hozzászólások (2)

leírás

A rózsabors az ún. borsfa termése. A piros borsfa (schinus terebinthifolius) fásszárú növény, mely a szappanvirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába tartozik. A piros borsfának a bogyóit, azaz termését fogyasztják. A borsszem nagyságú termést általában szárított formában hozzák forgalomba, mely ekkor élénk rózsaszín. A borókáéhoz hasonló íze, édes és nagyon enyhén csípős.
Brazíliában a (Schinus terebinthifolius), Peruban pedig a (Schinus molle L.) borsfafaj honos.
Fűszerként a XIX. sz-ban fedezték fel.
Az Európában fűszerként forgalmazott rózsaborsot túlnyomó részben Réunion szigetéről importálják, az egyetlen helyről, ahol a schinus terebinthifolius-t nagyobb mennyiségben termesztik.
Bár elnevezésében megtalálható, mégsem igazi bors; a látvány kedvéért a többi borsot (fehér, zöld, fekete) színesítik vele.
A Földközi-tenger térségében hal-, és kevésbé nehéz húsételeket, valamint a szárnyasokból készült fogásokat ízesítik vele.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen, eredeti, ill. aromatartó csomagolásban.

Rózsabors alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        balildi
        balildi h, 2013-07-29 16:56

        Sziasztok!

        Én nagyon szeretem ezt a fűszert, de sajnos nem tudom, hogy hol lehet venni. Nagyon sok helyen néztem már. Tud valaki segíteni?
        Előre is köszi

        shoi.aran
        shoi.aran h, 2014-01-13 21:44

        Kedves balildi!
        Bp-n az V. kerület Vámház körúton, a Nagycsarnok mellett, az Ázsai fűszerboltban mindíg lehet kapni, a bio-ból 30 g kb 850 Ft, a normál-ból ugyan ennyi kb 550. Épp ma vettem :)
        Még egy apróság. Sokan szeretnének igazi, görögös suvlaki-t csinálni, fűszereznek, pácolnak, kevernek.... a suvlaki-hoz csak 5 dolog kell: Faszén parázs, hús, nyárs, rózsabors, és só.