Az egyetlen omlóstészta-recept, amire szükséged lesz

Nem nehéz elveszni a karácsonyi recepthóviharban: ha a tökéletes elkészítési módot keressük a kedvenc süteményeinkhez, akár órákat is eltölthetünk a kutatással. Persze erre nem mindig van idő, ezért ismerjük most meg a mindenre használható omlós tésztát.

Karácsony előtt nincs idő a totojázásra vagy négy-öt süteménytészta begyúrására. Mennyivel jobb lenne, ha egyetlen omlós tésztából megsüthetnénk hat különböző édességet (vagy sósságot) is? Nos, ez az álom mostantól valóra válik, ugyanis létezik egy olyan recept, ami univerzálisan használható a konyhában: lehet belőle sós vagy édes pite, keksz és sok minden más is. Nézzük, hogyan gyúrhatjuk be ezt az omlós tésztát!

Az egyetlen omlóstészta-recept, amire szükséged lesz

Állandó arányok

Az omlós tészta három legfontosabb hozzávalója a vaj, a liszt és a víz. Ezekből egy olyan univerzális alapot hozhatunk létre, amit utána kedvünkre formálhatunk, ízesíthetünk és variálhatunk.

Az arányok pedig a következők: súlyban feleannyi vaj kell, mint liszt.

Ezen kívül, ha édes süteményt sütünk, adhatunk pár csipet cukrot a liszthez, sós falatkák esetében pedig egy kis sót, azonban inkább úgy tervezzünk, hogy az ízek nagy részét a töltelék (valamilyen krém vagy lekvár, esetleg sajt) vigye el.

Vízből nincsen konkrétan meghatározott mennyiség, annyi folyadékra lesz szükségünk, amennyit felvesz a tészta.

Így bánjunk a tésztával

A legfontosabb, hogy hideg vajjal dolgozzunk, így nem fog ragadni a massza, és sokkal omlósabb lesz a végeredmény. A zsiradékot vágjuk kockákra (vagy lefagyasztva reszeljük le), majd morzsoljuk el a száraz hozzávalókkal (liszt és só, esetleg cukor).

Amikor olyasmi állaga lesz, mint a vizes homoknak (nagyjából 1 perc morzsolás után), kezdjünk el hozzá adagolni nagyon hideg (a legjobb a jeges) vizet. Először csorgassunk bele 3-4 kanálnyi vizet, és körkörös mozdulatokkal kezdjük el dolgozni a tésztát.

Ha azt látjuk, hogy nem akar összeállni, tegyünk bele még vizet, egy-egy kanalanként haladva. Gyorsan dolgozzunk, nehogy megolvadjon a vaj. Az összeállt tésztát tegyük a hűtőbe, legalább 30 percre, és használjuk, ahogy szeretnénk.

Édes pite

Süthetünk belőle édes pitéket: vajazzunk ki egy kerek formát, majd alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Egyengessük el a sütőedényben, és süssük elő (zsírpapírral kibélelve, valamilyen pitenehezékkel).

Ekkor mehet bele a töltelék: friss gyümölcs vagy lekvár, édes krémek, pudingok, ami nekünk tetszik. Készíthetünk nyitott vagy zárt pitét is, utóbbi esetben annyi tésztát gyúrjunk be, hogy jusson felülre is.

Sós pite

A dolgot eljátszhatjuk sós oldalon is: quiche-jellegű sós pitéket is csinálhatunk, sült zöldségekkel, sonkákkal vagy hússal és egy tejszínes-tojásos-sajtos keverékkel, ami a sütőben besűrűsödik.

Itt is érdemes elősütni a tésztát, nehogy a töltelék eláztassa, és az alja sületlen maradjon.

Keksz

Talán a legkevésbé macerás dolog, amit egy nagy adag omlós tésztával kezdhetünk, az a keksz. Nyújtsuk ki vékonyra, szúrjuk ki tetszőleges formákkal, és süssük sütőpapírral kibélelt tepsin, 180 fokon, 10-12 percig. Ügyeljünk, nehogy odaégjenek.

Gazdagíthatjuk őket ízben vaníliával, citromhéjjal vagy fűszerekkel. Megszórhatjuk őket pirított magvakkal, aszalványokkal, cukorral. Ha a sós ízek kedvelői vagyunk, használjunk köményt, szezámmagot, reszelt sajtot.

Töltött keksz

A kisütött kekszeket meg is tölthetjük: isler módjára lekvárral, vagy csokikrémmel, bevonhatjuk őket olvasztott csokoládéval. Szórhatunk rá aprított magvakat, kókuszreszeléket, hogy szebben nézzenek ki.

Morzsa

Ha pedig nem szeretnénk konkrét süteményt sütni, de mégis összedobnánk valami egyszerű édességet, készítsünk az omlós tésztából morzsát. Fagyasszuk le a kész tésztát, majd egy nagylyukú reszelőn reszeljük egy sütőpapíros tepsire.

Süssük nagyjából 10 percig, vagy amíg a darabok aranybarnák (de nem égettek), és átsültek. Használjuk a morzsát pohárkrémekhez: összekeverhetjük aszalt gyümölcsökkel vagy magvakkal, és rétegezhetjük krémekkel, kompóttal, gyümölccsel és tejszínhabbal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk a karácsonyi készülődésben:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...