r
Nosalty Logó

Zabpelyhes kenyér

ze(n)derta
Zabpelyhes kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

536
Kalória
18.3g
Fehérje
88.8g
Szénhidrát
14.8g
Zsír
76.2g
Víz
-
Koleszterin
13.5g
Élelmi rost
8.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 4281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1449.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    691 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.5 g

Zsír

  • Összesen
    118.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11597.2 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1374 mg
  • Foszfor
    4085 mg
  • Nátrium
    5529 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    710.6 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    108 mg

Víz

  • Összesen
    609.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    635 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1712 micro
Összesen 4281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    716.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

  1. A kétféle lisztet és a zabpelyhetösszekeverjük egy nagy tálban a sóval. Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképpen sós-e.
  2. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ebbe tesszük bele az élesztőt és a cukrot.1bögrelangyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együttösszekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután hozzáadjuk az olívaolajat éskb. még egy bögre langyos vízzelrugalmas tésztát gyúrunk.Alaposan kidolgozzuk.
  4. Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájárakelesztjük.
  5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és hosszúkásra formázzuk. Kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  6. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast, amibe vizet öntünk. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  7. Először magas hőmérsékleten (200 fokon) sütjük 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc). Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rátöbb rétegben összehajtottkéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 45 p

Egy újabb tartalmas kenyér receptje.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...