Felkészültem! Jöhet a baba!

Akár az első, akár a sokadik babát tervezzük, érdemes a fogantatás előtt szervezetünket egyensúlyba hozni, hogy felkészítsük a gyönyörű, ámde megterhelő időszakra. 

Sült feta ruccola és cékla ágyon recept

A várandósság 9 hónapja, legyen bármilyen csodálatos időszak is, megterhelő az anyai szervezet számára. Érdemes tehát a tervezés, lelki felkészülés időszakában testünk, szervezetünk egyensúlyba hozására is hangsúlyt fektetnünk. Íme néhány jó tanács, hogy minél gondtalanabb legyen ez az időszak:

  • Tegyünk lépéseket a megfelelő testsúly elérése érdekében! Ha túlsúlyosak vagyunk, egy megtervezett, kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő programmal sokat tehetünk az optimális testsúly eléréséhez. A várandósság idején bekövetkező súlygyarapodás amúgy is megterheli a szervezetünket, könnyítsük meg a dolgát. Természetesen kórosan alacsony testsúly sem ideális, ebben az esetben egy energia- és fehérjedús étrendre lesz szüksége a babát tervező nőnek.

  • A megfelelő testsúly mellett fontos a kiegyensúlyozott étrend, alakítsuk ki a 4-5 étkezésből álló napi ritmust, figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és arányú tápanyagbevitelre.

  • A magzat fejlődése során az anyai szervezetből szerzi meg a számára szükséges tápanyagokat.Töltsük fel szervezetünkvitamin-és ásványi anyagkészleteit! Ügyeljünk különösen a megfelelő folsav-bevitelre – kiváló folsav-források a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és a hántolatlan gabona-alapú termékek. A folsav mellett figyeljünk vas-raktáraink feltöltésére is – fogyasszunk rendszeresen húst, belsőségeket, hántolatlan gabonát tartalmazó élelmiszereket, hüvelyeseket. A csontozat fejlődéséhez a magzatnak kalciumra van szüksége, ha nem szeretnénk a várandósság alatt fogaink tönkremenjenek, tegyük étrendünk részévé a rendszeres tejtermékfogyasztást, fogyasszunk olajos magvakat, mákot, diót.

  • Étrendünk egyensúlyba hozása mellett mozogjunk rendszeresen, kiránduljunk sokat, töltődjünk fel testileg-lelkileg!

  • Szokjunk le a dohányzásról és a rendszeres alkoholfogyasztásról!

Ukrán céklaleves

Grillezett pisztráng

Tejszínes karalábé-krémleves

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...