Zabpelyhes kenyér recept

Zabpelyhes kenyér
Zabpelyhes kenyér
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb tartalmas kenyér receptje.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet és a zabpelyhet összekeverjük egy nagy tálban a sóval. Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképpen sós-e.
  2. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ebbe tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 1 bögre langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együtt összekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután hozzáadjuk az olívaolajat és kb. még egy bögre langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk.
  4. Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és hosszúkásra formázzuk. Kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  6. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast, amibe vizet öntünk. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  7. Először magas hőmérsékleten (200 fokon) sütjük 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc). Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rá több rétegben összehajtott kéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 991
elküldve: 4
receptkönyvben: 246
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bettuska88
Bettuska88 cs, 2012-10-25 17:59

nagyon jó recept, bár én csak fél adagokat szoktam készíteni. Köszönet érte!

cathrine27
cathrine27 k, 2012-04-10 19:35

sziasztok!
lehet ezt csak teljes kiőrlésű rozsliszttel is készíteni?

lena01
lena01 szo, 2011-08-06 00:04

Kenyérsütőgépben lehet sütni?Ha igen akkor is ennyi víz kell hozzá?Mekkora a bögre mérete?Köszike

zederta
ze(n)derta / zederta szo, 2011-08-06 00:50

kedves Lena!
sajnos a kenyérsütőgépes kérdésre nem tudok válaszolni, mivel nincs nekem.
ami a bögre méretét illeti, általában (itt is) 2,5 dl-rel lehet számolni.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Tímea80
Tímea(0 / Tímea80 p, 2011-02-04 18:22

Ez egy szuper recept!!!! :)
Én fehér liszt helyett diawell lisztet használtam, és így is tökéletes!
Ezután mindig ezt a kenyeret fogom sütni!

zederta
ze(n)derta / zederta p, 2011-02-04 20:55

kedves Tímea!
nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a receptem.
szeretem magamnak sütni a kenyeremet, mert akkor tudom, hogy mit tettem bele...
további jó dagasztást!
üdv,
toma

Balog Anikó
Balog Anikó k, 2011-01-25 11:29

Nagyon jó a recept ! Már többször is így sütöttem kenyeret és nagyon-nagyon finom!
Nekünk ez a tökéletes kenyér! Köszönjük !!!

Anikó

zederta
ze(n)derta / zederta cs, 2010-02-11 13:42

kedves Aranyász Jánosné!
nemcsak hogy jól néz ki, de nagyon egészséges is. a zabpehely egyszerűen csodákat művel.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

536