Dióval szebb a január!

Még nem találkoztunk olyannal, aki önszántából ne evett volna diót – biztos, hogy minden étel, sütemény, amiben, ha megérezzük a diót, azonnal melegséggel önti el a lelkünket!

Egy ideje arról szólnak a hírek, hogy a magyar dió hírneve emelkedőben van Európa-szerte. Több országba is exportálunk már a csonthéjasból, a feldolgozott, megtisztított dióbelet ráadásul magasabb áron is el tudjuk adni. Kétezer tonna fölötti (!) a tavaly külföldre szállított dió mennyisége, s a tendencia csak növekedni látszik. Kétségünk sincs felőle, hogy a dióimádok itthon is csatasorba állnak a hétvégéken, hogy minél finomabb sütiket (esetleg húsételeket) alkossanak. A rakott palacsintáról egy korábbi cikkünkben már áradoztunk, a palacsintalapok közé hintett cukros dió ünnepi hangulattal tölti meg a szívünket, de az biztos, hogy a diós gubát sem utasítjuk vissza – a bármikor, bármennyit tipikus esete.

Pompás palacsinták >>

Bár a bejgliszezon általában a karácsonyra korlátozódik, elszántak és hiányérzettel küszködők január-februárban is megajándékozhatják vele magukat és a szeretteiket. Brownie-ban a csokilavina szuper kiegészítője, de szórjuk kürtőskalácshoz, kávés és krémes sütikhez is. Van, aki a salátáját ízesíti vele. Máglyarakás? Ha eddig valamilyen érthetetlen oknál fogva nem készítettél almás kiflitornyot, akkor hajrá, a dióról most se feledkezz meg! Az almás pite egyébként sem egyhangú ízvilágát is megspékelhetjük egy kis dióval. Egyébként válogass receptjeinkből, a dió ezerféle lehetőséget rejt magában!

MuffinMűhely: citromhabos cupcake >>

Itt találsz még diós recepteket >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...