A Nébih szerint ezeket az élelmiszereket lejárat után is eheted

A Nébih új ajánlásában hiánypótló tájékoztatást adott közre, ami abban nyújt segítséget a lakosságnak, hogyan kezeljék az élelmiszerek lejárati dátumát. Mint kiderült, egyes tartós élelmiszerek akár hetekkel a lejárati dátum után ugyanúgy fogyaszthatók.

A lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze egy tájékoztatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közleményben arról tájékoztatják a lakosságot, a kereskedelmi szereplőket és karitatív szervezeteket, hogy miként kezeljék egyes élelmiszerek szavatosságát. Bizonyos esetekben ugyanis akár hónapokkal később is biztonságos lehet egyes tartós élelmiszerek elfogyasztása. A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programja keretében az élelmiszerpazarlást kívánja csökkenteni, ebben játszik szerepet az új tájékoztatás is.

A lejárat után is fogyaszthatók egyes élelmiszerek a Nébih szerint

Minőségmegőrzési vs. fogyaszthatósági idő

Persze nem szabad csak úgy bármilyen élelmiszeren figyelmen kívül hagyni a dátumokat, ugyanis továbbra is vannak olyan esetek, amikor a lejárt termékek elfogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Ezért fontos megkülönböztetni a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő fogalmát.

  • A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
  • A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

A Nébih jelenlegi tájékoztatása tehát az utóbbi kategóriára vonatkozik, vagyis a tartós élelmiszerek körét érinti. A tej- és hústermékek és más friss áruk lejárati időn túli elfogyasztása továbbra is igen veszélyes.

Mire figyeljünk?

Amikor egy termék minőségmegőrzési határideje lejár, az nem jelenti automatikusan, hogy az élelmiszer teljesen megromlott, így ki kell dobni. Ha megfelelő körülmények között, a csomagoláson feltüntetett módon tároltuk, lehetséges, hogy továbbra is fogyasztható.

Mindenképpen vizsgáljuk meg alaposan a dátumot, a csomagolást, majd felbontás után magát az élelmiszert is. A Nébih szakemberi hangsúlyozzák, hogy a lejárt termékek fogyasztásra való alkalmasságát mindig csak egyéni mérlegeléssel lehet eldönteni.

Így ha elváltozást észlelünk a termék színében, állagában, szagában vagy ízében, akkor inkább ne fogyasszuk el.

Az alábbi ábrán látható a legtöbb minőségmegőrzési határidővel rendelkező termék fogyaszthatósági intervalluma a lejárat után.

A fogyaszthatósági táblázat / Fotó: Nébih

További információk elérhetők a Nébih illetve a Maradék nélkül program honlapján.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...