Tortilla chips házilag recept

1 adag
453
kcal
Tortilla chips házilag
Tortilla chips házilag
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fiaimmal moziban voltunk. Az egyik tortilla chipset kért, de olyan csípős volt, hogy nem bírta megenni. Amikor hazaértünk, még mindig a tálat szorongatta az ölében. Persze már leginkább csak a szószból volt, így eldöntöttem, hogy sütök hozzá egy kis chipset.
Egy csomó receptet megpróbáltam...addigra a szósz is elfogyott, de egyik sem volt ehető. Az egyik oldalon például olajban sütötték ki az elősütött tortillákat, az szinte ehetetlen lett. Ezt a verziót én találtam ki, az interneten látható sok recept alapján. Egy baj volt csak, hogya fiúk nem bírták kivárni, amíg lefotózom. Folyton szaladoztak újabb darabkáért, és elégedetlenkedtek: Anya, már soha nem lesz kész az a kép???

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Valamilyen pikáns szósszal.

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

mexikói tortilla chips, tortillachips házilag, házi tortillachips, házi mexikói chips kukoricalisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, hozzámorzsoljuk a margarint. Kevés forró vizet hozzáöntünk, és kanállal összedolgozzuk. Addig kell a vizet adagolni, amíg lágy tésztává összeáll, ekkor kézzel is meg lehet kicsit gyúrni, hogy el tudjuk dönteni, hogy  megfelelő állagú lett-e már. Ne morzsolódjon!
  2. Folpackon, esetleg nylon zacskón rudat sodrunk belőle, és nagyobbacska diónyi méretű gombócokat vágunk le belőle.
  3. Egy vastagabb aljú serpenyőt tűzhelyen elkezdünk melegíteni.
  4. Két nylon lap között (szétvágott zacskó is megteszi) kinyújtjuk a gombócokat, kb. kistányér méretű korongok lesznek belőle. Nagyon vékonyra el lehet nyújtani, és a fóliáról le is lehet szépen szedni. Ha már papírvékony, a felső fóliát lehúzzuk, és nyitott tenyerünkben felfogjuk a tésztát, amíg a másik fóliát is lehúzzuk.
  5. A forró serpenyőbe rakjuk, de nem kell olajozni! Amikor kifehéredik, lapáttal átfordítjuk, másik oldalán is megsütjük. Közepes lángon dolgozzunk, és vigyázzunk, valamivel előbb megsül, mint amennyi idő a következő gombóc kisodrásához kell... Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható!
  6. A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a saját gőzében puha maradjon.
  7. Ha kész, vágjunk 6-7 lapot cikkekre (kb. ennyi fér el szépen lazán a tepsiben, szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel, spricceljük meg kevés olajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe, és inkább szárítsuk, semmint süssük kb. 10-15 percig.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*40 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 83 369
elküldve: 41
receptkönyben: 1 904
elkészítve: 62/101
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

Hozzászólások (52)

dida
didaszo, 2014-07-05 00:08

Kedves OsztriGa!

Ma elkészítettem! :)
Annyi módosítással, hogy mivel nálunk még csak nem is hallottak a kukoricalisztről, így kukorica darából csináltam. Így is tökéletes lett, isteni finom, ropogós, szóval szuper! Jaaaa, és én nem spricceltem semmivel, szerintem felesleges. :)
Köszönöm! :)

osztriga
osztrigaszo, 2014-07-05 08:14

Kedve Dida!
Biztosan jó a darából készítve is, most már ideje lesz nekem is kipróbálni, a sikereden felbuzdulva. Köszönöm, hogy megosztottad az élményedet.
Szép napot!
T.

Penny Lane
Penny Laneh, 2014-03-10 12:20

Hétvégén ezzel vártam a vendégeinket, guacamolet és salsa-t készítettem mellé. Sajnos nekem nem mindegyik lap maradt puha, ezért nem tudtam szabályos háromszögeket vágni, de így is nagyon jó lett! Akinek van szilikonos nyújtólapja, annak pedig nagyon egyszerű lesz igazán vékonnyá nyújtani a tésztát! Köszönöm a receptet!

ladymeli
ladymeliszo, 2014-01-04 10:27

Szia!
Nagyon szuper ez a recept! Kicsit sokat szöszmötöltem vele, de megérte. Én chilis babhoz csináltam elsősorban ,ami másnapra maradt, arra meg egy részére reszeltem sajtot, egy másik részéhez meg mártogatósokat csináltam, hamar elfogyott. :)

osztriga
osztrigaszo, 2014-01-04 16:19

Szia Ladymeli!
Örülök, ha sikerült a recept! Chilis babhoz is zseniális.
Ügyes vagy!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a sikerélményedet!
Üdv.:
T.

Niccole
Niccolep, 2014-01-03 21:10

Kedves OsztriGa!
Vettem kukoricalisztet, hogy valami sósat készítsek belőle, ekkor találtam rá a receptedre, ami nagyon szimpatikus. Holnap gluténmentesen kéne elkészítenem (sejnos allergiás az egyik barátom), az lenne a kérdésem, hogy a finomliszt kihagyható (persze elvéve a margarinból/vízből) vagy helyettesíthető valamivel?
Köszi előre is a választ!
Üdv.:
Niccole

osztriga
osztrigaszo, 2014-01-04 16:17

Szia Niccole!
Nem tudom, hogy lekéstem-e már a válasszal, most találtam csak rá. Szerintem próbáld meg csak kukoricaliszttel, -de tulajdonképpen csak találgatok - úgy, hogy a finomliszt helyett is azt használod. Szóval ne csökkentsd a mennyiségeket, csak a finomliszt helyett használj olyan lisztet, amit ehet a barátod. (nem vagyok elég tájékozott: talán a tönkölybúza is jó, nem? ) Ami legrosszabb esetben történhet, hogy nem fog összeállni, mert amennyire én látom, a finomliszttől lesz tapadós a tészta, és amiatt áll össze nyújthatóvá. Talán a legokosabb lenne emiatt a fele mennyiséget csinálni először -csak kukoricaliszttel- és ha nem áll össze, akkor még mindig lehet kicsit játszani a mennyiségekkel (talán több zsiradékkal próbálkozni) legvégső esetben beletenni a finomlisztet (de ugye akkor már a legvégső eset van: hogy a barátod sajnos nem ehet belőle :( ) Sajnálom, hogy nem tudom biztosan a választ, de még nem csináltam finomliszt nélkül...
Üdv.:
T.

Incy
Incyp, 2013-08-09 19:22

Kedves Osztriga :)! Ha a 10 dkg margarin helyett olívaolajat tennék bele az jó lenne? És szerinted mennyit kellene abból beletenni 1 dl-t?

osztriga
osztrigah, 2013-08-12 12:03

Szia Incy!
Még nem próbáltam olajjal, de valószínű jó az is...sőőt.
10 dkg margarin olvasztva kb 0,5 dl lehet, most így hasraütéssel megsaccolva a dolgot.
Szerintem kezdd 0,5 dl-rel, aztán meglátod, hogy összeáll-e a tészta.
Majd írd meg, hogy milyen lett.
Üdv.:
T.

Enoszka73
Enoszka73v, 2013-04-21 13:38

Kedves Osztriga!

Nagyon szereti az egész család a tortilla chipset. Mi sajtkrémes, fokhagymás tejfölbe szoktuk mártogatni (a gyerekek inkább ezt kedvelik). Kíváló recept, ma megcsináltam és osztatlan sikert aratott mindhárom gyerkőcömnél. Köszi!!!!!

kfvera
kfveraszo, 2013-01-19 01:04

Kedves Osztriga!

Remek a recept, egyszerű, gyors és sokkal finomabb, mint a bolti. Nagy sikere van, de most mennem is kell, mielőtt nekem nem marad! :D

Üdv:

Vera

Maryly
Marylyk, 2012-10-16 16:57

Kicsi koromban, mikor anyum készítette a levestésztát, mindig nekem is adott egy kicsi tésztát hogy gyúrhassak. Én mindig kinyújtottam, és a gáztűzhely tömör vasrácsán sütöttem meg. Ebből kiindulva szerintem sem fontos olajban sütni, de én egyszerűen csak háromszögletűre vágnám, és bedobnám egy tepsibe.

osztriga
osztrigah, 2013-01-21 18:51

Kedves Maryly!
Elősütés sajnos kell, mert ez olyan lágy tészta, hogy nem lehet rögtön a tepsibe szórni, illetve a kétszer sütéstől lesz ropogós. De olaj az nem kell a serpenyőbe. :)
Üdv.:
T.

Áfonyababa
Áfonyababap, 2012-06-29 19:36

a sok pozitív hozzászólás láttán, úgy döntöttem, hogy én is beállok az elkészítők sorába :) Holnap készítem esti filmnézegetéshez, drukkoljatok, hogy jól sikerüljön! :) És gratula a recepthez kedves Osztriga!

escabax
escabaxsze, 2012-04-18 08:41

Kedves OsztriGa! Szuper recept! Nagyon finom :) Köszönöm!

lujsi
lujsik, 2012-02-28 18:41

Nagyon jó lett a chips, remek a recept! Bár nem kaptam kukoricalisztet, kávédarálóval készítettem , kukoricadarából. Én nem tettem külön sütőbe, ettük úgy ahogy volt! :) Finom lett.Köszönjük!

osztriga
osztrigasze, 2012-04-18 10:35

Szia Lujsi!
Lehet, hogy úgy még jobb is, mert a bolti tortillában is egy kicsit szemcsésebb a kukorica.
Sütőben szárítva ropogósabb lesz. Egyszer próbáld ki úgy is!
Üdv.:
T.

Mazsolinda
Mazsolindah, 2012-02-27 00:03

Ma este megsütöttem a barátomnak, aki valami ropogtatnivalóra vágyott. Tudni kell róla, hogy nagyon válogatós ilyen téren, a bolti tortillák közül is csak nagyon keveset szeret. DE ez nagyon ízlett neki -meg az egész családnak-, egyből elfogyott. :D Szóval köszönöm szépen ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet. Még sok ilyet! :D

osztriga
osztrigah, 2012-02-27 10:22

Kedves Mazsolinda!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt jó hírt velem! :D Mindig örülök, ha sikerül másnak is a receptem alapján jót alkotnia.
Üdv.:
T.

Harold Zidler
Harold Zidlerszo, 2012-02-18 23:25

Szia Osztriga!
Hát hirtelen felindultságból egy órája elkészítettem, gondoltam beszámolok, hátha valaki számára hasznos információval szolgálok. :)
Először is a recept szuper, és minden elismerésem a szöszmötöléshez, ui. nekem egy darab sem lett kerek - szétnyúlt, szakadt a kezemben mikor serpenyőbe raktam -, úgyhogy jól fel is mérgeltem magam :)
Másodszor pedig elkövettem azt a hibát, h gondoltam kukoricaliszt hiányában kiváltom azt teljes kiörlésűvel. A színe tőle pocsék lett, az íze meg teljesen más (persze gondolhattam volna).
Happy ending: a páromat pont nem érdekelte, mind befalta szinte egyedül 10 perc alatt. :)
Köszi a receptet!Holnap megyek kukoricalisztért...

osztriga
osztrigav, 2012-02-19 16:23

Szia Harold!
Sajnálom, hogy nem sikerült. A teljes kiőrlésű lisztek lélektanáról vajmi keveset tudok, de könnyen lehet, hogy erre a feladatra nem alkalmasak. A kukoricaliszt az nagyon más mint a búzaliszt, már a nyers tészta egészen máshogyan alakul és néz ki (nem csak a színe miatt)..
Remélem megírod, hogy milyen lett kukoricaliszttel.
Üdv.:
T.

Harold Zidler
Harold Zidlerk, 2012-03-13 22:46

Szia Osztriga!
Na megcsináltam kukoricalisztből, és jelentem sokkal jobb lett! :)
Node nem véletlenül tartott eddig h ismét összeszedjem magam, én tiszta béna vagyok ebben, és bár most jobban ment, két órát pepcseltem vele :D De nem adom fel! Egy apró kérdés, ez az olajsprickoló sokat számít? Sosem volt itthon szükségem rá, de most lehet beszerzek egyet.

osztriga
osztrigasze, 2012-03-14 10:33

Szia!
Örülök, ha jobb lett! Az idő az bizony elmegy vele, hiszen darabonként nyújtani, sütni...mint a palacsintánál, ez sok idő. Aztán még jön a sütés a sütőben.
A spriccelő használata csupán annyiban jobb, hogy szép vékony réteget lehet a chipsekre szórni, ráadásul egyenletesen. Nekem olyan van, amit után lehet tölteni. Grillezéshez szoktam gyakran használni.
Üdv.:
T.

nada3625
nada3625cs, 2012-02-16 11:24

köszönöm a receptet. megcsináltam isteni :) nálunk a férjem a terhesség alatt letiltott a chips-ről, mondván hogy sok benne az "e" pedig nagy függője vagyok. most még szoptatok, de olyan jó hogy megint ehetek... és ez ellen neki sincs kifogása... sőt velem ropogtat :)

osztriga
osztrigacs, 2012-02-16 16:36

És lassan már hármasban ropogtattok??
Örülök, ha ízlett.
Most szólt a fiam a képernyőre nézve, hogy mi is csinálhatnánk egy adaggal... Tényleg jó kis nasi.
Üdv.: T.

timcsiikee
timcsiikeeszo, 2012-01-21 13:52

Épp most csináltam meg a chipset, isteni lett köszönöm a receptet :)

osztriga
osztrigav, 2012-01-22 18:23

De örülök neki! :)
Ideje lesz lassan nekem is sütni egy adagot, fiaim már reklamálnak.
Üdv.:
T.

paramparam
paramparamk, 2012-01-17 21:28

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mit ronthatok el, ha már másodszor sikerül nagyon keményre, pedig csak 10-12 percre teszem be a sütőbe? Előre is köszi! :)

osztriga
osztrigak, 2012-01-17 22:47

Szia!
Csak tippelni tudok, de hátha segít:
Egyik tippem, hogy talán már az alaptészta "kemény", esetleg kevés vizet tettél hozzá. A tésztának lágynak, könnyen szétnyomhatónak kell lennie.
Esetleg lehet az is, hogy a serpenyőben nagyon kiszárítod, éppen csak fehéredésig kell sütni, a tészta akkor jó, ha könnyen hajlítható.
Végül még arra tudok gondolni, hogy vastagra nyújtod, és ezért lesz kemény, merev.
Sajnos eléggé nehezen behatárolható minőségek vannak ebben a receptben, sajnálom, ha nem sikerült. :(
Üdv.:
T.

paramparam
paramparamk, 2012-01-17 23:38

Köszönöm a gyors választ! Az 1. és a 3. pontban lehet, hogy hibáztam! :) Legközelebb remélem sikerül! :)

Petrusek
Petrusekh, 2011-09-19 18:41

Kedves OsztriGa!
Komoly nacho függés áll fenn nálam és a páromnál, mindenképp kipróbálom, amint be tudom fogni a párom tésztát gyúrni:D

osztriga
osztrigah, 2011-09-19 19:36

Kedves Petrusek!
Szerencsére nagyon lágy a tészta, így nem kell nagy erő a gyúráshoz!! De abban nagy igazság van, hogy kettesben minden élvezetesebb :D
T.

osztriga
osztrigap, 2011-06-10 10:38

Kedves Angyalka! :)
Köszönöm a visszajelzést! Fiaim is nagy rajongói a terméknek...
Üdv.: T.

bija
bijasze, 2011-06-08 00:27

Szia! Nagyon tetszik a recept, de nincs esetleg valami tipped, hogy vidéken hol lehet kukoricalisztet kapni? Hipermarketekben, bioboltokban is csak dara van. Jobb esetben.:/

osztriga
osztrigasze, 2011-06-08 14:26

Szia Bija!
Talán CBA-ban, ott időnként nagyobb a választék.
Vagy, ha megjelölöd, hogy melyik városban, talán van itt valaki, aki konkrétan is tud segíteni...
Üdv:T.

ancymancy
ancymancycs, 2011-02-24 11:03

Ha a tésztájába tesztek egy kis oregánot vagy bazsalokomot, még finomabb.:) Aki szereti az efféle ízeket, próbálja ki bátran:)

Rekaye
Rekayeh, 2011-02-07 20:47

Kedves OsztriGa!
Szuper a recept, megcsináltam (egy kicsit átalakítva)mind elfogyott! Nagyon köszi a pontos leírást! :))

mirthill
mirthillh, 2011-01-03 22:36

Nagyon tuti recept.Köszi, hogy megosztottad. Még chips ellenes anyukámnak is ízlett. :) Nagy tortilla chips rajongó vagyok, de a bolti annyira fűszeres néha, hogy szó szerint kimarja a szám, ezt viszont úgy fűszerezhetem, ahogy nekem tetszik. Kipróbáltam, hogy magába a tésztába is raktam mexikói fűszerkeveréket. Hát isteni! Köszi még egyszer. :)

osztriga
osztrigak, 2010-10-12 15:38

Szia Ani(?)!
Remélem ízleni fog. A hozzávalók mennyiségét nem kell patikamérlegen kimérni, az a lényeg, hogy egy lágy tésztát kapj, amit aztán nagyon (!) vékonyra nyújts ki. Tulajdonképpen, ha egy kicsit tovább süti a serpenyőben az ember, már akkor ropogós lesz, de akkor még nincs rajta a fűszer...így inkább jobb puhára sütni (esetleg a nagyobbakat lehet hússal, salátával tölteni) és sütőben szárítani.
Várom a visszajelzést!
Üdv.: Timi

simonani
simonanik, 2010-10-12 14:25

Nagyon gratulálok a recepthez! Feltétlen meg kell csinálnom, mert nálunk mindig kéznél kell lenni valami ropogtatni valónak, és olvasva ez nem terhelően olajos, zsíros, nagyon vevő vagyok rá!
És már kattog az agyam, hogyan tudnám édes változatban is elkészíteni.
Még egyszer köszi!
Ani.
Megmondom őszintén ráakadtam egy hasonlóra a sütigyárnál, de pár nap múlva, hogy kerestem, már törölte a felhasználó magát.
Örülök, hogy Rád találtam!

Legfrissebb cikkek

A hét szakácsa: Nihonka
A hét szakácsa: Nihonka
Eheti kiemelt szakácsunk, Nihonka megvalósította a japán-magyar fúziós konyhát. Kedvencei a gyorsan elkészíthető, egészséges ételek - segítségükkel több mint 10 kilót fogyott.
Heti menü: gyors ebéd iskolakezdésre
Heti menü: gyors ebéd iskolakezdésre
Véget ért a vakációs idény, újra elkezdődik az iskola és a hétköznapi hajtás. Ilyenkor jót tesz, ha ízletes ebédet fogyaszthatunk, de nem árt, ha gyorsan el is készíthető.
Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
453