Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Biztos nem gondoltad volna, hogy a tea erjesztve is jó - Hozzánk is elért az új gasztoőrület, a kombucha

A Blob Organic Kombucha gondos odafigyeléssel, természetes alapanyagokból készít idehaza egy különleges, alkoholmentes üdítőitalt - kombuchát.

A Blob Organic Kombuchának két lelke van - már ha lehet ilyen képzavarral élni. Varga Péter és Hemingway Andrea öt éve ismerik egymást, közösen járnak crossfitedzésre, és most már üzlettársak is. Kis vállalkozásuk különböző ízű kombuchák gyártásával foglalkozik. Ha erről a teából készült, erjesztett üdítőitalról még sosem hallottál, íme, néhány tény.

  • A kombucha fekete vagy zöld teából készült, erjesztett, kissé édeskés és savanykás üdítőital.

  • Baktériumokból és élesztőgombákból álló, SCOBY nevű élő kultúra megdolgozza a cukrozott teát. Az élesztő alkohollá alakítja a cukrot, majd a baktériumok átalakítják az alkoholt hasznos savakká.

  • Probiotikum tartalma miatt segíti az emésztést. B-vitaminok és ecetsavak is találhatóak az italban.

Péter az informatikában dolgozott és dolgozik a mai napig is. Termékfejlesztéssel foglalkozik, de hiányzott neki az, hogy ne csupán virtuális, hanem kézzelfogható produktum is kikerüljön a keze alól. Arra, hogy érdemes lenne kombuchával foglalkozni, egy amerikai ismerőse hívta fel Péter  figyelmét, aki ezután utánaolvasott a témának, majd saját konyhájában elkezdett az itallal kísérletezni. Egy darabig egy másik edzőtársával ketten vitték a céget, de miután ő Kanadába költözött, Andi lett a cég másik "lelke". Amúgy is ő volt az, aki először megkóstolta ezt az italt. "Először nagyon idegenkedtem tőle, mert ez az ital még kísérleti fázisban volt, és nem volt túl bizalomgerjesztő. Gondoltam, Peti csak nem akarna megmérgezni, ugye. Azután a crossfitcsapatból többen is megkóstolták, véleményezték, és így szépen lassan kialakult egy finom termék" - mondta Andi.

Miután Andi belevetette magát a kombuchával való kísérletezésbe, elkezdte érezni az ital pozitív tulajdonságait. Elsősorban az ital emésztést segítő tulajdonságai győzték meg arról, hogy érdemes fogyasztani ezt italt, és komolyabb részt vállalni Péter vállalkozásában. Most már ő az ügyvezető.

A növekvő vállalkozásban Péter folyamatosan a termékfejlesztésen dolgozik. Elmondta, a kombucha kiváló alternatívája a már ismert alkoholmentes üdítőitaloknak. A limonádék, gyümölcslevek, ásványvizek, esetleg szénsavas üdítőitalok mellett ez az emésztést is segítő ital is kellemes, sőt egészséges választás lehet.

A kissé édeskés-savanykás ital lehet, hogy elsőre szokatlan ízhatású, de Péterék a visszajelzések alapján úgy látják, idehaza is szeretik az emberek a kombuchát. Az alapanyagként használt teákkal, a fermentáció idejével, a hozzáadott ízesítőkkel mind-mind befolyásolni lehet ennek az élő, természetes innivalónak az ízvilágát. 

Jelenleg natúr zöld tea, hibiszkusz, gyömbér, levendula-citromfű ízesítésben kaphatóak a Blob Organic Kombucha italok.

Az összetevőket is gondosan válogatja össze Péter, ráadásul a kombucha jellegéből fakadóan nincsen arra szükség, hogy tartósítsák az italt. "Csak szálas, organikus teát használunk a kombuchánk elkészítéséhez" - tette hozzá Péter. Alapvetően japán és kínai zöld teákkal dolgozunk, és ezt is, akárcsak az ízesítésül használt levendulát, gyömbért, citromfüvet, egy külföldi beszállítótól vásároljuk. Különleges kivétel ez a fekete teából készült, karakteres kombucha, amit a Zhao Zhou teázóval együttműködve készített Péter az általuk forgalmazott tealevelekből. Jelenleg idényjellegű ízek kikísérletezése van soron és azon is gondolkoznak, hogyan tehetnék buborékossá az italt. 

A páros nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a termék elnyerje a biotermékeknek járó tanúsítványt is. Az ezzel kapcsolatos pozitív válasz hamarabb érkezett meg, mint az üvegek, amikbe az italt töltik.

Jelenleg a termékek online megrendelhetőek, ezen kívül a My Little Melbourne kávézóláncban, a Zhao Zhou-ban, a Reebok CrossFit Dunában, a Clark Picnicben, a Biodevegában, sőt, a kecskeméti Tepsi étteremben is meg lehet kóstolni az italt.

A Blob Organic Kombucha szeretne külföldön is megjelenni, mert Nyugat-Európában sokan ismerik ezt az italt, és ezért nagyobb keresletre lehet számítani, mint idehaza. "Magyarországon még meg kell ismertetni az emberekkel a kombuchát, mert egyszerűen nem tudják, hogy mi ez" - mondta Andrea.

Hozzátette: "Fontos, hogy eljusson az emberekhez, hogy a Blob Organic Kombucha termékei gondosan kifejlesztett italok, amiknek nincsen köze a kombucha otthon főzött, kevéssé csábító verziójához."
 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Ennél bizarrabb fagyireklámot tuti, régóta nem láttál

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!