Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hasadon alszol? Mondunk 3 okot, amiért többet ne tedd!

A legrosszabb alvópozíció kétségkívül az, ha a hasadon fekszel, tönkreteszi a hátadat és a nyakadat is.
Korábban bemutattuk már, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak annak, ha a hátadon, a jobb vagy a bal oldaladon hajtod álomra a fejed. Most az utolsó csoport, a hason alvók kerülnek terítékre, és minden bizonnyal ők járnak a legrosszabbul: a gerincüknek és a nyakuknak sem tesz túl jót a pozíció, ráadásul a diszkomfort miatt kevesebbet és rosszabbul is aludhatnak.

A gerincnél kezdődik

 
A hason alvás leginkább a gerincet készíti ki, mivel olyan pozícióba kényszeríti a testedet, ami nem természetes. A legtöbb hason alvó átél valamilyen fájdalmat a gerince környékén, legyen az derékfájás, hátfájás, vállfájás vagy a nyak megmerevedése. Ezek miatt általában kevesebbet is alszik az ember, vagy legalább is rosszabb az alvás minősége, mivel többször felébred éjszaka a kellemetlenségekre. A probléma ott van, hogy a hason alvás közben a súlyod nagy része a tested közepére kerül, így pedig nagyon nehéz fenntartani a gerinc ideális pozícióját.
 

A nyak sem ússza meg

 
Hacsak nem jöttél rá, hogy kell a párnádon keresztül lélegezni, nagy az esély rá, hogy hason fekvés közben valamelyik oldalra el kell fordítanod a fejedet. Ez már ellehetetleníti, hogy a gerinc természetes vonalát kövesse. Egy-két alkalom után ennek a hatásait nem fogod észrevenni, de ha hosszabb ideig alszol hason, jelentkezhetnek a nyakproblémák. 

 

A terhes nőknek egyáltalán nem ajánlott

 
A terhesség késői szakaszában egyértelmű, hogy nem tudsz a hasadon aludni, de az első hónapokban sem túlzottan ajánlott, mivel így a babának a matrac és a gerinced közé kell bepréselődnie. Kutatás nincs a hosszú távú hatásairól, de biztosan nem tesz neki túl jót, ha sokkal kevesebb helye van a hasadban, mint egyébként lehetne. Arról nem is beszélve, hogy az a plusz nyomás, ami a gerincedre kerül a hason alvás következtében, később, amikor már nagyobb súlyt kell cipelned a hasadban, megbosszulja magát.
 
 

Ez is érdekelhet:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!