r
Nosalty Logó

Sáfrányos fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Sáfrányos fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 407 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.5 g

Zsír

  • Összesen
    128.8 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    686 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4920.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    3349 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    443 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 3246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 326 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sáfrányt elmorzsoljuk, a forró vizet ráöntjük, és állni hagyjuk.
  2. A vajat folyékonyra olvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejszínt, a tejet és a lisztet meglangyosítjuk mikróban.
  3. 1-2 ek langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot.
  4. A lisztes keverék közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejszínt, a tejet, a kihűlt vajat, a sáfrányos vizet, 1 tojástés a felhabosodott, tejes élesztőt. Robotgéppel rugalmas tésztává dagasztjuk.
  5. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe helyezzük.
  6. Másnap a tésztát átgyúrjuk, annyi részre osztjuk, ahány fonatból a kalácsot el szeretnénk készíteni. (Az eredeti recept 4-es fonást ír.) A részekből szálakat sodrunk, ezeket kaláccsá fonjuk.
  7. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot. Meleg helyen (pl. kis lángon égő sütő fölött) duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
  8. A másik tojást villával felverjük, és a kalácsot megkenjük vele.
  9. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8163
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 18.

Ajánló

Én az eredeti négyes helyett hatos fonással próbálkoztam volna, de sajnos nem jött össze. Így végül két kisebb, három-három fonatból álló kalácsot készítettem. A könyv szerint az sem baj, ha az ember csak belehelyezi a tésztát egy őzgerinc formába - nem lesz olyan szép, de íze és állaga ugyanolyan marad.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

Tavaly keltem először hajnalban húsvét vasárnap, hogy édesanyám "nyuszi-tojta" húsvéti kalácsra ébredjen az ünnepi reggelen. Akkor is értékelte a család nemes gesztusomat, de a kalács azért hagyott kívánni valót maga után. Még mindig van hova fejlődni, de az idei sokkal jobban sikerült! Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből néztem ki a sáfrányos receptet, a húsvéti fejezetből. Foszlós lett, puha, ízes - öröm volt ezzel köszönteni a húsvéti reggelt. Ráadásul a korán kelésnek is jót tett, hogy ez a recept egy éjszakát kel a hűtőben! Stahl szerint így szebben, alaposabban kel a tészta, mint ha pár óra alatt, meleg helyen növelnénk a térfogatot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek