A fagyit egyszerűen nem lehet megunni!

Íme minden, amit az otthoni fagyikészítésről tudni érdemes, így más semmi nem állhat a jeges hűsölés útjába!

Ha a cukrászdák túlnyomó többségében rossz fagylaltot kínálnak, akkor nekünk is nehéz dolgunk van, ha otthon finomat szeretnénk készíteni – logikus következtetésnek tűnhet, de nem helytálló! A kimért ipari gombócok többségének ugyanis nem a technológiai tudás a gyengesége, hanem a felhasznált alapanyagok minősége.

Fontos az elején leszögezni, hogy klasszikus, főzött fagylaltot csakis fagylaltgép segítségével állíthatunk elő. Léteznek olyan legendák, hogy a fagyasztóból tízpercenként kivéve majd átkavarva ugyanolyan állagot érhetünk el, mint a gép használatával, sajnos azonban azt kell, hogy mondjam, ez szinte lehetetlen. Hogy mit is csinál a masina? Egyenletesen alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve készíti el a fagylaltot. Ennek az állandó keverésnek hála a végeredmény habos, könnyű, de mégis testes nyalánkság lesz.

Pina colada jégkrém recept

Tejszín, tej, tojás, cukor – ez a kiindulópont minden főzött fagylalt esetében, az ízesítés pedig csak utána következhet. Mindegyiken lehet spórolni, de egyiken sem érdemes. Hiába beszélünk főzött fagylaltról, a főzőtejszínt azonnal elfelejthetjük, hiszen a tejszínek esetében a „főző” szó nem a felhasználás módjára, hanem a zsírosságra utal. Minimum 30%-osat válasszunk, most ne a kalóriák számolgatásával foglalkozzunk! Tejből sem érdemes a diétásabbal kísérletezni, mert nem ugyanazt az állagot és ízt fogjuk elérni, mint amire olyannyira vágyakozunk. Azt talán már nem is szükséges hangsúlyozni, hogy tojásból pedig a szabad tartású lesz a nyerő. A tejet és a tejszínt összemelegítjük, majd ezt sűrűsítjük a tojássárgájával, és ha már megfelelő az állaga, jöhet bele a cukor és az összes egyéb ízesítő. A folyamat egyes fagyiknál eltérő lehet, például ha vaníliásat szeretnénk, akkor már az elején érdemes a vaníliarudat a tejhez adni, mindenesetre érdemes az alapeljárást megjegyeznünk.

Nem kell annak sem kétségbe esnie, akinek nincsen otthon fagyigépe, mert egyfelől néhány ezer forintért beszerezheti, másfelől pedig léteznek alternatívák a hűvös finomságok elkészítésére. Bevallom, én inkább vizesfagylalt-párti vagyok. Egy forró nyári napon a jeges, gyümölcsös frissítő nekem sokkal jobban csúszik, mint egy a krémes fagylalt. Érdekes, hogy erre itthon még nem kaptak rá a vendéglátós szakemberek, mert külföldön már igen gyakori, hogy a klasszikus fagylaltárusok mellett egyre több pálcikás jégkrémárusba is belefutunk. Ezek is mind házi készítésűek, rengeteg friss gyümölccsel, édeskés-savanykás ízzel. Nyáron az otthoni fagyasztómban bérelt helye van ennek a finomságnak, mert végtelenül egyszerű elkészíteni – persze én képes vagyok ezt is megbonyolítani. Mivel az idénygyümölcsök tökéletesen konzerválhatóak fagyasztva, így később is élvezhetjük őket. Mostani receptemben a pina colada koktél ízvilágát alkottam meg, de csak idézőjelen, hiszen alkohol nem került bele, ellenben menta igen, aminek köszönhetően egy nyalás után a szánkban érezhetjük a karibi hangulatot.

A semifreddo elkészítéséhez sem szükségeltetik fagylaltgép. Ebben az esetben egy nagyobb, mondjuk gyümölcskenyér formában fagyasszuk meg a masszát, és később szeletelve tálaljuk. Az ízek itt is a fantáziánkra vannak bízva, mindenesetre én azt ajánlom, hogy a semifreddo készítésénél rétegezzünk! Egy réteg gyümölcsös krém, egy réteg csoki, egy réteg tejszín. Vagy sós karamell. Vagy szeletelt friss gyümölcs. A lényeg, hogy szeletelésnél szépen mutassanak az egyes elemek, és persze passzoljanak egymáshoz.

Céklás-étcsokoládés sorbet recept

A sorbet tulajdonképpen egy klasszikus „vizes” fagylalt. Nem kell hozzá más, mint gyümölcs vagy gyümölcspüré, valamint víz vagy jégkocka. A legjobb felhasználási módja, hogy az elkészült sorbet-t poharakba adagoljuk, és feltöltjük pezsgővel. Zseniális aperitif kertipartira! Én most egy bevállalósabb, igen karakteres verziót készítettem, mert nem csak gyümölcsből, hanem zöldégből is lehet ám fagylaltot kreálni! A cékla például isteni, ha étcsokoládéval ízesítjük, de például egy répás-narancsos-gyömbéres verziót is szívesen megkóstolnék!

Bármelyik fagylaltot is válasszuk, a készítésnél mindenképpen vegyük figyelembe, hogy sokkal intenzívebbre és édesebbre kell készítenünk, mint egy normál desszertet, mert a fagyasztásnak köszönhetően az ízek is tompulni fognak. Minden esetben tanácsos tálalás előtt legalább 10 perccel kivenni a fagyasztóból, hogy könnyebben tudjuk gombócozni, illetve hogy könnyen kicsússzon a formából. Fűszerezés és ízesítés tekintetében nincsenek szabályok, ma már bármit lehet, a kéksajtos fagylalttól elkezdve a vörösboroson át egészen a sósakig. Ez utóbbinak főleg akkor van létjogosultsága, ha nem desszertként fogyasztjuk, mert igen, két fogás között tökéletesen letisztítja az ízlelőbimbóinkat ez a hűs finomság!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...