Rizstej recept

Rizstej
Rizstej
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerencsére nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy a rizs és egyéb gabonából készült tejekhez még soha nem kellett nyúlnom. Van viszont egy kedves ismerősöm, aki laktózérzékeny, és kénytelen többszáz forintos gabonatejeket venni, és azzal készíteni mindent. Már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy egyszer majd nekiállok, de valahogy elmaradt. A napokban viszont nagyon megkívántam az horchatát, de mikor megláttam a rizstej árát, tudtam, na most van itt az ideje, hogy magam essek neki a feladatnak. A recept után kutakodtam egy ideig, de az egyetlen, amit találtam, az Malackaraj rendkívül szórakoztató blogja volt. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy -bár a harisnyás passzírozás  kicsit macera - aki nem ihat valódi tejet, annak megéri a fáradtságot, ugyanis egy fél kiló legolcsóbb rizs árából jutottam ehhez az 5 literhez. Arról nem is beszélve, hogy a bolti rizstejet nagyüzemben állítják elő, és a növényi olaj mellet azt pakolnak a dobozba, amit nem szégyellnek. Ha pedig a passzírozást  kalákában csináljuk, nemcsak, az előkészület 30 percét redukáljuk kb. 10 percre, de még szórakoztató is lehet :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Hígítási aránytól függően bármihez, amihez egyébként tejet használnánk.

alapanyagok

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rizsből készült tej, növényi tej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy, legalább 5 literes lábasban a rizst annyi vízben, amennyi elllepi, feltesszük főni. 1 órán át főzzük, úgy, hogy közben időnként megkeverjük, hogy le ne ragadjon. A vizet is folyamatosan pótolni kell alatta. Az egy óra végéig mindig annyi vizet öntsünk alá, amit a rizs felvesz.
  2. Ha kész, kb 1-1,5 liter vizet keverünk hozzá, és botmikxerrel pürésítjük. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nagyon híg (menzás) tejbegríznek.
  3. Hagyjuk, amíg kihűl, különben a "fejés" nehezen fog menni.
  4. Ha kihűlt, fogunk egy kb 5 literes tálat (vagy a fürdőből kölcsönzünk egy lavórt). A kulimászt egy adagonként belepakoljuk valamilyen nagyon laza szövésű kendőbe. (Nekem ilyen nem vol, így még nem használt nejlon térdzoknit áldoztam be az ügy érdekében).
  5. Most jöna móka: a kendőn át kipaszírozzuk a rizspépet a lavórba.
  6. Ebből a mennyiségből kb 4 liter joghurt sűrűségű rizstej lesz.

  • költség: 50 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 74 057
elküldve: 23
receptkönyvben: 747
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
483 recept
hirdetés

Hozzászólások (55)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarai eva
sarai eva cs, 2014-03-06 09:46

Sziasztok!
Nekem sajnos nem ízlett ez a macerás megoldás és főleg,nem szeretek pepecselni.
Kipróbáltam egy másik verziót, az nagyon jó, gyors és finom.
Kedves Dacota nem akarlak megsérteni,de leírnám a receptet.
20 dkg. rizst megmosok alaposan.Felöntöm 2,5 dl. forró vízzel, egy zárható üvegbe teszem és egy éjszakán át pihentetem.
Másnap leöntöm róla a vizet és 1 liter hideg vízzel,2-3 csipet sóval,3 evőkanál mézzel elkezdem botmixerrel alaposan megdolgozni. Amikor már nagyon-nagyon aprók lesznek a rizs szemek, egy fém teaszűrőn átszűröm és kész a tej.Lehet ízesíteni egyéni ízlés szerint.Kb.1-1,2 dl. lesz belőle.
Üdvözöllek: Éva

bandierika
bandierika h, 2012-11-05 21:24

Kedves mindenki!
Bár nem olvastam el az összes hozzászólást,
remélem tudok újat mondani. Kismamaként kezdtem kipróbálni a növényi tejeket,
mert cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam.
A tehéntej 1dl-je is 10 fölé emeli a cukorszintem,míg a növényiekből bátran fogyaszthatok.
Kísérleteim eredményeként született meg az a keverék,ami jóízű,szinte teljesen megegyezik
az íze a bolti rizstejével. Az otthoninak az íze nem volt az igazi,
és nekem túl nyákos,nyálkás volt. Mivel a kókusztej túl híg volt,és nem elég krémes,
bekevertem a túl nyákos rizstejjel. Adtam hozzá gyümölcscukrot, pici sót,és vaníliát.
Így született meg a számomra kedvező ízhatás
A kókusztejet 25dkg kókuszreszelék és kétszer annyi víz felfőzésével készítem. A rizstejet az oldalon található
módon,amit. én is csak átszűrök szűrőn,nem harisnyázok.
Próbáljátok ki,ha van kedvetek.

Kitsune
Kitsune h, 2015-10-26 20:31

Szia Erika,

hátha még elérlek... Dacota rizs- és vízmennyiségéhez használod a 25 dkg kókuszból főzött tejet?
Mindenesetre kipróbálom a kókusz negyedével, mivel negyed adaggal tesztelem Dacota receptjét. Eddig főzés közben 1 ek. olajat és egy csipet sót, szűrés után 1 ek. barna cukrot, 1 ek. vanília aromát és 1/2 ek. mandulaaromát kapott a rizstej. Tökjó krémes, tuti nem fogok zoknizni :) A kókuszos rizstej viszont nagyon finom, úgyhogy hajrá én. Megírom majd, hogy sikerült. A szűrőben maradt pépet mézzel édesítettem és boldogan felfaltam :)

Kitsune
Kitsune h, 2015-10-26 22:09

Szóval 6 dkg kókuszt főztem fél óráig dupla annyi vízzel, megdolgoztam botmixerrel, aztán hozzáöntöttem a rizstejhez - ezt már átpasszíroztam egy darab tüllön. Finom, az embernek is ízlik. A maradék kókuszdarabkák valami finom gyümölcs mellé kerülnek majd. Köszönöm, hölgyek! :)

TKAniko
TKAniko szo, 2012-07-14 20:35

Megcsináltam, és nekem nem ízlik az íze. Javaslom aki először csinálja, csináljon fél adagot, még fél adaggal is elég sok lett. Tényleg ki kell passzírozni a pépet? Én turmixgépbe raktam. (nekem mini turmixgépem van a tartálya csak 4 dl) A turmixgépbe raktam kb 3 evőkanál rizst és egy kevés vizet, és ezzel turmixoltam össze, lágy és krémes masszát kaptam. Ezt a masszát vizeztem utólag. miután nem izlett így raktam bele cukrot és keserű mandulaaromát (tudom az igazi örölt mandulával jobb lett volna, de most az nem volt otthon) Sokkal ihatóbb lett. biztosan sok függ a helyes ízesítésen. Viszont jó érzés volt, hogy olyat csináltam, hogy tudtam mi van benne. HA átszűrtem volna más milyen íze lett volna? Hogyan lehet átszűrni valamit ami már eleve krémes és híg? olyan állaga volt, hogy szerintem az egész át ment volna a szűrön. Tapasztalataim szerint a sima turmixgép jobban pépesít, mint a botmixer.

mouse78
Mouse78 / mouse78 v, 2012-04-15 17:40

Én másodszor csinálom, próbáltam a zabitalt is, és köszönöm a receptet. Igazából vagy valamit rosszul csinálok, vagy finnyás vagyok, vagy tényleg nem finom, viszont sokkal inkább választom ezt, mint a 800 Ft-os rizstejet. Ma próbáltam ízesíteni is egy kis nyírfacukorral meg mandula aromával. Még nem tudom, milyen lesz, de kíváncsian várom. Úgy döntöttem, ma nem turmixolok, csak szétfőzöm és leszűröm. A maradék szétfőtt rizst pedig összeturmixoltam eperrel meg fahéjjal és lett belőle epres rizspuding uzsira. Mégegyszer köszi a receptet, biztosan fogok még csinálni és ízesítésekkel próbálkozni... :D

zskoncz
Konczsuzsi / zskoncz cs, 2012-03-08 21:32

szia,

utolsó kommentem óta túl vagyok sacc 20-30 liter rizstejen. gyakorlatilag folyamatosan főzhetem mert mindent ezzel készítek. a habarástól a tejszínes tortáig! :D pl. a rizottó rizstejjel felöntve és ugy párolva remek lett! :))
a lányom eléggé finnyás, és neki bizony a 800Ftos dobozos rizstej a nyerő. azt meg elég nehéz előállítani. igazából semmi varázslat nincs benne, a rizsfajta és némi olaj meg só az összetevői.
a zoknis kutyulást én is kihagyom és simán 2 szűrőn átengedem az anyagot. viszont nem turmixolom csak hagyom hogy főzés miatt essen darabokra. (nincs nagy edényem így az arányok is mások lettek mint a te receptedben. 4 literes az edény, ebbe 3 liter a víz és egy bögre a rizs) igy még kétszer fel tudom ugyanazt a rizst önteni és minden főzésből lesz 1-1 liter majdnem bolti állagú rizstej. az ízét nagyjából sikerült utánoznom, főzés közben teszek bele olajat. literenként 1 ek. ha fontos a kalciumpótlás-márpedig tejmentes diétánál az -lehet próbálkozni különféle olajakkal. szezám, mák, len, oliva stb... magas kalcium tartalmú olajakat, persze a mákolajtól mák íze lesz picit. és teszek hozzá kb. 2-3 csipet sót, és egy mokkáskanál cukrot. így majdnem gyári rizstej ízű a dolog. a lányom ezt meg is issza. :D
az eltarthatósághoz annyit tudnék hozzátenni, hogy gyakorlatilag eláll hetekig ha ügyesek vagyunk. beszereztem nagy literes üvegeket amik jól zárhatóak, (100% gyümölcslevek üvegei, pl: golden walley, vagy hasonló, aminek olyan a teteje mint a befőttes üvegeké) ha ezeket teljesen tisztára mossuk el, és a rizstejet forrón belemerjük és lezárjuk, és gyorsan lehűtjük, vákuum keletkezik és így sokáig eláll. nálam úgy egy hét volt a legtöbb amit üvegben töltött. de bontatlanul, megbontva a vákuumot 3-4 nap. és penészedik ha romlik. nem igazán savanyodik.

a megmaradó rizspép nálunk újrahasznosítódik és boldog tojás lesz belőle. le szoktam fagyasztani és elküldöm anyukámnak aki megeteti a tyúkjaival. a tojást meg visszaküldi nekünk. :D
sokoldalú ez az alapanyag de szokni kell az ízét, állagát. de a tejfogyasztásunk drasztikusan lecsökkent mióta a lányom nem ihat mást.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra cs, 2012-03-08 21:48

Kedves zskoncz,
Nagyon köszönöm a tapasztalatok megoldását, a többek nevében is. Különösen tetszett a boldog tyúk megoldás. :)
Éljen az újrahasznosítás minden formája!
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Szilva4
Szilva4 cs, 2012-03-08 17:07

Kedves Nóra!

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy rizstejet készíthettem! :-)
Kicsit bizonytalan vagyok még, mert nagyon tetszik a tej, de hiába szűrtem át (gyógyszertárban vett) gézlapon ugyan olyan sűrű maradt, a ruhán szinte átment minden.
Most felhígítom megvárom amíg leülepszik, és a tetejét leöntöm.
De hányszor öntsem fel a megmaradt sűrítményt? Vagy rögtön dobjam ki ami az alján maradt....
Ha kérhetnék egy kis segítséget, tapasztalatot nagyon hálás lennék.

Üdv:
Szilvia

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra cs, 2012-03-08 17:16

Kedves Szilvia,
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik! :)
Nem kell megvárni, míg leülepszik, önts hozzá vizet, és kevergesd. Ha elérte azt a sűrűséget, amit szeretnél, akkor ne önts hozzá többet. :)
Ha többet csináltál, akkor tedd hűtőbe, és fogyasztás előtt keverd fel.
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Szilva4
Szilva4 cs, 2012-03-08 17:37

Kedves Nóra!

Valószínűleg akkor én nem hígítottam eléggé, ezért volt olyan mint a "sűrített tej"... :-))) Akkor bátrabban hígítom.
Köszönöm szépen!

Én is kívánok szép napot!
Üdvözlettel:
Szilvia

HelvetiCat
fromage blanc / HelvetiCat v, 2012-02-26 14:07

Kipróbáltam és szupi a recept, bár elég sokat kellett utána a konyhát takarítani :)

Nekem önmagában nagyon natúr ízű volt ezért a turmixgépbe a rizs mellé mandulát és bourbon vaniliát is raktam (a mandulát elméletileg be kéne áztatni előtte). A végeredményt tehéntej-sűrűségűre felhigítottam vízzel (kb. 2/3 rizstej + 1/3 víz).
Egy bolti rizstejről néztem le hogy a gyárban mit tesznek még bele, és valamilyen hidegen sajtolt olaj + só mindegyikben van. Persze csak egész kevés :) Érdemes kipróbálni, a só nagyon megdobja az ízét!

Aztán a textilben maradt rizses-mandulás pépet megcsináltam másnap reggel "tejbepapi"-nak: massza + víz + rizstej + kókuszreszelék + nyírfacukor >> főz, keményítővel sűrít a végén, lekvárral tálalva, nagyon finom lett! :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2012-02-26 15:33

Kedves HelvetiCat,
Örülök, hogy kipróbálta, annak meg főleg, hogy bevált!
Extra köszönet a tippekért. :)
Szép napot!

zskoncz
Konczsuzsi / zskoncz szo, 2011-12-10 22:38

köszi a receptet! sajnos kell, a kis másfél évesemet teljesen letiltották a tejről, és azt hiszem jobb és olcsóbb is elkészíteni, mint megvenni. remélem ezt is megissza, nem csak a boltit. :D

Moya
Moya sze, 2011-09-14 12:20

Kedves Dacota!Most lett kész az ital és remek. Köszönöm szépen a receptet. Én fél adagból és barnarizsből készítettem, de így is nagyon jó lett. Kicsit tartottam a csöpögtetéstől, nem nagyon szeretem a konyhai pacsmagolást és eszembe jutott, hogy van egy kb 5 éve nem használt turmixom, aminek van nanoszűrője. Teljesen bevált. A rizsdarabkák bennmaradtak a szűrőben, szinte teljesen szárazan a lé pedig a turmixban. Ez után csak ezzel csinálom!Mindenkinek ajánlom majd a receptedet!Kiváló!Üdv: Moya

transzmoha
transzmoha v, 2011-07-31 09:04

Szia!

Paleóhoz szeretném majd kipróbálni és van egy olyan ötletem, hogy a masszát gyümölcscentrifugán fogom átküldeni. Ha beválik, jövök beszámolni róla.

bmbe
Bejja / bmbe cs, 2012-02-16 13:37

A paleo-ban nem megengedett a rizs!
Csak a zab lehetséges, mértékkel.

Naire
Naire h, 2011-02-28 23:30

Kösz az ötletet!

Az én fiam sem ehet tejtermékeket, és eléggé megterheli a családi költségvetést a rizs- és a zabtej!

Holnap nekifogok, csinálok egy nagyobb adagot, és úgy gondoltam, fagyasztok le belőle.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2011-03-01 16:01

Kedves Naire!
Örülök, hogy tetszik, és hogy segíteni tudtam! Mivel sok mindenki küzd hasonló problémával, szeretnélek kérni, hogy utólag írd meg, hogy tűri a fagyasztást. Csak hogy a többiek is tudják. Én mindig felhasználom egyben.
Köszi szépen!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Szeva50
Szeva / Szeva50 v, 2011-02-13 13:22

Evetke, már azt hittem, hogy kimerítettük a témát (35 comment). 4 napig biztos kibírja a sima hűtőben. Ha tovább akarod tárolni, akkor javaslom a fagyasztót. Kiengedés után a botmixerrel "frissítsd" fel. Bocs Dacota, hogy helyetted válaszoltam. Üdv. Éva

evetke12
evetke12 v, 2011-02-13 13:10

Szeretném megtudni meddig tárolható hűtőben.Köszi a receptet

helguci80
helguci80 p, 2011-01-28 22:53

Szia!
Érdeklődni szeretnék,hogy meddig áll el hűtőben ez a rízstej?
Válaszodat előre is köszönöm!
helguci

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2011-01-29 11:36

Kedves Helguci!
Sajnos, ezt nem tudom pontosan megmondani. Én ha megcsinálom, mindig alapanyagnak készül az horchatához, és rögtön fel is szoktam használni. 3 napnál többet az én hűtőmben még nem állt. De addig biztos jó!
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:
Nóra

Szeva50
Szeva / Szeva50 k, 2010-12-28 00:34

No, most vettem igazán hasznát a múltkori gyártmánynak. Valami vírusos fertőzés folytán teljes diétára szorultam, és régi vágyam volt kipróbálni a quiche-t. A tejszín helyett 3 dl hígítatlan rizstej-pudingot használtam. Tökéletes volt ízre és állagra. Senkinek se tűnt fel az alkotórész csere. Azt hiszem tőlem bezárhatnak a tej csárdák. Minden egyes újabb próbálkozás után áldalak Nórikám!. BUÉK! Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2010-12-28 09:59

Kedves Éva!
Megint csak köszönöm a remek ötleteket! Sok szépet és jót jövőre a leglelkesebb rizstej-rajongónak :)
BUÉK!
Nóra

Szeva50
Szeva / Szeva50 k, 2010-12-21 23:59

Tovább folytattam a kísérletezést, csak most nem a felhasználás hanem a gyártás terén. A zoknis fejezetet modernizáltam Fio-hoz hasonlóan. Nem kell ide harisnya! Mielőtt a szűrőbe teszem a "pudingot", keverek hozzá még egy adag forralt vizet, mert így nem kell küzdeni a passzírozással. Egy műanyag fakanállal gyönyörűen átküldtem meglehetősen fürgén. Úgy éreztem, hogy a lóvasútról átszálltam a repülőre. Így már gyerekjáték a móka, és tökéletes. Sziasztok: Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2010-12-22 13:03

Kedves Éva!
Köszi, hogy megosztottad, hogy lehet a fejét kiiktatni! :)
Boldog ünnepeket kívánok!
Üdvözlettel:
Nóra

medina26
Bloemcake / medina26 sze, 2010-12-08 19:47

Szia Kedves Dakota.

Most,hogy így végigolvastam az egész hozzászólásokat már választ is kaptam :D tökéletesen hígítható és barna cukorral még finom is... Pankámnak most adtam egy kis kóstolót azóta csak az hallani,hogy hamhamhamham :D:D
Még nem tudom,hogy a cumisüvegből,hogy varázsolom ki de valahogy megoldom....
Köszönöm neked ezt a szupi receptet.
Ja talán még annyit,hogy én nem tudom mit csináltam rosszul de az én "zoknimból" minden kijött,nem fogott fel semmit.... Szerinted?????

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra cs, 2010-12-09 00:00

Kedves Medina!
Nagyon örülök, hogy Pankának ízlett! :)
Nem is kell nagyon felfognia semmit, szinte csak a ragacsos keményítő, és egy-egy keményebb rizsdarab maradnak benne. Egy adag ronda, gusztustalan trutyi marad, de semmi szilárd. Szóval, ha ilyen a tapasztalat, akkor mindent jól csináltál! :)
Jó éjszakát!
Üdvözlettel:
Nóra

medina26
Bloemcake / medina26 sze, 2010-12-08 19:11

Sziasztok.....

Valaki esetleg meg tudná mondani,hogy ez át megy -e a cumisüvegen?? És ,hogy mivel lehet ízesíteni 18 hónapos babámnak?

Köszönöm

Fio
Fio szo, 2010-11-20 08:43

Sziasztok! Nagyon jó a recept, igazán hálás vagyok érte! Bár mivel tegnap egyedül csináltam, nekem nem ment a harisnyába való betöltés, úgyhogy fogtam a húsleveshez használt sűrű szövésű szűrőmet és merőkanalanként azon át paszíroztam a rizspépet. Először kanállal próbálkoztam átsímogatni a masszát, de tekinve az irdatlan mennyiséget, hamar elfáradt a kezem. Ekkor kölcsönvettem a gyerkőcök teniszlabda nagyságú habszivacslabdáját és azzal körözve már elég gyorsan átment. Tudom ajánlani mindeninek, mert nagyon hatékony már ami a visszamaradt "szárazanyagot" illeti.
A rizstej fogyasztása mellesleg nem csak az allergiásoknak javallott, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy sokan nem is tudják, hogy a tejallergiájuk okozza az emésztési zavaraikat, ekcémájukat, túlsúlyukat. A gyermekeim esetében még a vérteszt sem mutatta ki a tejallergiát, mégis mindkettejük számára az hozott megoldást az évek óta fennálló pollenalergiára és ekcémára. A tej áldásos hatása amúgy is vitatott téma pláne felnőtt korban, érdemes utánaolvasni!
Még egyszer köszönöm Dacota!!! :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-11-20 10:44

Kedves Fio!
Köszönöm a kedves sorokat, és az alternatív megoldásokat az elkészítésben. :D
Nagyon örülök, hogy tetszett Neked!
Üdvözlettel:
Nóra

LadyLevender
Bloemcake / LadyLevender k, 2010-09-28 21:09

Sziasztok! hát nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert éppen utána kellett néznem a zabtejnek, meg risztejnek stb. amivel kiválthatom a tehéntejet. 2 éves kislányom 5 hete húzódó nyálkahártyaduzzanat többek szerint azért van és nem múlik, mert tejérzékenységet váltott ki az immunrendszere állapota, attól függetlenül, hogy vitaminnal tömöm és étkezése változatos stb. Ismerősünk gyermekét a fulladásos állapotában már fül-orr-gége szakorvoshoz vitték el, és növényi eredetű tejet javasoltak, de a végén ezt a szülők elvetették "szakmailag" és kivetették a manduláját. Hát én holnap viszem gyerekorvoshoz, majd szakorvoshoz a pindúromat, kíváncsi vagyok , hogy nekünk mit mondanak, bár mi a szájon keresztüli nehézkes légzésbevitelnél tartunk. Nagyon nagyon nagyon örülök, hogy itt Dacota által egy olcsó recepthez jutottam, mert éppen az árakat olvasva kezdtem én is nehezen venni a levegőt.....hát biztosan nagyon sokan hálásak lehetnek a receptért. Én biztos. köszönöm szépen, Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2010-09-28 23:11

Kedves LadyLevender!
Hát igen...ilyenkor nehéz azt írnom, hogy szívesen, mert bárcsak soha senkinek ne kéne ezt a tejet fogyasztania, hacsak nem önszántából. Nem mintha rossz lenne, csak hát a nagy többség hasonló okok miatt örül meg neki. Remélem, hogy a kislányod hamar meggyógyul, és csak időszakosan lesz szükség az igazi tej növényi eredetűre cserélésére.
Szép estét kívánok!
Üdvözlettel:
Nóra

Szeva50
Szeva / Szeva50 h, 2010-08-23 11:27

Kedves Nóra!

Még adós vagyok a fagyasztóban lévővel, csak legyen rá időm. (Nagyon meglepődnék, ha nem bírná a fagyasztást, mert a rizst és a vizet is lehet.) Örülök, hogy tudtam segíteni. Én 50 %-osra kihoztam magam a laktóz intolarenciából, de vannak még körülöttem "gyengélkedők". Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 szo, 2010-08-21 23:46

Kipróbáltam a receptet. 10 dkg rizsből készítettem rizstejet a leírásnak megfelelően. Az eredmény bő 1 liter kanalas, puding állagú "sűrítmény" lett. 1-2 evőkanálnyiból készítettem kakaót, egy kicsit gabona háttér íze volt, de nem zavaró. Tettem egy kefires pohárban a fagyasztóba, még várja sorát. A maradék további felhasználására 4 nap múlva került sor.
Készítettem almás palacsintát. Egy serpenyőben sült egyszerre 3 darab tenyérnyi palacsinta. Igaz vastagabb volt egy kicsit a hagyományoshoz képest, de nem volt gond a fordítással. Finomra sikeredett.
Rizsfelfújthoz használtam a maradékot. Kb. 3 dl sűrítményhez 2,5 dl vizet dolgoztam botmixerrel és felforraltam. Ez esetben több vaníliás cukorra és citromhéjra volt szükségem, de tökéletesen működött a recept. Még az egy év alatti baba is fogyasztotta jó étvággyal. Még a fagyasztott részt kell tesztelnem, aztán indulhat a nagyüzem. Köszönöm a receptet.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2010-08-22 21:53

Kedves Szeva50!
Ejha...örülök, hogy ennyi mindent kipróbáltál belőle, és nagyon nagyon köszönöm, hogy megosztottad velük a sokrétű felhasználhatóságot! Ennyi mindenhez biztosan nem lett volna türelmem, de ezek szerint tényleg minden szinten kiváltja az álati tejet.
Még egyszer köszönöm szépen!
Szép estét
Üdv:
Nóra

Füves Erika
Bloemcake / Füves Erika v, 2010-07-11 08:55

Kedves Dacota!

Te szenzációs vagy és hihetetlen motiváló! Éppen ezért kezdtem én is bele növényi tej készítésbe, csakhogy én zabból próbálkoztam. Én még soha nem ittam ilyen italt, nem is igazán tudom, hogy milyen ízre, állagra, illatra.... stb. Szóval, amikor lefejtem a zabtejet, hihetetlenül sűrű állagú valamit nyertem, amit üvegekbe töltöttem. 2-3 nap múlva (persze a fejés után hűtőbe raktam) pedig folyadék állagú lett. Szerinted akkor ez most megromlott, vagy valamit nem jól készítettem? Előre is köszönöm a választ! Üdv: Eri

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2010-07-11 11:06

Kedves Eri!
Nagyon szépen köszönöm a kedves sorokat :). Sajnos most nagyon megfogtál..én nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy bolti növényi tejjel még soha nem találkoztam, és a rizstejet pedig rögtön felhasználtam. Az nem baj, hogy nagyon sűrű lett, olyannak is kell lennie, felhasználás előtt te higíthatod, attól függően, hogy a tejet/joghurtot/tejszínt szeretnél vele pótolni. Ha hűtőben volt, akkor elvileg nem lehet baja, a sima főtt rizs vagy főtt zab sem romlik meg annyi idő alatt, én inkább arra tippelnék, hogy leülepedett az aljára a "sűrű" rész. Egyébként más ésszerű érvet nem nagyon tudok kitalálni...Ne haragudj :(
Ha esetleg tudod már a választ - megkóstoltad, vagy valaki nálam okosabb és növényi tej fogyasztásban járatosabb személy kiokosított, akkor oszd meg velünk a választ!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Levus
Évi / Levus k, 2010-06-22 10:14

Szia
Bármilyen rizsből csinálhatom ?? Pl sima " A" rizs vagy barnából jobb ?? Mindenhol mást olvastam!
Lányom szombaton lesz 1 éves és a szülinapi tortába kell :)) Laktózérzékeny.... :(
Köszi :Évi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2010-06-22 22:27

Kedves Evi!
A piacon kaphato legolcsobb rizsbol csinaltam. Mivel a "leve" a lenyeg, folosleges dragabb rizsekbe invesztalni. Sajnalom, hogy a kislanyod laktozerzekeny; de nagyon nagyon boldog szulinapot kivanok neki, neked pedig jo "rizsfejest" :)
Udvozlettel:
Nora

Gyorfi Hedi
Gyorfi Hedi v, 2010-05-09 22:35

Dejó! Köszi! Mindenképp kirpóbálom én is! Ennyire házi verzióról nemis tudtam még. Én tejgéppel csináltam eddig növényi tejet magunknak.
A házi rizstej íze teljesen semleges, a bolti szerintem kicsit karakteresebb, édeskésebb.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2010-05-09 23:55

Kedves Hédi!
Nagyon szívesen! Nekem még külön tetszett is, hogy semleges- én lövöm be, hogy mennyire édes (és nem utolsó sorban, hogy mivel édesítem)
üdv:
Nóra

Katyerina
Katyerina p, 2010-04-30 08:08

Borzasztóan örülök az általad leírt rizstejnek, mert laktóz érzékenységem miatt nagyon"drága" vagyok!
Nemrégen vettem 900 ft-ért rizstejport,amiből 4 litert lehet elkészíteni, és édesítőszertől kezdve szója, csomósodásgátló,stabilizátor, és az isten tudja még mi minden van benne.
Hálásan köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra p, 2010-04-30 12:30

Kedves Katyerina!
Igazán örülök, hogy segíteni tudtam!
Kellemes főzőcskézést! :)
Üdv:
Nóra

Zit
Zit / Zit sze, 2010-04-28 20:08

Dacota, Te egy istennő vagy! És nagyon tetszik ez az 5leted, igen üdvösnek találom, hogy az általában nagyüzemi előállításból készült, drágán kapható étkek/italok házi kreációival kacérkodsz. HAJRÁ! Recept mentve. :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2010-04-28 20:39

Köszönöm, köszönöm, igazán nagyon aranyos vagy Zit! :)
Ibóka mégegyszer nagyon szívesen, remélem hasznát tudod venni, és ha van eredmény a bolti vs. házi ízről, illetve az eltarthatósági időről, akkor nosza, oszd meg velünk! :)
Szép estétnektek
Üdvözlettel:
Nóra

Ibóka
Ibóka / Ibóka sze, 2010-04-28 19:07

Kedves Dacota,
Köszi a gyors választ, és ne haragudj, hogy ennyit kérdeztem egyszerre, de ha tetszik valami akkor könnyen belelkesedek és nehezen állok le :)
Egyébként a rizstejet "csak" főzésre használom, "direktbe" nem szokta a gyerkőc inni, max. kakaó gyanánt, úgyhogy azért az izéhez hozzászokott már -nembeszélve arról, hogy szegénykének nem sok összehasonlitási alapja van, alig kapott tehéntejet. Még 1x köszi.

Ibóka
Ibóka / Ibóka sze, 2010-04-28 15:53

Hú, ez nagyon jó. Nekem a kisebbik gyerek tejérzékeny, úgyhogy én mindent azzal készitek, aminek a következménye az, hogy tényleg még a legegyszerűbb étel is (pl. burgonyapüré) viszonylag drága lesz. De az a recept...
Van egy pár kérdésem: 1: A joghurt állagot szerinted vizzel fel lehet "javitani" tej állagúra? 2: Mennyire érezni az ételekben, hogy nem "rendes" tejet használsz (a bolti rizstej viszonylag elfogadható) 3: Mennyi ideig tartható el, és hűtőben kell-e tartani?
Egyébként ezer hála a receptért :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2010-04-28 18:59

Kedves Ibóka!
Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam, pontosan ezzel e céllal raktam fel - felháborít, hogy ilyen olcsón elő lehet állítani, és mégis milyen drágán adják. Mintha nem lenne elég baj, hogy valaki laktózérzékeny...
A joghurt állagot abszolút fel lehet higítani, rajtad múlik, hogy mennyire. Én úgy csináltam, hogy lassan öntöttem hozzá a vizet, és közben botmixerrel folyamatosan egyengettem. A másik két kérdésedet illetően sajnos nem nagyon tudok segíteni. Én még soha nem vettem boltban növényi tejet, úgyhogy nem tudom,a bolti rizstejnek milyen az íze. Ennek teljesen semleges, a fűszerezésen múlik, hogy édeset vagy sósat csinálsz belőle. Viszont ha abból indulok ki, hogy a bolti rizstejet sok minden más adalékkal is turbósítják, hogy íze legyen, hát, lehet, hogy a házi verziónak másmilyen, mint amit megszoktatok. Viszont szerintem, ha a valamit főzöl vele, és nem magában isszátok, akkor nagyon nagy különbség nem lehet.
Harmadik kérdésedre szintén csak tippet tudok adni, én ugyanis mint az 5 literből horchatat csináltam (recept hamarosan) és megittuk a kollégiumban, úgyhogy nálam csak egy éjszakát töltött. De mivel csak víz és rizs van benne, addig, ameddig a főtt rizs eláll a hűtőben, biztos nem lesz baja, én adnék neki 3 napot.
Ha kipróbálod, és nem ízlik, minden más gabonaféléből (búza, zab, stb...) ugyanezzel a módszerrel és higítási aránnyal csinálhatsz növényi tejet.
Jó főzőcskézést!
Üdvözlettel:
Dacota

179