Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával recept

Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával
Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Receptműves mottótól (Egyszerűen, gyorsan...) eltérően most kimondottan egy olyan recept következik, amelyik se nem gyors, se nem egyszerű, de adódnak olyan alkalmak az életben (pl. szilveszter és más sátras ünnepek), amikor a kivételek felülírhatják a szabályokat.

hozzávalók / 4 adag

A malacsülthöz

A részeges káposztához

A lusta krumplihoz

ajánlat

A malac elkészíthető édeskésebb változatban (mézes pác, fahéj, stb.), amihez jól passzol a szegfűszeg.
Hőlégkeveréses sütőben a malacnál és krumplinál gyorsabban el lehet végezni a megpirítást.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bőrös malacsült boros káposztával és spenótos burgonyával, fűszeres malacsült körettel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A malacsülthöz a karajt először jól megmossuk, majd beírdaljuk a bőrt. A bemetszésnél szeletekre vágjuk a karajt egészen a csontig.
  2. A hússzeleteket besózzuk, és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórjuk a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).
  3. A megtisztított fokhagymákkal megtűzdeljük a szeleteket.
  4. Felkarikázzuk a vörös- és lilahagymát, és a hússzeletek közé tesszük felváltva, majd a bőrös részét is megszórjuk fűszerekkel.
  5. A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe tesszük, amelyben olajjal annyira fel tudjuk önteni, hogy az ellepje. Mellédobjuk a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálunk bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedjük, és hidegre tesszük.
  6. Begyújtjuk a sütőt 180-190 fokra.
  7. A malacot átköltöztetjük egy magasabb falú tepsibe, öntünk mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2 dl), és alufóliával lefedjük.
  8. A fólia alatt puhára sütjük a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk.
  9. Eltávolítjuk az alufóliát, és sörös mézzel megkenjük a bőrt.
  10. Fél órát sütjük tovább, közben 5-10 percenként meglocsoljuk a hús körüli szafttal, illetve megkenjük a sörös-mézes bájitallal. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a bőr ropogós barnás piros nem lesz.
  11. A káposztát lábosba tesszük, belekeverjük a cukrot, a fűszereket, és felhevítjük.
  12. Amikor rotyogni kezd, hozzáadjuk a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet pároljuk. Ez idő alatt időnként megkevejük a káposztát, hogy ne égjen le.
  13. A fedőt levéve beleöntünk egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzzük.
  14. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és karikára vágjuk (0,5-1 cm között).
  15. A vöröshagymát apróra vágjuk.
  16. Feldaraboljuk a sonkát és a kolbászt.
  17. A spenótlevelet megmossuk, kivágjuk a levélnyelet és a főeret, majd apróra vágjuk.
  18. Begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
  19. Olívaolajjal kikenjük a hőálló üvegedényt, majd belerakjuk a felkarikázott burgonyát.
  20. Megszórjuk sóval, feketeborssal, rászórjuk az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet.
  21. Alufóliával befedjük a tálat, és betesszük a sütőbe (van, aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet - én nem szoktam).
  22. 20 perc sütés után eltávolítjuk a fóliát, majd 15 percet sütjük 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 51 921
elküldve: 12
receptkönyvben: 464
elkészítve: 18/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2011-01-15 18:09

Köszi, a malacot Férjecske sütötte és ezt még én is megkóstoltam, pedig nem nagyon eszem húst :-)
Szép hétvégét, Memi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 szo, 2011-01-15 16:51

Hát! Összefutott a számban a nyál és beindultak az ízérzékelőim! Szuper jól néz ki és nagyon megtudnám kóstolni!Szinte érzem az illatát és az ízét!

1813