Nem csak levesbe való!

A sárgarépa alapvető zöldségfélénk, főleg levesekben találkozunk vele. Érdemes azonban változatosabban készíteni, hogy jó tulajdonságai még hatékonyabban érvényesülhessenek!

Én gyermekként mondhatni kizárólag csak leveszöldségként ismertem a sárgarépát, úgy mondjuk szívesen ettem. Bár bizonyára találkoztam vele főzelék formájában is az óvodában, iskolában, de otthon csak levesben láttam. Már fiatal felnőtt voltam, amikor nyitottam a sárgarépa egyéb felhasználási formái felé. Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az élelmi rost tartalma, ami kedvező az emésztőrendszerünk működésének, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának*. Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő bétakarotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület - ennek megfelelően érdekes módon pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek - azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.

Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy parti-ételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes kipróbálni!Ám, ha valaki úgy szereti, bátran rágcsáljon el egy répát nyersen a reggeli vagy a tízórai részeként!

Az alábbi öt recept kitűnő példa a sárgarépa változatos felhasználására, további ötletekért pedig nézzetek át ide!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...