Végre megkapta elismerését az alföldi gulyás

Az ünnepek alatt elsikkadt a hír, hogy HÍR-es lett a magyar gulyásunk. Egészen pontosan kiérdemelte a Hagyományok, Ízek, Régiók Védjegyet a csipetkés alföldi marhagulyás.

A Földművelésügyi Minisztérium 1998-ban az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéshez csatlakozva „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezéssel programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. Az így összegyűjtött termékleírások nemzeti kincsként kezelendők - jelentette a Turizmus.com.

A HÍR gyűjteményben jellegzetesen magyar, illetve különleges regionális élelmiszeripari termékek (zöldségek, gyümölcsök, húsipari termékek, sütőipari termékek, italok, tejtermékek, édesipari, cukrászati, és malomipari termékek, fűszerek és száraztészták), továbbá növény- és állatfajták szakmai-történeti leírása kap helyet.

Jelenleg hetvenkilenc termelő, összesen 154 termékének van HÍR díja és ebbe sorba lépett most a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület által a pályázatra benyújtott Alföldi marhagulyás csipetkével is. Az elismerést a Díjátadó Gálán Csányi Sándor, az Egyesület elnöke vette át. Az Egyesület ugyanekkor elnyerte a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázat oklevelét is.

Ki tudja, milyen az igazi gulyás?

Egyértelmű, hogy mindenki. Vagy legalábbis mindenkinek megvan a véleménye gulyásügyben.Készüljön marhából, lehet disznóból is, disznóból kizárt, kell bele zöldség, csak krumpli kell bele, jó sok hagyma, fokhagyma nem, fokhagyma is – és az eltérő vélemények sora folytatható napestig. Ott válnak ezek a viták igazán ölre menővé, ahol olyan ételekről van szó, amelynek minden családban megvan a maga hagyománya. Az emberek ilyenkor a saját családi hagyományukat érzik sértve attól, ha mások kritizálják az adott elkészítési módot. És valószínűleg így van ez jól. Minden étel és a receptje attól lesz igazán élővé, ha sokat készítik, formálják, idomítják.

Ilyen a gulyásleves is. Mindenki eszi, mindenki készíti, sőt a külföldiek is úgy képzelik a magyar konyhát, ahogy az a gulyásból kigőzölög.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek