Miből is készül a hot dog?

Tudjuk: jobb, ha meg sem kérdezzük, mert a válasz fájdalmas lehet. Évente milliárdszámra fogyasztjuk ezt a kedvencet, a vonakodás tehát érthető.

Az alábbi videó több kérdésre is választ ad. A készítők abból a mindenki számára banális tényből indulnak ki, hogy a hot dog kolbászból vagy virsliből készül. A kolbász szó angol megfelelőjének eredetéről megtudhatjuk, hogy az a latin "sal" az "sóból" származik. A magyar kolbász szavunk egyébként az ótörökből került át hozzánk, "qalbuz" szó harapást, falatot jelentett, a "külbasti" pedig a roston sült bordaszeletet jelölte.

Persze ez utóbbi nem szerepel a videóban, viszont azt megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz a kolbász meg a virsli. Az eredeti házi készítésű ennivaló húsra, állati zsiradékra épül, de a világon rengeteg különböző alfajai léteznek, így olyanok is, amelyekben valamilyen gabona vagy épp tojásfehérje is szerepet játszik. Mi mondjuk a rizst vagy zsemlemorzsát is tartalmazó cuccokat már hurkának nevezzük.

Persze ez csak a viszonylag kis mennyiségben, otthoni vagy kistermelői körülmények között előállított termékere igaz. Az ipari eredetű kolbászok olyan "egzotikumokat" is tartalmaznak, mint az édesítéshez használt kukoricaszirup, az ugyancsak ízfokozó marha alaplé, és persze mechanikusan szeparált (azaz csonttalanított) húst/húspépet. Na meg rengeteg tartósítószert és színezéket, köztük az a nátrium-nitrátot, amelyet tartósítás mellett rakéta-üzemanyagokban, műtrágyákban vagy épp robbanószerekben láthatunk viszont.

Persze ettől még a virsli és testvérei igen népszerűek a világ bármely táján, pusztán hazánkban évente 30 ezer tonna fogy el.

(via Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?