Tűzdelt báránylapocka recept

Tűzdelt báránylapocka
Tűzdelt báránylapocka
220 perc / előkészület: 60 perc sütés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétra készítettem ezt az ételt. Sokan viszolyognak a bárányhústól, pedig nem kellene, hiszen lényegesen egészségesebb a legtöbb húsnál, még a nálunk kiemelt helyen tanyázó csirkénél is. Arról nem is beszélve, hogy alacsony kalória tartalma révén fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják.

hozzávalók / 6 adag

A bárányhoz

A körethez

ajánlat

Fogyókúrázók esetében a burgonyaköretet kiválthatjuk egyszerű serpenyőben pirított balzsamecetes zöldségkörettel vagy friss kevert salátával.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tepsiben sült bárány, báránysült, fűszeres sült báránylapocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és az egyik fokhagymát tisztítsuk meg, a fokhagyma gerezdeket vágjuk kisebb hasábokra, a rozmaringot pedig aprítsuk kisebb ágakra. A lapockát jól sózzuk, borsozzuk meg. Nem kell megijedni a nagyobb mennyiségű sótól, hiszen a belsejét is szeretnénk ízesíteni valamennyire.
  2. A sózást követően vékony pengéjű kis kés segítségével tűzdeljük meg a lapockát a következőképpen: szúrjuk a pengét a bőrös oldalán a húsba kb. 2 cm mélyen, majd egy negyed fordulattal fordítsuk el. Tűzzük bele a fokhagyma gerezdet, majd a rozmaringot is. Így haladjunk, amíg a húsos részekkel nem végeztünk. A csontos, illetve a lábszár részeknél nem kell tűzdelni.
  3. Egy akkora tepsit, amibe a lapocka belefér kenjünk ki két evőkanál zsírral, tegyünk bele negyedekre vágott vöröshagymát, és a másik egész fokhagymát is keresztben félbevágva, a vágott felével lefelé. Fektessük bele a lapockát, öntsünk a tetejére 1 ek olvasztott zsírt, majd alá 2-3 dl fehérbort, és fedjük le alufóliával. A sütőt csak akkor kell bekapcsolni, amikor ténylegesen kezdjük a sütést, nem kell előmelegíteni. Állítsuk 180 °C fokra, majd tegyük be a lefedett tepsit egy óra hosszáig.
  4. Az idő leteltével távolítsuk el a fóliát, és időnként saját levével locsolgatva süssük a lapockát aranybarnára. Sütés közben időnként pótoljuk a levét fehérborral.
  5. Amikor a sült elkészült, vegyük ki a tepsiből egy vágódeszkára pihenni, majd a tepsit tegyük fel a gáztűzhelyre, és forraljuk fel a pecsenyelevet. Adjunk hozzá 2 dl alaplét, majd miután újból felforrt, és a tepsiben már nem maradt leragadt pecsenyeszaft, szűrjük át egy gyorsforraló edénybe. Közepes lángon sűrítsük be a pecsenyelevet. Amennyiben a kelleténél hígabb, egy teáskanál keményítőt kis vízzel elkeverve adjunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.

A köret elkészítése:

  1. A burgonyákat süssük meg héjában a sütőben. Amíg sülnek, a juhtúrót keverjük a tejföllel simára, majd adjuk hozzá a finomra vágott metélőhagymát. Amikor a burgonya megsült, késsel vágjunk a közepébe keresztet, majd kezünkkel összenyomva nyissuk ki, és adjuk hozzá a juhtúrós öntetet.
  2. Tálaláskor a lapockát szeleteljük fel, tegyünk a tányérra a pecsenyeléből, arra fektessük fedésben a hússzeleteket, végül tegyük mellé a burgonyát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 4500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 995
elküldve: 10
receptkönyvben: 109
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
165 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szulekagi
szulekagi k, 2013-11-05 16:33

Már régóta szerettem volna valamilyen bárányból készült ételt készíteni a családnak, de (ki tudja miért) valahogy nem volt bátorságom nekiállni, lévén, még soha semmit nem főztem bárányból. A receptedtől viszont kedvet kaptam, és belevágtam. Tökéletes lett, különösen a család férfi, ifjabb, idősebb, női, gyerek...... :D tagjainak hálája fog üldözni, nagyszerű étel.

1031