Gyors csalamádé recept

Gyors csalamádé
Gyors csalamádé
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi recept. Általában esküvők, vagy nagy családi események előtt szokták ezt készíteni, mivel gyorsan megvan a csalamádé. Nagyon egyszerű elkészíteni, és sok üveg lesz belőle.
Nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, akkor anyukám többször csinált. Mostanában elfelejtődött, de szerencsére idén újból előkerült a recept. Családi mendemondák szerint a nagynéném egyszer annyi zöldségből csinálta, hogy csak a kádban fért el. 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármilyen zöldségkombinációval ízletes lesz, bátran kísérletezzünk. 

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csalamádé, csalamádé esküvőre, házi vegyes savanyúság
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, meghámozzuk, majd felszeleteljük, és egy jó nagy műanyag edénybe tesszük. A hegyes paprikát nem szeleteljük, azok majd egészben kerülnek az üvegekbe, az uborkát karikázzuk. Az egészet összekeverjük.
  2. Az ecetben jól elkeverjük a cukrot és a sót, majd ha kissé feloldódott, hozzákeverjük a borként is, elkeverjük. Ezt a keveréket a zöldségekre öntjük, konyharuhával letakarjuk, majd 1 napig hagyjuk, hogy levet eresszen.
  3. Másnap elővesszük a megtisztított befőttes üvegeket, és elkezdjük szépen megtölteni az üvegeket a zöldségekkel. A zöldséges tál alján maradt levet pedig egyenlően elosztjuk a befőttes üvegbe rakott csalamádéra.
  4. Celofándarabokat kis négyzetekre vágjuk, akkorára amekkora bőven elfedi a befőttes üveg tetejét. Majd a celofándarabokat egy pillanatra vízbe mártjuk, jól rászorítjuk az üvegekre, és jó szorosan rácsavarjuk a befőttes üvegek tetejét. Ha valaki biztosabbnak érzi, a tető rácsavarása előtt rakhat rá befőttes gumit is.
  5. Már fogyaszthatjuk is, de a pihentetés sem árt neki!
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 128 077
elküldve: 49
receptkönyvben: 1 059
elkészítve: 49/63
Facebookon megjelent: 1

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2016-08-09 01:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.08.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

juliska10.
juliska10. p, 2014-09-19 19:59

Köszi a finom receptet,édesanyám kedvence volt.Most már nekem is.
köszönöm.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2015-01-07 13:14

Én köszönöm, hogy írtál! Nekem is a gyerekkoromat idézi fel akkor anyu többször készített, mostanság már én csinálom, de az íz ugyanaz! :)

dettikedraga
dettikedraga h, 2014-09-08 21:42

Szia köszi ezt a szuper receptet eletem elso savanyusaga volt a hetvegen de ma ujat kellett csinaljak dupla adagot.En tettem bele karfiolt is nagyon finom benne.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 k, 2014-09-09 19:26

Örülök hogy ilyen sikere volt! Mi is csináltuk már karfiollal, azzal is nagyon finom!
Köszi, hogy írtál és egészségetekre!

Szityike
Szityike / Szityike p, 2014-08-08 11:54

Sziasztok!

Kezdő savanyúságkészítőként kérdezném, hogy szerintetek mehet a zöldségek mellé néhány mini cukkini felkarikázva/legyalulva? Van itthon jó néhány és szívesen beletenném, de nem tudom , hogy "elrontaná-e"...

Esetleg próbáltátok már úgy is, hogy egy- két gerezd fokhagymát egészben a befőttesüvegbe "csempésztek"? Mi nagyon kedveljük a fokhagymát és egészséges is, ezért szívesen tennék egy- két üvegbe próbaként? :)

Előre is köszi a tanácsokat! :)

serirén
serirén v, 2014-08-10 19:48

Üdv Mindenkinek!
Ez a recept nagyon jó. Nekem bevált de ugyanazokkal a hozzávalókkal én másképp csinálom. Évek óta így készítem ahogy most leírom. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

2 db 5 literes üveghez való ez a mennyiség
3,5 liter hideg viz
3 evőkanál só
50-60 dkg cukor (ízlés szerint)
1 liter 10 %-os ecet
1 csapott evőkanál borkénpor
Ezt hidegen összekeverem addig míg a cukor el nem olvad és már öntöm is rá az üvegben lévő savanyúságra. Nem várok vele 1 napot. Ez nekem nagyon bevált, sőt ha megbontom akkor sem romlik meg, nagyon sokáig eláll.

Próbáljátok ki! Isteni finom.

szemes bors, babérlevél , kapor az üvegbe,

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 p, 2014-08-08 20:56

Nyugodtan tedd bele a cukkinit, mert az uborkaféle szóval egyáltalán nem fogja elrontani, sőt! És ugyanez érvényes a fokhagymára is, ezért szeretjük ezt a receptet, mert szinte bármilyen zöldséggel lehet variálni, amiből éppen sok termet vagy olcsó volt, mehet bele! :)
Majd írd meg, hogy sikerült!

Szityike
Szityike / Szityike cs, 2015-01-01 21:30

Kedves Dorcus89!

Bocsánat a késői visszajelzésért, de gondoltam megírom, hogy nekem hogy sikerült a recepted alapján az első savanyúságpróbálkozásom... :)
A recept szuper, a cukkini és a fokhagyma is szuperek voltak benne!
Viszont- hogy ne legyen olyan tökéletes- kicsit nekem sós lett. Mindent gondosan mértem, mégis kissé sósnak találtam a végeredményt... bár ez lehet, hogy ízlésfüggő. :(
Semmi gond, elfogy a jövő évi savanyúság készítésig! :D
Akkor majd kicsit kevesebb sóval készítem el...
BÚÉK!! :D

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2015-01-07 13:10

Kedves Szityike,
örülök hogy sikerült! Olyan jó érzés mikor az emberlánya a saját savanyúságát tálalhatja fel. :)
Na igen a sósság relatív. Mostanában én például már szinte semmit nem sózok, teljesen elszoktam tőle így valószínűleg már nekem is sós lenne. Manapság már furcsa, hogy régen mennyi mindent megsóztam.
Buék neked is! És savanyúságban gazdag újévet kívánok! ;)

jumbo13
jumbo13 p, 2014-08-01 13:25

Bocsánat a bambaságért, de miért nem látom a receptet?

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 p, 2014-08-01 14:03

Tegnap szerkesztve lett a recept, de ma elvileg már újraaktiválták, de én sem látom. Írok a nosalty-nak remélem hamarosan helyreáll. Köszi, hogy írtál!

oltno
oltno cs, 2014-07-31 21:15

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod :-), nagy segítség amit írtál. Remélem sikerül, bár elég egyszerűnek tűnik :-), még nekem is :-).További szép estét :-)

oltno
oltno cs, 2014-07-31 20:19

Szia!
Én azt szeretném kérdezni, hogy mi az a bórkén mi a szerepe és hol lehet beszerezni, illetve, hogy ehhez a mennyiséghez mennyi befőttes üveget vegyek, mondjuk normál méretűből ?? Nem nevetni :-) a béna kérdésért, de nem vagyok túl rutinos a konyhában vagy legalábbis a savanyúságok terén :-), de csalamádét szeretem és megcsinálnám :-) Válaszod köszönöm, üdv. Noémi :-)

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 cs, 2014-07-31 21:00

Szia! Jól tetted, hogy írtál. Kezdőknek ezek nagyon is fontos kérdések, majd fog menni ez később. A borkén ahhoz kell, hogy ne barnuljon be, mivel itt nincs különösebb savanyítási folyamat, és 1 napig pihen-levet ereszt, ha ezt nem használod az arra hajlamos zöldségek bebarnulnak, csúnyák lesznek. Most hogy befőzés szezon van több helyen is lehet kapni. Lidl-be láttam, de állítólag gyógyszertárba is lehet kapni, de érdemes a befőzős részén körülnézni a boltnak.
Pontosan a befőttesüvegeket én sem tudom, de visszanéztem az eredeti fotót és akkor mi 11 üveggel tettünk el a hagyományos méretből.
Sok sikert kívánok hozzá, remélem sikerül és ízleni fog!

lantana
lantana sze, 2014-07-30 18:17

Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet. Szerinted ha nagyobb mennyiséget készítek savanyúságos cserép edényben is ugyan úgy eláll?

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 cs, 2014-07-31 21:03

Megmondom őszintén mi mindig befőttesbe tettük el szóval teljesen nem vagyok benne biztos, de szerintem nem lehet benne baja. Remélem azért tudtam segíteni és elkészíted!

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2014-07-27 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Gabys
Gabys / Gabys szo, 2014-07-26 12:10

Kedves dorcus,
legnagyobb bánatomra valahová elberheltem a tuti vegyes savanyúság receptemet. A tied hasonlít rá a legjobban. Elmentettem, elkészíteném, de azért csak megkérdezem, ez az utolsó üvegig roppanós marad, nem puhul meg? Az elveszett receptem alapján készített kellemesen roppanós volt és végig üde szép színe is maradt, olyan mint a képen. Ez is olyan? Köszi a választ:) Gabi

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 v, 2014-07-27 15:39

Kedves Gabi,
tavaly készítettük karfiollal is és az is kellemesen roppanós maradt, egyedül az uborka az ami ugye a vékonysága miatt puhább, de a káposzta-répa és társai is kellemesen roppanós, nem az a puha fajta. Remélem ez az a recept amit régen kerestél! A színét mások is kérdezték, de nekünk még soha nem barnult be pedig sok-sok éve készítjük, a borkén a titka.
Remélem tudtam segíteni!

Gabys
Gabys / Gabys v, 2014-07-27 16:05

Kedves dorcus!
Igen sokat segítettél. Annyira bosszantott, hogy elkevertem a receptemet, hogy feltúrtam érte a konyhát. És megleltem egy régi receptesfűzetemben. És láss csodát! Minimálisan tér el a tiedtől. Ecetet csak 3 dl. írtam fel anno és vízben kell feloldani a hozzávalókat. De úgy döntöttem kipróbálom most a tiedet, mert nagyon guszta a képen. Várok 1 kicsit a káposzta miatt, mert az új káposzta tapasztalataim szerint erre a célra még nem jó. Majd megírom a végeredményt:)Köszönöm szépen! Üdv: Gabi

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2015-01-07 13:13

Kedves Gabi, most olvastam újra a kommenteket. Sikerült végül? Olyan lett a végeredmény mint amire számítottál? :)
BUÉK

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2014-07-26 01:30

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

princiszko
princiszko p, 2014-07-25 13:20

Vödrösen valaki próbálta már,mert én úgy szeretném kipróbálni! :)

Nihonka
Nihonka / Nihonka sze, 2014-05-28 05:10

Szeretném megkérdezni, hogy borkén helyett mit használjak? Külföldön élek, itt hírből sem ismerik...Köszönöm a választ előre is.

vekii
vekii p, 2014-07-25 21:01

Szia, en is kulfoldon elek en Sodium Benzoate -t hasznaltam. Amazonon, Ebay-en tudsz venni, nagyon jo tartositoszer. udv

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 szo, 2014-07-26 10:27

Köszi a segítséget, én nem tudtam külföldön mivel lehetne helyettesíteni. Reméljük másoknak is segítettél ezzel és megtudják csinálni! :)

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 szo, 2013-08-31 10:06

Örülök, hogy ízlik. Fogyasszátok egészséggel, én is most fogok majd télire csinálni utánpótlást, mivel a tavalyi adag már rég elfogyott! :)

buburnya
buburnya k, 2013-08-27 18:18

Szeretném kérdezni,hogy a cukrot tudnám e helyettesiteni folyékony édesitőszerrel ? Köszönöm

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2013-08-28 08:57

Szia, igazából nem lehet gond, viszont biztosan más íze lesz, mert az édesítőnek ilyen felhasználásnál azért van egy olyan tipikus édesítős íze. De ha mindig ezt használsz, és titeket nem zavar, szerintem nyugodtan! :)

Arminusz
Arminusz k, 2013-08-13 14:55

Azt szeretném megkérdezni,hogy nem puhul meg télre a zöldség?

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 k, 2013-08-13 15:00

Hogy érted, hogy megpuhul? Pont ez a lényege, hogy a saját levében puha lesz, nem túl puha, annyira hogy meg lehessen enni. Például a répa is megpuhul, vagy a káposzta, ettől csalamádé, mert különben nyers zöldség lenne! :)
Ha arra gondolsz, hogy túl puha-málós, akkor nem! Én tavaly ősszel csináltam és van még 1-2 üveg és ugyanolyan finom még mindig, mint akkor!

Picur1
Picur1 sze, 2013-07-24 11:16

Szia!Egy olyan kérdésem lenne,hogy ugyanazt a levet öntjük rá amiben egy napot állt?Csak mert a nagymamám azt mondta,hogy csináljak új levet!

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2013-07-24 11:38

Szia, nem kell külön lé hozzá. Az a lé ami kijön a zöldségekből, az pont elég ahhoz, hogy felöntsd az üvegeket! Így lesz finom, hogy a saját levükben maradnak! :)

Picur1
Picur1 cs, 2013-07-25 14:45

Köszönöm a gyors választ!Mindenképp kipróbálom! :)

szakal laszlone
szakal laszlone k, 2012-10-16 20:58

Ma csináltam meg másodjára ,de nagyon finom és kapós 10 kg vegyes zöldségből! köszönöm a sok jó recepteket !

Joudon
Joudon cs, 2012-09-27 21:23

Megcsináltam, és isteni finom lett. A párom nem győzi dícsérni. Köszönöm a receptet!!!!

anyuka54
anyuka54 szo, 2012-08-25 12:01

Szeretném megkérdezni,hogy meddig áll így el? Köszi a választ előre is.

267