Savanyúság lé - uborkához recept

Savanyúság lé - uborkához
Savanyúság lé - uborkához
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a savanyúságlevet egy nagyon jó ismerősömtől kaptam, sajnos már nem él , de ahányszor uborkát teszek el mindig eszembe jut. Szeretettel gondolok rá, mert azóta ez a családom kedvenc savanyúsága.

hozzávalók / 4 adag

5 literes üveghez

ajánlat

Ugyanezt a levet használom az almapaprika eltevéséhez is.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összetevőket beletesszük egy fazékba és felforraljuk.
  2. Mikor felforrt a lé, a végén adjuk hozzá a tartósítószereket.
  3. A keveréket lehűtjük és csak utána öntjük rá az uborkákra.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 44 147
elküldve: 14
receptkönyvben: 479
elkészítve: 13/19
Facebookon megjelent: -

szakács

pötyi64

Mióta szakács: 2010.07.08.
57 recept
hirdetés

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pockcic
pockcic szo, 2014-07-26 19:18

Szia! bocs a hülye kérdésért, de amikor elzárod a gázt a lé alatt, azonnal belekevered a tartósítókat? konkrétan mik is a tartósítók? szalicil+borkén? még sose raktam el, kérlek segíts :)

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 h, 2014-07-28 07:30

Szia pockcic!
Bocs , hogy csak most válaszolok de nem voltam net közelben.
Nem buta a kérdés, igen akkor szoktam belekeverni a tartósítókat amikor elzárom a gázt.A tartósítóknál ellenben szalicilt írtam 2010-ben , de mára már kivonták a forgalomból.Ezért Nátrium-benzoáttal helyettesítem, ezt lehet használni minden tartósításhoz. Ezt a levet még más savanyúság eltevéshez is tudom ajánlani. Almapaprika, káposztával töltött paprika. Ha kérdésed van írj nyugodtan. :)
Pötyi

cimuka
CIMUKA / cimuka sze, 2013-05-29 08:01

Szia.Pötyi 64.
Az lenne a kérdésem az mk az mit jelent?És korianderből ,mustármagból,borsból mennyi kell bele.Előre is köszönöm.

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 sze, 2013-05-29 22:41

Szia cimuka!
Az mk rövidétés mokkáskanalat jelent. A fűszerekből pedig ízlés szerint lehet adagolni, én elég sokat szoktam belerakni a lébe , nem sajnálom , szinte mindegyikből beleteszek 1 zacskóval.
Üdv: Pötyi

sibyle
sibyle sze, 2013-05-08 15:55

Szia!
Azt kérdezném,hogy ezzel a lével nem kell dunsztba tenni a savanyút?Csak a lehült lével felöntöm és mehet a polcra?
Üdv, Anita

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 cs, 2013-05-09 22:00

Szia Anita!
Igen csak ennyi a tennivaló vele, de ha biztosra akarsz mégis menni , akkor kidunsztolhatod.
Üdv. : Klári

Föfi Kata
Föfi Kata szo, 2012-09-29 11:35

Kedves Pötyike64 és Többiek!
Csak most olvastam a receptet (aktuális a savanyítás), és láttam a kérdést a szódabikarbónáról. Én mindig használom, ha azt akarom, hogy a zöldség (legyen az levesben vagy főzelékben, vagy csak úgy pároltan) megőrizze szép színét. Így marad a borsó és a spenót harsogó zöld, nem fakul ki a sárgarépa stb. Szívesebben fogyasztja az egyébként igen kritikus családom.
Szép napot Nektek!

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 szo, 2012-09-29 15:41

Kedves Föfi Kata!
Köszönöm hozzászólásodat, legalább megtudtam - megtudtuk milyen szerepe van a szódabikarbónának .
Üdv.: Pötyi

evacili
evacili k, 2012-09-25 16:31

Finom íze van, zöldparadicsommal készítettem el. Kiváncsi vagyok milyen lesz. Üdv: Cili

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 k, 2012-09-25 17:35

Szia evacili!
Én a zöldparadicsomot , apróhagymával, karfiollal és cseresznyepaprikával szoktam eltenni és finom szokott lenni.Persze az arányokra azért odafigyelek csak 2 db cseresznyepaprikát teszek egy 7 dl-s üvegbe és a többi belevalót arányos mennyiségben.Remélem ízleni fog.
Üdv: Pötyi

Nagy Évi
Nagy Évi p, 2011-09-23 22:28

Kedves Pötyi!
Köszönöm rendkívül gyors válaszát! Reggel neki állok!
Minden jót! Üdvözlettel: Évi

Nagy Évi
Nagy Évi p, 2011-09-23 17:32

Kedves Pötyi!
Kérdezni szeretném,hogy akár káposztával töltött paprikához is használható-e ez a lé, van- e tapasztalat?, ha már almapaprika.....Ma vettem édes és csípős almapaprikát, de én káposztával tölteném. Az is érdekelne mi a szerepe a szódabikarbónának?
Köszönöm mielőbbi válaszát! Üdvözlettel: Évi

eysan
eysan v, 2012-08-19 11:31

Itt a NoSalty-n olvastam, hogy a szódabikarbónától ropogós marad.

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 p, 2011-09-23 21:48

Kedves Nagy Évi!
Igen , a káposztával töltött paprikához is használható ez a lé, úgy is finom.
Lényegében én az összes savanyúságomat ezzel a lével rakom el, mert mindegyikhez jó.
Igen van tapasztalatom a káposztával töltött paprikával is.
Évek óta ezt a levet használom, mert nekem ez a receptúra vált be, hogy a szódabikarbóna mi célt szolgál igazából nem tudom, de gondolom a tartósítással függ össze.
A levet kedves ismerősömtől kapott eredeti leírásában tettem fel az oldalra, és már nem tudom megkérdezni sem,( sajnos meghalt ) hogy mi célt szolgál a szódabikarbóna a lében, engem is érdekelne,ha esetleg valaki tudja rá a választ annak hozzászólását szívesen fogadom.
Üdvözlettel: Pötyi

Sárki
Sárki / Sárki szo, 2011-09-17 18:17

Köszönöm ezt az egyszerű és mégis jó savanyúság lé receptet! Eddig mindig bolti sav. tartósítót használtam, de ez sokkal olcsóbb. Az eltett 20 üveg uborkából egy sem romlott meg!

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 szo, 2011-09-17 21:37

Szia Sárki!
Szívesen!-és örülök, hogy kipróbáltad! :-)
Én már évek óta ezt a levet használom és mondhatom még 1 üveg savanyúságot sem dobtam ki.
Sőt az utolsó üvegig elfogyott.Próbáld majd ki almapaprikával is, úgy is finom, csak ajánlani tudom.
Üdv.: Pötyi

bemiha
bemiha szo, 2011-06-11 18:48

Még kezdő vagyok savanyúság eltevésben, ezért kérdezem, hogy elkészítés után mennyi idővel fogyasztható az uborka?
Köszi!

pötyike64
pötyi64 / pötyike64 v, 2011-06-12 00:01

Szia Bemiha!
Én általában eltevés után 2-3 hónappal szoktam felbontani az eltett savanyúságot. Addig míg van friss zöldség nemigen szoktam felbontani.Szeptember vége felé kezdem, addigra már kellőképpen összeérik.Persze zöldségfélétől is függ, hogy mikor érik. Remélem tudtam segíteni. :-))
Üdv: Pötyi

253