Közös főzőcske

Legyen a te konyhád is a közös főzés, a mókázás, az ízek felfedezésének terepe! Hívd a kiskuktád, s miközben egy jót mulattok, még a vacsora is elkészül!

Na, jó, be kell vallani, nem ilyen álombeli a dolog, csak majdnem. A gyerekekkel való főzésnek azért van árnyoldala is: az alaposan letarolt konyha. Nincs mit tenni, ezen túl kell lépni, máshogy nem megy. Ha ezt elfogadjuk, következő lépésben tegyük biztonságossá konyhánkat (előző cikkünkben ehhez nyújtottunk segítséget), fektessük le a konyhában tartózkodás alapszabályait (szófogadás, türelem, együttműködés stb.), és indulhat a családi főzőcske!

Kell ez nekünk?

De még mennyire! Teljesen természetes, ha átfut az agyunkon, mennyivel egyszerűbb és gyorsabb a főzés, ha gyerekmentes a konyhánk. A másik oldalon annyi pluszt adnak a közös konyhai pillanatok, amiért érdemes ügyet sem vetni a csatatérhez hasonlító konyhánkra, és a tetőtől talpig maszatos lurkókra.

Ha bevonjuk a gyermekeket a főzésbe:

  • szívesebben megeszik a végeredményt
  • megismerik az alapanyagokat
  • észrevétlenül ügyesednek, fejlődik a finommotorikus mozgásuk
  • játszva tanulnak meg számolni
  • olvasást is gyakorolhatják (megkérhetjük őket a recept felolvasására)
  • felnőtt korukban így talán nagyobb eséllyel és élvezettel állnak majd be a konyhába
  • jól szórakozunk mindannyian, minőségi időt töltünk együtt (mókázunk, kacagunk).

Néhány jó tanács

  1. Legyünk türelmesek, ne siettessük a gyermekeket!
  2. Bátorítsuk őket, és dicsérjük, ha ügyesen boldogulnak valamivel. (Ne szegjük lelkesedésüket szidalmazással! )
  3. Engedjük kóstolni a kiskuktákat (persze csak mértékkel, nehogy az legyen a vége, mire elkészül a vacsora, megtelik a pocakjuk...).
  4. Ne feledjük, amikor a gyerekekkel alkotunk, nem a külső számít, ilyenkor ne törekedjünk a tökéletesre. Attól még lehet nagyon finom az étel, ha nem olyan csinos.
  5. Sose erőltessük be őket a konyhába, várjuk meg, hogy kezdeményezzenek!

Miként kezdjük és hogyan tovább?

A feladatok mindig a gyerekek éltekorának és ügyességének megfelelők legyenek!

  • 1-2 évesek: Nekik még nem igazán tudunk feladatokat adni. Szerencsés, ha ebben a korban megismerkednek bizonyos konyhai eszközökkel (fakanál, habverő, szilikon spatula, mérőedény, szűrő, lábas stb.), ezekkel nagyon jól eljátszanak, miközben különböző anyagokkal is találkoznak.
  • 2-3 évesek: Ők már kaphatók borsófejtésre, csipetkekészítésre, pogácsa és egyéb aprósüti szaggatására, és lelkesen le is kenik őket tojással, megszórják sajttal/ magokkal stb.
  • 4-6 évesek: Rájuk lehet bízni az asztalterítést, szalvétahajtogatást. Kesztyűben sajtot reszelhetnek. Megtöltik és feltekerik a kisütött palacsintákat. Összetépkedhetik a a salátához a leveleket, a salátaöntetet is szívesen összerázzák. Élvezettel kevernek (persze nem forró ételt, hanem pl. süteménymasszát), tálba öntik a kimért hozzávalókat.
  • 5-6 évesek: megmoshatják a tojást, és megtaníthatjuk feltörni is. A kés használatát is elkezdhetjük megmutatni nekik: először műanyag késsel, majd tompa kiskéssel gyakorolhatnak.
  • 6+: Tésztagyúrás, tésztanyújtás, hozzávalók kimérése.

Akasszuk a kiskötényt kiskuktáink nyakába, és irány a konyha!

További babakonyha receptek itt >>

Hajtott vajas zsemle

Ha nagyon finomat akarunk, akkor a pékáru félét is magunk süthetjük. Az első, amivel kísérleteztem, az a hajtott vajas zsemle volt, és nálunk nagyon bejött! Egy szép nagy ...

Bababarát golyók

A 2 éves Nóri babának találtam ki ezt a nasit - a tilalmi lista figyelembevételével - mielőtt sütifüggővé vált volna. Liszt, cukor, magok, tej nem lehet benne. Minden várakozást ...

Túrós-sajtos pogácsa

Gyermekem ma gombfoci versenyre ment. Olyasmit kellett neki készítenem, amivel társait is megkínálhatja, és ő maga is szívesen fogyaszt. Két tepsi lett belőle. Ez tuti nyerő lesz. Sajna ...

Vigyázz! Gyerek a konyhában! >>

Trükkök, hogy rendesen egyen a gyerek >>

Játékszabályok az asztal körül >>

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...