Felkészültem! Jöhet a baba!

Akár az első, akár a sokadik babát tervezzük, érdemes a fogantatás előtt szervezetünket egyensúlyba hozni, hogy felkészítsük a gyönyörű, ámde megterhelő időszakra. 

Sült feta ruccola és cékla ágyon recept

A várandósság 9 hónapja, legyen bármilyen csodálatos időszak is, megterhelő az anyai szervezet számára. Érdemes tehát a tervezés, lelki felkészülés időszakában testünk, szervezetünk egyensúlyba hozására is hangsúlyt fektetnünk. Íme néhány jó tanács, hogy minél gondtalanabb legyen ez az időszak:

  • Tegyünk lépéseket a megfelelő testsúly elérése érdekében! Ha túlsúlyosak vagyunk, egy megtervezett, kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő programmal sokat tehetünk az optimális testsúly eléréséhez. A várandósság idején bekövetkező súlygyarapodás amúgy is megterheli a szervezetünket, könnyítsük meg a dolgát. Természetesen kórosan alacsony testsúly sem ideális, ebben az esetben egy energia- és fehérjedús étrendre lesz szüksége a babát tervező nőnek.

  • A megfelelő testsúly mellett fontos a kiegyensúlyozott étrend, alakítsuk ki a 4-5 étkezésből álló napi ritmust, figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és arányú tápanyagbevitelre.

  • A magzat fejlődése során az anyai szervezetből szerzi meg a számára szükséges tápanyagokat.Töltsük fel szervezetünkvitamin-és ásványi anyagkészleteit! Ügyeljünk különösen a megfelelő folsav-bevitelre – kiváló folsav-források a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és a hántolatlan gabona-alapú termékek. A folsav mellett figyeljünk vas-raktáraink feltöltésére is – fogyasszunk rendszeresen húst, belsőségeket, hántolatlan gabonát tartalmazó élelmiszereket, hüvelyeseket. A csontozat fejlődéséhez a magzatnak kalciumra van szüksége, ha nem szeretnénk a várandósság alatt fogaink tönkremenjenek, tegyük étrendünk részévé a rendszeres tejtermékfogyasztást, fogyasszunk olajos magvakat, mákot, diót.

  • Étrendünk egyensúlyba hozása mellett mozogjunk rendszeresen, kiránduljunk sokat, töltődjünk fel testileg-lelkileg!

  • Szokjunk le a dohányzásról és a rendszeres alkoholfogyasztásról!

Ukrán céklaleves

Grillezett pisztráng

Tejszínes karalábé-krémleves

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...