Baconos csirkemell őzgerincformában recept

Baconos csirkemell őzgerincformában
Baconos csirkemell őzgerincformában
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én melegen tálaltam, sült krumplival és tartármártással, de hidegtálra is elkészíthetjük.

hozzávalók / 4 adag

  • 90 dkg csirkemell
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 3 ek liszt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 db kockasajt
  • 350 g füstölt baconszalonna
  • fél marék friss petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • vaj
  • zsemlemorzsa

Lekenéshez:

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
alkalom: karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

baconös csirke, őzgerincben sült csirkemell, tejfölös tojásos csirke baconben
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  3. Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal, lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 ek liszttel, 2 db tojással és fél marék apróra vágott petrezselyemmel.  Ebbe a masszába tesszük bele az előzőleg felvágott csirkemellet.
  4. Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából. Ebbe a baconnel kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát. 
  5. Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal.
  6. 50 percig sütjük. Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük 15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon.
  7. Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival és tartármártással tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 171 849
elküldve: 179
receptkönyben: 2 546
elkészítve: 285/303
Facebookon megjelent: -

szakács

Réka-

Mióta szakács: 2011.11.01.
32 recept

Hozzászólások (43)

Izabella1
Izabella1 v, 2014-12-28 19:29

Szia Reka, szeretnem elkesziteni a recepted (kostoltam baratainknal es nagyon finom :)), de nincs ozgerincformam. Szerinted gond ha kalacsformaba teszem?

reka1993
Réka- / reka1993 p, 2015-03-27 20:08

Bocsi,hogy eddig nem válaszoltam. Szerintem a kalácsforma is megfelel a célnak,de azt is béleld ki baconnel! Kipróbáltad már? Hogy sikerült ?

copycus
copycus p, 2014-08-15 10:11

Tegnap készítettem el másodszor. Most vártam, hogy egy kicsit hűljön, így könnyű volt szeletelni. Nagy volt a sikere a családban. :)

anycsus
anycsus p, 2014-04-25 11:15

Ááááá kifelejtettem a lisztet. Most sül. Hát kíváncsi vagyok mi lesz így belőle :/

reka1993
Réka- / reka1993 cs, 2014-05-29 11:03

Na hogy sikerült? Egyébként szerintem nem olyan nagy gond, hogy kifelejtetted a lisztet, mert a tojás is összefogja a masszát! :)

zsuzsu91
zsuzsu91 p, 2014-01-10 15:34

Szia!
Nagyon tetszik a recept! Az volna a kérdésem, hogy vajon bacon nélkül is rendesen összesül és megtartja magát vagy azért erősen javasolt a bacon?

reka1993
Réka- / reka1993 k, 2014-01-14 00:07

Szia! Én javasolnám a bacont, mert nem csak összetartja, de ad neki egy plusz ízt is! :)

Butterflyy
Butterflyy cs, 2013-12-19 14:34

Sziasztok ,egy kérdés ,amikor kiboritom a sütőpapíros tepsire ,az a sajttól és a tejföltől nem ragad rá?

reka1993
Réka- / reka1993 cs, 2013-12-19 15:11

Szia! Nekem még soha nem ragadt oda. Addigra a sajt már ropogósra sül , nem fog oda ragadni! :)

Bettymami
Bettymami / Bettymami p, 2013-11-22 18:52

Tegnap megcsináltam én is, tényleg nagyon finom. Köszi, hogy megosztottad.
Viszont én "csak" 50dkg cs.mellet vágtam bele és 3dl tejföllel kevertem ki és így is maximálisan kitöltötte az őzgerincet. Hogy tudtál Te majdnem 1kg húst beletenni?? Azt hittem ez az őzgerinc forma standard méret, az enyém 32cm...
Üdv. Betty

reka1993
Réka- / reka1993 p, 2013-11-22 20:47

Szia Betty! Azért írtam 90 dkg-ot, mert nem filézett csirkemellet vettem, hanem csontosat. Persze én kifiléztem itthon. Tehát csont nélkül kb. fél kg csirkemellet kaptam. :)

cshgy
cshgy v, 2013-11-17 11:27

Muszáj zsemlemorzsával behinteni a formát? Nekem attól olyan fura lett a felülete, nem rásül, hanem nedves-zsíros maradt. Ha csak a bacon sül rá, akkor ropogósabb. Egyébként nagyon finom! A csirkemell egy része helyett karikára vágott sárgarépát tettem bele, színesebb és még könnyebb lett.

reka1993
Réka- / reka1993 h, 2013-11-18 20:00

Nem muszáj a zsemlemorzsa. Esetleg ha egy kicsit tovább sütöd, lehet nem lett volna nedves a felülete. A sárgarépa jó ötlet! :)

highlight
highlight v, 2013-11-17 11:08

Nagyon finom lett! :) Párom az első falatnál megkérdezte, hogy "mi ez? Nagyon finom." Köszönöm a feltöltést!

NoSalty.hu
NoSalty.hu p, 2013-11-15 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.11.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Ellák
Tésztásfül / Ellák cs, 2013-11-14 15:23

Szia Réka!
A látványa is megfogott! Ezt megcsinálom , azaz elkészítem , mert az összetevők csak jók lehetnek! Kösz Neked ,
Tésztásfül.

smonika70
smonika70 szo, 2013-06-01 15:59

ez nagyon finom!!! nem ismertem, tegnap megcsináltam, és nagyon ízlett! :)
Köszi a receptet, felvettem a kedvencek közé.

Nadine
Nadine szo, 2013-06-01 14:46

Szia!

Mekkora méretű az őzgerincformád?

köszi, Edina

reka1993
Réka- / reka1993 h, 2013-06-03 08:23

Szia! Kb. 30 cm hosszú, de az őzgerincformák általában ugyanolyan nagyságúak. :)

janaan
janaan szo, 2013-06-01 11:58

Tényleg nagyon jó ez a recept, bár én ezt már jó ideje ismerem, egy másik honlapról. Kicsit zavar, hogy nincs feltűntetve, hogy nem saját recept. Sebaj....

kalloka
kalloka h, 2014-04-21 21:53

Egyetértek veled, Én is már régóta csinálom, de nem a fenti receptből, viszont tényleg nagyon finom!

ga zsi
ga zsi sze, 2014-09-10 13:01

"Ezer éve" minden karácsonykor van. Hidegen-melegen finom. Az én receptemben nem teljesen ezek az arányok, de nem is kell pontosan követni, hiszen mint fenntebb írta valaki, lehet beletenni mást is, csak finomabb lesz a több hozzávalótól.