Basmati rizs

Basmati rizs

Leírás

A basmati a rizs egy speciális, ázsiai fajtája. Főleg Indiában és Pakisztánban termesztik. Jellemző rá, hogy szemei fehérek és hosszúkásak. A basmati különlegesen illatos rizsfajta, erre utal a neve is, basmati=illatos. Kétféle basmatit különböztethetünk meg: a fehéret és a barnát (persze ezeken belül még több, különböző basmati rizs létezik). A barna basmati jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint fehér társa, ezért a dietetikusok előszeretettel ajánlják. A basmati rizs – ahogy a többi rizsfajta – nem tartalmaz glutént, ezért egészségesebb, mint más gabonák. A basmatit a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Hipermarketekben és bioboltokban kapható.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, eredeti csomagolásban, jól lezárva.

100g Basmati rizs

fehérjetartalom

6.5 g

zsírtartalom

0.439 g

szénhidráttartalom

79.15 g

víztartalom

13.29 g

gramm basmati rizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

95 mg

Magnézium

23 mg

Vas

4.23 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.171 g

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.14 g

egyszeresen telített zsírsav

0.161 g

többszörösen telített zsírsav

0.138 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

4.23 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

1 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.21 mg

Mangán

1.037 mg

Szelén

15.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

víz

13.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Folát

231 µg

Folsav

225 µg

B6 vitamin

0.171 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!