Brüsszel már ebben is előttünk jár

Belgiumban bevezettek egy szuper megoldást, amitől a szemétmennyiség lecsökkenését remélik.

Nem csak a kávét divat elvinni egy kávézóból, sokszor nem tudjuk, vagy nem akarjuk helyben megenni az ételt sem, így csomagoltatjuk és haza, vagy a munkahelyünkre visszük. Most Brüsszel vezetett be egy szuper megoldást, amitől a szemétmennyiség lecsökkenését remélik.

A brüsszeli éttermek évente 32 000 tonna hulladékot generálnak, amelynek egyharmada a csomagolás.

Ez a megdöbbentő mennyiségű szemét évről évre emelkedik, mert az emberek egyre többször esznek inkább otthon. A Tiffin projekt célja ennek a fogyasztói magatartásnak a megváltoztatása és hulladék mennyiségének lecsökkentése, sőt jó esetben a megszüntetése. A természettudatosan gondolkodó lakókat kötik össze azokkal az éttermekkel, amik hajlandóak újrahasználható tartályokat elszállítani.

Az ötlet lényege, hogy az emberek feliratkoznak a Tiffin projektre, online megrendelik a rozsdamentes acél dobozukat, és a projektben résztvevő éttermekben 5 % kedvezményt kapnak, amennyiben az edényt magukkal viszik, amikor elviteles ételt vásárolnak. A két stílusban gyártott doboz nagyon gusztusos, szóval amellett hogy környezetbarátabb, sokkal étvágygerjesztőbb benne az étel, mint bármelyik műanyag, vagy hőtartós edényben. A fenntartható vendéglátásra törekvő város közösen dolgozik együtt az éttermekkel és a lakóival a jobb jövő érdekében. A projekt ráadásul arra ösztönzi a lakókat, hogy felfedezzék a kis, helyi éttermeket is, így a vállalkozások is jól járnak ezzel a megoldással.

Ezt olvastad már?

Mutáns műanyagzabáló enzimet fedeztek fel a tudósok, ami megeszi a PET-palackokat

A Tiffin-projekt ötlete egyébként nem új, 2011-ben Vancouver-ben született, ahol egy szakács indított el egy hasonló rendszert.

És mit tehetünk mi, ha nincs hasonló rendszer a városunkban? Kerítsünk időt arra, hogy helyben együk meg az ebédünket, vagy vigyünk magunkkal egy újra felhasználható doboz. Ha már megszoktuk, hogy mindenhová textilszatyorral közlekedünk és nem kérünk a nejlon tasakokból, akkor erre is rá tudjuk szoktatni magunkat.

Még több érdekes cikk a Gardenistáról itt.

Ezeket olvastad már?

Nyitókép:facebook.com/TiffinBrussels

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek