Miből is készül a hot dog?

Tudjuk: jobb, ha meg sem kérdezzük, mert a válasz fájdalmas lehet. Évente milliárdszámra fogyasztjuk ezt a kedvencet, a vonakodás tehát érthető.

Az alábbi videó több kérdésre is választ ad. A készítők abból a mindenki számára banális tényből indulnak ki, hogy a hot dog kolbászból vagy virsliből készül. A kolbász szó angol megfelelőjének eredetéről megtudhatjuk, hogy az a latin "sal" az "sóból" származik. A magyar kolbász szavunk egyébként az ótörökből került át hozzánk, "qalbuz" szó harapást, falatot jelentett, a "külbasti" pedig a roston sült bordaszeletet jelölte.

Persze ez utóbbi nem szerepel a videóban, viszont azt megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz a kolbász meg a virsli. Az eredeti házi készítésű ennivaló húsra, állati zsiradékra épül, de a világon rengeteg különböző alfajai léteznek, így olyanok is, amelyekben valamilyen gabona vagy épp tojásfehérje is szerepet játszik. Mi mondjuk a rizst vagy zsemlemorzsát is tartalmazó cuccokat már hurkának nevezzük.

Persze ez csak a viszonylag kis mennyiségben, otthoni vagy kistermelői körülmények között előállított termékere igaz. Az ipari eredetű kolbászok olyan "egzotikumokat" is tartalmaznak, mint az édesítéshez használt kukoricaszirup, az ugyancsak ízfokozó marha alaplé, és persze mechanikusan szeparált (azaz csonttalanított) húst/húspépet. Na meg rengeteg tartósítószert és színezéket, köztük az a nátrium-nitrátot, amelyet tartósítás mellett rakéta-üzemanyagokban, műtrágyákban vagy épp robbanószerekben láthatunk viszont.

Persze ettől még a virsli és testvérei igen népszerűek a világ bármely táján, pusztán hazánkban évente 30 ezer tonna fogy el.

(via Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?