Közös főzőcske

Legyen a te konyhád is a közös főzés, a mókázás, az ízek felfedezésének terepe! Hívd a kiskuktád, s miközben egy jót mulattok, még a vacsora is elkészül!

Na, jó, be kell vallani, nem ilyen álombeli a dolog, csak majdnem. A gyerekekkel való főzésnek azért van árnyoldala is: az alaposan letarolt konyha. Nincs mit tenni, ezen túl kell lépni, máshogy nem megy. Ha ezt elfogadjuk, következő lépésben tegyük biztonságossá konyhánkat (előző cikkünkben ehhez nyújtottunk segítséget), fektessük le a konyhában tartózkodás alapszabályait (szófogadás, türelem, együttműködés stb.), és indulhat a családi főzőcske!

Kell ez nekünk?

De még mennyire! Teljesen természetes, ha átfut az agyunkon, mennyivel egyszerűbb és gyorsabb a főzés, ha gyerekmentes a konyhánk. A másik oldalon annyi pluszt adnak a közös konyhai pillanatok, amiért érdemes ügyet sem vetni a csatatérhez hasonlító konyhánkra, és a tetőtől talpig maszatos lurkókra.

Ha bevonjuk a gyermekeket a főzésbe:

 • szívesebben megeszik a végeredményt
 • megismerik az alapanyagokat
 • észrevétlenül ügyesednek, fejlődik a finommotorikus mozgásuk
 • játszva tanulnak meg számolni
 • olvasást is gyakorolhatják (megkérhetjük őket a recept felolvasására)
 • felnőtt korukban így talán nagyobb eséllyel és élvezettel állnak majd be a konyhába
 • jól szórakozunk mindannyian, minőségi időt töltünk együtt (mókázunk, kacagunk).

Néhány jó tanács

 1. Legyünk türelmesek, ne siettessük a gyermekeket!
 2. Bátorítsuk őket, és dicsérjük, ha ügyesen boldogulnak valamivel. (Ne szegjük lelkesedésüket szidalmazással! )
 3. Engedjük kóstolni a kiskuktákat (persze csak mértékkel, nehogy az legyen a vége, mire elkészül a vacsora, megtelik a pocakjuk...).
 4. Ne feledjük, amikor a gyerekekkel alkotunk, nem a külső számít, ilyenkor ne törekedjünk a tökéletesre. Attól még lehet nagyon finom az étel, ha nem olyan csinos.
 5. Sose erőltessük be őket a konyhába, várjuk meg, hogy kezdeményezzenek!

Miként kezdjük és hogyan tovább?

A feladatok mindig a gyerekek éltekorának és ügyességének megfelelők legyenek!

 • 1-2 évesek: Nekik még nem igazán tudunk feladatokat adni. Szerencsés, ha ebben a korban megismerkednek bizonyos konyhai eszközökkel (fakanál, habverő, szilikon spatula, mérőedény, szűrő, lábas stb.), ezekkel nagyon jól eljátszanak, miközben különböző anyagokkal is találkoznak.
 • 2-3 évesek: Ők már kaphatók borsófejtésre, csipetkekészítésre, pogácsa és egyéb aprósüti szaggatására, és lelkesen le is kenik őket tojással, megszórják sajttal/ magokkal stb.
 • 4-6 évesek: Rájuk lehet bízni az asztalterítést, szalvétahajtogatást. Kesztyűben sajtot reszelhetnek. Megtöltik és feltekerik a kisütött palacsintákat. Összetépkedhetik a a salátához a leveleket, a salátaöntetet is szívesen összerázzák. Élvezettel kevernek (persze nem forró ételt, hanem pl. süteménymasszát), tálba öntik a kimért hozzávalókat.
 • 5-6 évesek: megmoshatják a tojást, és megtaníthatjuk feltörni is. A kés használatát is elkezdhetjük megmutatni nekik: először műanyag késsel, majd tompa kiskéssel gyakorolhatnak.
 • 6+: Tésztagyúrás, tésztanyújtás, hozzávalók kimérése.

Akasszuk a kiskötényt kiskuktáink nyakába, és irány a konyha!

További babakonyha receptek itt >>

Vigyázz! Gyerek a konyhában! >>

Trükkök, hogy rendesen egyen a gyerek >>

Játékszabályok az asztal körül >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?