Almalekvár recept

Almalekvár
Almalekvár
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél aromásabb legyen. Ha csak édes almánk van, savanyíthatjuk citromlével. Aki szereti, ízesítheti citromhéjjal.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Felhasználhatjuk télen almás sütemények készítésére, de kenyérre kenve is finom.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vega
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekvár almából, almaíz

elkészítés

  1.  Az almát megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre, vagy cikkekre vágjuk.
  2. Rászórjuk a cukrot, meg-meg kavarjuk, amíg levet ereszt. Tűzre tesszük, kezdetben fedő alatt főzzük, amíg az alma puhulni kezd (5-10 perc). Levesszük a fedőt, tovább főzzük, hogy a leve elpárologjon és besűrűsödjön.
  3. Forrón üvegbe rakjuk, tetejére kevés Na- benzoátot teszünk.
  4. Száraz dunsztba rakjuk.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 52 349
elküldve: 26
receptkönyben: 520
elkészítve: 18/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
188 recept

Hozzászólások (36)

Treacle
Treacleh, 2013-11-25 12:30

Kedves Piroska, kb. mennyi lekvár lesz ebből az 5 kg almából? Karácsonyra készítenék jó néhány üveggel.... :-)

csikipi
csikipih, 2013-11-25 18:18

Kedves Treacle!
Nem tudom pontosan megmondani, mert mindig annyi almából készítem, amennyi 2-3 nap alatt lehull a fáról, csak az alma- cukor arányt tartom be. Minden esetre jól összekottyan a főzéssel, de attól is függ, hogy mennyire sűrűre főzöd. Ha keményebb lekvárt főzöl, kevesebb lesz belőle. A cukor mennyisége az 5 kg megtisztított almára vonatkozik. Úgy gondolom, hogy 5 kg almából Karácsonyra elég lesz.

vorsi0128
vorsi0128p, 2013-11-01 21:09

Kedves Piroska! Sikerült vennem a piacon 99 Ft-ért nagyon finom almát és ma elkészítettem a lekvárt. Nagyon finom lett. Ugyanígy készítem az eper, ősz és sárgabari lekvárt is, de almából még nem gondoltam rá:)) Mostmár 4 féle lekvár van a polcunkon hála neked.:)) Köszönöm szépen:)

csikipi
csikipiszo, 2013-11-02 08:30

Kedves Vorsi! Meglátod nem bánod meg, hogy elkészítetted, mert nagyon finom és egészséges az alma. Tegnap aktiválták az almalé receptemet, megnézheted, nagyon sok betegségben ajánlatos. Üdvözlettel: Piroska

Bettus92
Bettus92p, 2013-10-04 12:20

Kedves Piroska!

Tartósítószer nélkül is lehet készíteni? Körülbelül mennyi ideig áll el ha nem rakok bele Na-benzoátot?
Válaszát előre is köszönöm, Bettus :)

csikipi
csikipip, 2013-10-04 14:24

Kedves Bettus!
Még nem próbáltam tartósítószer nélkül, de minimális mennyiséget teszek, egy szűk késhegynyi 10 üvegre is elég és csak a tetejére szórom, nem vegyítem bele a lekvárba. Amikor felnyitom az üveget egy vékony réteget leveszek és eldobom. Így semmit nem eszünk meg a tartósítószerből. Ha hígabb lekvárt főzök amibe beleolvadna, olyankor az ujjamat belemártom a tartószítószerbe és a dugó belsejét kenem meg és az üveg peremét. Nekem sajnos meleg a kamrám ezért óvatos vagyok. Üdvözlettel: Piroska

Julici
Julicisze, 2013-09-04 09:58

Szia!
Most fogom elkészíteni az almalekvárt amit feltettél. Diabetikusan csinálom, remélem eltalálom az arányokat. Köszi.

csikipi
csikipisze, 2013-09-04 13:17

Nem lehet elrontani, ízlés szerint tegyed az édesítőt. :)

pontycomb
pontycombszo, 2013-08-24 16:40

Üdvözlöm Piroska!
Most regeltem, tetszik az oldal. Már régóta innen lopkodtam el néhány receptet, főleg mostanság,- befőzés idején fordulok meg itt többször.
Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez az almalekvárhoz ugye bármilyen fajta almát fel lehet használni..? Legalább is úgy gondolom az édesebb fajtából bármelyik félét?
Igaz, hogy most pakoltam száraz dunsztba a sütőben sült szilvalekvárom, de azt hiszem nekiesek kis almának is. :)
Köszönöm a választ, szép napot kívánok!
Üdvi:Barbi

csikipi
csikipiszo, 2013-08-24 16:56

Kedves Barbi, bármilyen almát fellehet használni, aminek különben is tetszik az íze. Több félét is lehet vegyíteni, csupán arra kell vigyázni, hogy a nagyon kemény almát ne ötvözzük a puhával, mert akkor nem fog egyszerre megpuhulni.
Üdvözlettel: Piroska

Tunderanyo
Tunderanyov, 2013-07-21 15:48

Kedves Piroska!
Már sok receptedet kipróbáltam és mind nagyon szép és finom lett.
Ma készítettem el az almalekvárt,megkóstoltam azt a picit ami kimaradt,nagyon ízletes lett.
Tettem bele vanília aromát,fahéjat is.
Köszi szépen!
Legyen szép napod.
Tündéranyó

csikipi
csikipiv, 2013-07-21 16:20

Kedves Tündéranyó!
Milyen szép nevet választottál. Örülök, hogy jól sikerült a lekvárod, ha érdekel, holnap délután aktiválják egy másik receptemet: alma és barack vegyes lekvár. Az is nagyon finom. Köszönöm a visszajelzést. Üdvözlettel: Piroska

Tunderanyo
Tunderanyov, 2013-07-21 16:32

Kedves Piroska!
Feltétlenül meg fogom nézni az új receptedet is!
A nevet nem én választottam,hanem a kolléganők hívnak így,amúgy Tünde a keresztnevem.
Szép napot:))))
Tündéranyó

radulyica
radulyicah, 2013-06-03 09:04

Kedves Piroska!
Most keszitettem el ezt a nagyon finom alma lekvart,itt Australiaban csodas,mar mindenki kapott belole!!Nagyon koszonom a finom receptet!!

csikipi
csikipih, 2013-06-03 14:34

Kedves Radulyica!
Örülök, hogy jól sikerült a lekvárod és köszönöm a visszajelzést.

vcsuka
vcsukaszo, 2013-01-26 09:41

Kedves Piroska! Foztem almalekvart a recepted szerint, nagyon finom lett. Orulok neki nagyon, mert jo suru lett, igy sutibe is jo lesz. Legkozelebb teszek egy kis fahajat, vagy/es szegfuszeget, mert itt nem olyan izesek az almak (semmilyen gyumolcs) mint otthon. Itt mindent eretlenul szednek le, hogy nehogy rajuk romoljon, ugy-hogy nincs meg az a jo zamatja a gyumolcsoknek, paradicsomnak. Sajnos nekem nincs kertem ahol en megtermelnem, de oszinten bevallom, hogy nem is vagyom ra, mert az idojaras es a fold minosege nem megfelelo arra, hogy konnyen barmit is termeljen az ember. Koszonom a jo kis receptet, udv. Veronika

csikipi
csikipiszo, 2013-01-26 11:42

Kedves Veronika!
Ízesítheted kedved szerint, én csak akkor szoktam, amikor felhasználom és attól függően, hogy mibe teszem. A süteményeknél én is szoktam fahajat tenni hozzá. Itt még a hazai gyümölcsök finomak, főleg, ha a saját kertből származik. Csak egy "zsebkendőnyi" kertem van, de semmit nem vegyszerezünk, így biztonságos. Üdvözöllek és jó hétvégét kívánok. Piroska

vcsuka
vcsukaszo, 2013-01-26 11:48

Eppen most ettem egy palacsintara kenve, igy is finom. Neked is jo hetveget kivanok. Udv. Veronika

Wilson bá
Wilson bács, 2013-01-24 18:19

Szia piroska,

köszönöm a receptet, annyi a kérdésem, hogy Na benzoát helyett lehet-e mást használni/esetleg a dunsztolás elég-e a tartósításhoz?

Üdv: Wilson bá.

csikipi
csikipics, 2013-01-24 21:24

Szia Wilson bá.
Nem próbáltam Na benzoát nélkül, itt nálunk nincs is más tartósítószer. Úgy szoktam, hogy csak a tetejére szórom és amikor megbontom az üveget, egy kiskanállal mindig leveszek egy vékony réteg lekvárt és eldobom, így nem esszük meg a tartósítószert. Üdv: Piroska

bumi
bumiv, 2011-10-16 11:21

Szia !
szeretném megköszönni neked , hogy feltetted ezt a receptet !
Én 6 Kg almából főztem, turmixoltam, és irtó finom lett, . Jövőre is rakok el az tuti. A körte lekvár receptedet is várom már nagyon. Előre is nagyon köszi!

csikipi
csikipiv, 2011-10-16 15:00

Szia!
A körtés lekvárom ma jelent meg. Nem csak körtéből van, hanem vegyes gyümölcsből. megnézheted a 100 új recept között. Örülök, hogy sikered volt az almalekvárral.

Böbe0402
Böbe0402p, 2011-09-30 22:57

Kedves Piroska!
Nem vagyok kezdő háziasszony, 25 éve főzök minden nap. Régebben szinte mindent megtermesztettünk, ma már inkább csak a fáink gyümölcseit tartósítom. Az idei év különösen sok almával lepett meg bennünket. Sajnos azonban a darazsak is megjelentek, és a szép gyümölcs potyogni kezdett. Rettenetesen sajnáltam, hogy tönkremegy, hiszen az egyik fajta nem elállós, általában olyan ütemben "szüreteljük", ahogy fogy, a másik pedig még nem volt teljesen érett a szedésre. A fiam, aki mellesleg antialkoholista, már az almabor készítését javasolta, mikor a NO SALTYN - véletlenül - megtaláltam a fenti receptet. Első nekifutásra 3 kg almából készítettem el, arányosan adagolva hozzá a cukrot. Az alapanyag 100%-ban nyári alma volt, hamar megfőtt, jó puha lett, én azonban még robotgéppel is összeturmixoltam, aztán irány a dunszt. Maradt az anyagból kb. 1/3 üvegnyi. Ezt másnap a gyerekeim benyakalták. Következőleg már kevertem a kétféle almát, a jonatán miatt egy kicsit tovább kellett főzni és turmixolni KELLETT, de így még finomabb, ahogy te mondtad, zamatosabb lett. Egy hétig minden délután almalekvárt főztem, a félben lévő üveget többször is feltöltöttem, de folyamatosan elfogyott. Összesen 28 üveg lekváram lett.
Nem tudom neked eléggé meghálálni, hogy ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes receptet feltetted ide. Magamtól eszembe sem jutott volna a hullott gyümölcsöt így hasznosítani, almalekvárt pedig még életemben nem ettem.
Egyszóval mindenkinek szívből ajánlom: NAGYON FINOM; a hullott alma legjobb hasznosítása, ha a családnak már a könyökén jön ki az almás pite és a bundás alma; az egész család imádja; jól jön majd télen, a vitaminszegény időben; alig van benne cukor, mégis finom édes; nem drága, mivel kevés cukor kell bele és főzni sem kell sokáig.

Az én eddigi lekvár próbálkozásaim: 4-5 évvel ezelőtt a rengeteg körtével nem tudtam mit kezdeni, az előző években viszont nem tudtam baracklekvárt befőzni, mivel nem volt jó a termés. Gondoltam, főzök körtéből. A körte azonban magában nem volt túl jó lekvár-alapanyag, ezért összefőztem málnával. A málnát előtte átpaszíroztam paradicsompaszírozón, hogy ne legyen benne a magja. Igazán finom, pikáns lekvár lett az eredmény, melynek a mennyiségét a körte, a különleges ízét pedig a málna adta meg. Következő évben cseresznyénk termett sok. A kimagozott cseresznyét megfőztem, turmixoltam, majd dzsemesítővel sűrítettem. Ezeket is ajánlom mindenkinek!

csikipi
csikipiv, 2011-10-16 15:05

Kedves Böbe!
Megígértem, hogy értesítelek, ha megjelenik a vegyeslekvárom. Ma betették, megnézheted, ha érdekel. Piroska.

csikipi
csikipiszo, 2011-10-01 07:32

Kedves Böbe!
Nagyon örülök a sikerednek. A körtével is van receptem, egyfajta vegyes lekvár, a tegnap készítettem el. Most felbuzdulva a leveleden azt is felfogom tenni. Ha megjelenik majd értesítelek. Köszönöm, hogy visszajeleztél. Piroska.

bumi
bumik, 2011-09-13 19:43

egy kérdésem lenne , 5 kg almából hány üveggel szokott lenni?
Most fogok majd almát kapni :-) és akkor fogok csinálni.

csikipi
csikipiszo, 2011-09-17 08:08

Sajnos nem tudom pontosan megmondani, mert mindig annyi almából készítem, amennyi lehull a fáról, persze átszámítva a cukor mennyiséget. Kb. 6-7 üveg a 600 ml-ből. És sajnálom, hogy késve válaszolok, de csak a tegnap este kaptam meg annak ellenére, hogy látom 13-án írtad. Nosalty statisztikát sem kaptam 3 napja, ma pedig hármat kaptam egyszerre. Ilyen még nem történt.Nem is értem az egészet.

szeszil74
szeszil74cs, 2011-09-08 15:41

Mollyka!

Cukor helyett próbáld meg nyírfacukorral, vagy Xilittel. Semmi mellékíz, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A fruktózt nem igazán javasolják...

bumi
bumisze, 2011-09-07 19:00

Szia !
Nagyon jól néz ki ! Én is szeretnék az őszön csinálni lekvárt , de elég csak cikkekre vágni össze esik rendesen? ...nem kell turmixolni? válaszodat előre is köszönöm .

csikipi
csikipisze, 2011-09-07 20:06

Szia!
Általában vékonyabb szeletekre szoktam vágni, ha puha az alma cikkekre is lehet. Ha egyszerre többet főzök, szakaszosan főzöm. Mielőtt szétfőne kiszedek egy pár üvegre valót, a maradékot tovább főzöm. Így dzsem és lekvár is lesz egyszerre. Mivel saját almából dolgozom, a hullott almát összeszedem és 4-5 naponta kifőzöm, és igen szoktam turmixolni is belőle. Akinek van saját almája érdemes feldolgozni. 2 évig is megáll. Ajándékozni is szoktam belőle. Almalét is készítek. Ledarálom, kipréselem, 2-3 napig hűtőben eláll. Üdv. Piroska.

szilke56
szilke56sze, 2011-09-07 11:03

Mollyka!
Egyáltalán nem biztos, hogy kell bele édesítő! Próbáld narancsaromával és narancshéjjal ízesíteni, de vaníliaaromával és darált dióval is finom. Az almalekvárban az a jó, hogy csak a fantázia szab határt a variációknak :)

Mollyka2009
Mollyka2009sze, 2011-09-07 10:00

Cukorbetegeknek is lehet ilyet készíteni,cukor helyett mit tehetnék bele?
Választ előre is köszi!:)

Angie
Angiesze, 2011-09-07 12:41

Igaz, nem én tettem fel a receptet, de gondoltam válaszolok, hátha hasznos lesz.
Elvileg ha gyümölcscukorral készíted, akkor az jó a cukorbetegeknek is, de természetesen ugyanúgy keveset szabad enni belőle a diéta miatt. Annyi hogy ha gyümölcscukrot használsz, sokkal kevesebbet tegyél bele, mert sokkal édesebb ízt ad mint a répacukor. Mondjuk én csak a felét tenném bele, max. 2/3-át, annyival édesebb.

csikipi
csikipisze, 2011-09-07 12:37

Kedves Mollika!
Nem nagyon ismerem az édesítőket, azt tudom, hogy a fruktózt és a sorbitolt használják erre a célra. A Google-n, ha beírod a keresőbe, bíztosan sok ötletet találsz. Ha pedig édes almából készíted, megpróbálhatod édesítő nélkül. Az alma valóban nem ígényel sok cukrot. Sajnálom, hogy nem tudtam konkrét segítséget nyújtani.

Legfrissebb cikkek

4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
A helyi termékek ma reneszánszukat élik, a fogyasztói igények nőnek, és a beszerzési források tárháza is ennek megfelelően bővül. De mit is nevezhetünk helyi terméknek?
Ínycsiklandó parfümök
Ínycsiklandó parfümök
Ehető alapanyagok a parfümökben? A kölnivíz 1714-es színre lépése óta igen sok változás történt a gyártási folyamatokban.
Paprikára fel!
Paprikára fel!
A tavasz egyet jelent a friss és zamatos zöldségek és gyümölcsök megjelenésével a konyhában. Idén ráadásul már a szezon előtt kerülhet magyar paprika a fazékba! (X)
1037