Tortilla chips házilag recept

Tortilla chips házilag
Tortilla chips házilag
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fiaimmal moziban voltunk. Az egyik tortilla chipset kért, de olyan csípős volt, hogy nem bírta megenni. Amikor hazaértünk, még mindig a tálat szorongatta az ölében. Persze már leginkább csak a szószból volt, így eldöntöttem, hogy sütök hozzá egy kis chipset.
Egy csomó receptet megpróbáltam...addigra a szósz is elfogyott, de egyik sem volt ehető. Az egyik oldalon például olajban sütötték ki az elősütött tortillákat, az szinte ehetetlen lett. Ezt a verziót én találtam ki, az interneten látható sok recept alapján. Egy baj volt csak, hogya fiúk nem bírták kivárni, amíg lefotózom. Folyton szaladoztak újabb darabkáért, és elégedetlenkedtek: Anya, már soha nem lesz kész az a kép???

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Valamilyen pikáns szósszal.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

mexikói tortilla chips, tortillachips házilag, házi tortillachips, házi mexikói chips kukoricalisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, hozzámorzsoljuk a margarint. Kevés forró vizet hozzáöntünk, és kanállal összedolgozzuk. Addig kell a vizet adagolni, amíg lágy tésztává összeáll, ekkor kézzel is meg lehet kicsit gyúrni, hogy el tudjuk dönteni, hogy  megfelelő állagú lett-e már. Ne morzsolódjon!
  2. Folpackon, esetleg nylon zacskón rudat sodrunk belőle, és nagyobbacska diónyi méretű gombócokat vágunk le belőle.
  3. Egy vastagabb aljú serpenyőt tűzhelyen elkezdünk melegíteni.
  4. Két nylon lap között (szétvágott zacskó is megteszi) kinyújtjuk a gombócokat, kb. kistányér méretű korongok lesznek belőle. Nagyon vékonyra el lehet nyújtani, és a fóliáról le is lehet szépen szedni. Ha már papírvékony, a felső fóliát lehúzzuk, és nyitott tenyerünkben felfogjuk a tésztát, amíg a másik fóliát is lehúzzuk.
  5. A forró serpenyőbe rakjuk, de nem kell olajozni! Amikor kifehéredik, lapáttal átfordítjuk, másik oldalán is megsütjük. Közepes lángon dolgozzunk, és vigyázzunk, valamivel előbb megsül, mint amennyi idő a következő gombóc kisodrásához kell... Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható!
  6. A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a saját gőzében puha maradjon.
  7. Ha kész, vágjunk 6-7 lapot cikkekre (kb. ennyi fér el szépen lazán a tepsiben, szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel, spricceljük meg kevés olajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe, és inkább szárítsuk, semmint süssük kb. 10-15 percig.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 145 163
elküldve: 52
receptkönyvben: 2 171
elkészítve: 100/139
Facebookon megjelent: 1

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu Mon, 2015-06-08 10:54

Üdvözletem.
De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, finomliszt kilőve, zabpehelyliszttel, vagy valami gluténmentes liszttel helyettesítghető lenne? A tönköly, a durum, meg hasonlókban ugyanúgy van glutén, ha jól tudom. Én lehet ki fogom próbálni, zabpehelyliszttel helyettesíteni a finomlisztet. Nem láttam hozzászólásokban, hogy a finomliszt elhagyásával, valaki megcsinálta -e, és hogy a finomliszt mennyisége helyett is kukoricaliszt legyen e, vagy csak elhagyni.
Köszönöm.

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2015-06-08 12:56

Szia!
Sajnos nem próbáltam még egyikkel sem. A finomliszt kicsit ragacsossá teszi a tésztát, azért használtam, hogy összetapadjon. Talán gluténérzékeny diétás fórumokon kellene megtudni, hogy a lisztek közül melyik "ragad" a legjobban.
Sajnálom, hogy nem tudok segíteni.
T.

dida
Ildi / dida Fri, 2014-07-04 23:08

Kedves OsztriGa!

Ma elkészítettem! :)
Annyi módosítással, hogy mivel nálunk még csak nem is hallottak a kukoricalisztről, így kukorica darából csináltam. Így is tökéletes lett, isteni finom, ropogós, szóval szuper! Jaaaa, és én nem spricceltem semmivel, szerintem felesleges. :)
Köszönöm! :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Sat, 2014-07-05 07:14

Kedve Dida!
Biztosan jó a darából készítve is, most már ideje lesz nekem is kipróbálni, a sikereden felbuzdulva. Köszönöm, hogy megosztottad az élményedet.
Szép napot!
T.

Penny Lane
Penny Lane Mon, 2014-03-10 11:20

Hétvégén ezzel vártam a vendégeinket, guacamolet és salsa-t készítettem mellé. Sajnos nekem nem mindegyik lap maradt puha, ezért nem tudtam szabályos háromszögeket vágni, de így is nagyon jó lett! Akinek van szilikonos nyújtólapja, annak pedig nagyon egyszerű lesz igazán vékonnyá nyújtani a tésztát! Köszönöm a receptet!

ladymeli
LadyMeli / ladymeli Sat, 2014-01-04 09:27

Szia!
Nagyon szuper ez a recept! Kicsit sokat szöszmötöltem vele, de megérte. Én chilis babhoz csináltam elsősorban ,ami másnapra maradt, arra meg egy részére reszeltem sajtot, egy másik részéhez meg mártogatósokat csináltam, hamar elfogyott. :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Sat, 2014-01-04 15:19

Szia Ladymeli!
Örülök, ha sikerült a recept! Chilis babhoz is zseniális.
Ügyes vagy!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a sikerélményedet!
Üdv.:
T.

Niccole
Macskamentha / Niccole Fri, 2014-01-03 20:10

Kedves OsztriGa!
Vettem kukoricalisztet, hogy valami sósat készítsek belőle, ekkor találtam rá a receptedre, ami nagyon szimpatikus. Holnap gluténmentesen kéne elkészítenem (sejnos allergiás az egyik barátom), az lenne a kérdésem, hogy a finomliszt kihagyható (persze elvéve a margarinból/vízből) vagy helyettesíthető valamivel?
Köszi előre is a választ!
Üdv.:
Niccole

osztriga
OsztriGa / osztriga Sat, 2014-01-04 15:17

Szia Niccole!
Nem tudom, hogy lekéstem-e már a válasszal, most találtam csak rá. Szerintem próbáld meg csak kukoricaliszttel, -de tulajdonképpen csak találgatok - úgy, hogy a finomliszt helyett is azt használod. Szóval ne csökkentsd a mennyiségeket, csak a finomliszt helyett használj olyan lisztet, amit ehet a barátod. (nem vagyok elég tájékozott: talán a tönkölybúza is jó, nem? ) Ami legrosszabb esetben történhet, hogy nem fog összeállni, mert amennyire én látom, a finomliszttől lesz tapadós a tészta, és amiatt áll össze nyújthatóvá. Talán a legokosabb lenne emiatt a fele mennyiséget csinálni először -csak kukoricaliszttel- és ha nem áll össze, akkor még mindig lehet kicsit játszani a mennyiségekkel (talán több zsiradékkal próbálkozni) legvégső esetben beletenni a finomlisztet (de ugye akkor már a legvégső eset van: hogy a barátod sajnos nem ehet belőle :( ) Sajnálom, hogy nem tudom biztosan a választ, de még nem csináltam finomliszt nélkül...
Üdv.:
T.

Incy
Incy Fri, 2013-08-09 18:22

Kedves Osztriga :)! Ha a 10 dkg margarin helyett olívaolajat tennék bele az jó lenne? És szerinted mennyit kellene abból beletenni 1 dl-t?

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2013-08-12 11:03

Szia Incy!
Még nem próbáltam olajjal, de valószínű jó az is...sőőt.
10 dkg margarin olvasztva kb 0,5 dl lehet, most így hasraütéssel megsaccolva a dolgot.
Szerintem kezdd 0,5 dl-rel, aztán meglátod, hogy összeáll-e a tészta.
Majd írd meg, hogy milyen lett.
Üdv.:
T.

Enoszka73
Enoszka73 Sun, 2013-04-21 12:38

Kedves Osztriga!

Nagyon szereti az egész család a tortilla chipset. Mi sajtkrémes, fokhagymás tejfölbe szoktuk mártogatni (a gyerekek inkább ezt kedvelik). Kíváló recept, ma megcsináltam és osztatlan sikert aratott mindhárom gyerkőcömnél. Köszi!!!!!

kfvera
kfVera / kfvera Sat, 2013-01-19 00:04

Kedves Osztriga!

Remek a recept, egyszerű, gyors és sokkal finomabb, mint a bolti. Nagy sikere van, de most mennem is kell, mielőtt nekem nem marad! :D

Üdv:

Vera

Maryly
Maryly Tue, 2012-10-16 15:57

Kicsi koromban, mikor anyum készítette a levestésztát, mindig nekem is adott egy kicsi tésztát hogy gyúrhassak. Én mindig kinyújtottam, és a gáztűzhely tömör vasrácsán sütöttem meg. Ebből kiindulva szerintem sem fontos olajban sütni, de én egyszerűen csak háromszögletűre vágnám, és bedobnám egy tepsibe.

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2013-01-21 17:51

Kedves Maryly!
Elősütés sajnos kell, mert ez olyan lágy tészta, hogy nem lehet rögtön a tepsibe szórni, illetve a kétszer sütéstől lesz ropogós. De olaj az nem kell a serpenyőbe. :)
Üdv.:
T.

Áfonyababa
Gastro love / Áfonyababa Fri, 2012-06-29 18:36

a sok pozitív hozzászólás láttán, úgy döntöttem, hogy én is beállok az elkészítők sorába :) Holnap készítem esti filmnézegetéshez, drukkoljatok, hogy jól sikerüljön! :) És gratula a recepthez kedves Osztriga!

lujsi
lujsi / lujsi Tue, 2012-02-28 17:41

Nagyon jó lett a chips, remek a recept! Bár nem kaptam kukoricalisztet, kávédarálóval készítettem , kukoricadarából. Én nem tettem külön sütőbe, ettük úgy ahogy volt! :) Finom lett.Köszönjük!

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2012-04-18 09:35

Szia Lujsi!
Lehet, hogy úgy még jobb is, mert a bolti tortillában is egy kicsit szemcsésebb a kukorica.
Sütőben szárítva ropogósabb lesz. Egyszer próbáld ki úgy is!
Üdv.:
T.

Mazsolinda
Mazsolinda Sun, 2012-02-26 23:03

Ma este megsütöttem a barátomnak, aki valami ropogtatnivalóra vágyott. Tudni kell róla, hogy nagyon válogatós ilyen téren, a bolti tortillák közül is csak nagyon keveset szeret. DE ez nagyon ízlett neki -meg az egész családnak-, egyből elfogyott. :D Szóval köszönöm szépen ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet. Még sok ilyet! :D

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2012-02-27 09:22

Kedves Mazsolinda!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt jó hírt velem! :D Mindig örülök, ha sikerül másnak is a receptem alapján jót alkotnia.
Üdv.:
T.

Harold Zidler
Harold Zidler Sat, 2012-02-18 22:25

Szia Osztriga!
Hát hirtelen felindultságból egy órája elkészítettem, gondoltam beszámolok, hátha valaki számára hasznos információval szolgálok. :)
Először is a recept szuper, és minden elismerésem a szöszmötöléshez, ui. nekem egy darab sem lett kerek - szétnyúlt, szakadt a kezemben mikor serpenyőbe raktam -, úgyhogy jól fel is mérgeltem magam :)
Másodszor pedig elkövettem azt a hibát, h gondoltam kukoricaliszt hiányában kiváltom azt teljes kiörlésűvel. A színe tőle pocsék lett, az íze meg teljesen más (persze gondolhattam volna).
Happy ending: a páromat pont nem érdekelte, mind befalta szinte egyedül 10 perc alatt. :)
Köszi a receptet!Holnap megyek kukoricalisztért...

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2012-02-19 15:23

Szia Harold!
Sajnálom, hogy nem sikerült. A teljes kiőrlésű lisztek lélektanáról vajmi keveset tudok, de könnyen lehet, hogy erre a feladatra nem alkalmasak. A kukoricaliszt az nagyon más mint a búzaliszt, már a nyers tészta egészen máshogyan alakul és néz ki (nem csak a színe miatt)..
Remélem megírod, hogy milyen lett kukoricaliszttel.
Üdv.:
T.

Harold Zidler
Harold Zidler Tue, 2012-03-13 21:46

Szia Osztriga!
Na megcsináltam kukoricalisztből, és jelentem sokkal jobb lett! :)
Node nem véletlenül tartott eddig h ismét összeszedjem magam, én tiszta béna vagyok ebben, és bár most jobban ment, két órát pepcseltem vele :D De nem adom fel! Egy apró kérdés, ez az olajsprickoló sokat számít? Sosem volt itthon szükségem rá, de most lehet beszerzek egyet.

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2012-03-14 09:33

Szia!
Örülök, ha jobb lett! Az idő az bizony elmegy vele, hiszen darabonként nyújtani, sütni...mint a palacsintánál, ez sok idő. Aztán még jön a sütés a sütőben.
A spriccelő használata csupán annyiban jobb, hogy szép vékony réteget lehet a chipsekre szórni, ráadásul egyenletesen. Nekem olyan van, amit után lehet tölteni. Grillezéshez szoktam gyakran használni.
Üdv.:
T.

nada3625
Nagyné Németh Adrien / nada3625 Thu, 2012-02-16 10:24

köszönöm a receptet. megcsináltam isteni :) nálunk a férjem a terhesség alatt letiltott a chips-ről, mondván hogy sok benne az "e" pedig nagy függője vagyok. most még szoptatok, de olyan jó hogy megint ehetek... és ez ellen neki sincs kifogása... sőt velem ropogtat :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2012-02-16 15:36

És lassan már hármasban ropogtattok??
Örülök, ha ízlett.
Most szólt a fiam a képernyőre nézve, hogy mi is csinálhatnánk egy adaggal... Tényleg jó kis nasi.
Üdv.: T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2012-01-22 17:23

De örülök neki! :)
Ideje lesz lassan nekem is sütni egy adagot, fiaim már reklamálnak.
Üdv.:
T.

paramparam
paramparam Tue, 2012-01-17 20:28

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mit ronthatok el, ha már másodszor sikerül nagyon keményre, pedig csak 10-12 percre teszem be a sütőbe? Előre is köszi! :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2012-01-17 21:47

Szia!
Csak tippelni tudok, de hátha segít:
Egyik tippem, hogy talán már az alaptészta "kemény", esetleg kevés vizet tettél hozzá. A tésztának lágynak, könnyen szétnyomhatónak kell lennie.
Esetleg lehet az is, hogy a serpenyőben nagyon kiszárítod, éppen csak fehéredésig kell sütni, a tészta akkor jó, ha könnyen hajlítható.
Végül még arra tudok gondolni, hogy vastagra nyújtod, és ezért lesz kemény, merev.
Sajnos eléggé nehezen behatárolható minőségek vannak ebben a receptben, sajnálom, ha nem sikerült. :(
Üdv.:
T.

paramparam
paramparam Tue, 2012-01-17 22:38

Köszönöm a gyors választ! Az 1. és a 3. pontban lehet, hogy hibáztam! :) Legközelebb remélem sikerül! :)

Petrusek
Petrusek Mon, 2011-09-19 17:41

Kedves OsztriGa!
Komoly nacho függés áll fenn nálam és a páromnál, mindenképp kipróbálom, amint be tudom fogni a párom tésztát gyúrni:D

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2011-09-19 18:36

Kedves Petrusek!
Szerencsére nagyon lágy a tészta, így nem kell nagy erő a gyúráshoz!! De abban nagy igazság van, hogy kettesben minden élvezetesebb :D
T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Fri, 2011-06-10 09:38

Kedves Angyalka! :)
Köszönöm a visszajelzést! Fiaim is nagy rajongói a terméknek...
Üdv.: T.

bija
blange / bija Tue, 2011-06-07 23:27

Szia! Nagyon tetszik a recept, de nincs esetleg valami tipped, hogy vidéken hol lehet kukoricalisztet kapni? Hipermarketekben, bioboltokban is csak dara van. Jobb esetben.:/

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-06-08 13:26

Szia Bija!
Talán CBA-ban, ott időnként nagyobb a választék.
Vagy, ha megjelölöd, hogy melyik városban, talán van itt valaki, aki konkrétan is tud segíteni...
Üdv:T.

ancymancy
ancymancy / ancymancy Thu, 2011-02-24 10:03

Ha a tésztájába tesztek egy kis oregánot vagy bazsalokomot, még finomabb.:) Aki szereti az efféle ízeket, próbálja ki bátran:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 19:47

Kedves OsztriGa!
Szuper a recept, megcsináltam (egy kicsit átalakítva)mind elfogyott! Nagyon köszi a pontos leírást! :))

453