Ez a konyhai eszköz több baktériumot tartalmaz, mint ahányan élünk a földön

Norvég kutatók szerint ez a konyhai eszköz ideális táptalajt jelent a baktériumok számára.

A Journal of Applied Microbiology folyóiratban publikált tanulmány arra jutott, hogy a mosogatószivacsokat gyakran nem lehet megfelelően fertőtleníteni házi módszerekkel, így rengeteg baktérium halmozódik fel bennük.

Konyhai csap
Ez a konyhai eszköz több baktériumot tartalmaz, mint ahányan élünk a földön

A norvég Nofima intézet tudósai szerint a szivacsokban lévő folyamatos nedvesség, valamint az ételmaradékok nemcsak elősegítik a baktériumok elszaporodását, de lehetetlenné teszik azok teljes eltávolítását. Arra jutottak, hogy a szalmonella és más veszélyes baktériumok is könnyen szaporodnak a szivacsban, és onnan az evőeszközre, konyhai felszerelésre vagy akár a kezünkre is rákerülhetnek. A fertőtlenítési módszerek csökkenthetik ugyan a baktériummennyiséget, de önmagukban nem elegendőek.

Mit tehetünk?

A kísérlet szerint a szivaccsal szemben a mosogatókefék sokkal higiénikusabbnak bizonyultak, mivel használaton kívül gyorsan megszáradnak, ez a tényező akadályozza a baktériumok túlélését.

Ráadásul a kefék nyelét fogva mosogatunk, a közvetlen érintkezés pedig csökkenti a fertőzés lehetőségét.

Ha mégis maradnánk a mosogatószivacs mellett, sűrűn, nagyjából hetente érdemes lecserélni. Ezen kívül jó gyakorlat a szivacs teljes kiszárítása két használat között. A kutatók továbbra is hangsúlyozzák, hogy a szivacs önmagában nem jelent azonnali egészségügyi veszélyt, de elővigyázatosságra intenek a keresztszennyeződés elkerülése érdekében.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...