Mi az a botulizmus? És miért okozhat akár halált akár egy konzervétel elfogyasztása?

A botulizmus egy nagyon ritka betegség, aminek hazánkban évente kevesebb mint 10 ember esik áldozatául. Azonban a baktérium, amely akár halált is okozhat, élelmiszerekben jelenhet meg, így különös körültekintéssel kell lenni (nyáron pláne) arra, hogy mit eszünk meg.

A napokban ketten haltak bele Olaszországban egy-egy panini elfogyasztásába, és 14-en kerültek kórházba. A történtek oka, hogy az általuk elfogyasztott szendvicsek tartalma (grillezett kolbász és tartórépalevél) Clostridium botulinum nevű baktériummal fertőződött. De miért jelenthet veszélyt a mindennapokban, és miért lehet végzetes akár egy konzerv elfogyasztása is?

Konzerv barack
Mi az a botulizmus? És miért okozhat akár halált egy konzervétel elfogyasztása?

Mi az oka a végzetes baktérium ételekben való megjelenésének?

Manapság a nem megfelelően konzervált zöldségek és gyümölcsök a mérgezés leggyakoribb okai. Azonban ez régen nem így volt, mivel a botulizmust kolbászmérgezésnek tekintették. A név a latin "botulus" szóból származik, ami kolbászt jelent. A felfedezése a 19. század eleji esetekre nyúlik vissza, amikor a véres és májas kolbászok mérgezési hullámokat okoztak, különösen Dél-Németországban.

A légmentesen záródó csomagolás ideális körülményeket biztosított a Clostridium botulinum baktérium számára, amely botulizmust okoz.

„A Clostridium botulinum egy környezeti kórokozó, amely a világ minden táján előfordul, és a talajban vagy a part menti vizekben is megtalálható” – mondja Florian Thalhammer, a Bécsi Orvostudományi Egyetem infektológusa. A Clostridium botulinum egy spóraképző, anaerob baktérium, ami azt jelenti, hogy csak oxigén nélkül szaporodik. Ezért a légmentesen záródó és vákuumcsomagolt, nem megfelelően tartósított vagy melegített élelmiszerek jelentik az optimális táptalajt számára.

Emelett a baktérium termeli az egyik legerősebb ismert toxint, a botulinum toxint. Már tíz nanogramm, a gramm milliomod része is halálos az emberre nézve. A botulinum toxin az idegek és az izmok közötti jelátvitel blokkolásával fejti ki hatását.

Az első tünetek általában 12-36 óra elteltével jelentkeznek, néha már néhány óra elteltével is, attól függően, hogy mennyi toxint fogyasztottak.

A botulizmus jellemző tünetei:

  • szájszárazság,
  • szemtünetek (kettős látás, pupillabeidegzési zavar),
  • nyelészavar,
  • légzési nehézség és légzésbénulás.

A diagnózis felállítása kihívást jelent, de néhány órán belül fel kell állítani

– hangsúlyozza Thalhammer.

Ha nem kezdődik meg a kezelés időben, akkor a bénulás a légzőizmokat is érintheti, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

Források: 1., 2., 3.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...