Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

45 éve sokkal többen panaszkodtak testi fájdalmakra, mint most – vajon miért?

Vajon mi az oka annak, hogy cirka 50 évvel ezelőtt sokkal többet panaszkodtak testi bajokra a megkérdezettek, mint most?

Egészségesebbek vagyunk, mint valaha?

Az ember közérzete valamennyire szubjektív dolog: ki a megmondhatója, hogy egy adott pillanatban vagy általában mennyire érezzük magunkat fáradtnak, vagy mennyire fáj a hátunk egytől tízig terjedő skálán? Egy hosszútávú kutatás, melyet közösen végeztek el a mainzi, kölni és a lipcsei egyetem kutatócsoportjai, viszont éppen ezt a szubjektív jólétet vizsgálta 1970-től napjainkig.

Az eredmény egyértelmű: kevesebb ember számol be krónikus fájdalmakról és kimerültségről, mint negyvenöt évvel ezelőtt.

De milyen okai lehetnek annak, hogy 45 éve jobban fájt mindenünk?

Úgy tűnik, hogy a békeidők és a jó iskolázottság az, ami elsősorban fontos tényező abban, hogy az emberek relatíve egészségesnek érezzék magukat. A szerzők 1975-ben, 1994-ben és 2013-ban kérdeztek meg 18 és 60 év közötti embereket a testi érzeteikről. A kutatásban több mint ezren vettek részt, férfiak és nők vegyesen.

Mindenféle testi panaszokról kérdezték őket, melyek közül a leggyakoribbnak a hátfájás, a tarkófájás, a váll fájdalma, illetve a kimerültség bizonyult minden vizsgált évben.

Míg régen ezeket a tüneteket elsősorban az idősek, másodsorban a nők érezték, az utolsó ellenőrzés alkalmával az iskolázottság volt az, ami döntő tényezőnek számított. Aki ebben az évezredben több testi problémával küzdött, az általában az alacsonyabban képzettek közül került ki. A szerzők hipotézise az, hogy az alacsonyabb iskolázottságú emberek kevésbé étkeznek és mozognak tudatosan, és ez okozza a panaszokat náluk.

Mindazonáltal az iskolaévek számától függetlenül is megállapították, hogy összességében is kevesebb panaszai vannak az embereknek, holott a kutatás kezdetekor arra számítottak, hogy az öregedő társadalom nagyobb része lesz krónikusan beteg.

Éppen az ellenkezője történt, azaz hiába növekszik az éveink száma, biológiailag fiatalabbak vagyunk azonos korban, mint az előző generáció tagjai voltak.

...és ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!