönöm a receptet :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo p, 2012-08-17 17:36

Szia, tkata 1985, nagyon szivesen, ez eredeti recept, tojas nincs (!), nem is kell bele, szerintem a galaktoburekot ertettek a tojasos-mezes recept alatt. Udvozollek, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-05-28 23:03

Szia bija, biztos az a bugatsa valamilyen tajegysegi valtozata lehet, ez a szalonikii verzio, itt van a legnagyobb hagyomanya. Vagy talan az a galaktobureko? Az van tojassal es sziruppal...Ez a tepsis-egyszeru "csaladi" gyors suti, a cukraszdaban a krem egyedi adagokra szabott levelestesztaban van elkeszitve, mint nalunk a turos batyu...:)

evaneo
Oli(E)va / evaneo v, 2012-06-03 18:58

Szia, timbor, persze, egy csomag reteslapot felezz el, laponkent kis vajjal megkenve alulra a fele-krem-a masik fele a tetejere, csak ha reteslappal csinalod, eles kessel jelold be a leendo kockakat, hogy jobban tudd majd szeletelni. Nezd meg a galaktoburekot, ott leirtam pontosan...:)

bija
blange / bija h, 2012-05-28 22:33

Én a kevésbé autentikus receptet ismertem, amibe bizony kell tojás. És méz került mindig a tetejére. De kipróbálom majd így is, hátha így még jobb.:)

evaneo
Oli(E)va / evaneo h, 2012-05-28 10:39

Szia Agicicmic, koszi, hogy szoltal, a vajat belekeverjuk a krembe, ha mar lehuztuk a tuzrol, tojas tenyleg nem kell bele, szerintem a fotot benaztam el, a tanyer alatta sarga... nem vagyok tul jo a food stylinggal...:) Javitom, megegyszer koszi...

Ágicicmic
Ágicicmic h, 2012-05-28 09:47

Nagyon guszta, és tényleg olcsó is, sőt gyors. Amit nem értek??? Mitől lesz a krém sárga /netán tojás sárgája is kerül a krémbe??? És hová tesszük a 4 kanál vajat?? szintén a krémbe?? mert én így képzelem...Egyébként köszi a receptet, ki fogom próbálni....

649